Havsgeting i Thailand? (Box gellyfish)

Av Kokonut
17 mars 2017 13:27
Visningar: 464
Befinner mig i Thailand för tillfället (Koh Samui) och ramlade av en händelse över en artikel kring maneter i Thailand och googlade vidare. I artiklarna framgår det att denna manet "Havsgeting (Chironex fleckeri)" finns och har orsakat dödsfall i landet. Bland annat på Koh Samui där jag är nu och även stranden "Lamai" som ligger i anslutning till där jag befinner mig verkar det skett en dödsolycka =(

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article23588670.ab

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12131490.ab

http://www.expressen.se/nyheter/svensk-flicka-dod-i-thailand/

http://www.expressen.se/nyheter/offrens-familjer-berattar/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21538914.ab

http://true-beachfront.com/guide/dangers-of-chironex-box-jellyfish-on-thailands-beaches

https://bmcresnotes.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13104-016-1931-8

Jag trodde inte dessa maneter fanns här utan att det var framförallt i norra delarna av Australien de höll till, har läst att folk i australien har "stingersuits" i de drabbade områdena för att kunna bada.

Tydligen verkar det inte informerats om denna manet i någon större utsträckning i området då det kan ha en negativ inverkan på turismen här, men flera dödsfall har bevisligen skett.

Känns ju sådär lagom otrevligt att slänga sig i plurret med vetskapen om detta, det förtar lite av glädjen att vara här. Har dykcert och gillar ju att vara i vattnet, men med vetskapen om detta blir det kanske mest häng vid poolen.

Finns det något speciellt man bör tänka på vad gällande denna manet? Är det helt onödigt att oroa sig då det verkar ha skett ett tiotal dödsfall på en turism där typ 30 miljoner människor besöker landet årligen? Är min oro helt irrationell och onödig, eller bör man byta ö?

Här går det att läsa lite mer om manetet:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Havsgeting
Av Ischaaa
17 mars 2017 19:07
Vad jag har förstått när jag varit i landet så hör maneten hemma på ca 10m djup och de som orsakat dödsfallen varit på villovägar. Dessutom tror jag att olyckorna skett på kväll/natt när det är mörkt så det är nåt att undvika :)
17 mars 2017 19:40
Citerat från Ischaaa:
Vad jag har förstått när jag varit i landet så hör maneten hemma på ca 10m djup och de som orsakat dödsfallen varit på villovägar. Dessutom tror jag att olyckorna skett på kväll/natt när det är mörkt så det är nåt att undvika :)
Har skett både dag och natt men oftast sker det när vattnet är på väg in. En bra regel kan alltså vara att undvika att bada då. När man googlat mycket inser man tyvärr att en tusist dött nästan varje år även om det procentuellt är väldigt ovanligt. Jag chansar dock inte utan skyddar mig helst enligt tips ovan. Med rädsla för att förlora turism tystas detta tyvärr.