Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Tisdag 18 Augusti 2009 - Rakovica

Synliga spår från gamla kriget

Idag lämnade vi hotellet Balatura i Tribalj.
Efter frukosten så fick vi ta en liten extrafika med våran hotellvärd. Han visade oss på sin karta några tips för vårat boende i Split och gav oss råd om hur vi kunde åka för att ta oss inland till nästa stopp - House Tina i Rakovica.

Efter en massa skitsnack och delade erfarenheter fick vi lov att skriva i deras gästbok som de fösta hotellgästerna från skandinavien sedan de öppnade hotellet för 1 år sedan. Strax därefter släpade vi ner våra väskor till bilen och satte fart söderut på de gamla vägarna.

Kustvägen söder från området runt ön Krk är helt otroligt och bra mycket mysigare och vackrare än det vi såg i Frankrike och Italien (okej, iallafall Frankrike). Vi for nerför fina, jämna vägar mellan små badvikar och över mindre bergsstycken med de stora steniga öarna vilandes vid andra sidan av vattnet.
Då och då tvingas man stanna till vid sidan av vägen och njuta av utsikten. Det enormt lugna inhavet och de majestätiska bergen får en lätt att glömma eventuella bekymmer.

Efter någon timmas körning så bryter vi våran kurs och passerar via 14 graders lutning de kustbelägna bergen för att efter någon knapp halvtimme passera toppen och plötsligt infinna sig i helt ny miljö. Stora öppna landskap med betande kreatur och kullar fyllda med grönska och små grupper av träd och buskar.

Vi stannar till i staden Gospich som till hälften har stannat i tidens vagga. Här kan man se tydliga spår från kriget i vart och vartannat hus som är pepprat med skotthål i fasaden. Vi delar på en pizza och köper lite frukt i en butik innan vi lägger staden bakom oss.

Vi passerar en rad olika marker som påminner oss om olika lägen i Sverige från Dalarna till gamla hederliga steniga Fårö. Vi stannar till och hälsar på de lokala korna och kliver in på ett lokalt café för en glass, placerat mitt ute i ingenstans.

Efter ytterligare någon timme närmar vi oss våran destination och vilddjurslivet visar sina framfötter med ständiga varningsskyltar för rådjur och vildsvin. Över oss cirkulerar fem stora rovfåglar när vi stannar för att avnjuta landskapet en sista gång innan vi anländer till vårat guesthouse.

Området är fullt av lägenheter och rum som kan hyras av förbipasserande äventyrslystna turister och landsmän. Vi har bokat en "bungalow" i form av en gäststuga som ligger bredvid infarten till huset. Vi lämnar av vår packning och får tips om att det är festival i den lilla byn Rakovica.

Rakovica som i alla andra lägen verkar vara en död liten by med någon enstaka restaurang eller kafé har idag, enda dagen på året, en fullt livlig festival pågående och vi anländer mitt i smeten. Vi passerar ett stort antal stånd med diverse krimskrams, omringat av karuseller och lekande barn, innan vi upptäcker öltälten och matstånden. Vi fortsätter promenera och hamnar så småning om vid dansgolvet där ett lokalt band spelar livemusik.
Musiken kan jämföras med clownmusik från en cirkus blandat med kantinabandet ifrån filmen "Stjärnornas krig".
Vi sätter oss och tar varsin "hamburgare" i hopp om att kunna få äta något enkelt som man känner igen från hemma. Hamburgaren är i princip en jävligt stor fralla med en köttbit och lite tomater på... Nåja, den går ner men kanske inte lika lätt som hemma.

Efter detta beger vi oss tillbaka till våran trygga bungalow och avrundar kvällen tidigt.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet