Stöd Ukraina

Richyys blogg

Tisdag 13 December 2016 - Colombia

Sist månaden, Colombia och slutreferat

Hej!
Ja då var resan till enda... Återstår bara den långa flygresan hem.
4 1/2 månader har gått ganska fort när man känner efter, samtidigt så finns det så otroligt mycket minnen från alla möjliga ställen. Blev en fantastisk bra avslutning att resan sista månaden med Cornelia, fick därmed testat på de flesta olika resetyperna, i grupp, ensam och som par.

Topp tre:
• Mountainbiking längs med Choro trail - Bolivia
• Träffa kaffeodlande släktingar - Panama
• Sista veckan med Cornelia i Salento - Colombia

Tråk tre:
(Inga ordentliga lågvattenmärke utan bara mindre)
• Besvikelse efter de höga förväntningar på dyk på Galapagos - Ecuador
• Besvikelsen på att första resgruppen mellan Quito och Lima inte passade mig så bra.
• Första besvikelsen over destination Taganga - Colombia

Nu blir det hem till det "riktiga" livet. Kanske finns det lite lärdomar och ny insikter att arbeta med. Att resa är bra satt för att få perspektiv på saker och ting, ibland kan det vara nyttigt att titta på sitt liv "utifrån".
Ett tack till de nyfikna vänner som har följt mig, nu följer sista tidens resa.

13 November.
Nattbuss till östra Ecuador och Amazonas, Cuyabeno national reserv. Har hade vi bokat en 5 dagars vistelse i en Ecolunge som de heter, ett gäng hus ute i djungeln. sista biten kommer vi genom att åka i smala båtar längsmed en flod i ca 3 timmar. Vi har hamnat i en trevlig grupp, ett par från Schweiz i 23 årsåldern, två gubbar från Schweiz ca 60 och en soloresinär en tjej i 23 årsåldern från Australien.

Dagarna ser i princip ut enligt följande, på morgonen innan frukost när det fortfarande inte är så varmt åker vi en tur med en båt för att försöka hitta djur, är en väldigt skön start på dagen att glida runt med en kopp kaffe, njuta av den fantastiska gröna och lummiga växtligheten samt tittar på fåglar å ibland några apor.
Efter frukost en promenad på land, titta på växter och djur.
Efter lunch är det siesta, är så himla varmt att man knappt orkar tänka, man gömmer sig i skuggan å flämtar. Vid 15 kanske det blir en till tur av något slag.
Middag, kanske en nattvandring i mörkret med ficklampa, är många insekter och reptiler som är igång nu, mycket spännande att titta på!

Vistelsen var riktigt bra, skiljde sig ändå en del från min tidigare trip till Amazonas i Bolivia. Djurlivet här var annorlunda. Här rörde vi oss mer längs med floden samt att guiden nu var akademiker istället för uppvuxen djungelmänniska. Gav en mer teoretisk approach vilket var ett bra komplement. Vi såg delfiner, ormar, massa spindlar, delfiner kanske 6 olika sorters apor.

19 November.
Vi flyger till Bogotá Colombia. Här har vi en natt innan vi tar nattbuss till Medellín. Tiden spenderar vi genom att gå omkring, fika och gå en graffiti tour. Det finns väldigt mycket välgjord street art i Bogotá, egentligen i hela Colombia. Detta eftersom graffitin befinner sig i någon slags gråzon, för ett gäng årsedan blev en bara 13år gammal pojk skjuten till döds av polis efter att han hade kladdat på en vägg. Efter detta mjukade borgmästaren upp reglerna och man såg även nyttan av att annars fula väggar blev till konstverk. Det finns massor med enorma målningar central i Bogotá och iprincip alla är väldigt välgjorda, många innehåller även ett viktigt budskap, ofta samhällskritiskt.

21 November
I Medellín spenderar vi två nätter i ett väldigt speciellt och mysigt hostal. Mycket avslappnad design med mycket trä, soffor och växter överallt.

Wikipedia
Medellín var länge ökänt som den illegala kokainindustrins huvudstad, med påföljande våld och gangstervälde. Våldsbrottsligheten minskade under 1990-talet efter att Medellínkartellen sprängdes, men under 2000-talet har staden återigen blivit en av de mest våldsamma i Latinamerika. Under 2009 dödades i snitt 9 personer om dagen i Medellín och staden var under 2010 skådeplats för ett av de blodigaste drogkrigen i Colombias historia.

hehe, det låter ju lite väl spännande när man läser! Dock är det en helt annan sak idag. I slutet av den oroliga perioden så dödades den världsberömda knarkkungen Pablo Escobar, han blev nedskjuten på ett tak av säkerhetsstyrkor. I samband med denna period så hade en ny president röstats fram, han kallas nu efteråt som "Iron fist" och kan tog i hårdhandskarna mot våldet. Detta gav resultat med det var mycket blodigt och många civila försvann även spårlöst, en trolig förklaring i efterhand är att regeringssoldaterna fick en stor summa pengar för varje gerillasoldat som de dödade. Detta gav resultatet att det förkom tillfällen där de dödade oskyldiga människor så som hemlösa och klädde dem i gerillakläder innan de tog foton som bevis på deras uppfyllda uppdrag...

Som ni kanske vet så är det nu vapen vila i Colombia, eller rättare sagt 3 av 4 gerillagrupper har lugnat ned sig och det är endast en liten envis kvar någonstans uppe i bergen. Colombia är ett förvånadsvärt välutvecklat land, speciellt med tanke på hur stökigt och farligt det var för bara ett gäng årsedan. Standarden upplevs enligt min mening som mer eller mindre likvärdig med Ecuador och Peru. En liten spinn off...

Medellín var de ja, ca 2 miljoner invånare, enda staden i Colombia med tunnelbana (Sky train). Är "huvudstaden" i en region i Colombia som är väldigt stålt och välmående tack vare gruvindustri som går tillbaka långt i tiden. I regionen odlar det även en stor mängd Arabica kaffe för export.

Här gick vi även en fruit tour och testade minst 10 olika frukter som man aldrig sett förut, riktigt kul!

23 November, Cartagena och karibiska kusten.
Jösses, här var dit riktigt varm och fuktigt! Samma dag som vi anlände så satt vi ute och middag vid 8 tiden, vi svettades så mycket av att sitta still så vi gick in till AC i stället... Det gick dock bättre redan andra dagen. Cartagena, eller rättare sagt gamla staden i Cartagena är väldigt vacker. Hela delan är omgärdade av en supertjock mur, säg säker 20 meter! Innanför muren är det bara massa färgglada hus i kolonialstil med små mysiga gator. Under 1500 och 1600 talet var Cartagena en av Spanska skatteflottans viktigaste hamnar, detta lockade förstås till sig mycket pirater som efter många kamper slutade med detta imponerande skydd. Det var alltså denna vägen som stora guldskatter så som Inkas skickades över till Spanien eller (Conquistador) som de kallas här. De (Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia) är inte helt förtjusta i denna period då det har otroligt hårt styrda av Spanien och de värdera kampen och den tid då de blev självständiga väldigt högt. Simon Boliviar hette en General som var med att befria alla av dessa länderna. Det kändes som att han hade en park eller torg i varandra stad man kom till! Namnet på landet Bolivia kommer för övrigt ifrån hans namn.

25 November, Santa Marta
Här bodde vi ganska länge, dels för att det var ett avslappnat ställe med många bra restauranger men också för att orten bredvid Taganga är ett av de 4 billigaste ställena i världen att ta dykarcertificat i. Cornelia var sugen på detta och tog instegscertificatet PADI Open Water som ger en rätten att dyka ned till 18m djup tillsammans med en instruktör överallt i världen.

29 November, Tayrona Nation Park
Nu var det djungeldags igen, vi ger oss ut på en 3 nätters trip men var sin mindre ryggsäck. Vi sover vid fina stränder och vandrar i vacker kustnära djungel. Det är varm, svettit, törstigt, många stora trappsteg bestående av enorma klippblock och väldigt vacker. En nya typ av tät vegetation som vi inte sett innan.

4 December, Salento
Denna lilla by på 7000 invånare uppe i Colombias kafferegion på ca 1800möh. Allt vi hade hoppats på och lite till, lugnt, färgglada små söta hus och vacker natur bara utanför staden. Ett perfekt ställa ha ta det lugnt och njuta så mycket som möjligt av de sista dagarna på det stora äventyret innan det var dags att flyga hem!

Snipp snapp snut och så va sagan slut...
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet