Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 11 Maj 2010 - Istanbul

Shopping Istanbul

Att gå på marknader handlar inte bara om att shoppa. Det är ett sätt att lära känna ett lands själ mitt bland folkliv och kommers.

Cevahir Mall.
Istanbul Cevahir Mall bygges 2005 och ligger i Istanbul, Turkiets största stad med nära 14 miljoner invånare.

Gallerian har en uthyrningsbar yta på 420 000 kvadratmeter och säger sig själv vara den största gallerian i Europa. Förutom ett utbud av olika butiker finns givetvis många restauranger, över 50 stycken, och runt 14 biografer. Här finns även en berg och dalbana och en pool med vågmaskin.
Centret består av tio våningar, där sex stycken är avsett för shopping och fyra går till parkering.
http://www.istanbulcevahir.com/en-EN/about-us/46.aspx

Kadinlar pazari , kvinnornas marknad.
Genuint vimmel med mycket inslag från sydöstra Turkiet. Förstklassiga matvaror. Bunkra upp med ost från Diyarbakir, bergshonung, korvar, oliver, nötter, torkade aprikoser och svamp. Marknaden ligger i närheten av Fatihmoskén och Valens akvedukt.
Itfaiye Caddesi

Bakirköy Aliservis, underjordsbasaren.
Av många påstodd som Istanbuls billigaste när det gäller skor och kläder, snäppet bättre än marknadsståndens kvalitet. Vanligt folk tar pendeltåget på helgerna. Du åker hit för några kronor. köp en polett på järnvägsstationen Sirkeci och kliv av i Bakirköy efter 20-30 miniters resa. Från stationen följer du gågatan mot Marmarasjön. Efter bara någon minut ser du skylten Bakirköy Aliservis och en nedgång mot underjorden. Väl under mark väntar en mängd småbutiker. Komplett, stilig kostym går på för 550 sek; här finns slipsar, stickde tröjor, skor och ett biljardkafé

Egyptiska basaren (misir çarsisi)
Stans skarpaste kryddmarknad. Doften av nymalet kaffe blandas med örter och färsk frukt. Merparten av
vad som säljs här förhöjer livslusten: rysk kaviar, kryddor och pistagenötter. Mycket är inriktat på besökande
turister. Men det är kul och färgstarkt. Missa inte sidogränderna utanför själva basaren, där gör du de bästa
fynden. I ett prång intill moskén Yeni Camii säljs exempelvis förstklassig olivolja från Ayvalik.
Eminönu. Öppet 09.00–19.00.

Aksaray (ryska basaren)
Kvarter efter kvarter med klädbutiker och små skrädderier. I Aksaray ekiperar sig turisterna. Från Östeuropa avgår särskilda shoppingresor. Alltifrån kostymer till jeans, läderjackor och sporttröjor ingår i sortimentet. Öppet till sent in på kvällen. Kliv av spårvagnen vid Laleli och vandra tvärgatorna i riktning mot Marmarasjön.

Istiklal Caddesi
Stor shoppinggågata som ligger i anslutning till Taksimtorget i centrala Beyoglu-området. Här finns allt, från märkesbutiker till mindre shoppar som säljer sjalar, smycken och väskor. Håll hårt i väskan i trängseln!
Shoppingcentret Cevahir
Istanbuls absolut största inomhusgalleria i tio våningar ligger i Sisli, bara två tunnelbanestationer från Taksimtorget. Här finns butiker, mataffärer, restauranger, bio och en enorm nöjespark.

Utomhusgallerian Kanyon
Galleria nästan helt byggd i glas som ligger i det finare kvarteret Levent. Hit tar du dig med tunnelbana eller taxi för cirka 100 kronor. Här hittar du de mer exklusiva butikerna, caféerna och restaurangerna, plus bio och en skridskobana.

Grand Bazaar
En Istanbul-klassiker. Istanbuls mest kända marknadsområde Grand Bazar (Kapali Çarsi) är ganska vackert, men där ska du inte handla - det är en stor turistfälla. Den som vill göra ett klipp bör i stället bege sig till området nordöst om Grand Bazar (hela vägen ned mot vattnet, Galatabron och Sirkeci tågstation). Följ "labyrinterna" av sluttande gator och gränder, som under dagtid fylls till bredden med tusentals försäljare och köpsugna Istanbulbor. Grand Bazaar är en finare inomhusmarknad som är över 250 år gammal. Här finns cirka 4 000 butiker och några mindre restauranger. Det säljs bland annat sjalar, lampor, mattor, souvenirer och kopior på märkesskor och väskor.

Vissa försäljare har skyltar med färdigprutade priser, vilket ger en bild av prisnivåerna. Här finns t-tröjor av bra kvalitet med broderat märke (Nike eller Polo) för 25 kr (5 turkiska lira). Byxor utan gylf (unisex) i tunt jeanstyg eller långärmade skjortor för samma pris. Gott om kläder i prisnivån 25-35 kr.

På söndagar är gågatan precis bredvid Grand Bazar (om du kommer från spårvagnsstoppet Cemberlitas) bra för billig shopping. Då är Grand Bazar stängt och det är inte många turister i området, vilket ger lägre priser. Det kan skilja upp till 50 kronor i pris på denna gågata mellan en söndag och övriga dagar när Grand Bazar har öppet.

På söndagar finns även många erbjudande med fasta priser, exempelvis tre t-tröjor för 50 kronor eller snygga långärmade tunna bomullströjor med tryck för 25 kronor.

En bit upp, snett mitt emot tågstationen, finns många butiker med inriktning på kameror, elektronik och glasögon (optiker). En minitripoid (benställning) till en kamera i butiken Has-Erseker på nr 12 Muhzirbasi kostar strax under 40 kronor.

Glasögon på Opticana, 16 Hamidiye Cad kostar 400 kronor: bågar och slipade glas som blir solglasögon i solen (fotokromatiska). Tänk på att inga optiker gör synundersökningar, däremot kan de kolla styrka i dina gamla glasögon.

Sentetik Sezat Vintage Shop
Utvald vintage och second hand i stadsdelen Cihangir nedanför Taksimtorget.
Här hittar du många antik- och retrobutiker med inredning och accessoarer, mycket vintage men också nytt i boutique stil. Stadsdelen har alltid varit ett häng för kulturella folklivet, författaren och nobelpristagaren (2006) Orhan Pamuks gamla kvarter.
http://www.sentetiksezar.com

Källa: http://www.dn.se
http://www.vagabond.se

För mer tips billigt flyg till Istanbul:
http://www.reseguiden.se/minsida/legusta/blogg/9413
Dela med andra:    

Kommentarer
Reselover säger:
Suverän artikel! Precis så här konkret man vill ha det! Är såååå sugen på Istanbul-weekend med shopping-inslag!
Postat 2010-05-23 02:18  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet