Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 11 Maj 2010 - Istanbul

Sevärdheter Istanbul

På 600-talet f.Kr bildar grekiska nybyggare från Megara den första seriösa bosättningen. År 330 drar Konstantin den Store upp riktlinjerna till sin nya huvudstad. Efter att Romarriket år 395 spruckit i ett Västrom och ett Östrom görs Konstantinopel till huvudstad för det bysantinska riket. År 571 invigs Hagia Sofia som världens i särklass största kyrka. År 1453 står för det bysantinska väldets slut. Stan intas av den turkiska Mehmed Erövrarens ottomanska trupper. Sultanatet får snart Istanbul som huvudstad och de nya herrarna inför islam och startar överdådiga moskébyggen. När det ottomanska sultanatet på tidigt 1900-tal kapsejsar tar Kemal Atatürk över. 1923 utropas den turkiska republiken och huvudstaden flyttas till Ankara. 1973 står den första bron över Bosporen färdig, 1988 invigs uppföljaren. 1999 drabbas Istanbulregionen av en svår jordbävning som skördar 10 000-tals offer. Istanbul går in i 2000-talet som Turkiets i särklass största, rikaste och självsäkraste stad. Ny tunnelbana, ny flygterminal och skyskrapor är på plats.

Sevärdheter, Blå moskén
Istanbuls enda moské med sex minareter. Den ligger i den äldre stadsdelen Sultanahmet. Är du kvinna kan det vara bra att ta med en sjal för att täcka håret. Gratis inträde.
Hagia Sofia
Från början en kristen kyrka som det därefter byggdes en moské runtomkring. I dag är det endast ett museum. Känd över hela världen för sin vackra arkitektur. Hagia Sofia ligger också i Sultanahmet, mitt emot Blå moskén. Inträde 100 kronor.
Topkapipalatset
Museum som tidigare var det palats där före detta sultaner bodde med sina familjer. Ligger ett stenkast från Hagia Sofia och innehåller bland annat en del där sultanen hade sitt harem och en annan där det var skattkammare. Inträde 100 kronor.

Yerebatan Sarnici
En vattencistern som är belägen under jorden och i folkmun kallas för det nersjunkna palatset. Öppet för turister som är nyfikna på att gå ner under marken och beskåda de 336 upplysta pelarna. Inträde 50 kronor.

Galatatornet
62 meter högt med en fenomenal utsikt över hela Istanbul vid fint väder. Här finns även en relativt dyr restaurang. Att åka upp i tornet kostar 50 kronor.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

5577ci
Hur kan ni ha så felaktig information här? Süleymaniyemosken är inte samma som Blå moskén, det är två helt olika moskéer...
14 juni 2023 07:57