Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Tisdag 19 Juni 2007 - Western Australia

Roadtrip i outbacken - del 3 - Gibb River Road

I Derby provianterade vi lite innan vi gav oss ut på Gibb River Road. En upplevelse! Dock inte lika äventyrligt som min svenska guidebok beskrev den:

"Längst i norr i Western Australia ligger det gåtfulla urtidsområdet The Kimberley, som brukar kallas Australiens sista nybyggarmark. Det är en vild, magisk och farlig del av kontintenten som med sin ogästvänliga natur skrämmer fler än den lockar. Att ge sig ut i en fyrhjulsdriven jeep på okända vägar i The Kimberley kan vara det största äventyret man får uppleva i Australien."

Och trots alla stickers man kan köpa med "I survived Gibb River Road" var den inte så farligt gropig.. Visserligen grusväg men tvåfilig .. Avfarterna till campingplatserna och gorges (kommer inte på någon bra svensk översättning... klyfta? ravin? canyon?) var dock lite sämre vägar... Mer guppigt, fler vattendrag att korsa och desto mer dammigt.. Tror det mesta av vår packning var ingrodd med röd sand.. Väldigt varierande landskap utmed vägen. Inte bara röd sand som jag trodde det skulle vara utan även klippor, berg, dalar, kullar, skog, stäpp.. Att se 8 gorges på några dagar kan ju tänkas enformigt men de var väldigt olika varann.. En del stora och mäktiga, inramade av höga röda berg och med spektakulära vattenfall. Andra som små turkosblå pooler inramade i exotisk grönska. Vissa lättillängliga en kort promenad från parkeringen.. andra en mindre hike bort bland stock och stenar och nerför branter.. och inte minst genom en massa s.k spinifix-gräs.. ett väldigt vasst gräs som man inte ska gå igenom med sandaler och shorts...

Vi tillbringade 3 nätter på olika ' bush camps' utmed Gibb River Road. På en av dem fanns varmvatten i duscharna men resten var kalla... Gäller att duscha medan det fortfarande är varmt i luften då om det inte ska bli alltför otrevligt.. Ännu värre var dock att en saknade ljus.. Vilket äventyr.. Att duscha i en 'vanlig' dusch med ficklampa är väl inga problem men det blir desto mer spännande när man duschar i ett litet öppet skjul mitt i ingenstans.. Släckte ficklampan en stund för att spara på batteriet men det blev alltför läskigt.. Ett annat äventyr var att leta rätt pa campingtoaletten mitt i den becksvarta natten (och intala sig själv att där inte finns några ormar eller spindlar..).. Väldigt fin stjärnhimmel dock därute i vildmarken.

Såg dock inte mkt till farliga djur... Hade visserligen en spindel boende i bilen ett tag.. (enligt T var den ofarlig så jag kan väl inte göra annat än att tro honom..) men sedan försvann den.. Försökte intala mig själv att den hoppat av och inte att den irrade runt någonstans bland all packning.. Sedan såg vi en dingo, några ugglor, ödlor, en vild katt.. och varje morgon väcktes vi av skrikiga kakaduor... De hade en tendens att allihop samlas i samma träd vid halv sex tiden och ha morgonkör...

Hann med att bada 2 ggr också.. Först i Sir John Gorge.. stod ingen varningsskylt om krokodiler.. och var redan en annan tjej som badade.. så det kändes relativt säkert..

Och sedan då vi stannade vid en camping vid Manning Gorge. Den låg precis vid en flod, inramad av sandstränder och palmer.. Rena paradiset! Man simmade över floden med sina grejer i en frigolitlåda för att sedan vandra till ett vattenfall ca 1 timme bort.. Härligt!

Hämtat ur resdagboken om en dag på Gibb River Road:

Vi närmar oss ett stort vattendrag, kanske tio meter brett. Landrovern stånkar vidare. Radion hackar lite när vi dunsar mot stenarna på flodens botten. Reflexmässigt greppar jag tag i ryggsäcken, kartan och paketet med kex som ligger vid mina fötter. Jag har aldrig åkt bil genom en flod förut så är en aning skeptisk. Vattnet är ändå säkert över en meter djupt. Bilen är dock utrustad med snorkel och förutom lite skvalpande märks knappt att vi kör i vatten istället för på land. Lite av den röda sand som täcker bilen sköljs bort. Som tur är ser jag krokodilvarningsskylten först efter vi har kört upp på land igen. Det första vattendraget är avklarat!

Efter detta äventyr passar det bra med lite lunch. Lägligt nog passerar vi just då ett träd och kör in under dess grenar för att få lite skugga. Vattnet i dunken på flaket är fortfarande kallt efter den kyliga natten och svalkar skönt. Konstigt att det kan vara sådan skillnad på temperaturen mellan natt och dag. På menyn står en konservburk med soluppvärmd pasta.

När vi sätter oss igen i bilen upptäcker jag en liten spindel som bosatt sig strax bakom mitt nackstöd. Jag intalar mig själv att den är av en ofarlig sort och snart har den skakats bort på de gropiga vägarna.

En stund senare tar vägen slut. Trots att det är högsäsong i Kimberleys är parkeringsplatsen öde förutom en sandig jeep. Vi fyller på vattenflaskorna, smörjer in oss med ett extra lager sololja och vandrar sedan iväg över stock och sten. Den lilla stigen slingrar sig upp för en slänt med stickigt spinifix-gräs som letar sig in i sandalerna. Solen gassar. Den vackra synen som möter oss bakom krönet är dock väl värd den heta promenaden. Vattnet ligger spegelblankt mellan de vidsträckta röda klipporna och ett vattenfall hörs porla. Jag ser ingen krokodilskylt så jag passar på att ta ett svalkande dopp.

Trots att klockan bara är fem börjar det redan skymma. Vi återvänder till bilen och kör mot närmaste ”bush camp”. Trots att vi är mitt ute i ödemarken har campingen både rinnande vatten och utedass. Vi hinner precis sätta upp tältet innan det blir helt mörkt och lagar sedan middag på gasolköket i ljuset av en ficklampa. Himlen är stjärnklar. Jag trevar mig bort i mörkret för att hitta till skjulet med duschen. Det gäller att duscha medan man fortfarande är varm efter dagen och innan nattkylan slagit till. Jag lyser med ficklampan tillräckligt för att se schampoflaskan men försöker undvika att titta för noggrant på vad det kan tänkas finnas för kryp på väggarna.

På morgonen väcks vi av tjattrande kakaduor som har morgonmöte ovanför vårt tält. Solen strålar och inte ett moln syns till. Det är dags för en ny dag i australiensiska vildmarken!

Forts på resan i del 4: http://www.reseguiden.se/minsida/ziesta/blogg/7388

P:S Är det ngn annan som funderar på att besöka Kimberleys och Gibb River Road kan jag rekommendera sajten:
http://www.kimberleyaustralia.com/ av en tysk tjej som "förälskade" sig i outbacken och bosatte sig där..

Det är även i Kimberleys som delar av filmen Australia med Nicole Kidman och Hugh Jackman utspelar sig.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Ellismellis
Ellismellis säger om Ziestas bild "Vågar man bada?":
Himlen är så vacker i Australien.
20 januari 2008 19:35