Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Fredag 15 Juni 2007 - Western Australia

Roadtrip i outbacken - del 2 - Fitzroy Crossing till Derby

På morgonen lämnade vi Halls Creek och körde en sväng för att titta på kinesiska muren - en bergsformation strax utanför Halls Creek som påminner om den kända muren ur vissa vinklar..

Vi kom fram till Fitzroy Crossing på eftermiddagen och valde en av de campingplatser som fanns där. Visade sig vara ett riktigt bra val! Väldigt lyxigt! Well.. allting är ju relativt.. Duscharna var varma.. vi placerade tältet framför en bänk så vi hade någonstans att sitta.. och framför en strålkastarlampa så att vi kunde vara uppe efter klockan 18.. (då det blev becksvart).. på morgonen läste vi tidningen i den värmande solen (natten var iskall) och frukostburken vita bönor fick sällskap av en kopp kaffe tack vare att campingen hade vattenkokare.. Lyx, lyx, lyx..

Några dagar senare kom vi fram till Derby som är känt for sitt tidvatten - 10 meters skillnad mellan ebb och flod.. och så en massa boabträd. Ett märkligt tjockt träd med grenar som mest liknar rötter. Enligt aboriginsk mytologi var trädet väldigt arrogant och skröt alltid om hur stort och fint det var. Till slut tröttnade gudarna och drog upp trädet och stack ner det igen med rötterna upp.

Vi kom precis fram i tid till solnedgången kl 17:08. Enligt säkra källor (lonely planet) skulle den vara fin ifrån kajen.. Jajamen! Tyvärr fastnar inte solnedgångar sa lätt på foto bara.. Sedan lyxade vi till det och åt på en restaurang precis vid kajen med utsikt mot skymningen.
Efter en veckas körning ville T vila sig lite så vi följde med på två ordnade turer i Derby. Första dagen var vi på en bussresa ut till Windjana Gorge och Tunnel Creek. På stränderna i gorgen låg krokodiler och vilade sig i solen. Ofarliga men lite respekt har man ju ändå för dem då de bara är några meter ifrån en. Tunnel Creek är som en flod inne i berget i en grotta. Vattnet var en meter djupt på sina ställen så vi fick vada med ficklampor. Spännande! En något större ficklampa hade dock inte varit fel. Det gällde att hålla sig ganska tysta för att inte skrämma upp fladdermössen som bodde i grottan. Som tur var hann gympaskorna torka sedan i solen..

Dagen efter åkte vi med ett litet plan ut över kusten och över två horisontella vattenfall. Landade på vattnet och åkte sedan med en jetbat igenom det ena.. Häftigt! Och killade rätt rejält i magen då avståndet mellan de två klippor där vattenfallet är bara är 20 meter. Det lilla vattenfallet (med en bredd på 10 meter) var dock för farligt att åka igenom. Tidvattnet skapar vattenfallen och miljontals liter vatten passerar per sekund. Dess kraft och hastighet varierar dock med dygnet. En fantastisk naturupplevelse! Beskrivs av David Attenborough som "one of the greatest natural wonders of the world".
Sedan gick vi ombord på en större båt där vi åt kaffe o kaka och flög därefter hem i solnedgången.

Forts del 3: http://www.reseguiden.se/minsida/ziesta/blogg/7384
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet

Senaste bildkommentarerna

Zappe50
Zappe50 säger om Ziestas bild "Flygtur i solnedgången":
Vackert,vackert,vackert !!!
10 oktober 2007 17:55