Stöd Ukraina

Cingelssons blogg

Tisdag 8 Januari 2008 - Rio de Janeiro

Rio - cidade verde!

Flygplanshjulen tog i Brasiliansk mark kl 05:15 - Rio de Janeiro...Kande mig tvungen att upprepa det ngra ganger. Rio de Janeiro, fa stader har en sadan magisk klang.

Längs Rios bukter bor de rika & medelklassen medan de fattiga trängs med djungeln på kullarna. Jag hade bokat rum åt oss i en liten lugn favela men liksom alla andra sa klättrar sig husen uppåt, uppåt. Det finns hamburgerrestauranger (kanske inte som vi är vana...)mataffär och bar = hal i väggen. Efter en lang dag i solen stannade Martin & jag till for att svalka oss och borjade prata med Fabricio en man som bor i favelan. Forst trode vi att hans langsamma satt att prata var for att vi skulle forsta battre...men efter att han berattat vilka droger han anvande och inte forstod vi varfor...Vi drack upp snabbt och drog oss mot hostelet, Pousada Favelinha som bjod pa den fantastiska utsikten som vi satt pa otaliga bilder!

Under varan korta tid dar sag vi de vackra & fargglada trapporna i Lapa dit folk fran hela varlden skickar kakel till Selaron, konstnaren som hela tiden arbetar med sitt livsverk. Nar vi var dar sopade han rent trapporna och visade oss surmulet ngra plattor fran Sverige!

Copacabana med sina 4,5km langa strand omgiven av vackra berg och en sliten stadsfasad ãr ett underbart stalle att ligga o sola pa samtidigt som man spanar in alla mannsikor. De ar de vanliga forsaljarna av dricka, saronger (jag kopte 2!) smycken mm, de som ar ute o joggar, barnen som bygger sandslott, nagra som vill visa upp sig och sjalvklart fler turister! De skona ar att aven flera kvarter upp gar Cariocas (rio bor) i badbyxor pa vag hem. En liten varning utfardas for de stora vagorna som fick mig att nasta peela bort hela ansiktet -:(

Ipanema stracker sig inte lika langt som Copacabana men ar annu vackrare - har satte vi oss ner & tog varan forsta akta caipirinha!

Sjalvklart tog vi oss upp i bade Sockertoppen o Kristus statyn men da det var en del moln fick vi inte njuta ordentligt av utsikten.

Det basta ar anda hangflygningen vi gjorde fran en avsats 510m upp pa Pedra Bonita - helt fantastiskt! Vi svavade som faglar hogt uppe pa himelen & tittade ner pa Ipanema, Sockertoppen, Barra De Tijuca mm.... Fast jag far erkanna att nar jag stod uppe vid avsatsen & lyssnade till guidens ord om att jag bara skulle springa rakt ut fick jag ratt mycket fjarilar i magen.... Blev valdigt imponerad av min 60-ariga mamma som oxa vagade!!!!!

Vi var bara ute pa gatorna pa dagtid men upplevde Rio som en helt vanlig storstad och hade inga problem. Det som imponerade mest var hur gront det ar. Overallt finns djungeln och vi vaknade varje morgon till fagelkvitter! Det kanns skont att veta att vi kommer att atervanda till Rio innan vi aker hem...
Dela med andra:    

Kommentarer
Sahara säger:
Helt underbart! Flyger till Natal för första gången i slutet av januari. Vill besöka Rio 1 dag, men vet inta hur jag billigast kan ta mej dit. Kan du tipsa.? Jag ,56 år reser med dotter 16 och bor i Stenungsund.
Postat 2008-12-15 08:46  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet