Stöd Ukraina

Noworriesmates blogg

Onsdag 20 April 2016 - Cairns

Regnskog och krokodiler

Resan till Daintree Rainforest sköts av en väldigt trevlig busschaufför som berättar massor om Cairns och Australien.
Självklart kommer Australiens farliga djur upp och han har som de flesta andra här en väldigt avdramatiserande bild av hajar t.e.x.
Han gör gärna jämförelsen att det är betydligt fler som söker läkarvård för skador uppkomna av försök att sätta ihop IKEA-möbler än skador ifrån hajattacker.

Väl framme vid regnskogen så får vi en guidad tur av en ung aboriginer som ni ser på några bilder!
Det stora trädet är regnskogens telefon och dörrklocka. Eftersom mobiltäckning inte finns och rop o skrik inte hörs speciellt långt så tar men en stor sten och slår på ett sånt här träd om man är vilse. Det hörs kilometer bort och som guiden säger så kan man "knacka" på innan man går över till grannen!

Han har också lite andra synsätt på djur och natur. Han säger:
"Ni är rädd för ormarna, spindlarna, skorpionerna m.m. när ni borde vara rädda för växterna. Djuren flyr när ni kommer, växterna är kvar och undrar när ni är dumma nog att ta i de och ni fattar inte att de är farliga!
Så pekar han på en typ gren med taggar som liknar en rosenbuske.
"River ni er på den här så att det går in under huden så ska ni se till att tvätta er grundligt och fort för annars riskerar ni förlamning.
Ni ser även bild där han visar ett träd med hjärtformade blad som kallas "stinger tree".
Den är liknande våra brännässlor gånger 1000. En liten touch är som ett bistick som sitter i 3-4 timmar till 2-3 dagar. Då kan ni räkna ut hur det blir om ni springer in i det eller gör som faktiskt några har gjort....använda det som toapapper eftersom ena sidan känns mjuk. Ingen bra idé, enligt guiden hade en amerikansk soldat under andra världskriget gjort det och han sköts sig inom 24 timmar!!!
Guiden själv hade som ung pojke råkat komma i kontakt med trädet och hans mamma fick tejpa fast hans händer på natten så han inte kunde klia sig vilket gör allting värre...så med de orden så ville han att vi höll oss på den stigen vi gick på och även var medvetna om vi kom tillbaka och vandrade här utan guide. Vilket man får göra!
Innan gudingen är över så får vi vid startläget se några spindlar....får bara med den ena på bild för den andra sitter lite högre upp och är omöjlig att fixera i kameran. Lite skillnad på storlek....för ni ser väl hanen på honans rygg?

Sen är det dags för utflykt på Daintree River i en flodbåt. Som ni ser på bilderna får vi se krokodiler i alla storlekar.....vilket inte är så vanligt verkar det som för när vi ser "Scarface" blir guiden aningen upphetsad och meddelar på komradion vad vi ser till övriga båtar....även konkurrenter!

//Benny
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet