Stöd Ukraina

Legustas blogg

Lördag 13 Augusti 2011 - Papua Barat
Resealbum: Indonesien

Raja Ampat , Papua Barat (Sorong)

Raja Ampat

Antal öar: fler än 1 500.
Huvudöar: Misool, Salawati, Batanta och Waigeo.
Tillhör: indonesiska provinsen Västra Papua. Öarna ligger nordväst om Nya Guinea.
Bästa tid: året runt, men havet är vanligtvis lugnast i okt–nov.
Visum: Svenskar får 30-dagars visum vid ankomst, avgiften är 25 US-dollar. Du måste ha en
utresebiljett att visa upp.
Vaccinationer: Papua är malariaområde, skydd rekommenderas. Notera att läkemedlet Lariam som ofta ordineras mot Malaria har begränsad effekt mot den sträng av malaria som finns här, konsultera
en vaccinationsklinik.
Besöksinfo: http://indonesia.travel

SNORKLINGEN här slår dykningen i Sipadang.
• Sipadang: Klassats som en av världens bästa platser för dykning, på malaysiska borneo. För att få dyka där måste man ofta sätta upp sig på kö i flera månader innan.

Når du lättast ifrån staden Sorong, halvön i västra Papua via Jakarta och Singapore. Inrikes resenärer kan också flyga via Makassar eller Manado. Det är lättast att kolla med en lokal indonesisk resebyrå eller direkt med flygbolaget för det senaste inhemska flighter.

Raja Ampat "Fyra Kungar", är namnet på dessa öar och kommer från en lokal myt. De fyra största öarna finns här är Waigeo, Misool (som är hem för gamla hällmålningar), Salawati och Batanta.

Undervattensentusiaster flockas till denna region eftersom det erbjuder världens bästa marina sevärdheter.
Medan landskapet kan se ut som en dröm, detta är inte en illusion. Som du påbörja ditt dyk tar uttrycket "Uppmärksamhet på detaljer" om nya betydelse som pigmy sjöhästar simmar runt fingrarna. Mantor och wobbegongs kommer att glida rätt av dig. Tonfisk, jätte trevallies, snappers och även barracudor är där för att slutföra din undervattens sammanträder lista ". För att inte nämna den vänliga assistent dugong, och en livlig kollega, sköldpaddan. Naturliga och orörda skönhet är den främsta attraktionen här.

Det finns omkring 610 öar inom Raja Ampat och rev runt dessa öar stödja en mångfald av både mjuka och hårda koraller. För att nå Raja Ampat öarna du behöver för att först resa till Sorong i långt väster om Västpapua. Runt dessa öar finns Raja Ampat Marine Reserve, Batanta Island Reserve och N. Salawati Island Reserve som erbjuder bra snorkling och dykning.
Inträde i Raja Ampat Marine Reserve är 500.000 Rp (ca US $ 45).
http://youtu.be/yhhTI_eOrG0

Öarna är oförstörda och havet är fortfarande vacker se en otrolig turistermagnet. Även lan är värt att utforska speciellt "Bird’s Head" Nya Guinea. Fyra av dessa öar är den största ön, nämligen Waigeo Island, Island Misool, Salawati Island, Island Batanta.

Skärgården är en plats som har potential att fungera som en turistattraktion, speciellt för dykturismen. Raja Ampat Islands vatten enligt olika källor, är en av de 10 bästa vatten för dykning platser i hela världen. I själva verket kan det också bli erkänd som nummer ett för fullständighet undervattens flora och fauna vid denna tid. Dr John Veron, korall erfarna experter från Australien, till exempel på en webbplats är det avslöjat, har Raja Ampat öar som ligger i den västligaste spetsen av Nya Guinea, ca 50 miles nordväst om Sorong, den bästa revet områdena i Indonesien.

Indonesiska Institute of Sciences (Lipi) har gjort en snabb bedömning under 2001 och 2002.

Som ett resultat noterade de i dessa vatten finns det fler än 540 arter av hårda koraller (75% av den totala arter i världen), mer än 1.000 arter av revfisk, 700 typer av blötdjur, och den högsta posten för gonodactyloid stomatopod kräftdjur. Detta gör 75% av världens korallarter i Raja Ampat.

Ingen av de platser med samma område har ett antal korallarter så mycket som denna. Det finns flera områden med korallrev som fortfarande är mycket bra skick med andelen levande korall som till 90%, dvs i Dampier Strait (sundet mellan P. Waigeo och P. Batanta), Kofiau Öar, öar och sydöstra Misool Wayag öarna.

Olika typer av korallrev i Raja Ampat är generellt plymrev med lätt sluttning till branta kontur. Men det fanns också atoll typ och typ av brännskador eller Taka. På vissa platser som byn Saondarek, när den lägsta tidvatten, korallrev kan ses utan ett dyk och med sin egen anpassning, kan korallerna fortfarande vara vid liv trots att de i det fria och direkt solljus. Unika arter som kan uppstå under dykning är några av de pigmy sjöhästen arter eller kudalaut mini wobbegong och Manta Ray.

Det finns också fyra endemiska fiskar kung, nämligen Eviota kung, som är en slags fisk gobbie. På Manta Point som ligger i Dampier sundet Arborek kan du dyka i sällskap med några svansen Manta Ray är godartad som när man dyker i Derawan Islands, East Kalimantan.

Om du dyker på Cape Kri eller kyckling Reef, kan du vara omgiven av tusentals fiskar. Ibland kan en samling av tonfisk, jätte trevallies och snappers. På vissa platser som i Salawati, Batanta och Waigeo också sett dugong eller sjöko.

Raja Ampat är även känd som: Kepulauan Rajaampat är inte bara häpnadsväckande undervattnet också ovan öarna har en mycket varierad topografi med branta berg stränder och öde vita sandstränder. Området är långt utanför allfartsvägarna och är sällan besöks av utlänningar. Den råa skönhet av öarna kommer att fascinera dig. Det är tät djungel interiör är känd för sina många orkidéer och paradis fåglar. Waigeo och Batanta har Wilsons och Red Bird of Paradise båda endemiska för området, samt högst närvarande Lorikeets, papegojor, kungsfiskare, örnar och Näshornsfåglar.

Raja Ampat skärgården ligger utanför nordvästra spetsen av Västra Guinea. Det är ett avlägset och svårt område att nå, men de med tid, tålamod och pengar, belönas med snorkling och dykning i hav som innehåller världens största marina mångfald.

Du kan hyra en liten båt om du vill stanna och göra personliga upptäckter längs linjen av stränderna. Som Raja Ampat öarna har fyra bergiga öar och hundratals små öar i deras närhet, kan du passa på att utforska. Dessutom är det Karst området en vacker och originell naturligt fenomen, eftersom det har olika unika flora och fauna som dess attraktioner t.ex. Bird of Paradise (Cenderawasih) Botak, Red Cenderawasih, Maleo Waigeo, Kus-Kus, orkidéer, palmer etc. Du kan också vandra runt öarna för att hitta dolda skönheter, som vattenfall och urgamla grottor.

Dessutom finns det också exotiska platser såsom Ayau öarna består av små öar på en mycket stor atoll. Många öar i skärgården har vit sand med en stor havsbotten ansluta en ö till en annan. Men det finns också öar med unika sand som det lokala samhället kallar "zandplaat", som är en unik livsmiljö för lokala vegetationen. På dessa öar är det brukligt att mödrar och barn till lokala stammar kollektivt fångar havs-maskar (insonem).

För dykentusiaster den favoritdestination är oftast South Waigeo. Men medan du är här, varför inte ta chansen att besöka Kabui Bay med många Karst öar, Goa tengkorak (grottskallar) och historiska platser av Raja Ampat i Kali Raja. Du kan se en mängd fåglar i Yenwaupnor och Sawinggrai byn, Salay dans i Saonek och flätat hantverk i Arborek. I Arborek kan besökare dyka och titta på grupper av stingrockor.
I Sawandarek, det finns en vit sandstrand med änder och vackra koraller. Dessutom finns det en traditionell by där man kan vandra omkring i och njuta av den unika långsamma tempo atmosfär.

I östra Waigeo, särskilt framför Urbinasopen och Yesner byar, det finns en mycket intressant och unikt naturfenomen, som endast kan ses varje årsskifte. Ett ljus kommer ut från havet och vandrar runt på dess yta för ca 10 - 18 minuter. Därefter försvinner den och kan bara ses igen vid de följande åren slut. Lokala invånare i båda byarna kallar detta fenomen för "Sea Ghost". Detta är mer än bara en solnedgången.

Du kan också dyka i West Waigeo, Batanta och Kofiau. Dessa potentiella destinationer är bra ställen att besöka med husbåtar. Karst öarna i Wayag, i synnerhet, har mycket intressant naturliga attraktioner att njuta.

Turismen i Raja Ampat är nästan helt begränsad till resor på båtar liveaboard dykning.

Bästa tid:
Att besöka Raja Ampat (Sorong) är mellan Oktober - April (bäst för dyk)
Regn säsong: Maj - September
---------------------------------
Vanligtvis brukar besökare bo på en Diving Resort under sin vistelse i Raja Ampat öarna. För att komma åt dykplatser, kontakta och använda professionell dykning organisatörerna, som enklast hittas i Sorong.
Flera researrangörer erbjuder också möjligheten att liveboard turer:
- Raja Ampat Liveaboard
- Dyk Raja Ampat
- Raja Ampat

Tillstånd:
Innan du besöker Raja Ampat, måste du få tillstånd från den lokala Papua polisstationen. Du måste ta ditt pass och tre (3) kopior av passet sidan med den indonesiska Visa. Dykarrangörerna kan hjälpa dig med dessa formaliteter

Från Sorong finns det två typer av båtar:
Speedboat (40 minuter - 1 timme båttur, bär 15 passagerare och kostnader rp2 miljoner / US $ 208,55),
Lång båt (2-3 timmar båttur och kunde bära 10 passagerare för kostnaden för Rp1, 2 miljoner / US $ 126). Observera att alla priser är ungefärliga.

Boende:
För närvarande finns på Saonek Monde en turistort och hamn som byggs.
Inom en snar framtid finns det planer på tre orter som skall bebyggas: Nyandebabo och Batbitiem, Waiwo och Waigeo Selatan öarna.
Men under tiden kan du välja mellan alternativen nedan:
- Sorido Bay Resort, som är känd för huset rev
- Kri Eco Resort, en traditionell semesterort byggda över vattnet
- Ö läger
- Båthus (mest dykagenter tillhandahåller denna tjänst)

Och även om Raja Ampat öarna har bara ett fåtal besökare, det finns redan hotell och Homestays på Saonek, Mansuar och Yenwaupnor öar.

Miniguide Raja Ampat

Resa dit
Flyg till Sorong från Jakarta, Manado eller Bali. Avgångar finns med en handfull indo­nesiska bolag, till exempel Garuda, Lion Air och Wings Air. Flyget från Jakarta tar 6 tim med mellanlandning i Manado. Från Sorong på fastlandet går färjor och snabbåtar till Wasai på ön Waigeo, som är huvudort i Raja Ampat. Färje­turen tar 1,5 till 2 tim.

Paddla
Paddla kajak mellan byarna i Raja Ampat, finns all information på: http://kayak4conser­vation.com Intäkter från kajakpaddlingen går helt till lokal­befolkningen.

Dyka
De allra flesta som reser till Raja Ampat gör det för dykningens skull och bor ombord på en dykbåt under vistelsen. Läs mer på exempelvis http://divinginrajaampat.com och http://diverajaampat.org Dykare måste fixa tillstånd från den lokala polisen. Ta med pass och tre kopior på passidan med visumstämpeln, dykarrangören kan hjälpa till med det praktiska.

Bo
Eftersom de flesta besökare bor på dykbåtarna, finns bara ett fåtal hotell för turister än så länge. Tre nya hotellanläggningar är under uppförande. Sorido Bay Resort och Kri Eco Resort, är de vanligaste boendena på land.
Information och bokning på: http://papua-diving.com

Källa: http://indonesianbeach.com/raja-ampat-papua-indonesia.html
Dela med andra:    

Kommentarer
Ska kanske tillägga att 1100 Euro var exkl parkavgiften, för 12 dagar ca 40 dyk om jag inte minns fel.
Postat 2014-04-20 18:13  Anmäl
@Legusta Har varit i RA två gånger, en gång som turist och en gång som student för fältarbete. Den första gången var jag på en liveaboard (Ondina) som jag bokade/hoppade på på plats i Sorong. Detta för att få ett sista minuten-pris. Det är fortfarande skyhöga priser: jag betalade ca 1100 Euro, vilket då var halva priset gentemot det vanliga. Andra gången bodde jag på en homestay på Kri och dök därifrån. Ok priser, ca 50 USD för två dyk om du har egen utrustning vilket jag hade. Anledningen till att jag inte körde en liveaboard andra gången var dels pga studien jag gjorde men också pga det faktum att min flickvän inte var certifierad vid tidpunkten. Kan du få rabatt på dem inflaterade priserna är liveaboard ALLTID det bästa valet när det kommer till dykning eftersom de olika dyksiterna skiljer sig markant vad gäller djurliv etc. och detta kan du bara få med liveaboards. Dykningen om du begränsar dig till t ex Kri är fortfarande extraordinär men om pengar är ett problem så skulle jag lägga dem på Komodo vilket är ett helt fantastiskt ställe. Kanske inte kan mäta sig i diversitet bland dyksiterna men är betydligt billigare och mer lättillgängligt.
Postat 2014-04-20 18:12  Anmäl
Lassesson säger:
Hej Legusta, jag har bott på Bali dom senaste 8 åren och den här resan arrangerades av min kompis, så för mig var det bara en 3 tim flyg resa till West Papaua, om du vill ha mer info eller hjälp med att arrangera en liknande trip så maila mig på info@cafesmorgas.com så kan jag skicka några bilder också.
Med Varma Hälsningar från Bali
Postat 2014-02-05 01:55  Anmäl
Legusta säger:
Tack för din kommentar, jag har en fråga?
Hur finansierade du din resa genom researrangör eller bokade du paketet på plats, vad kostade det dej?
Postat 2014-02-02 08:39  Anmäl
Lassesson säger:
Kom just hem från en veckas dykning i världens bästa dyk områden, bodde på en båt och vi åkte runt på olika dykområden och dök på 20 olika ställen 4 dyk om dagen inkludsive natt dyk, vi såg allt från Pygme sjöhästar till Black tip sharks och Mantor, mängder av fisk och fiskstim bla Barraudor, området är National park så det finns i princip ingen bebyggnad i hela området. Starkt rekomenderat numera ganska lätt att ta sig til via tex Bali. MVH Johan Lassesson
Postat 2014-02-02 04:47  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet