Stöd Ukraina

Legustas blogg

Torsdag 11 Augusti 2011 - Sarawak
Resealbum: Östra Asien

Borneo Guide

Dykning i Malaysia

Malaysia har utmärkta dykning. De mest populära platserna är öarna utanför östkusten av halvön Malaysia (Perhentian, Redang, Tioman och många fler), även om dykningen säsongen är begränsat till april till september. Men den mest kända dykplatsen - är Sipadan in på den östligaste spetsen av malaysiska Borneo, och det finns många andra mindre kända sajter som Layang Layang - rankas ofta bland de bästa i världen.

Sipadan Island är utan tvekan världen mest kända dykresmål. Andra lika bra dyköar är Mataking, Kapalai, Pom Pom, Lankayan och Mantanani. Långt ute till havs ligger Layang Layang. Där kan du se de flesta av de stora: Valhajar, mantor, hammarhaj, barracudor m.fl. samt alla vackra korallfiskar som vimlar runt de tropiska korallreven.

Malaysia har en av dem rikaste undervattenmiljöer där de mest graciösa fiskarter finns, iögonfallande och spektakulära korallreven ligger utspridda över havsbotten. Bland de anmärkningsvärda dykningsplatserna är Sipadan, som finns strax utanför Borneos nordöstra kust, liksom öarna Perhentian, Lang Tengah, Redang, Kapas, Tenggol och Tioman på östkusten. Labuan, nära Sabah är välkänt för dykning bland sjunkna vrak.

Dykningsentusiaster bör inte missa en resa till Miri. Utforska ett av de rikaste korallreven i Malaysia. Belais Reef och Luconia Shoals är bland de populära dykplatser i Sydkinesiska havet.

Ön Sipanda, utanför Sabahs sydöstra kust, har länge funnits bland topp fem bästa dykvatten i hela världen. Havslädersköldpaddor, barracuda och årfenshajar är en vanlig syn i dessa dykvatten.

Borneo
Delstaten Sarawak har ett fantastiskt system av nationalparker, vackra stränder och ett mångsidigt växande stamkultur, vars gästfrihet är oöverträffad. Bland de 1,7 miljoner invånare går det att möta hela 23 etniska grupper. Sarawaks ursprungsbefolkning har en stark identitetskänsla som återspeglas i hela delstaten.

Beläget på nordvästra kusten av Borneo, Sarawak finns mellan den Indonesiska Kalimantan-provinsen i söder och Brunei och Sabah i nordost. Sarawak är Malaysias största stat. Huvudstaden, Kuching sägs vara en av de mest trevliga städer i hela Asien.

- Nationalparken Similajau är en fågelskådares paradis. Fågelentusiaster kan se cirka 185 fågelarter, men även 24 arter av däggdjur. Har du tur och befinner dig där under maj månaden, då kan du få se delfiner och sköldpaddor i havet.

- Lambir Hills nationalpark är hem för en otrolig mångfald av växter, träd och insekter. Många av dessa arter har ännu inte identifierats.

- Longhouse Visits - var med på en flodsafari och besök de inhemska samhällen där människorna lever i långhus längs floderna: Lemanak, Rejang, Skrang och Batang Ai. Se hur de jobbar med hantverket eller själv delta i kulturella danser.

North Borneo Railway är tillbaka på spåret. Linjen är det sista som återstår av de brittiskbyggda tåg som funnits på Borneo sedan 1880-talet. Trafiken på North Borneo Railway har legat nere sedan 2005. Tack vare ett samarbete mellan hotellet Sutera Harbour Resort och den malaysiska delstaten Sabahs järnvägsbolag är det nu åter möjligt att ta den fyra timmar långa tågresan från delstatshuvudstaden Kota Kinabalu till Papar och tillbaka igen. Ångloket är samma som tuffat på norra Borneo sedan slutet av 1880-talet. De fem vagnarna byggdes förvisso på 1970-talet, men utformades både utvändigt och invändigt i kolonialstil tidstypisk för sent 1800-tal. Tåget gör sin rundresa två gånger i veckan, på onsdagar och lördagar, genom regnskog, byar och nära kusten. I priset på 250 malaysiska ringgit, cirka 500 kronor, ingår frukost och lunch.
http://www.suteraharbour.com/v3

Sabah
Sabah kallas ofta “Land Below the Wind” eftersom den ligger i ett tyfonbälte. Sabah upptar den östra delen av Norra Borneo och är östra Malaysias näst största stat. Sabah har Sydkinesiska havet i väster och Celebessjön i öster.

- Kinabalu Park i Sabah har också angetts som en UNESCO Heritage Site, på grund av den mångfald av växter och djur som lever där. Parken har att erbjuda spännande klättringsmöjligheter bland den nästan orörda regnskogen. På vissa ställen, långt uppe i bergen kan man även upptäcka naturliga varmvatten källor.

- Danum Valley
Danum Valley Conservation Area ligger ca. åtta mil sydväst om Lahad Datu; och är fylld med en häpnadsväckande mångfald av tropiska växter och djur. Detta paradisliknande platsen är hem för många sällsynta djurarter: Sumatranoshörning, orangutanger, mushjortar och den vackra trädleoparden. Ca. 270 fågelarter har noterats i området.

Besök de traditionella långhus byborna, stamen Rungus. Deras traditionella klädsel och spännande kultur kommer att göra din resa oförglömlig. Homestays är ett fascinerande sätt att observera deras livsstil.

De som söker mer orörda vildmarken Dock bör bege dig till Malaysiska Borneo - norra bit av massiv Borneo. Sabah är den mindre av de två malaysiska staterna och erbjuder 4101 meter höga Mount Kinabalu att erövra - Malaysias högsta topp - liksom vykortslika öar Gaya och Manukan och dykning Mecka för Pulau Sipadan och Mabul, där glimtar av skrämmande stora sjö-bunden djur kommer slag i slag.

Större, vildare och mindre turistiskt är fortfarande Sarawak i själva verket den största staten i hela Malaysia och ståtar med en av de mest spännande huvudstäder - den gamla koloniala kvarleva från Kuching. Bortsett från att vara ett fint mål i sin egen rätt, är Kuching också en av de bästa platserna i Sarawak att använda som en bas för att utforska inlandet. Staten är full i nationalparker, och till skillnad från Peninsular Malaysia, återstår mycket av rengskogen.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet