Stig_bjorne_1969s blogg

Fredag 1 November 2013 - Puerto Jose Banus

Puerto Banus håller även i november. /Stig Björne

Att åka till södra Spanien i slutet av oktober/början av november kan vara ett vågspel vädermässigt. Det är inte garanterat bra väder - även om det vanligtvis är det. Nu i slutet på november började det med regn en dag och sedan var det strålande solsken och ca 25 grader varmt. Det är fortfarande mänsklig temperatur i havet så det är fullt möjligt att bada.

Puerto Banus är en trevlig lite stad/förort eller vad man ska kalla det (kostar ungefär 100 kr med taxi till Marbella). Det är inte heller så dyrt som man tror om man vandrar nere vid marinan där alla lyxyachter ligger där en glass kan kosta 70 spänn. En bild av den minsta båten i hamnen. Den största skulle nästa ha denna som räddningsbåt. Den största som för övrigt sades ägas av kungen av Saudiarabien "Lady Haya" hette båten. Vet inte om det är sant men det var inte för vanliga människor. Bara drivmedlet måste kosta en förmögenhet.

Foto: Stig Björne

En bit ovanför ar det rent av billigt att äta, fika och shoppa. Det ligger ett stort köpcentrum, el Corte Ingles vid stora torget i centrala Puerto Banus. Hetellet PYR Marbella ligger helt rätt i närheten av allt. Nedan två bilder. Ingen höjdarkvalitet direkt men ändå. Hotellets hemsida http://www.hotelpyr.com/ finns det mesta att hitta där. Om man inte vill bo på stranden är nog läget ett av de bättre - förutom trafiken då men det kan man klara om man får ett rum en bit ifrån. Man kan komma undan med 600-700 kronor per natt i ett hyggligt stort rum med pentry och balkong.

Ett område som sitter ihop med Puerto Banus är Nueva Andalucia som är omskrivet i bland annat Liza Marklunds bok "En plats i solen". Det är där hockeyspelaren som blir mördad bor och det är för övrigt där som Liza Markland har bostad. Hur som helst Nueva Andalucia har ett stort utbud av affärer, marknad på helgerna, restauranger och annan service. Det finns både svenska mäklare och svenskt bankkontor här. VIlket säger en del om att det bor en del svenskar i området. Det bästa med själva området är all närservice, det ligger lugnt till och ändå nära till stranden i Puerto Banus. Mycket lägenheter finns det.

Foto: Stig Björne
Foto: Stig Björne
Ska man göra utflykter så är Istán en bit in i landet att rekommendera. En liten by upp i bergen med bedövande vacker utsikt, se bild: Foto: Stig Björne

En av dessa som ligger en mil eller så väster om Marbella är San Pedro. Orten/byn eller vad man ska kalla det är ingen renodlad turistort utan det finns ett "riktigt" gammalt centrum, torg etc. Det är mest spanjorer som bor där.Byn San Pedro österut är också värt ett besök. En av de bästa fiskrestaurangerna ligger precis vid stranden i San Pedro med utsikt över Gibraltar på avstånd. Det hindrar dock inte att det finns otroligt fina stränder och närmast havet löper en vacker strandpromenad så man kan promenera/springa en bra bit mot Marbella. En av områdets bästa fiskerestauranger ligger precis vid promenaden och stranden. Mycket bra mat och inte jättedyrt heller. Den heter Pesces någonting.

Se bild: Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

Ska man äta Tapas kan man äta det mittemot el Corte Ingles. En restaurang som heter Pinxto som serverar Baskiska Tapas. Skillnaden mellan Baskiska Tapas och Andalusiska är att alla Tapas ligger på ett bröd.

Riktigt bra Andalusiska Tapas som är de bästa får man inne i Marbella. Längs med strandpromenaden och gärna 20 meter ovanför (då undviker man turistfällorna) där finns de riktiga Tapasrestaurangerna. 10-20 kronor för en Tapas är klart överkomligt. Sedan finns det lekparker, studsmattor, spelhall etc längs med strandpromenaden. Definitivt värt ett eller ett par besök. Lite palmer i Marbella nedan.

Foto: Stig Björne
Man kan kategorisera Puerto Banus och Marbella (kanske inte är någon nyhet) som ett annat slags Spanien. Det är inte som ställena som ligger väster om Malaga, Fuengirola, Benalmadena och Torremolinos. Där tycks man helt ha struntat i alla byggregler och kört på som bara den. Hotell och restauranger som bara den - denna ""English Breakfast" överallt alternativ sportpubar med engelsk inriktning. Det är överexploaterat så det räcker. Även Puerto Banus och Marbella har fått sin släng av sleven med det är inte alls på samma sätt.. Här verkar man åtminstone haft en tanke med hur man har byggt och inte lagt alla hotell direkt på stranden så man knappt kan promenera runt. Man slipper också alla dessa englishbreakfast-restaurangerna utan det finns fler och mer genuina ställen. Försök hitta riktiga tapas i Benalmadena. Alla säger att man har det men man blir alltid besviken.

Tyvärr hanns det inte med något besök i Tanger. Men det går snabbåtar över Gibraltar sund till Tanger. Tar ungefär 45 minuter. Det kostar dock några hundra kronor per resa. Det går också båtar till de spanska delarna Cueta som ligger i nordafrika. Om inte annat för båtturen.

Vad gäller flyget så är det nog Malaga som gäller. Det är 7-8 mil och det går flygbuss även om den inte går så frekvent. Taxi kostar cirka 80 euro vare sig det är fast pris eller taxameter så länge det är ett seriös bolag. Det går att förbeställa på nätet - sök på Taxi och Marbella. Vad gäller flyget så trafikerar både SAS, Norwegian och Ryanair Malaga. Det är hugget som stucket vad som är billigast av Norwegian och Ryanair. Norwegian går ju från Arlanda vilket kan underlätta.

Och var det detta med vädret. Spaniens mest väderstabila plats är ju Kanarieöarna och dessutom varmast på vintern. Det är nästan alltid behagliga temperaturer på Kanarieöarna. Men vad gäller södra Andalusien och Marbella (eller för den delen Malaga och lite längre nordost även Torrevieja/Alicante) så är det inte så kallt där heller ens under vintern. Följer man vädret under lite längre tid så kan man konstatera att det är mer nederbörd och givetvis kallare - men det är ju inte direkt minusgrader. I januari så har de varit över 20 grader varmt vissa dagar som varmast.

Bilden visar en översikt av vädret som var i januari. Lite kallare vissa dagar men helt ok de flesta dagarna.

Foto: Stig Björne

Även februari bjuder på mycket värme. En och annan dag går dagstemperaturen ned till 13 grader men man kan ju inte klaga på 17-18 grader varmt i februari. Så om man ska ägna sig åt aktiviteter som att spela golf eller rundturer eller så är det perfekt temperatur.

Man kan konstatera att temperaturen stiger i takt med att våren kommer till södra Spanien.

Den officiella hemsidan till Marbella kommun/regionkommun hittar du nedan. Den länkar i sin tur till all möjlig turistinformation i området.
http://www.marbella.es/

Foto: Stig Björne

Direktlänk till turistkontoren.

http://www.marbellaexclusive.com/sv/tourism-office.html
Info från Wikipedia nedan.
Puerto Banus är en hamn strax utanför Marbella, byggd av José Banus som en fristad för kändisar. Med tiden har många av dessa dock flyttat till nya och mer avskilda ställen. Hamnen har plats för 915 båtar i olika storlekar. Vid hamnen finns en liten stad med trånga gränder kantade av vita hus med restauranger, caféer och nattklubbar samt varuhuset El Corte Inglés. Här finns även affärer som Dior, Louis Vuitton, Dolce & Gabbana och Versace. Några restauranger som är värda ett besök är Pravda, Tango (argentinsk), Naga (thai), Luna Rossa (italiensk) Los Bandidos och La Ola. Det finns många strandnära lunchställen, en multibiograf som visar en film i original (ej dubbad) i veckan, samt badstränder på båda sidorna om hamnen.

Länk till en hemsida om Puerto Banus.
http://www.puertojosebanus.es/

Foto: Stig Björne

Stig Björne
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet