Stöd Ukraina

Stig_bjorne_1969s blogg

Lördag 19 Juli 2014
En av de trevligare platserna väster om Malaga (som är den förhållandevis hårt explaterade kusten jämfört med öster om Malaga) är Benalmadena. Det finns egentliga flera olika delar av Benalmadena. EN är det som ligger vid stranden och huvudgatan bredvid. Ganska traditionellt med många hotell (rätt slitna för övrigt), restauranger, solstolar, supermarcadon med lite mat, leksaker och souvenirer.

Ovanför detta ligger dock det som är att betrakta som det riktiga centrumet runt järnvägs- och busstationen. Där ligger de "riktiga" restaurangerna som spanjorerna verkar besöka själva. Och kvaliteten är klart mycket bättre än turistfällorna längs med strandgatan. BIlligt är det också. Ännu lite högre upp strax ovanför AUtopista (som är den största motorvägen och tullbelagd) ligger det som kallades pueblon och där verkar de flesta lokala bo. Bra restauranger där upp också. En hel del skandinaver bor upp i pueblon inte minst danskar.

Ett hotell som inte är nedgånget är Sunset palace som ligger i västra kanten av Benalmadena. Ett jättefint hotell som är stort och har det mesta inklusive en stor affär, stor restaurang (som var sådär). Fina rum - som är minilägenheter - och bra ordning i övrigt. Enda minus är att hotellet inte har en egen strand vilket man kan få intrycket av när man kollar dem på Booking. Bra pooler.

Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

Och så den obligatoriska skylten som att orter har...

Foto: Stig Björne
Lördag 5 Juli 2014 - Costa del Sol
Ett av de mest populära resmålen i Spanien är någonstans på Costa del Sol eller Solkusten. Det finns flera olika "Costa". Costa Brava i norr och Costa Blanca i öster. Och Costa del Sol söderut någonstans från öster om Malaga fram till gränsen mot Portugal. Kuststräcken innehåller det mesta - förutom fina stränder förstås. Storstäder, pittoreska sevärdheter, mat förstås (vi talar ju Andalusien), Sherry, Gibraltar etc etc. Det finns egentligen hur mycket som helst att se och göra. Här tänkte jag berätta lite mer om det och ge lite tips på saker att se och göra.

Om man börjar med den del av kusten som ligger väster om Malaga så består den av en andra olika turistorter. Det börjar med Torremolinos som är en hårt exploaterad plats. Massvis med hotell, stränder, anläggningar (som äventyrsbad, djurparker, köpcentrum etc) och annat. Det finns massvis att göra även om det inte direkt blir särskilt vackert när man har exploaterat miljö så pass hårt. Nedan två bilder från Aqualand som ligger i Torremolinos. En rolig vattenpark med 20 rutschbanor, vågmaskiner, pooler etc. Ganska dyrt - kostar väl 90 euro för fyra personer men då ingår alla attraktioner. Man får dock passa sig för att vara där en hel dag i solen - man känner inte hur varmt det blir och det är lätt att bränna sig i solen.

Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

Väster om Torremolinos (det sitter faktiskt ihop) ligger Benalmadena. En ort som också har sin beskärda del av stora hotell, restauranger och annat. Känns dock lite mer spanskt än Torremolinos och vid järnvägsstationen i Benalmadena (Renfe) finns den mer spanska delen av orten som är trevlig och har mycket bättre restauranger än den turistiska delen nere vid stranden.

Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

/Stig Björne
Fredag 20 Juni 2014
Madrid kanske inte är den vanligaste staden för en weekendresa till Spanien. Barcelona brukar ju vara den stad man åker till i första hand. Flygtiden till Madrid är dock i princip densamma som till Barcelona och staden är så pass mycket större. Det finns mer att göra helt enkelt. Det stora minuset är att det inte finns någon strand som det gör i Barcelona. Det är ju ofta bristen i många storstäder i Europa i alla fall.

Men det finns mycket annat som kompenserar för avsaknaden i Madrid. Maten inte minst. Utbudet av restauranger i Madrid är enormt. Bilden nedan är från Restaurangkedjan Museo de Jamon (tror jag det stavas). Osannolik restaurang där det hänger spanska skinkor precis överallt. Billigt och bra mat men knappast något för vegetarianen.

Foto: Stig Björne

Vad gäller lite shopping så finns det en del att välja på i Madrid. Något som alltid funkar är El Corte Ingles som finns lite varstans. Vanligtvis ett enormt stort varuhus i fem-sex våningar där varje våning är 200-300 meter...

Foto: Stig Björne

/Stig Björne
Måndag 16 Juni 2014 - Krąków
Krakow i Polen är landets andra stad i sydöstra delen av landet. Enklast att ta sig dit är flyg från Skavsta/Nyköping. Flyget går inte till Krakow - upptäcker man när man landat - utan till Katowice som ligger sisådär 10 mil från Krakow. Så det gäller att hitta en minibusstaxi eller vanlig taxi om man ska ta sig till Krakow. Det är möjligt att det finns flygbussar nu för tiden. Katowice som man åker igenom på vägen är ingen höjdare men Krakow däremot är en väldigt vacker stad särskilt i de centrala delarna. Dessa omges av en slags ringmur och det finns ett vackert torg vid Rådhuset.

Ett bra centralt beläget hotell är Wawel som är både bra och billigt alldeles i närheten av stora torget.

http://www.hotelwawel.pl/en/

/Stig Björne
Onsdag 11 Juni 2014 - Moskva
Att åka till Moskva är definitivt något att rekommendera. Moskva är en så pass stor stad att den har det mesta, inte minst historia, byggnader, bra mat etc. Åker man till Moskva så är risken/möjligheten stor att man hamnar på Sheremetyevo International Airport. Den ligger inte långt från centrala Moskva, drygt två mil. Men man ska passa på vilka dagar man kommer dit säger de som vet. Kom inte dit en torsdag då många av varuleveranserna sker och köerna blir osannolikt långa. För vårt sällskap tog resan in till Moskva tre timmar från flygplatsen medan flygresan till Moskva två 2,5 timmar.... Infrastrukturen i staden har inte riktigt hunnit med att byggas ut i takt med att antalet bilar har ökat. Det är ju drygt 20 år sedan Sovjet blev Ryssland och i drygt 10 år har landets utvecklats ekonomiskt och det betyder fler och mer bilar.

Kommer man väl in till stan så är det att rekommendera att man tar tunnelbana eller bor så pass centralt att man kan gå. Åtminstone för något år sedan var köerna hemska, taxin var synnerligen svår att få tag på och kostade jättemycket. Så ett centralt hotell och promenader är att rekommendera.

Ett måste i Moskva är att besöka Kreml, Röda torget, Lenins maosoleum och klassiska fina varuhuset GUM där tidigare bara partitoppar och annat fick handla. Dyrt men ett mycket vackert varuhus.

Ett hygligt bra hotell som ligger centralt är hotell Ukraina - byggnaden är en av det som kallades Stalins sju systrar (det finns sju liknande byggnader).

Stig Björne
Onsdag 4 Juni 2014 - Umeå
Här kommer lite mer vackra bilder på Sillviken utanför Umeå denna gång någt mer sommarpräglade – även om sommaren har en tendens att vara lite sen på dessa breddgrader. Dock inte i år då snön försvann väldigt tidigt.

Foto: Stig Björne

Foto: Stig Björne

Den senare kanske inte så vacker, men ändå.

//Stig Björne
Lördag 31 Maj 2014 - Stockholm
Att gå på Grönan kan vara en utmaning i alla fall om man går när alla andra går typ på en helg. Om man dessutom gör misstaget att man ska köpa biljetter i Servicecentret så underlättar inte det. Kötid var en timme och 20 minuter och det var kallt. Det kanske inte går att göra något smartare system vad vet jag men någon förbättring tycker man att Grönan kan fundera på. Väl inne är ju inte köerna så farliga de längsta verkar vara runt en halvtimme. En slutsats - om man ska gå flera gånger - är att köpa ett årskort som man tjänar in till om man går tre gånger eller fler. För då slipper man kön in till entrén.
/Stig Björne

Foto Stig BJörne
Tisdag 20 Maj 2014
Ja, det finns som sagt mycket att se i London, det tar liksom aldrig slut på upplevelser. Alla historiska referenser, museér, shopping, fotboll, restauranger etc. Det skulle vara vädret man möjligen kan undanta då - och priserna på boende. Värst är i och för sig inte på hotell utan för de som bor i London. Troligen är London det närmaste man kommer New York prismässigt.

Det som representerar shopping är då Selfridges.

Foto: Stig Björne

Sedan har vi förstås Buckingham Palace.

Foto: Stig Björne

Och en till...

Foto: Stig Björne

Och givetvis Tower Bridge.

Foto: Stig Björne

En sak som saknas i London - märkligt nog med tanke på att det troligen är Europas största stad - är ett rejält äventyrsbad eller nöjespark motsvarande Liseberg. Bor det 10 miljoner människor tycker man att det borde finnas. Det kanske finns i och för sig men är svårt att hitta.

/Stig Björne
Torsdag 15 Maj 2014 - London
London har ju åtminstone fyra flygplatser som man kan landa på (det kan finnas fler). Heathrow i sydväst med tunnelbana, Gatwick i söder, London City Airport i östra city och Stanstead norr om London. Beroende på flygbolag och när man flyger så kan man hamna på endera.

Till och från Gatwick kan jag rekommendera att åka "Skytrain" som mer eller mindre är ett direkttåg till VIctoria station som ligger hyggligt centralt. Taxi kostar ca 900 kronor så det är lite dyrt. Buss går ju också men det tar en bra bit över en timme och det kanske är i längsta laget. Skytrain tar ca 40 minuter vilket ju är ok och det kostar knappt 400 kronor enkel väg - bäst att köpa tor när man ändå köper. Absolut enklast är att köpa innan på nätet (går att hitta genom Gatwick) då slipper man helt stå i någon av de helt hysteriska köerna på Gatwick eller VIctoria Station. Priset är ungefär detsamma.
/Stig Björne
Torsdag 8 Maj 2014 - London
Området Hammersmith ligger en bit västerut i London, inte jättelångt men bortanför Kensington och South Kensington. Tunnelbanestationen heter Hammersmith och det finns en särskild tunnelbanelinje som heter Hammersmith and central eller något sådant. Annars går den gröna linje som passerar de flesta delar av centrala London med undantag av Oxford Street etc. Det funkar bra och går fort med tunnelbanan. Men det är också ett centrum för bussar. Och i London är ju de flesta bussarna dubbeldäckare där man kan sitta på övervåningen och få lite sightseeing samtidigt. Det går många bussar från Hammersmith så man kan ta sig lite överallt - och det kan vara skönt att slippa tunnelbanan emellanåt.

In så lånt från Hammersmith söderut vid Themsens strand finns ett antal Gastropubar med engelskt pubstuk men vita dukar, bra mat och ändå inte dyrt. Att sitta vid Themsen och titta ut är ju inte fel heller. En Gastropub som har en stjärna i Guide Michelin (eller hade åtminstone) är The Harwood Arms i Fulham, jättebra mat och inte dyrare än en mellanklass restaurang i Stockholm. För övrigt var upplevelsen i FUlham att det kryllade av trevliga restauranger. Värt att bara gå omkring.

/Stig Björne

Sida:123Nästa