Stöd Ukraina

Tillylks blogg

Onsdag 1 Juli 2015 - Miami Beach

Miami beach - en rejäl omställning

Hej hej...

Känns som det var ett tag sedan jag skrev. Det är nu dag fjärde dagen i Miami. Vi börjar landa i vår nya tillvaro här.

Vi börjar väl bli ganska vana vid att flytta runt och anpassa oss till nya boenden. Vilket innebär att packa upp allt som vi behöver, installera oss i klädskåp och kylskåp inkl. en storhandling på närmaste Publix, Target eller Walmart, flytta in i badrum, kolla hur det funkar med tvättmaskin, diskmaskin, sophämtning och källsortering, fixa så att det går att sova gott med Märtha i en av sängarna som finns att tillgå o ev. fixa så att en vuxen kan sova i en soffa, försöka fixa med Märthas matstol - vilket inte varit det enklaste på alla ställen, i Orlando fick hon äta vid ett soffbord som var 30 cm lägre än vårt :)

Den här gången var allt extra knöligt vilket gjorde mig både irriterad, trött och riktigt besviken på Miami från start. Men det är säkert som Pontus säger att detta är en storstad och skiljer sig mot hur vi bott förut. Tidigare boenden har ju varit i små städer och vi har bott i fina hus med uteplats, bilen har stått utanför porten - lätt att packa i och ur när vi ska iväg (inte som nu i ett garage 500 m bort på 5:e våningen). Vi har haft gott om plats, stora badrum etc. Nu bor vi centralt i Miami beach men lägenheten har ett minimalt badrum utan fönster - påminner om en hytt på en Silja båt - som skulle behöva en liten uppfräschning. Brandvarnaren hänger löst i taket i halllen och elen skulle allmänt behöva ses över om man ska vara ärlig, med oskyddade uttag lite här och var (inte så kul med en klåfingrig liten tjej på 14 månader). Men köket är välutrustat och vardagsrum o sovrum ljusa och stora med finfin utsikt över vattnet, segelbåtar vid kajen och Miami stad och lastkranarna vid hamnen i förgrunden. Det är väldigt vackert att sitta på balkongen på kvällen och blicka bort emot. Då är kranarna och skyskraporna upplysta och det är väldigt stämningsfullt.

Som sagt, det var rörigt när vi kom... Det var ett par saker som vår hyresvärd inte hade upplyst oss om, vilket kanske hade varit bra att veta innan. Tex det här med att garage inte ingick i hyran utan det måste vi fixa själva... Vakten där vi bor visade oss till en "valet parking" (där de parkerar bilen åt oss och sedan håller ordning på nyckeln = man förväntas ge dricks i tid och otid). Den skulle kosta oss 22 Dollar per dygn (närmare 3000 sek för våra två veckor här!!!). Överraskning, minst sagt! Jag blev jätteirriterad. Sen lyckades Pontus köpa ett månadskort för "bara" 1000 kr (går ej att köpa för mindre) så nu står vi lite billigare ändå.

Sen skulle vi få nycklar så vi kunde gå till poolen. Vilken inte var så enkelt heller... Då behövde man gå bort till 7-eleven och köpa en check på 25 Dollar/per person, sen gå runt till två olika kontor här på området med sina papper och pengar och svara på frågor vem man var och hur länge vi skulle bo här. Sen fick man ett "resort pass" och kunde gå o bada, komma in i huset på kvällen och åka hiss ;) Det lilla kalaset med plastkort gick alltså på ytterligare 50 Dollar, som vi inte räknat med. Börjar bli dyrt detta...

Det skulle också finnas ett jättefint gym här. Vilket skulle ingå som gäst. Jag har ju blivit beroende av gym för att kunna springa 3 ggr i veckan, jag tränar ju för Tjejmilen i september och det är för varmt att springa ute när det är runt 30 grader även sent på kvällen. Men när Pontus gick dit igår för att kolla hur det gick till fick han höra att det skulle kosta ca 540 SEK i veckan att träna där!!! Det spelade ingen roll om han så var son till ägaren av vår lägenhet, betala skulle han tvingas göra hur som. Snacka om att jag fick spader, igen...

Men jag tog på mina träningskläder, gick ner till kontoret och frågade hur jag fick access till gymet (berättade inget om Pontus bemötande av gympersonalen tidigare). De skrev ut ett papper som de stämplade och med detta i handen gick jag upp till gymet igen, la mina papper och "resort pass" på disken hos den sura personalen och sa enkelt "Hej, jag tänkte springa lite idag." Under en lång tryckande tystnad på säkert tio minuter fick jag stå där medans hon läste papperen, knapprade på sin dator, frågade om mitt telefonnummer och födelsedatum. Men så vips hade jag fått ett gymkort!! Utan att betala en krona. Äntligen!!! Jag började få tillbaka tron på Miami. Å vilket gym, på åttonde våningen med otrolig utsikt över vattnet, båtarna och skyskraporna i Miami när man sprang på löpbandet ;)

Men sen ägnade vi en timme i bilkö åt att leta efter turistbyrån inne i Miami igår, tills vi gav upp och åkte hem igen. Miami som stad känns mest skräpig (mkt byggarbetsplatser), rörig, mkt trafik och inget vackert än så länge. Vi fick googla upp det vi behöver veta - måste välja till vilket turistcenter vi skall åka till när vi skall besöka Everglades imorgon (det finns nämligen säkert 10-15 olika ställen och arrangörer som såklart alla är "best of").

Men nu har vi fått ordning på det praktiska så äntligen, idag tvättar vi i tvättstugan för första ggn och det verkar fungera bra. Vi löser av varandra vid poolen och när Märtha sovit klart (vid 14/15-tiden) brukar vi göra en tidig middag och sen blir det en promenad ut på stan. Igår gick vi Lincoln Road - en turistgata som går bort till Miami beach - som rymmer resturanger men även HM, Zara, Banana republic, Gap, Apple store m.fl. klädbutiker och lite turistfällor där man kan köpa badhanddukar och t-shirts. Det är skönt att vara nära affärer igen, på promenadavstånd, vi som bott på resort i fyra veckor nu ute på landet.

Ikväll ska vi försöka promenera lite på Ocean drive och även South Point beach. Se om vi kan få se lite fina båtar och fina hus i Art Deco distriktet där, som Miami beach är så känt för. Siktar på att uppleva USA:s nationaldag på lördag med fyrverkerier på Miami beach. Känns skönt för alkohol är förbjudet på stranden då och det är en "familje dag" här i USA så det kanske kan bli riktigt trevligt (kanske) utan fylla som det ju ofta är hemma i Sverige när det skall vara fyrverkerier eller någon helgdag ute på offentlig plats på kvällstid.

Nej, nu ska jag hämta tvätten i tvättstugan och se om jag kan hinna ändra barnens "förskolekontrakt" med Nacka kommun som behöver ändras till skolstarten innan Märtha vaknar ;) Ikväll ska vi äta fläskkotletter med potatis och löksås. Det tycker i alla fall jag skall bli gott!!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet