Stöd Ukraina

Tillylks blogg

Torsdag 23 Juli 2015 - New York

New York - Top of the Rock samt Central park

Nu blir det en liten sammanfattning av våra dagar 2-3 här i NY. Vi var ju väldigt ambitiösa de första tre dagarna och for runt till flera "måste" sevärdheter. Sen kom vi på att vi faktiskt har 10 dagar på oss att hinna med stan så nu tar vi det lite lugnare.

Men så tillbaka till dag 2. Vi hade bestämt oss för att åka upp i Top of the Rock (våning 70 på Rockefeller center) för att se staden ovanifrån. Det är lite billigare än Empire state och dessutom får man fina bilder av just den byggnaden härifrån.

Vi började vår promenad hemifrån till tunnelbanan. Vi var tvungna att byta till linje 6 på vägen och det var urkrångligt. Uppför en trappa och sen nedför en annan... till slut var vi helt vilse. Men vi fick hjälp av en tatuerad man i 50-års åldern, med långt grått hår, glasögon och armen i mitella. Såg ut lite som en "gammal vietnamveteran" i filmerna ;) Han var snäll och hjälpte oss till rätt plattform.

Kom av på Grand Central, där vi tog lite foton av den vackra gamla byggnaden. Sen kikade vi snabbt på Crysler building som ligger bredvid. Vi promenerade sen bort till Public Library och Bryant park. Nästa gång jag kommer till NY skall jag ta mig tid att kika runt mera inne på biblioteket, det var väldigt vackert och den här gången sprang jag bara in lite kort och lämnade Pontus och Märtha utanför. Bryant park var full av folk för de hade lunchkonsert med klipp ur olika musikaler som går på Broadway, så vi gick vidare...

Kom fram till Rockefeller center tillslut, det var lite knepigt att hitta faktiskt och vi fick fråga flera på vägen. Vi hade läst om Nintendo World men när vi slutligen hittade det så var det inget att ha. Man kan prova alla möjliga spel men det var inget för våra tjejer. Inte heller stora Lego store, som ligger vägg i vägg, är deras grej.

Så vi siktade in oss på Top of the Rock istället. Röda mattan var utrullad på trottoaren vid ingången. Vi hade inte förbokat några biljetter men vi fick möjlighet att åka upp redan efter 10 minuter (biljetterna är tidsbestämda och man måste åka upp inom 1 timme). Så med VIP behandling pga. att Märtha sitter i vagn slussades vi upp till säkerhetskontrollen och vidare till hissarna.

Innan hissen stängdes sa de att det skulle ta 43 sekunder att åka upp till våning 67 men jag tycker nog att det gick mycket fortare. Men det var behagligt och inte alls så läskigt som jag hade väntat mig (kvällen innan funderade jag faktiskt på att inte åka upp eftersom jag inte gillar höjder).

Vilken häftig utsikt som mötte oss!!! Coolt att se Empire state, Central park, alla broar, Hudsonfloden...Bara bilderna kan beskriva det närmelsevis...

Man kunde åka vidare till våning 70 i små hissar och det gjorde vi såklart. De hade en ljusgång som blinkade och spelade när man gick igenom på våning 69 som Märtha tyckte var väldigt rolig och skrattade så hon kiknade ;)

Väl nere på gatan gick vi förbi en kyrka som ligger vackert mellan skyskraporna så jag kunde gå in och tända ett litet ljus för mamma som fyllde år dagen innan.

Hemma på kvällen var Märtha helt galen. Hon har börjat klättra upp på stolar och spelade som besatt på en leksaksxylofon som hon hittade. Sen avslutade hon kvällen med att ställa sig mitt på mattan i vardagsrummet och hälla i sig en burk med fiskmat!!! (Våra värdar har ett akvarium som vi passar när vi bor här.) Sen nös hon flera gånger.

Dag 3 - Central park:

Vi tog tunnelbanan till 82a gatan och kom ut i norra delen av parken. Nära Jackie Onassis Reservoir - där man inte får promenera med vagn och hund för att det är gjort för att jogga runt sjön. Satt på en bänk med lite mellis till barnen.

Sen gick vi vidare söderut i parken, förbi Swedish cottage (där har de marionetteater men föreställningen hade precis startat så vi missade den), Shakespeare garden (med blommor som gestaltas i hans pjäser) och vidare till det lilla slottet som ligger mitt i parken. Här är det fin utsikt från högsta våningen.

Vi gick sedan vidare till Alice i underlandet statyn (shit vad vi letade innan vi hittade rätt väg...) och den lilla sjön som ligger precis där. Här kunde man hyra radiostyrda segelbåtar och segla på sjön, vilket vi gjorde och det var nog det bästa som barnen tyckte av parken.

Det var en ganska varm dag så det var lite grinigt med dem i övrigt, vi hade räknat med att hitta korvstånd på flera platser i parken men det var först när vi kom ner till Bethesda terrace med den stora fontänen som det gick att få tag på det - fanns ju lite cafeer och resturanger såklart men de är onödigt exklusiva för ett snabbt mål för ett barn.

Slutligen lämnade vi parken och styrde kosan mot Apple store som skulle vara något väldigt bra, men var en besvikelse, inte nått alls om man inte är super Apple nörd och vill diskutera något specifikt eller köpa någon special "gadget" till sin telefon eller ipad. Dock mötte vi Pontus gamla värdfamilj från USA där (de fick kontakt via FB och det blev ett spontant möte). Vi drog snabbt vidare till en lokal restaurang där vi satt ett par timmar och pratade med dem. Märtha hade ingen lust alls så det var väldigt jobbigt att ha henne med. Även om restaurangägaren bjöd henne på både M&M och mjukglass med strössel.

Tillslut fick vi ta oss hem på tunnelbanan, mitt i rusningstid så vi fick vänta ett par fullsatta tåg innan vi fick plats allihopa med vagn och allt. Det är hemskt varmt att stå på perrongen o inte veta när nästa tåg går, de har tyvärr inte vårt system som vi har i Sverige.

När vi kom hem bestämde vi oss för att ta ett par lugnare dagar för vi var ganska trötta och lessa allihopa.

ps. Vi skulle besöka den gamla FAO Schwarz leksaksaffären som är över 100 år gammal men den har tydligen stängt igen bara för några dagar sedan pga. att hyrorna är för höga. Det är tydligen inte klart om de stänger för alltid - vilket ju vore trist - eller om de kan hitta en billigare lokal.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet