Stöd Ukraina

Martinaanitrams blogg

Söndag 26 Maj 2013 - Island

Långweekend på Island

Vi började resan med att åka ner till Arlanda. Bil hade vi hyrt hemifrån och den hämtade vi upp direkt på flygplatsen, vilket gick väldigt smidigt. På vägen till Reykjavik stannade vi till på Blue Lagoon för att bada i varma källor. Det var superskönt, eftersom det var i maj var det rätt kallt ute och det blåser mycket på Island. Sedan åkte vi vidare till Reykjavik för att hitta vårt boende. Vi hade en lägenhet så vi kunde laga mat, vilket vi inte hade nytta av. Lagade mat kanske en gång, förutom frukost varje dag då.

Första dagen tog vi bilen för att göra Gyllene cirkeln. Då åkte vi till en gejser, Geysir, Thingvellir där kontinentalplattorna möts och Gullfoss som är Islands största vattenfall. Det var roligt att åka med egen bil eftersom vi själv kunde bestämma tempo och om vi ville stanna någon mer stans, vilket vi gjorde. Vi stannade till vid ett annat vattenfall också.

En dag var vi och red på islandshästar, ägaren hämtade upp oss och skjutsade ut oss till hans gård. Där fick vi tillsammans med en guide ge oss ut på en tur bland lavasand, landskapet är helt annorlunda än det svenska. Ganska kargt och lavalikt. Vi hade även tur som fick en egen guide eftersom det inte var några fler som var med på ridturen. Efteråt serverades vi soppa på gården. Vi pratade en del med ägaren och någon där visade sig kunna lite svenska, de verkar rätt duktiga på språk. Sedan fick vi skjuts tillbaka till Reykjavik och ägaren berättade lite om olika ställen vilket var intressant.

På Johans födelsedag var vi även ut på en båt för valsafari, det var jättespännande men kallt. Det var bara vi två som stod ute, alla andra satt inne. Men man fick låna stora overaller så det gick bra. Vi såg valar, men det var väldigt vågigt så det var svårt att få med dem på bild. Det mysigaste var ändå efteråt, vi gick till Reykjaviks äldsta restaurang vid hamnen och åt en berömd hummersoppa. Det var så gott, fick sitta på plastpallar och äta ur muggar. På kvällen åt vi för andra gången på en restaurang som heter Grillmarket. Där var det helt suverän mat och första gången vi åt där var vi så otroligt mätta. De har även en loungeavdelning där man fick sätta sig efter maten för att ta en drink, vilket var väldigt trevligt.

All mat vi åt var helt suverän, en dag åt vi på en restaurang där de tyckte att hästen som jag åt var så liten så att de kom ut med mer hästkött på en stekhäll. De serverade kaffe i små termosar.

Detta var en helt fantastisk resa! Äventyrlig, rolig, mysig och fantastisk!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet