Stöd Ukraina

Cingelssons blogg

Söndag 3 Februari 2008 - Rio de Janeiro

Karneval!!!

Biljetter, vi måste ha biljetter! Med djupa veck i pannan och en växande klump i magen sitter vi och lusläser Lonely Planet för att se vad vi har för möjligheter och hur vi skall gå tillväga för att inte missa en av anledningarna till att vi kommit just hit och just nu.

Efter nära fem veckors resande i Brasilien är vi inne på de sista dagarna men framför oss har vi kanske den största upplevelsen – karnevalen i Rio!! En karneval vars syfte är att få ett redan glatt och festande folk att bli lite extra wild and crazy. Allt för att klara av de 40 påföljande dagarnas fasta inför påsk. …
Min underbara morbror hade fixat att vi kunde bo hos hans systerdotter i Rio och det kändes väldigt lyxigt att ha en egen lägenhet för oss själva. Men oron för att vi inte har några biljetter gnager och om man som vi kommer någon dag in i karnevalen finns följande alternativ:
1. Betala några tusenlappar var och inta de bästa platserna (tyvärr inte våran budget..)
2. Strosa runt längst Copacabana och hoppas/vänta på att någon kommer fram och erbjuder en
att köpa biljetter – och sedan hoppas att de är äkta!
3. Strosa utanför stadion där allt avgörs och hoppas/vänta på att någon kommer fram vid halvtid och erbjuder en att köpa lite billigare biljetter – och sedan hoppas att de är äkta…

Med tanke på risken när man köper biljetter på gatan så bestämde vi oss för att prova alternativ 3 men också att åka in till den officiella turistbyrån RIOTUR och kolla läget. Väl där träffade vi en trevlig turistguide som inte jobbade på RIOTUR men som hade biljetter att sälja!! Priset på ca 800kr/person stämde med vad jag hade sett och allt verkade vara med – det lilla entré kortet, det större att hänga runt halsen, datumet var korrekt och allt var prydligt lagt i helt nya plastfickor. Vi hade fixat biljetter!!!! Det kändes för bra för att vara sant – vilket självklart gav klumpen i magen nytt bränsle:-)

Under söndag och måndag tävlar de 12 bästa skolorna och vi hade biljetter till måndagen där bland annat förra årets vinnare Beija Flor skulle tävla! Då vi spenderat söndags kvällen med att se karnevalen på TV och bland annat sett en karnevalsvagn uppbyggd som en liten skidbacke komplett med skidåkare var förhoppningarna höga!
Innan vi gick till Sambodromon – den stora arenan där sambaskolorna visar upp sig i all sin prakt och som är själva karnevalens epicentrum – visste vi inte mycket. Med bultande hjärtan drog vi våra inträdes kort och bara så där var vi innan för grindarna. Tjoho!!Med varsin nyinköpt sittdyna i handen gick vi till vår sektion och letade oss ner till de bästa platserna vi kunde hitta i denna avlånga stadion som tar ca 80.000 åskådare. Varje skola har 80min på sig att imponera domarna (och publiken!) genom sång, dans, kläder, karnevalsvagnar, samspelthet mm mm. Snabb matematik ger att det tar minst 8h för de sex skolorna att samla in sina poäng – 8h!!! Det kändes som ett bra köp med en sittdyna för 20kr…

Varje skola gör entré´ med fyrverkerier och sitter man nära slutet som vi gjorde tar det tid innan ens de första dansarna är framme - vi fick vänta närmare 40min. Men det är helt klart värt väntan!! Långt innan vi ens kan se någon ordenligt hörs musiken och på läktaren mittemot är full av brassar och när fotbollskommentatorer bruka säga att det råder karnevalsstämning på den brasilianska läktaren så tyckte vi att brassarna behandlar sina sambaskolor som fotbollslag; de har sin skolas officiella T-shirt på sig, viftar febrilt med sin skolas stora banderoller och flaggor - de inbitna står upp, sjunger och dansar!

Försöker att stå på tå för att få se så när de kommer dansande längs med paradgatan och när det äntligen når oss är det en explosion av färger och ena stunden tror man att man har hamnat hos Alice i underlandet när det kommer människor utklädda till böcker, kort & stor kristallkronor efter det börjar den franska revolutionen med passionerade bönder iklädda trasiga kläder i trikolorens färger, dansade klargula kärvar med hö representerar bönderna, brinnande röda humrar representerar fiskarna och listan kan göras både längre och med alla regnbågens färger.
Emellan dansarna rullar de stora vagnarna föreställandes mer än vad man själv skulle kunna fantisera ihop. Som smakprov såg vi gigantiska röksprutande drakar, futuristiska solsystem, vattenfall med barbröstade nymfer och massa massa mer!!! Inget karnevalståg är heller komplett utan fanbärare i fantastiska konstverk till kläder eller sambagudinnor i nästa inga kläder alls…

Det är med ett stort leende på läpparna om än med en hel del betongsmak i baken som vi tillsammans med de andra åskådarna trötta lämnar Sambodromon vid sex tiden på morgonen.

Vann – ja det gjorde Beija Flor välförtjänat i år igen!
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet