Stöd Ukraina

Cingelssons blogg

Lördag 24 September 2011 - Istanbul

Istanbul - en smak av orienten

Fraktfartygen köar ute i havet i väntan på sin tur genom Bosporen, själva kryssar vi fram i skymnings trafiken – inte i den förbeställda taxin som aldrig kom utan i en vanlig gul Taksi. Med förväntan i blicken tittade vi alla ut genom taxins fönster på väg in till Istanbul & vårt hotell, Asamli Hotel.

I Istanbul, kronjuvel i tre olika imperier, beläget i två världsdelar och med en mäktig historia som överträffar de flesta städers finns mycket att uppleva. I staden där öst möter väst reser sig stolta minareter i solnedgången, ett flagnande arkitektoniskt mästerverk vittnar om kristendomens forna storhet & resterna av en nästintill ogenomtränglig stadsmur syns fortfarande här och där.

Efter frukosten med utsikt över inloppet till Bosporen var det dags att höja blicken o nacken. Två av Istanbuls populäraste måsten, Blå Moskén o Hagia Sofia, är båda fantastiska mästerverk med rikt detaljerade innertak som får en att tappa hakan.

In i moskén fick vi inte ta med barnvagnen så bärselen åkte på o en trött Erik hade svårt att uppskatta de vackra blå kaklet i de oändliga kupolerna. Inne i den mer än 1500år gamla kyrkan -under århundraden den största i världen - kände vi oss små! Medan Erik sov förundrades vi över de rika utsmyckningarna precis som vikingen Halvdan tusen år före oss gjort. Jag blundade o försökte föreställa mig prästernas svepande kåpor i facklornas sken medan de gick uppför de trapplösa dunkla gångarna till övervåningen….

Ett sten kast därifrån ligger Basilika Cisternen – en vattenreservoar med kapacitet på 100.000 ton! Med över hundra marmorpelare o vackert välvda kupoler är det ytterligare ett litet mästerverk från 500-talet. Ett litet minus då vi fick bära barnvagnen för flera nivåer med trappor….Desto battre var det da att ta hissen upp i Galata Tornet & njuta av den 360gradig utsikten over Istanbul – barnvagenen fick vi dock lamna pa baren bredvid.

Innan vi njot av Istanbuls minaretprydda horisonter njot vara fotter av en 2h lang tur pa Bosporen. Kostar bara 10L & baten gar fran sista stallet innan Galatabron.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet