Stöd Ukraina

Legustas blogg

Tisdag 21 Juni 2011 - Papua Nya Guinea
Resealbum: Indonesien

Fakta: Papua nya Guinea

Klimat:

Bästa tiden (torraste) att besöka Papua är mellan maj och oktober, men man får dock alltid räkna med regnskurar när man besöker Papua. På ön Biak regnar det i genomsnitt 25 dagar per månad.
De bästa månaderna för trekking är juni till september.

I provinsens norra del får man räkna med hårda vindar och regn från november till mars.

Längs sydkusten är det regnigt och blåsigt från april till oktober.

Bästa tiden att besöka Baliemdalen på höglandet är mellan mars och augusti då dagarna är torrare och svalare.

I september / oktober kan hettan och fukten vara besvärande i kustområdena. I Baliemdalen kan det regna varje dag, dock för det mesta på kvällen eller under natten.

PNG är inte speciellt billigt, därför kan det vara bra att vara minst två och dela på kostnaderna. Räkna med ~10.000kr för tre veckor inkl. två inrikesflyg och om man ska ha en guide på Sepik river. Däremot bör man få en natur och kulturupplevelse utöver det vanliga.

Resa till Papua Nya Guinea Gör man lättast med Air Niugini (http:http://www.airniugini.eu och http:http://www.airniugini.com.pg) Finns kontor i Stockholm, Oslo. De flyger från/via Singpore, Manila, Tokyo eller Hongkong. Alternativt resa via Australien.

Tänk på att landet är stort och att resor inom landet till största delen sker med flyg. De stora vägarna drabbas hårt av vädrets makter och är ofta "trasiga". Varierande väder, men oftast varmt +15-20 i höglandet dagtid, närmare 0 grader kvällstid. Kuster och öarna bidrar med värme och mestadels värmande sol. Malaria är ett problem i hela PNG, utom höglandet. Sjukhusen kan vara långt borta så ta med lite extra medicin och lös en bra försäkring innan avresa utifall flygdoktor måste tillkallas. Undvik om möjligt de lokala sjukhusen/vården.

Att ta med sig till Papua Nya Guinea
Malariaprofylax, ev. myggnät, lätt packning, pennor, t-shirts (ev. byteshandel), medicin, bra skor vid besök i höglandet, ficklampa, extra toapapper och annat "förnuftigt".

Att ta med sig från Papua Nya Guinea
Trämasker...ett måste. Främst från Sepikflodens område och eventuellt höglandet.

Festivaler
De mest populära aktiviteter för turister här är festivaler såsom The Sing-Sing föreställningar vid den årliga Goroka och Mt. Hagen shows. Hagen visar. Under dessa visar, finns det oftast mer än femtio ensembler som dyker upp. Festivalerna är konkurrenskraftiga och den vinnande ensemblen belönas genom att vara inbjuden för att ge konserter på många restauranger och hotell under det kommande året. Detta skönhet och färgrikedom av Nya Guinea festivaler är både glädjande att se för turister och hjälper lokalbefolkningen ekonomiskt.

Hälsovården
Det finns inget ömsesidigt avtal om socialskydd och sjukförsäkringar mellan Scandinavien och Papua Nya Guinea varför det lönar sig att skaffa en täckande försäkring före resan. Det är dyrt och svårt att arrangera hemtransport vid sjukdoms- eller dödsfall utan privat reseförsäkring.

Europeiskas semesterförsäkring är ett komplement till reseskyddet i hemförsäkringen. Den kostar 825 kr för 19 dagar. Extradagar kostar 35 kr per dygn.

Hälsovårdsservicen på Papua Nya Guinea är begränsad.

Malaria är vanligt i många områden, särskilt under regnperioden från november till april. Denguefeber förekommer också, speciellt i kusttrakterna. Tuberkulos förekommer allmänt. Även kolera och dysenteri förekommer. Antalet hiv-/aidspositiva är högt, det samma gäller andra könssjukdomar.

Säkerhet:
Säkerheten är bra i större delen av PNG. Det förekommer en hel del rån och stölder i större städer, så var lite vaksam. De flesta problem i landet är bråk mellan de lokala stammarna, som även bråkar med varandra i storstäderna. Det drabbar sällan besökare, näst intill noll tillfällen. Nattetid rekommenderas att man håller sig inomhus. Ta hänsyn till lokala seder, som avviker väldigt från våra, och le ofta.

Boende:
På större hotell och restauranger kan de ta kort men man skall inte räkna med det. Det finns inte bankomater utan uttag måste göras på banken där det kan vara en del köer. Man skall alltid vara försiktig med att visa hur mycket pengar man har.
Hotell är riktigt dyrt där men det finns vandrarhem man kan boka ifrån:
- http://www.bokavandrarhem.com
- http://www.hostels.com

Med flyg:
Det går reguljärflyg till Port Moresby med Air Niugini från Australien, Singapore, Manila, Hong Kong och Tokyo. Flyget från Singapore går två gånger i veckan, medan det från Brisbane, Australien går oftare. Se till att passa in flygningen så att det inte blir alltför lång väntan vid mellanlandningen. Tänk även på att det kostar en inträdesavgift att komma in i Papua Nya Guinea som måste betalas kontant i tullen. Den kan bara betalas i australiensiska dollar (AUD) eller Kina, vilka är i princip omöjliga att växla till sig någonstans än på flygplatsen i PNG.

Visum till PNG:
Affärsresa + Turistresa
Nordiska medborgare får visum vid ankomsten till Port Moresby eller Mount Hagen med vistelse max 60 dagar inom en 12 månadersperiod. Tänk på att första inresan måste ske i Port Moresby eller Mount Hagen mot uppvisande av tur och returbiljett
Kostnad c:a PGK 250
Du kan söka visum före avresan om du vill

Passet ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan och innehålla 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans
Söker du visum före avresan så måste passet vara giltigt minst 1 år

Med båt:
PNG hamnar inkluderar Madang , Lae och Port Moresby på fastlandet, Kieta på Bougainville, och Rabaul och Kimbe på New Britain. Men dessa enda tjänst interna färjor. Internationella färjor är tillgängliga.

Det finns även kryssningar till exempel Coral Princess och Aurora Expeditions
- http://www.coralprincess.com.au/newguinea.html
- http://www.auroraexpeditions.com.au/expeditions/category/papua-new-guinea

Att ta sig till Västra Papua:

Det finns flygplatser i Sorong, Fakfak, Manokwari, Jayapura, Wamena, Merauke, Agats, Tanika i västra Papua. Det finns inga internationella flyg till Västra Papua så du kommer dit ifrån Jakarta eller Surabaya.

Länkar:
http://www.worldtravelguide.net/papua-new-guinea
http://www.bugbog.com/maps/australasia/papua_new_guinea_map.html
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet