Stöd Ukraina

Legustas blogg

Måndag 27 Juni 2011 - Malaysia
Resealbum: Östra Asien

Basfakta Malaysia

Reseach inför resa till Malaysia som domineras med ett varmt tropiskt klimat, med allmänna temperaturer på mellan 21°C till 32°C - det är sommar året om. Det är ett ekvatorialt klimat som karaktäriseras av de årliga monsunerna som förekommer i sydväst under månaderna april till oktober samt i nordöstra Malaysia månaderna oktober till februari.

Maj till September anses vara den perfekta tiden att besöka Malaysia.

Den folkrikaste stammen är Iban som är mest känd för sitt rykte som huvudjägare, en tradition som bara dog ut i mitten av nittonhundratalet. Ibanmänniskorna bor i byar med karakteristiska långhus och männen har behållit traditionen av tatueringar.

Skön upplevelse typ som Thailand var för över 20 år sedan, det är också billigare att semestra här.

Det finns både stora och små öar att välja mellan som alla har sin särskilda prägel. De malaysiska öarna erbjuder strandliv för alla smaker, vare sig du vill ligga hela dagarna till ända i hängmattan, dyka, snorkla, njuta av god mat och dryck på bra resturanger eller ha nära till ett stort och aktivt nöjesutbud.

Polis och Ambulans: 999
Turist Polis: +60 3 2149 6590
Valuta: 1 ringgit (myr) = 2,50 kr.
Landsnummer: 60.
Språk: bahasa malaysia, olika kinesiska dialekter, tamil.
Största religion: islam.
Befolkning (Malaysia): 27 miljoner.
Regnperiod: april–okt.
Medeltemperatur: 25 grader.
Tidsskillnad: +6 timmar sommartid och +7 timmar vintertid.
Vaccination: För oss vuxna, hepatit A och B, för barnet hepatit A, utöver de vanliga i barnvaccinationsprogrammet.

Sköna paradisöar i Malaysia - http://www.reseguiden.se/artiklar/skona-paradisoar-i-malaysia-4154

De flesta skandinaver som reser till Malaysia landar på Kuala Lumpur International Airport (KLIA) som ligger 50 km söder om Kuala Lumpur. Det absolut snabbaste sättet att ta sig in till KL är att ta KLIA Express, ett snabbtåg som i 160 kilometers fart tar in sina passagerare till KL Sentral på 28 minuter. Vid högtrafik går tågen var femtonde minut. KLIA Express går dock ine under natten- Tågresan kostar för en vuxen MYR 35. KL Sentral är järnvägens centralstation och härifrån kan man ta tåg till många andra destinationer. Här är det också lätt att få tag på taxi.

Det går också att åka buss eller taxi från KLIA. Bussen från KLIA till KL Central kostar RM10. Tar man en taxi så går man till en taxidisk, talar om vart man ska, betalar, och sedan får man ett kvitto som ges till taxichauffören. Det finns olika taxiklasser från enkla taxibilar till limousiner och priserna varierar. Taxiresan in till staden går på någon av flera motorvägar men köerna, speciellt i rusningstid, kan vara långa när man närmar sig centrum.

Inrikesflyg i Malaysia

Det är lätt och billigt att resa runt med inrikesflyg i Malaysia. Flera bolag flyger inrikes, Malaysia Airlines samt lågprisbolagen Air Asia och Firefly (det sistnämnda bolaget är ägt av Malaysia Airlines). Konkurrensen mellan dessa bolag är hård och prispressen leder til många fina erbjudanden. Även Berjaya Air flyger från Subang i KL till flera av de mindre öarna.


Resa runt med bil

Infrastrukturen i Malaysia är utmärkt och man kan via motorvägar ta sig runt i stort sett i hela landet. Det är generellt ganska lätt att hitta i Malaysia utom möjligen i storstaden Kuala Lumpur som nästan vimlar av motorvägar. Här kan det vara lätt att köra bort sig och till slut kanske man inte ens vet vilken motorväg man befinner sig på. Det finns både privata motorvägar med avgift och allmänna motorvägar som är gratis.

Det är lätt att hyra bil. Malaysia har vänstertrafik. Avståndet från Kuala Lumpur ner till Singapore i söder är ungefär 320km och från KL till Penang i norr ungefär 306 km.

Åka tåg

Att åka tåg i och genom Malaysia är ett säkert, bekvämt och billigt sätt att se landet. Tågen på de stora linjerna i landet drivs av KTM (Keratapi Tanah Melayu). Det finns två större linjer, västkustlinjen, som går hela vägen från Singapore förbi Melaka, Kuala Lumpur, Butterworth (Penang) och sedan förbi Kangar i Perlis upp till thailändska gränsen och vidare mot Bangkok. Den andra linjen, ostkustlinjen, ibland även kallad "djungellinjen" eftersom den går rakt genom regnskogarna, går från Gemas nära Melaka upp förbi Tumpat till Kota Bahru nära den thailändska gränsen på ostkusten.

Resan från Singapore till Kuala Lumpur tar ungefär sex timmar på dagen eller åtta timmar om man tar sovvagn med nattåget. Biljetten är ganska billig och baspriset är ungefär MYR 68.

Vill man resa i riktig lyx mellan Singapore och Bangkok kan man åka med det klassiska tåget Eastern and Oriental Express. Detta är en mycket vacker tågresa då man i behaglig fart under 48 timmar gör den 2,030 km långa resan. Atmosfären i vagnarna tar en tillbaka till den gamla koloniala tiden. Tåget tar maximalt 132 passagerare i 66 luftkonditionerade hytter. Naturligtvis finns en gourmetrestaurang ombord. Detta är en lyxresa och priset blir därefter.

På Sabah finns en 134 km lång järnvägslinje mellan Tanjung Aru nära Kota Kinabalu och Tenom i de inre delarna av Sabah. Detta är den enda järnvägen på Borneo.

Runt och i Kuala Lumpur går finns ett tågsystem med pendeltåg, snabbtåget till flygplatsen och ett monorailtåg som går inne i centrum. I rusningstidkan det vara en fördel att ta sig in i KL eller runt KL med dessa tåg eftersom biltrafiken då kan vara mycket tät. Navet för tågtrafiken i staden är KL Sentral där de flesta linjerna möts. Biljettpriserna är låga.

Resa med buss

Den som vill kan också ta sig runt i landet med buss. Detta är det verkliga lågprisalternativet om man vill se Malaysia billigt. Klassen på bussarna varierar från luftkonditionerade lyxbussar till enkla landsvägsbussar. Det finns allt från lokala stadsbussar till expressbussar mellan de större städerna. Man kan även åka expressbuss mellan Kuala Lumpur och Singapore, en resa som tar mellan 5 och 7 timmar.

Att åka taxi

I ett land där bensinpriset ligger på drygt 4 svenska kronor litern blir naturligtvis även taxiresor billiga. Bilarna kör med taxameter. Det finns en tendens hos många taxiförare att när man får en utlänning som passagerare så begär man ett fast pris istället för att köra med taxametern. Det är då upp till en själv om man vill acceptera detta eller söka efter en annan taxi där föraren är villig att köra med taxametern. Man kan också försöka pruta ner det fasta priset.

I rusningstid kan det hända att taxichaufförer vägrar köra in från förorterna till Kuala Lumpurs centrum eftersom man inte vill sitta fast i trafikköerna.

Man kan beställa taxi genom att ringa till taxicentraler, genom att gå till speciella taxistånd på gatan eller helt enkelt genom att vifta med handen när taxibilar kommer åkande längs gatan.

Färjor

När man vill ta sig ut till de vackra öarna utanför Malaysias kuster så är det ofta färja som gäller, även om en del större öar har flygplatser.
Några exempel på färjerouter:
Färja till Pualu Tioman, Pulau Rawa, Pulau Besar: från Mersing, Johore
Färja till Pulau Tinggi och Pulau Sibu: från Tanjung Leman, Johore
Färja till Perhentianöarna: från Kuala Besut, Terengganu
Färja till Pulau Redang, Lang Tengah, Kapas och Gemia: från Merang eller alternativt Shahbandar
Färja till Pulau Tenggol: från Dungun
Färja till Pangkor Island och Pangkor Laut: från Lumut, Perak
Färja till Langkawi: från Kuala Perlis, Kuala Kedah eller Penang

Det finns även färjor mellan Singapore och Mersing (går inte under monsunsäsongen) och från Langkawi upp till de thailändska öarna.

Länkar:
http://www.myrapid.com.my/home
http://kiat.net/malaysia/KL/transit.html
http://www.seat61.com/SilkRoute.htm
http://www.easternandorientalexpress.com
http://www.backpackingmalaysia.com
http://www.malaysiasite.nl/jungletrain.htm

Eftersom det regnar kraftigt "Monsun" under oktober-november och april-maj på västkusten och från november till januari på östkusten och i Sabah och Sarawak.

Bo hemma hos någon
Åker du utomlands för att uppleva det genuina? Då kan ett alternativ vara att byta ut hotellet mot ett rum hemma hos en familj. Ät på hemlagad mat, vässa språkkunskaperna och upplev vardagskultur.

http://www.go2homestay.com/en/sel/index.php
En sajt där du kan hitta familjer över hela Malaysia. Välj ut det område du har tänkt åka till så får du snabbt upp en lista på de familjerna som hyr ut rum där. Du kommer bo hos en värdfamilj i en malaysisk by i ett så kallat kampong-hus (kampong är en traditionell liten malaysisk by). Du kan även länka dig vidare till Go to Homestay (http://www.go2homestay.com) för att hitta fler familjer och tips på aktiviteter.

Några råd på vägen är att lära sig några ord på malaysiska för att ta sig fram, man ska ta av sig skorna när man går in i ett hus och äta med bestick ifall man inte kan äta med händerna på ett elegant sätt.

Söker ni superbilliga rum har jag flera tips till er
http://www.latestays.com
http://www.hostelworld.com

Sök på respektive land & ort så hittar ni flera superbilliga ställen.

Tåg i Asien
Mellan Burma, Singapore, Kambodja, Vietnam, Malaysia och Thailand.
Tåg är säker, bekväm, billig och traditionella sätt att resa självständigt mellan Singapore, Kuala Lumpur, Penang & Bangkok.
Det är miljövänligt också, jämfört med onödiga kortdistansflygningar.
http://www.seat61.com/Malaysia.htm

Visum till Malaysia
Nordiska medborgare får stanna 90 dagar utan visum. passet ska vara giltigt minst 6 månader vid hemresan och innehålla 2 ostämplade sidor. Passet får inte vara sprucket eller trasigt någonstans
Provisoriska pass accepteras

Kuala Lumpur
Där höga skyskrapor, luftkonditionerade gallerior och en väl fungerande väg-och kollektivtrafik kommer att imponera. Singapore-liknande funktionalitet är verkligen frukten av tidigare ledare Mahathir Mohamad push att omvandla en gång mestadels agrara nation i den utvecklade världen. Dessa dagar ung malaysiska designers leda den pågående utvecklingen i KL, som det oftast kallas, med läckra barer och restauranger öppnar sina dörrar för den stil som.

Melaka
Strax söder om KL är den malajiska vaggans civilisationen. Koppla av till den tillbakalutade stämning här och njuta av den vackra holländska och portugisiska-influerade arkitektur och samtidigt lära känna malaysisk mat, en härlig blandning av kinesiska, malajiska och indiska influenser.

Penang
Ön utanför halvön Malaysias västkust var en gång avgöras av de brittiska och idag återställde fascinerande Georgetown ståtar med kolonial arkitektur - och vi räknar med några av landets bästa mat.

Langkawi & Kedah
- Alor Setar, huvudstaden i Kedah är säte för regeringen och kungahuset. Det är också delstatens främsta kommersiella centrum. Langkawi, som är det mest kända ö samling i skärgården, faller under Kedah behörighet.

- Langkawi i Malaysia är för många människor likamed som Phuket är för Thailand: Flashig resorts och vidsträckta stränder appliceras med vattenskoter och glittrande yachter. Det är inte riktigt så enkelt dock som du kan göra Langkawi på en budget, ungefär. De hårdare på lågmäld öar huvudet istället till Malaysias östkust, där de Perhentians och Pulau Tioman lockar, med fantastiska snorkling och dykning - eller norr om gränsen till Thailand härliga Ko Tarutao ögruppen.

Taman Negara
Hem till några av världens äldsta tropiska regnskogar och har mycket att hålla naturälskare ockuperat, inklusive Gunung Tahan, Malackahalvön högsta topp. Parken, som grundades 1938, är en ö av miljövård i vad som annars är en ocean av palm plantager som har ätit upp mycket av Peninsular Malaysia.

Cameron Highlands
"Gröna destinationer" har det härjats av kortsiktiga och ibland idiotiska utveckling. Ändå är det fortfarande en avspänd destination och erbjuder en (relativt) kyliga respit från fukt plågar resten av landet, samt mer brittisk historia och inflytande: tänk högt teer, golf och fågelskådning.

Shopping
Kuala Lumpur är en shopping mecka för kläder, elektronik, varor dator och mycket mer, med mycket konkurrenskraftiga priser av någon standard. Lokala malaysiska varumärken är Royal Selangor och brittiska Indien. Traditionella malaysiska tyger (batik) är en populär souvenir. Det billigaste stället att enkelt köpa etniska souvenirer (särskilt träbaserade) är i Kuching, östra Malaysia, och den dyraste platsen är i de stora, Kuala Lumpur's köpcentrum.

I allmänhet butiker är öppna från 10:30 till 21:30 (eller 22.00) i de stora städerna. De öppnar och stänger för företag tidigare i mindre städer och på landsbygden.

Om du köper för mycket i Malaysia (vilket är ganska lätt att göra), är portot mycket rimligt. Överskott av bagage på flygplatsen är fortfarande hög men inte lika hög som i många andra länder. Kolla först med ditt flygbolag.

Malaria
Risken för malaria är låg, men varierar mellan olika regioner. P.falciparum-malaria dominerar och (vanligen låggradig) klorokinresistens förekommer.
P. knowlesi sprids av apor i anslutning till skogsområden framför allt i Sarawak på Malaysiska
Borneo.

På Malackahalvön och de vanligaste turistområdena på Borneo behövs vanligen ingen malariaprofylax. Vid resor med övernattningar mer än en vecka i det inre av Sabah och Sarawak rekommenderas Malarone®, meflokin eller doxycyklin.

Här är våra bästa Malaysiatips!
1. Langkawi – paradis till lågpris
2. Kuala Selangor Nature Park – eldflugor i mängder
3. VIP Service på flygplatsen – res som en kung
4. JapaMala Resort i Tioman – naturligt boende
5. Petronas Twin Tower – Kuala Lumpur från ovan
http://www.reseguiden.se/artiklar/har-ar-vara-basta-malaysiatips-1426?gclid=CI7k...

Länkar:
http://sv.thecircumference.org/1124
http://www.malaysian.se
http://www.travelfish.org
http://www.andaman-island-hopping.com
http://www.journeymalaysia.com
http://travelmalaysiaguide.com
http://www.smittskyddsinstitutet.se
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet