Stöd Ukraina

Insaneapes blogg

Fredag 1 Juli 2011 - Montalcino

En kort storm innan kvällens lugn på Montalcinos och Montepulcianos gator

Efter nästan 10 dagar av solsken och klarblå himmel så vänder naturen sin mindre vackra sida till och tvingar oss inomhus efter en molnig förmiddag med åskmoln på horisonten.
Vi hade en planerad tur genom Montalcino och Montepulciano med avslutning och middag i Sinalunga planerad men tvingas skjuta upp planen då det blåser upp till storm utomhus. Regnet slår hårt mot vårt fönster och efter ett tag kan vi se hur olivträden kämpar för sina liv när vinden sliter och drar i de hängande grenpartierna. Det smattrar på vägen och vi beskådar väldigt förvånade hur stora hagelkorn slår mot asfalten utanför huset.

Vädret avtar dock senare mot kvällen och vi bestämmer oss för att ge oss ut på en bantad resa utifrån den ursprungliga planen. Vi börjar med att köra till Montalcino där vi rätt snabbt hittar en bra parkeringsplats utanför muren. Montalcino ligger rätt högt på berget och runt staden går en väg med grannliggande gågata som erbjuder utsikt ut över dalen runtom.
Efter att vi listat ut att p-automaten endast tar emot jämna pengar så får vi ut en biljett och vandrar uppför stadens gränder tills vi kommer till en sorts gågata som håller samman stadens torg och butiker. Vi passar på att besöka en av de många vinbutikerna och får där provsmaka ett antal olika typer av Brunello vin. Brunello är ett lokalt producerat vin som görs på en speciell klon av Sangiovese druvor som endast odlas i Montalcino området. Vinet består till 100% av dessa druvor som ger en mörk röd färg och en mycket varm och fyllig ton till vinet.
Vi köper några flaskor och vandrar vidare i den lilla staden innan vi återvänder till hyrbilen och fortsätter till Montepulciano.

Vår ursprungliga plan att äta i Sinalunga har ändrats då vi nu styr mot en restaurang i Montepulciano istället. Vi börjar med att besöka själva staden som har många likheter med Montalcino. Parkeringen ligger nedanför staden och så får man inleda besöket med att klättra uppför ett antal trappor innan man kommer inför murarna.
Staden känns större och det finns en flertal restauranger och butiker längs med den avlånga innerstaden.
Restaurangen La Grotta ligger dock strax utanför och nedanför staden vid San Biagio kyrkan.
Här hittar vi gott om plats för bilen och vandrar in genom den fina restaurangen för att sedan bli placerad på dess innergård. Stället ger intryck av lite högre klass och det märks både på personal och mat som serveras.
Vi passar även på att testa Montepulcianos kända vin Vino Nobile di Montepulciano som av många experter anses vara ett av Italiens bästa. Vinet är ett kraftigt rött vin som innehåller mestadels Sangiovese druvor.

Två nya resenärer har anlänt via Rom och ringer och stämmer av deras övernattning i Orvieto. Det är vår sista kväll i Toscana innan vi fortsätter resan ner till Umbrien och ansluter med mina två systrar som nu anlänt denna kväll.
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet