Stöd Ukraina

Ziestas blogg

Torsdag 29 April 2004 - Surfers Paradise

En glimt av guldkusten..

Sitter just nu i Daves villa pa norra guldkusten, eller narmare bestamt Runaway Bay som ligger ca en halvtimma fran Surfers Paradise. Guldkusten ar ungefar som franska rivieran; palmer, strander, lyxjakter, men med fler skyskrapor och utan det franska och pittoreskt gamla..

Lite knepigt egentligen att bo sahar hos nagon man pratade med ett par ganger pa en rundtur for tre ar sedan men an sa lange har det ju funkat fint med bade Dave (Contiki USA 2001) och Thane (Geckos Thailand 2002). Dave sa flera ggr efter att han hamtat mig fran busstationen i mandags att jag skulle kanna mig som hemma och ta vad jag ville i kylen och sa. Sa nu kanner jag mig hemma har ocksa.. :-) Antar att man behover den kanslan nar man ar ute och reser.. jobbigt att kanna sig borta hela tiden.. ;-)

Har eget rum och badrum (kaklat och med bade dusch och badkar!), fritt anvandande av internet och sallskap av hans tva katter Max och Daisy nar han jobbar. Och sa har han fem tv-apparater sa mig gar det ingen nod pa.. ;-) Med tanke pa att jag stannade nastan tva veckor i en 10-kvadrat lagenhet dar jag sov pa en tvassitssoffa sa ar det tur att jag har en tid att passa - annars hade jag kunnat bli kvar har till augusti... :-) Blir dock svart att vanja sig vid vandrarhem igen.

Men nu ar jag ju inte i Australien for att kolla pa tv och klappa katter.. Har tagit bussen in till Surfers Paradise tva dagar i rad. Visade sig vara en bra mkt trevligare stad an vad jag hade trott. Inte alls sa kommersiellt och fullknokat med folk, men sa ar det ju ocksa borjan pa vintern och lagsasong har nu. Skyskraporna ligger verkligen precis vid stranden. Dessvarre blev det inget bad eftersom badvakterna visade rod flagg och forbjudet att bada. Istallet shoppade jag lite souvenirer och akte med pa en kryssning (naja.. battur.. men 'cruise' later ju tjusigare) i kanalerna runt haromkring. Sag en massa dyra hus i 10-miljoners klassen (dollar! dvs ca 60 miljoner svenska..) med strandtomt & swimmingpool, byggda i alla mojliga (och omojliga) stilar.. Lagom till vi akte forbi ett av varldens fyra sex-stjarniga hotell (Palazzo Versace.. om nagon skulle vilja ta en liten weekend.. 450 dollar natten..) serverades eftermiddagste med scones och kakor..

Idag fortsatte lyxlivet och jag akte pa annu en 'kryssning'.. Nu ut till en resort pa South Stradbroke Island - en sando med mangroveskog. Pa vagen passade jag pa att battra pa solbrannan, dricka paraplydrinkar och spana pa de solbranda, rika surfkillarna.. Na.. arligt talat var det mulet och resten av passagerarna var tre ggr sa gamla som mig.. men en bar fanns det faktiskt pa baten. :-) Efter en god lunch i form av den basta fish & chips jag atit hittills och antligen lite narbildsfoton av wallabies (ser ut som kangurur) som sprang runt och ville ha brod runt resorten, fortsatte baten mot Sanctuary Cove. Ytterligare fina, dyra hus, en liten hamn med lyxjakter och en massa affarer. Gick forbi en godisaffar dar de salde hollandsk lakrits och insag plotsligt mitt stora behov av saltlakrits. Kunde inte slita mig utan gick in och fragade om lakritsen var salt. Fick som svar: 'where are you from? Sweden or something?'.. Jag antar att jag inte ar den forsta desperata svensken som letat saltlakrits.. ;-) Den var faktiskt salt, om an inte lika mjuk och go som salta fiskar.. Ska tvinga Dave att provsmaka ocksa tankte jag sa far vi se vad han tycker om svenskt godis. Jag at ju vegemite i morse..

Igar fick jag antligen se hur en akta australiensisk bbq gar till da vi grillade fisk ute i Daves tradgard. Istallet for kol anvander de gas till den fyrkantiga stationara grillen. 'Sweet lip' tror jag fisken hette om ngn e bra pa sant.. Smaskens! At hemlagat haromdagen ocksa forresten. Dave visade sig vara en duktig kock och inte radd for att prova vegetariskt heller! :-) Och sa har vi varit ute och testat indisk mat med en massa spannande tillbehor. Annu en restaurang med BYO - dvs man fick ta med sig eget vin om man ville.. Ingen dum ide!

Men nu ar det snart hejda (men forhoppningsvis pa aterseende i slutet av juli) med guldkusten & Dave ocksa for imorgon bar det av tillbaks till Toowoomba och Thane for roadtripen ned mot Melbourne.

Innan jag akte hit ifran Byron Bay i mandags avslutade jag forresten hippiefluminblicken med att traffa pa ytterligare en lustig typ. Satt och at resterna fran dagen innan:s middag (couscous och gronsaker.. forsta riktiga jag lagat sen jag kom till australien tror jag.. ajabaja..) och vantade pa att bussen norrut skulle ga da en skaggig man i 40-arsaldern satte sig, i sallskap med en flaska i en brun papperspase, pa banken mittemot. Han hette Rod fick jag veta men ville byta namn till Sky eftersom manniskan likt himlen ar foranderlig... Hade faktiskt riktigt vettig diskussion om hur varlden kommer forandras till det battre da det blir fler kvinnliga ledare, musik och skapandeprocesser. Att man maste tanka noga over varje ord man skriver for varje ord har betydelse. Vilket ar ett bra tillfalle att avsluta det har inlagget for nu kommer jag inte pa fler ord.. :-) Och sa kom Dave forbi nu med ett glas med vin.. sa trevligt! :-)
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet