Stöd Ukraina

Joannaes blogg

Tisdag 6 Maj 2008 - Salta

Dynamit, saltoken och Salta

Efter La Paz akte vi til Potosi dar vi en dag gick ner i den 430 ar gamla silvergruvan. Just nu ar det en massa andra mineraler man ar ute efter. Forst akte vi till gruvmarkanden och kopte sprit (96%), kokablad, speciella gruvaarbetarcigaretter, kakor, lask och dynamit. Allt presenter till gruvarbetrna. Totalt under alla hundra ar tror man att ca 8 miljoner personer dott antingen av olyckor eller lungsjukdomar. Just nu dor varje vecka 2 personer av lungsjukdomar och ca 50 personer per ar dor i oyckor. Man arbetar med hackor och dynamit.. inget ar maskinellt. Fran den dagen man borjar arbeta i gruvorna har man ca 15-20 ar kvar att leva.. och vi sag manga som inte var mer an 13-14ar gamla.

Efter Potosi akte vi vidare till Uyuni for att ta en titt pa saltoknen (14 meter djup och 12000km2).. vilket blev ett riktigt aventyr.
Forsta dagen var vi bara i saltoknen och vi sov i ett hus byggt av salt, med saltsangar. Andra dagen var det vanlig oken med en massa konstiga stenformationer overallt. Vi fotade aven flamingos och kollade pa en rod sjo, fargad av nagon slags mineral. Vi gick och la oss tidigt eftersom nasta dag skullevi upp 04.30.
Klockan 05.00 blev vi vackta av en tysk fran den andra jeepen. Vara chaufforer var dyngraka och sa gott som okontaktbara. 06.00 kom vi ivag och det forsta var chauffor gjorde var att backa in i en annan jeep. Sen holl han pa att somna under HELA bilfarden. Han somnade faktiskt nagra ganger och var pavag av vagen. Stannade och badade i en varm kalla (skont efter en natt med minusgrader). Akte vidare till den grona sjon och var chauffor var fortfarande inte vaken. Jag, Fridolin och en tjej fran england bytte jeep.. det var helt livsfarligt i varan med en full och trott guide. Varan kokerska (var chauffors fru) grat och var jatteledsen hela dagen. Tyvarr verkar doden forfolja oss har i sydamerika. Dagen innan hade tva jeepar kraschat in i varandra mitt ute i saltoknen (var nagot fel med styrningen i den en). 13 personer dog.. 8 israeler, 2 japaner, 2 kokerskor och en chauffor. Chaufforen var var chauffors bror.

Fran Uyuni tog vi ett tag till gransstaden Villazon och korsade gransen till Argentina. Nu har vi varit i Salta i 2 dagar och det ar rena civilisationen har efter Bolivia. Precis som Europa och det kanns skont.
Igarkvall var vi och sag tva filmer pa bio med en Mc´D-paus imellan.

Imorgon drar vi vidare till Buenos Aires for att tillbringa vara sista dagar dar. Sen tar vi en buss over kontinenten till Santaigo och flyger hem.

Nu ar det dags for en riktig argentinsk BBQ har pa hostalet.. och det ar inget daligt kott man far, de vet verkligen hur man grillar!

Ciao!!
Dela med andra:    

Kommentarer
Rommetorp säger:
Vilken upplevelse och att få se var bra vi har det i Sverige, men jag undrar har du ingen kamera med dig och hur länge var du där
Postat 2008-12-08 13:32  Anmäl

Skriv kommentar
Arkivet