Stöd Ukraina

Legustas blogg

Onsdag 5 Mars 2008 - Thailand
Resealbum: Tips i Thailand

Årstider & Regn

• Vädret i Thailand

Vattnet håller en stadig temperatur på 26-28 grader.
Dagtid är temperaturen mellan 31-34 grader, genomsnitt 27 grader.
Räkna också med den höga luftfuktigheten.

Om du vill undvika den extrema värmen under sommaren och regnet under hösten är det bäst att åka hit mellan december och februari. Det mesta blir förstås billigare när vädret är sämre.

• Den svala årstiden

När regnet upphör klarnar skyn, och luften svalnar till en behaglig temperatur. Lanskapet är nu som vackrast, med en frodig grönska, vattenrika floder och vattenfall. I allmänhet är det den bästa tiden att besöka Thailand, särskilt December och Januari. Otaliga festivaler som hålls för att fira slutet av regnpedioden, ger en tids vila innan aktiviteterna inom jordbruket når sin kulmen under risskörden i december och januari.

• Den heta årstiden
Höga temperaturer kombinerade med hög luftfuktighet gör den heta årstiden mindre behaglig, särskilt april. De tomma fälten och det låga vattnet i floderna gör att landskapet verkar vissnat och förbrukat i det starka solljuset. Med tanke på hettan är det inte konstigt att det tradionella thailändska nyåret, Songkran, firas med vatten.

• Regnperioden
Landsbygden vaknar till liv när de årliga regnen anländer och gör marken mjuk nog att plöjas. När riset väl är planterat inträder en mindre hektisk period. Denna sammanfaller med den årliga tre månader långa "buddhistiska regn-retreaten", då unga män traditionellt blir noviser för en kortare tid. Detta är något som unga thailändska bör göra åtminstånde en gång i livet. Regnperioden är en bra tid att besöka Thailand om man vill se invigningscermonier. Dessa hålls över hela landet och blandar glädjefyllda festligheter med djupa religiösa känslor.

• Landet styrs av monsunerna
Ordet monsun kommer från arabiskans mawsim (årstid). Det åsyftar Sydöstasiens årstidsbetingade vindar. I Thailand är det sydvästmonsunen som är regnperiod, nordostmonsunen är torr och kallas den svala årstiden, och mellan dessa perioder infaller den heta perioden.
- Mars och April är de heta för-monsun-månaderna.

- Från Maj till Oktober är det regnperiod i större delen av landet. Trots det skiner solen flera timmar per dag, oftast under morgonen och förmiddagen.

- Norra och centrala Thailand påverkas bara av sydvästmonsunen, med regnperioder under Juli-November.

- Södra Thailand påverkas av två monsuner vilket betyder mer regn.

- Den östa kusten, med Koh Samui och Koh Phangan, drabbas även av den nordostmonsunen som drar in under November-Januari.

- På Phuket på den västra sidan regnar det från April-November, med toppar i Maj och September.

- Bangkok mest regn under September-Oktober, räkna med riktiga skyfall.

För mer information om vädret i Thailand, se en interaktiv klimatkarta på travelfish. http://www.travelfish.org/weather_fish.php

http://www.wunderground.com (Väderprognoser för hela världen)
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet