Stöd Ukraina

Cingelssons blogg

Tisdag 22 Januari 2008 - Amazonas

Amazonas - REGNskogen:-)

Dar Rio Negros svarta & varma vatten moter Rio Solemons bruna & lite mer kyligare vatten rinner de sida vid sida utan att blandas i flera kilometer. Forsta stoppet pa varat Amazonas aventyr var "Meetings of the waters" Det ar en distinkt skillnad och ser nastan surealistiskt ut dar de flyter fram tillsammans, det har aven gett inspiration till monstret pa Copacabans kanda stenpromenad!

Med varsitt hemmagjort metspa agnade vi pa & tittade spant pa vara linor. Sex forvantasnfulla turister - skulle vi fa nagra pirajor?? Vi satt i skuggan av nagra trad och guppade i en liten bat, lite da & da skymtade vi sma Amazonas delfiner som oxa jagade fisk-:) Guiden fick napp forst och alla blev vi exalterade och nar guiden tog en bit vasstjalk som pirajan snittade med precision och med det ratta knaster effekten var vi imponerade! Jag var nr 3 att fa napp och sedan nappade det pa lopande band - jag blev dagens storfiskare!!

Lika imponerade var inte de andra av mina fangstkunskaper nar vi pa kvallen gav oss ut for att hitta aligatorer. Ganska snart hade guiden fatt tag pa en ilsken 3aring pa narmare 1m. Alla fick halla o ta den obligatoriska bilden,. Nar jag skulle lamna over den till guiden igen hade aligatorn fatt nog, den spratte till - jag blev radd och guiden lyckades precis fa tag i svansen o se till att den hamnade i vattnet istallet for i baten...

Tidigare under dagen hade solen gassat och alla batturer = få mojligheter till toalett, hade gjort att jag dragit ner vatskeintaget till ett minimum. Det fick jag sota for nu...Hann med nod och nappe fram till toaletterna innan jag borjade spy -:( Efter det dackade jag utan middag & sov som en stock. Som tur var madde jag bra igen nasta morgon.

Andra dagen var det dags for en riktig djungeltur & Amazonas visade vad som menas med regnskog...Regnet strilade ner langst med alla de olika traden, att beskriva regnskogen ar svart - den ar sa gron i sa manga olika nyanser och nar den omsluter en fran alla sidor blir det maktigt! Under varan tur fick vi se de sma myror som indianderna brukar krossa och smorja in sig med for att ta bort sin mannisko lukt infor jakt. Se olika sorters bark som anvandes mot TBC och andra sjukdommar, det finns en kada som anvands som "lampa" och tandved under regnsassongen da den ar sa latt antandlig. Medan vi gick horde vi cappochinoapor leka i traden och tillslut fick vi se dem hoppa mellan grenarna hogt uppe i tradkronorna!
Nastan varenda gang vi var ute med baten sag vi sma delfiner och vi larde oss snart att nar de ar uppe for att ta lite luft sa frustar de som hastar! Skymtade aven de rosa delfiner som finns i Amazonas.

En kvall sov vi i djungeln i hangmattor och guiden berattade att man genom att lyssna pa djungeln kan veta vilken tid det ar. Forst ut pa kvallen ar det de stora grodorna som later, de foljs av de mindre, pa morgonen ar det aporna och faglarna, daremellan har vi glomt...Middagen bestod av en hel kyckling som sattes pa ett spatt over oppen eld - mmm jattegod!

Vattennivaerna i Amazonas kan skifta uppemot 15-20m mellan torr-och regnperioden och nu ar det halvags in i regnperioden. Det innebar att nar vi akte bat gled vi runt bland tradtopparna till mindre trad - coolt! Vi passade aven pa att bada da duschen kandes som ett samre alternativ.....
Dela med andra:    

Skriv kommentar
Arkivet