Visa overstay på Koh Lipe - uppdatering

Av Tobbelu
5 jan. 2014 17:23
Visningar: 283
Hej!

Hade en diskussion för knappt 3 veckor sedan här, innan vår avresa mot Lipe. Frågan gällde det faktum att vår vistelse på ön var 16 dagar (15 nätter) och att vi kom in med båt från Langkawi. Detta innebar att vi de facto "övertrasserade" vår vistelse med 1 dag och att det enligt websidor från Lipe då ej är möjligt att lämna ön, utan att vi måste ta oss till Satun för att kunna få hjälp med overstay. Detta har dock ändrats under året och Immigration hanterar gladeligen overstays på ön. Vi ställde frågan direkt när vi kom och det var inga som helst problem "How many days would you like, sir?". Dom kunde t o m (enligt vår thailändksa kontaktperson) även utfärda 30 dagars visa till oss på plats, vilket dock inte var aktuellt. När det var dags för avfärd så satt jag med grabbarna på immigration i ca 20 minuter så var det klart. Med andra ord är information som finns om immigration på Lipe, ej aktuell. Då det är en ständigt ökande turism på Lipe antar jag att dom är tvungna att hantera detta på ön, vilket nu alltså är möjligt. För övrigt en kanonvistelse, igen..!
5 jan. 2014 18:53
Hej,

och tack för din uppdatering! Det låter väldigt intressant. Jag ska dit själv och kommer då att kolla om jag kan få en förlängning av mitt visum på plats. Vore ju toppen att slippa att åka iväg för att ordna det.

//Erika
Av Sierra
5 jan. 2014 19:05
Tack för din dagsfärska uppdatering Tobbelu!
Av Tobbelu
6 jan. 2014 07:12
Hej igen

VIll komplettera med att det är den "vanliga" feen som gäller för overstay, dvs 500 baht/dag/vuxen. Gällande förlängning av visa på plats till 30 dagar (om man kommer från Malaysia) så var det alltså en thailändsk kontaktperson som nämnde detta för oss, efter att ha pratat med Immigration. Jag har dock själv ej bekräftat det men informationen kommer ju från någonstans?
Av Sierra
21 jan. 2014 10:33
Jag har idag kollat med immigration vad som gäller. Som du skriver så är det ok att betala overstay vid immigration på Lipe.

Dock kan man inte förlänga sitt Tourist Visa med 30 dagar här. Man måste åka till fastlandet och närmaste immigration är Satun.

Vad gäller de 30 dagarna man kan få om man kommer från Langkawi i Malaysia så gäller det medborgare i G7-länderna, alltså inte svenskar. Detta att de får 30 dagar mot tidigare 15 gäller från 1 november 2013. Svenska medborgare får alltså fortfarande 15 dagar vid ankomst över land-/vattengräns.

Man kan ju hoppas att då de nu släppt detta med 15 dagar för G7-länderna en fortsättning följer för övriga. Detta med 15 dagar är en knepig regel som tillkom i november 2008.

Anm: G7-länderna är USA, Japan, France, Germany, Italy, United Kingdom och Canada-