Thailändska ön Koh Lipe - som balsam för själen

Famlofquist
Medlem sedan 2006, besökt 20 länder

Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Foto: famlofquist, medlem sedan 2006
Backpacker, barnfamilj, eller ett nyförälskat par har ingen betydelse, Koh Lipe är ön som förtrollar och får dig att koppla av. Efter bara några få dagar är du inne i det lugna ötempot och börjar hälsa igenkännande på andra turister och öbor. Cecilia, alias "Famlofquist", guidar dig till ett av sina paradis, ön Koh Lipe.
Publicerad 7 oktober 2013

Koh Lipe varma, kritvita och mjöliga korallstränder är som gjorda för att gå barfota i hela dagarna och det oemotståndliga turkosblå havet inbjuder till både bad, snorkling och dykning. De salta ljumma vindarna förför en och oavsett om du ligger under palmen i en gungande hängmatta eller sitter med fötterna i vattenbrynet så glömmer man alla måsten och all stress och inser att man hamnat i en del av paradiset. Känslan av att äta frukost vid vattenbrynet på Sunrise Beach, en lunch i skuggan på öns Walkingstreet och en kvällsöl i Reggaebaren på Pattaya Beach får en att vilja stanna tiden.

Vi insåg redan efter ett par dagar vid första mötet med Koh Lipe att vi var förälskade och skulle komma tillbaka. Miljön, lugnet och enkelheten gör ön ännu mer trivsam vilket föll oss i smaken och gjorde Lipe till ett av våra paradis.

Koh Lipe är en av de 50 öarna i Nationalparken Koh Tarutao i Satun provinsen i södra Thailand på gränsen till Malaysia. Koh Lipe är inte så stor utan man kan lätt förflytta sig runt ön till fots, vilket innebär att man har nära till allt. Skaffa dig en karta över Lipe så kommer du att kunna ta dig runt till öns olika stränder utan problem. När solen gått ner blir det väldigt mörkt, så en ficklampa eller pannlampa är inte dumt att packa med sig.

På en ö utan bankomat, och med endast enkla butiker kan man få en liten glimt hur Thailand varit förr. Självklart exploateras även Koh Lipe, men med tanke på öns storlek finns det begränsningar. Boende finns i olika varianter och prislägen. Enkla för backpackers, och barnvänliga ställen för de mindre resenärerna.

Ön har tre lite större stränder och några lite mindre:

Pattaya Beach
Det är här första mötet med ön sker. Vid Pattaya Beach lägger speedbåtarna till en bit ut i vattnet där du sedan får skjuts av longtailbåtar in till stranden. Sanden är vit som sammet, len och helt underbar. På denna strand ligger de flesta bungalows och resorts tillsammans med många av öns restauranger. Detta är den mest aktiva stranden av de alla, men ändå långt ifrån hålligång. På kvällarna sitter du på stranden och avnjuter en god middag eller bara en kall Chang och ler inombords åt hur bra du har det.

Sunrise Beach
Lite grövre sand än på Pattaya men fortfarande lika vit och fin, men betydligt mindre folk. Sunrise ligger tvärs över ön, förhållandevis till Pattaya Beach och man når den via en promenad genom Walking Street som korsar ön. Boendena varierar från enkla hyddor till lyxig resort med pool. På denna strand trivs backpackers då enkelheten dominerar. Här finner du också öns skola, sjukhus och en av urinvånarnas, (de så kallade Chao Ley) egen by. Man kan promenera längs Sunrise Beach en hel dag, från Mountain Resort (Karma Beach) i norr till Serendipity i söder. Passa på att pausa under promenaden och avnjut en god fruktshake eller varför inte en avkopplande massage på något av de härliga och inbjudande ställena längs stranden.

Sunset Beach
Ligger på öns västra sida och lite avsides. Utbudet av boende och restauranger är väldigt begränsat men utsikten och solnedgången gör stranden väl värt ett besök.

Mindre stränder
Självklart finns det små mindre guldkorn till stränder även på denna ö, beroende på om du vill vara mer eller mindre ensam kan man välja strand och möjlighet att byta för varje dag. Vår familjs favorit är Sanom Beach, norr om Pattaya i en egen liten vik där stillheten råder. Man tar sig dit runt klippan via en gångbro gjord av bambu. Ett litet boende med restaurang finns här men badgästerna är få. Fånga dagen, koppla av i en hängmatta eller bara ligg i vattenbrynet och njut. På Karma Beach där Mountain resort ligger finns en av öns finaste bad och vyer.

Några av Koh Lipes njutfulla ställen

Reggaebaren på Pattya Beach
Med en Singha eller Chang kan du slå dig ner i en trägunga och gunga dig i takt till reggaemusik. Suga in atmosfären och nypa dig i armen.

Sunrise Restaurang
Vårt ”favorithäng”. Här gräver man med fötterna i stranden med fantastisk utsikt medan man äter, läser en bok, eller bara ”chittchattar” med Mr Gong som ger full service oavsett om det är frukost, lunch eller kvällsmat, för en liten slant.

Thai Pancake Shop
Ligger på Walking Street. Sätt ihop dina favoriter eller välj en av de alla smarriga pannkakorna från menyn. Är du hellre sugen på en fruktshake eller rent av är på jakt efter en god frukost så är utbudet stort.

Poohs Bar
På Walking Street mot Sunrise Beach ligger Poohs Bar som är en samlingsplats för många. Här finns enklare boende, internet, mysig restaurang som serverar härlig grillbuffé. Dessutom så är det filmvisning på kvällen.

Kringliggande paradis

Koh Lipe har fina korallrev och många små öar så snorkling och dykning är några av de aktiviteter som kan uppta några timmar av din dag när andan faller på. Det kristallklara vattnet får en att tappa andan. Oavsett om du bara vill lämna strandparadiset Koh Lipe för några timmar eller större delen av dagen så finns det många små pärlor till öar runt omkring. Det kristallklara vattnet gör dykningen till en av de främsta i Thailand. Grannön Koh Adang kan du bestiga och få en fantastisk utsikt över Koh Lipe. Här får du självklart fina bad och fin snorkling dessutom. Koh Hin Ngam är en ö med svarta lena stenar. Här ska man bygga dem på höjden och enligt tradition vilar det en förbannelse över dig om du tar stenar med dig, så låt de ligga. Snorkligen är bra runt om denna ö, precis som dykningen. Koh Rawi är ännu ett strandparadis, stillhetens ö och en Robinsonö enligt mig. Utan butiker och restauranger kan man bara njuta av det kristallklara vattnet och den vita paradisstranden. Vill du stanna över natten blir det att tälta.

Mina 5 bästa tips i strandparadiset Koh Lipe

• Frukost på Sunrise Beach hos Mr Gong.
• Slappa på Sanom Beach.
• Lyxa till det med middag på Serendipity Resort.
• Ett besök på paradisön Koh Rawi.
• En kväll i trägungan på Reggaebaren.

Att ta sig hit

Under högsäsongen (november till mars) finns det färjor och speedbåt dagligen till Koh Lipe både från Langkawi i söder och från många av öarna norröver. Från fastlandet är det via Pak Bara eller Trang. Under lågsäsong (april till oktober) finns det från och med i våras två avgång per dag från Pak Bara på fastlandet. Från fastlandet är det drygt 1,5 timme med speedbåt.


Flyg till ThailandCharter till Thailand