Koh Lipes bästa stränder

Sierra
Medlem sedan 2006, besökt 72 länder

Foto: sierra, medlem sedan 2006
Foto: sierra, medlem sedan 2006
Foto: sierra, medlem sedan 2006
Foto: sierra, medlem sedan 2006
Han har varit i fler än 70 länder, men föll för Koh Lipes avslappnade charm. De senaste tre åren har han återvänt varje år och i vinter bär det av igen. Här guidar Ulf oss till öns bad.
Publicerad 22 augusti 2013

Den lilla ön Koh Lipe, eller Pulaw Nipih som den egentligen heter, är Thailand sydligaste ö och ingår i Tarutao Marine National Park. Lipe är bara cirka 4 kvadratkilometer stor och 99 meter som högst. Möjligheten att ta emot besökare har växt enormt under de senaste åren. Namnet Pulaw Nipih kommer av att ön är till 60 procent platt och det betyder ”flat/thin island”.

Hitta din egen strand

Lipe är ”öppet” året runt även om en del ställen har stängt under lågsäsong, maj – oktober. Då har man de sköna beacherna nästan för sig själv och vädret är riktigt bra med mestadels sol. Vattnet är kristallklart under hela året men under sommaren är det om möjligt ännu klarare. Det finns tre större stränder på ön och under högsäsong anländer de flesta gästerna till Pattaya Beach. Där finns ingen pir utan färjor och speedboats släpper av dig på en av två större flottar ungefär 150 meter från land. Därifrån får du åka longtail in till stranden. Från Pattaya tar du dig sedan med båt vidare till din resort. Det är inte ovanligt att speedboats åker in till stranden med sina passagerare. De speedboats som trafikerar Lipe är stora med plats för 40 – 52 personer. Närheten till Langkawi gör att det är dagliga transfers under högsäsong. Kommer du från Langkawi blir du avsläppt på Pattaya Beach vid Immigration Office. Detta för att få tillbaka ditt pass som du lämnade vid incheckning på Langkawi.

1. Pattaya Beach

Pattaya Beach ligger i en lagun mot söder och är den populäraste stranden med ett stort utbud av olika boenden och restauranger. Den är lite speciell då den potatismjölsliknande sanden endast finns här, förutom längst nere i söder på Sunrise Beach. Övriga stränder har en lite mer kornig sand, lite åt strösockerhållet. Eftersom stranden ligger i söderläge är den särskilt populär bland barnfamiljer. Det är oftast vindstilla och lugnt då nordostvinden under högsäsong ligger på öns östra sida. Den vita sanden och läget gör att det är ”hetare” här än på andra beacher. I västra delen ligger det enkla Daya Resort vars fiskrätter är bland de bästa på ön.

2. Sunrise Beach

Sunrise Beach når du på 10 minuter om du går längs Walking Street som korsar ön. När du är på väg över noterar du att gatan har det mesta: travelshops, enkla restauranger, små supermarkets, bagerier och café, massage, apotek, barer, fruktstånd, internetställen, växlingsmöjligheter med mera. På Sunrise är det lugnare än på Pattaya. Här finns boende i alla prisklasser, från enkla bambuhyddor till det mysiga Serendipity Resort i slänten längst nere i söder. I södra delen ligger en av mina favoritrestauranger, Zanom Sunrise. Det är ett litet enkelt ställe med fem bungalows mitt i sanden och med fantastisk mat till mycket billig penning. Här hittar du grillad färsk fisk som inte går av för hackor…

3. Sunset Beach

Sunset Beach är den lugnaste av de tre större stränderna. Den störs inte heller av nordostvinden under högsäsong och som namnet visar är det ett ställe där man kan njuta av solnedgången. Här finns endast två möjligheter till boende och en enklare restaurang.

4. Bila Beach

Bila Beach är mindre känd och ligger söder om Sunset. Här finns ett mindre antal enkla bungalows i slänten och missa inte att prova Bila Bistro som erbjuder riktigt god billig mat.

5. Sanom Beach

Sanom Beach ligger egentligen på Pattaya men ändå syns den inte. I västra delen av Pattaya bakom en liten udde är den lilla Sanom Beach Resort belägen. Man kommer dit på en ranglig ”stig” bland klipporna byggd av bamburör. Det är en enkel mycket populär resort med egen strand och restaurang.

Ta dig runt på ön

Det finns en karta som du får gratis på många ställen på ön och med hjälp av den är det enkelt att promenera på ön och om du inte orkar eller har lust med det kan du ta en longtail till andra stränder på dagtid. De går inte när det är mörkt av naturliga skäl. Det är bra att ha med en ficklampa om du ska till Walking Street på kvällen och bor lite offside.

Snorkla och dyka på Koh Lipe

Att ge sig ut på en snorklingstur till andra öar över dagen är populärt. Det bokas i en travelshop eller på din resort och kostar 550 – 650 bath beroende på hur långt du vill åka. I detta paket ingår snorkel, cyklop, fenor, flytväst och ett litet lunchpaket. Det är billigare om du har egna snorkelgrejor. Om ni är ett gäng kan ni hyra en egen longtail för cirka 2000 bath och själva bestämma vart ni skall åka. Snorkling kan annars ske från samtliga beacher och jag tycker att de bästa ställena är östra delen av Pattaya, södra delen av Sunrise, södra delen av Sunset och utanför Bila. Är du intresserad av dykning är du också på rätt ställe. Vattnet i området och tillgången på spännande möten under ytan tillhör absolut de bästa i landet. Det finns sju dykbutiker på Lipe och samtliga erbjuder i princip samma service. Eftersom ön är så liten kan det vara lämpligt att knalla runt och se vad som känns bäst innan man bestämmer sig.

Beundra utsikten

Ett annat kul tips kan vara att klättra upp på Koh Adang, ön alldeles norr om Lipe. Hyr en longtail som kör över dig och följ stigen upp på berget till ”View Point 3” och du får en härlig utsikt över Lipe. Strax bakom Ranger Station börjar klättringen på berget mot de 3 viewpoints som är väl utmärkta. 1:an är längst ner och 3:an följaktligen högst upp. Nu kommer man inte ända upp till toppen på 695 meter men det räcker gott och väl för det är varmt. Leden är väl utmärkt, 30 procent är lätt, resten är brant och påfrestande i värmen. Viewpoint 3 kallas för Chado Cliff och det tar drygt en timme att ta sig dit inklusive många korta stopp för vatten.

Pengar

Det finns bankomat (ATM) på Lipe vid 7-Eleven. Under högsäsong finns även en mobil uttagsautomat (ATM) vid hamnen i Pak Barra. De större resorterna och resebutikerna accepterar kortbetalning, men de flesta ställen gör det inte. Det går att växla valuta på travelshops och du kan även ta ut THB där på ditt kort men det kostar 5 procent extra.

Varma temperaturer

Fler och fler från hela världen upptäcker Lipe men trots det är det fortfarande en ö med ett skönt avslappnat lugn. I dag samsas alla åldrar på ön, unga och gamla och barnfamiljer med riktigt små barn, många bara några månader gamla. Det kan vara tufft för de små när tempen snurrar kring 35 grader på dagarna. På morgnarna är det som en svensk högsommardag med ungefär 27 grader.

Så tar du dig till Koh Lipe

Under lågsäsong, maj - oktober, finns det endast två möjligheter. Det är med speedboat från Pak Barra Pier i Satun province som avgår dagligen 11.30 och 12.30. Överfarten tar 1 timme och 30 minuter. Under högsäsong trafikeras Koh Lipe dagligen med båt från Phuket, PhiPhi, Krabi, Koh Lanta, Trang, Pak Barra och Langkawi. Om du flyger till Langkawi tar det 10-15 min till Telaga Harbour för den ca 90 min långa överfarten med färja till Koh Lipe. Efter proceduren vid Immigration tar det upp till 20 min till din resort beroende på var du skall bo.


Hitta flyg till Thailand

Hotell på Koh Lipe
Charter till Thailand