Vilket är ditt bästa Greklandstips?

Av Ellinor
15 sep. 2008 08:56
Visningar: 13192
Under sommarmånaderna är det populärt att sätta kurs mot Medelhavet och Grekland var det mest sökta resmålet på Reseguiden.se under juni, juli och augusti i år. Älskar du också Grekland? Jag vill helst återvända till Santorini eller Paros, två av mina favoritöar. Vilket är ditt bästa Greklandstips?

Ellinor
Webbredaktör
Av Haffe63
15 sep. 2008 09:42
I somras reste vi till Kreta och bodde på ett härligt hotell i Aqua Marina som låg ca 3 mil från Chania. Det var väldigt bra på alla sätt men det som var absolut bäst var när vi hyrde en bil och tog oss till den rosa stranden, vid Elafonissi som låg cirka 2 timmar från hotellet. Den vit/rosa sanden och det långgrunda vattnet blev snabbt familjens favorit och efter en skön heldag med sol och bad styrde vi hyrbilen via kustvägen tillbaka igen och alla var överens om att det hade varit en fantastisk dag.
15 sep. 2008 10:15
Hej.
Jag har två grekiska resmål.
Korfu, en liten ö som jag tycker har en genuin natur och skönhet. Stanna inte bara i Korfu stad utan ge dig ut på landet.
Det finns mängder av små badvikar där du ibland kan få en helt egen strand. Glöm inte att äta på de små restaurangerna som finns lite vid sidan om.
Glöm inte att besöka casinot inne i stan.
Mitt andra förslag är Athena (Aten) och dess hamnstad Pireus.
Athena för dess historiska vingslag och Pireus för dess charm och mångas önskningar-havet.
Här kan du ut och båtluffa till en mängd olika öar. Finns mängder av fina restauranger.
3vlig resa.
15 sep. 2008 17:13
Karpathos överträffade mina förväntningar. Lugnt och fridfullt och riktigt fina stränder. Stort utbud av bra restauranger och låga priser. Bra vägar om man vill se sig om.
Av Elgona
15 sep. 2008 18:16
några öar som berört mej speciellt,de är kalymnos o Chios.

kalymnos,en fridfull ö med gästvänlig människor..här kan man plocka vilda kryddor...

Chios,med sina underliga små städer,,Mesta ,labyrint staden o Pirgi mosaikstaden,
Chios är en unik ö..o har många härliga små stränder.

inte att föglömma Hydra,,den lilla ön utanför pireus..konstnärsön,,där Leornad Choen skrivit många av sina låtar...
en karg o intressant ö..
Av Katitzi
16 sep. 2008 12:33
Älskar Grekland! Har varit där 20 gånger ! Det finns hur många underbara öar som helst tex. Kefalonia - otroligt vacker natur, Poros- nära Athen med pittoresk stad, Samos- mysiga byar , Thassos- grönt med fina sränder. Det var bara några förslag!
16 sep. 2008 14:11
Spetses, som inte hade någon biltrafik, bara häst och vagn.
Mvh Eva
Av Cinar
16 sep. 2008 19:07
Min bästa Greklandssemester tillbringade jag med familjen i den lilla byn Agios Nikitas på Lefkas. Underbara bad, rogivande och verkligen gemytligt. Vill du inte ha fullt så lugnt så kan jag även rekommendera en annan favorit; inte långt från Lefkas men på fastlandet: Parga. En vacker liten stad, med en mycket charmig blandning av turism och det genuina Grekland.
Av Gottis
16 sep. 2008 20:50
Citerat från cinar:
Min bästa Greklandssemester tillbringade jag med familjen i den lilla byn Agios Nikitas på Lefkas. Underbara bad, rogivande och verkligen gemytligt. Vill du inte ha fullt så lugnt så kan jag även rekommendera en annan favorit; inte långt från Lefkas men på fastlandet: Parga. En vacker liten stad, med en mycket charmig blandning av turism och det genuina Grekland.
Håller med Agios Nikitas är en liten pärla.
24 sep. 2008 20:25
Jag gillar Milos. Var där i slutet av augusti och början av september-06. Vi gillar öar som är lugna men som ändå har lite folkliv och det fick vi där. Fantastiska bad, missa inte sarakiniko! Var mest par men en och annan barnfamilj såg vi också, kan ha att göra med att de gör reklam för ön med slogans som "Milos-for lovers" :-)

Vi hittar boende på egen hand och på Milos blev det lite svettigt, spenderade 6 timmar att leta boende, hittade ETT ställe som kunde ta emot oss dagen efter. Blev till att hyra tält på campingen, inte så bekvämt att sova på en grusplan med endast badlakan att sova på men det gick :-)

Naxos går annars alltid hem och även Syros då vi bor i Kini där de har servering direkt på stranden. Härligt att ligga i en solstol och få iskall öl serverad direkt i handen.
25 sep. 2008 07:45
Skiathos under lågsäsong är också toppen! Det är en väldigt grön ö med många fina folktomma stränder (under lågsäsong) med kristallklart vatten, lätt att ta sig runt med vespa eller jeep, ön är inte för liten, men inte för stor heller, många fina utsiktsplatser då ön är rätt kullig. Många bra utflykter t.ex. båtutflykt runt ön till många fina - annars oåtkomliga - stränder, dagsutflykt till Athen, båtutflykt till adra närnelägna obebodda öar osv. God mat och bra shopping i hamnen. Vi var där i juni månad och trivdes jätte bra!
Av Tuareq
29 sep. 2008 23:24 (redigerad)
Greklandstips

Smaka något som är lite mera ovanligt men otroligt gott.
Finns dock ej att få överallt, skulle kunna tänka mig att någon lokal strandrestaurant ev. kan ha det...

På grekiska kallas det för: ACHINOSALATA. På engelska: Sea Urchin Salad. På svenska skulle det bli: sjöborresallad
Det består av innanmätet av de svarta taggiga sjöborrarna som man om man har otur kan få i fötterna på någon strand.
Innanmätet består av små orangefärgade romliknande bitar. Dessa serveras ett antal sådana bitar på en mindre assiett.
Grekerna häller gärna olja på, jag föredrar dem utan olja då jag tycker oljan förtar den härliga smaken.
Möjligen kan man ha på aningen citronsaft.

Brukade äta detta på Kreta på en strandrestaurant efter att jag badat och bara ville ha något mycket lätt.
Beställde då bara en sjöborresallad och en sallad med tomater och gurka.

Ibland ser man greker gå omkring på stränderna med en plastpåse för att plocka sjöborrar. De brukar ha med sig en gaffel, öppna sjöborrarna och äta dem på stranden. Ser man greker gå omkring längs vägkanten ute på landet med en plastpåse brukar de plocka sniglar (xoxlious på grekiska). Ibland ser man yttersta tanden på gafflarna på restauranterna lite utåtböjda, då har någon grek böjt till den för att komma åt innanmätet i sniglarna som brukar stekas i olja och har för mig att de brukar ha i rosmarin och vitlök i pannan.
Själv är jag inte jätteförtjust i sniglar...

KALI OREXI (= smaklig måltid på grekiska)
2 okt. 2008 10:52
Våra bästa reseminnen i Grekland har vi bland annat från Agistri, Santorini, Naxos, Kefalonia, Kos, Kreta och Rhodos. Det senaste resemålet kom vi hem från i söndags, så det kommer rapport därifrån så småningom, när jag har samlat ihop våra uppgifter.

Gilla
Av Tuareq
3 okt. 2008 22:14
KRETA
Kreta är en ö med fascinerande natur och många sevärdheter. Många inbjudande stränder kantar kusterna. Miljontals olivträd, vinodlingar.
Inåt ön finns en mängd lantbyar och mäktiga berg där man kan möta fåraherdar med sina hjordar.Hyr gärna en bil och åk runt på ön.

CHANIA
http://www.chaniacrete.gr/se/
http://www.chaniacrete.gr/
Västra Kreta anses vara vackrast, staden Chania och områdena bortanför Chania.
I Chania besöker man saluhallen och äter god lunch eller middag på någon av restauranterna nere i den venetianska hamnen.

Missa inte att besöka nunneklostret : SAVATHIANA
http://www.explorecrete.com/crete-east/monastery-savathiana.htm
Klostret ligger en bit upp i bergen 20 km väster om Heraklion bortanför byn Rogdia.

Rekommenderar även ett besök i lantbyn : ARCHANES
http://www.cretetravel.com/Features/Archanes_visit/Archanes.htm
En lantby några kilometer utanför Heraklion uppåt bergen bortanför det minoiska palatset Knossos.
Byn består av två delar, Nedre och Övre Archanes. Archanes har vunnit pris som den näst bäst restaurerade byn i Europa (se länken)
I Archanes finns några tavernor och bykafe där man kan stanna till om man önskar. Man kan komma dit med lokalbuss om man ej har hyrbil.

Utanför Archanes ligger några arkeologiska utgrävningsplatser där du kan ha turen att få vara nästan ensam....

RAKI
Åker man runt i vinodlingsområdena på hösten kanske man blir bjuden på Raki, ett brännvin som tillverkas av vindruvor.
Bybor kan tillverka sin egen raki i en kopparkittel över öppen eld vid sidan av bygatan. Den som stannar till får gärna
smaka. Över hela byn ligger en doft av Raki.

http://www.sfakia-crete.com/sfakia-crete/raki.html
http://www.completely-crete.com/raki.html
Av Hansab
8 jan. 2009 21:16
LEFKAS, att åka runt ön med vespa eller bil och besöka alla mysiga byar, Nidri med alla sina restauranger nere vid hamnen och alla turbåtar som står uppställda där på kvällarna, Vassiliki med restauranger och cafeer på kajen och alla vindsurfare och ibland även någon delfin att titta på, gissa om vi skyndade oss upp ur vattnet då vi badade där en gång och fick se en fena sticka upp ur vattnet, innan vi fattade att det var en delfin.(Man har ju sett filmen hajen) Trodde att vi sett blått vatten förut men så blått som det är i Porto Katsiki finns inte, Kathisma är riktigt fint det också, strax utanför Lefkada finns också en playa som heter duga + många till som vi inte hunnit besöka än.
NAXOS är också en mysig ö med många fina stränder och en fantastiskt mysig gammal stadskärna med många små gränder som man nästa går vilse i, och många fina restauranger både inne i gamla stan och nere vid kajen med sin strandpromenad.
Ja det finns nog många fler pärlor, Vathy på ön Ithaka är som att befinna sig mitt i ett vykort, Amorgos oj,oj, , Santorino oj,oj,oj glömmer aldrig färden med Taxi från flygplatsen till hamnen, chaufför med fimp i munnen, säkerhetsbälte.. vadå, lite svinn får man räkna med, tjutande däck i kurvorna, busschauffören som käkar en gyros medan han kör bussen efter slingriga vägar och konduktören på bussen servar med dricka, visst är det märkligt att man längtar tillbaka.....eller beror det på kontrasten till vårt eget överbeskyddande samhälle som gör att så gott som alla trivs där eller är det bara naturen och värmen som gör att vi älskar Grekland, jag vet inte !
26 feb. 2009 17:43
Citerat från agnesilund:
Karpathos överträffade mina förväntningar. Lugnt och fridfullt och riktigt fina stränder. Stort utbud av bra restauranger och låga priser. Bra vägar om man vill se sig om.
Jag skulle inte påstå priserna var så låga.
Av Homeros
27 feb. 2009 06:57
Många har säkert fortfarande uppfattningen om att Kos är en renodlad partyö men den tiden är förbi..Hade kul när det var så men förändringarna som skett där har följt min ålder och passar mig fortfarande perfekt.. Nära till allt..Strand och bad, mysiga gränder och butiker, öppna torg med liv och rörelse och en helt underbar hamnpromenad..Lätt att ta sig fram på ön med vespa för att utforska andra delar..Asklepion och lilla byn Zia, Kefalos med Paradise beach,,Tigaki, Mastichari med mera.. Lätt att ta båten till andra öar som Kalymnos. Nisyros och Symi..Efter att ha varit där 8 ggr så har jag ju sett allt det men får aldrig nog:) Älskar Kos och kommer nog alltid att åka dit!!!

Sen vad gäller priser så tycker jag allt är relativt..Betalar hellre 35kr för en öl nere på stranden sittandes med fötterna i sanden i 37 graders värme och få allt serverat än att pröjsa 49kr för en stor stark på den lokala puben i Älmhult.. Så jo, tycker nog att priserna är bra.. Grekland är inte Rumänien, Bulgarien eller Polen.. Finns nog en anledning till att Grekland är det mest bokade charterresmålet i sommar..igen..
27 feb. 2009 10:21
Citerat från homeros:
Många har säkert fortfarande uppfattningen om att Kos är en renodlad partyö men den tiden är förbi..Hade kul när det var så men förändringarna som skett där har följt min ålder och passar mig fortfarande perfekt.. Nära till allt..Strand och bad, mysiga gränder och butiker, öppna torg med liv och rörelse och en helt underbar hamnpromenad..Lätt att ta sig fram på ön med vespa för att utforska andra delar..Asklepion och lilla byn Zia, Kefalos med Paradise beach,,Tigaki, Mastichari med mera.. Lätt att ta båten till andra öar som Kalymnos. Nisyros och Symi..Efter att ha varit där 8 ggr så har jag ju sett allt det men får aldrig nog:) Älskar Kos och kommer nog alltid att åka dit!!!

Sen vad gäller priser så tycker jag allt är relativt..Betalar hellre 35kr för en öl nere på stranden sittandes med fötterna i sanden i 37 graders värme och få allt serverat än att pröjsa 49kr för en stor stark på den lokala puben i Älmhult.. Så jo, tycker nog att priserna är bra.. Grekland är inte Rumänien, Bulgarien eller Polen.. Finns nog en anledning till att Grekland är det mest bokade charterresmålet i sommar..igen..
Det du har skrivit är ju precis det, jag har sagt om Kos. Det är en underbar ö och en underbar stad. Vi stormtrivs där och har varit där exakt lika många gånger som du.

Gilla

Gilla
27 feb. 2009 11:59
Att ströva i Arkadien är som att besöka en förhall till paradiset. När man vandrar i Loussiosdalen, upplever man den skönaste natur som finns i hela landet.
27 feb. 2009 16:26
Min favorit Leros är en lugn ö. Inte mycket turister. Charter från Norden går bara via danska Skibby Rejser så vitt jag vet. Leros ligger precis norr om Kalymnos. Den allra sydligaste spetsen på Leros och nordligaste på Kalymnos är inte längre ifrån varandra att det går att simma emellan!

Hyfsade stränder. Sand finns, men mest sten. Några har pratat om Karpathos ovan, vi var där i somras, och vi var på Leros senast 2007. Leros är billigare i restaurangerna, 1-3 euros beroende på vad man beställer. Däremot var Karpathos billigare i matbutikerna!

Vi är några här på RG som har koll på Leros men ni som inte har det, kolla in bilder och filmer på mitt resealbum: http://www.reseguiden.se/forum/resor/semester-pa-leros-leroslover-style-842
Av Hanna87
27 feb. 2009 16:59
Har inte upplevt alls mycket, som finns färskt i minnet, av Grekland. Men Karpathos står sig starkt i jämförelse med de andra resorna jag varit på. Så himla fina stränder, hyffsad prisnivå, litet och "mysigt" och ganska så lugnt. Åker dock aldrig mer sista minuten med airtours, även fast man vet att standarden kan vara avsevärt mycket lägre så var det rum vi fick faktiskt under all kritik. Men som sagt, trots att rummet var rent av äckligt så är Karpathos ett väldigt positivt minne! =)
28 feb. 2009 10:20
Det är något speciellt med Gamla Stan på Rhodos. Strosa i gränderna där och sen sätta sej nånstans och njuta av livet. Rhodos har hur mycket som helst att ge men man måste kunna bortse ifrån trafiken och ge sej ut från de värsta turistfällorna som är många. Jag kan min ö efter 23 besök där.

Agistri är en liten ö dit man tar sej på en timme från Pireaus. Rekommenderas för fina, långgrunda bad i by Skala. Vill man uppleva ett genuint Grekland där tiden har stannat så finns byarna Milos och Limenaria. Om man bara har en veckas semester så är Agistri perfekt.
Vattnet är oftast 5 grader varmare där än på andra ställen. Det märkte vi på ö-luffen i somras när vi först var där och sen flög till Leros och sen tillbaka igen...

Milos är en ö som jag vill återvända till. Sarakiniko med sina vita klippor har etsat sej fast i mitt minne.( Jag har en filmsnutt därifrån på min sida. )
Färgskiftningar i rött, gult och vitt i klipporna vid några andra stränder var vackert . Om man åker runt så ser man att det är en ö med variation, inte bara sandstränder.

Thassos i norra Grekland är en grön och lummig ö. I byn Potos fick vi den bästa maten någonsin. Ön ligger nära fastlandet så grekerna åker dit på semester och helger. Prisnivån var lägre än på andra öar och det var befriande tomt på inkastare.

Aten med sin storstadspuls och atmosfär. Få känna historiens vingslag...Det finns hur mycket som helst att se! Efter ansiktslyftningen inför OS så är det numera en trevlig stad att åka till.

Lipsi blev en positiv överraskning." Tio minuter i blått och vitt" så beskriver jag den lilla ön på min sida.
Av Ellinor
3 mars 2009 15:01
Hej allihopa,
Kul att så många har delat med sig av sina Greklandsfavoriter! Det är något visst med de vitmålade väggarna med blåa detaljer, de rosa blommorna, middagarna på små tavernor, stränderna och vespautflykterna. Fortsätt gärna att dela med er av era tips!
Vänliga hälsningar,
Ellinor
Av Nudeln
18 jan. 2016 20:24
Jag kan verkligen rekommendera Lipsi som ligger nära ön Patmos (vilken också är fin). Kos kan man vara utan... fördel dock att det går billiga flygstolar dit och det är enkelt att åka vidare mot Lipsi och Patmos därifrån. Jag har skrivit lite och lagt upp lite bilder från en resa jag och min sambo gjorde i september 2013 (bra temperatur i luft och vatten och mindre folk).

http://www.jonasresor.se/grekland-sol-bad-oluff/lipsi-patmos-kos-moped.html