Vilka är världens mest överskattade städer?

Av Hkn
8 mars 2011 22:48
Visningar: 5924
Hej allesammans,

den här tråden har jag startat med inspiration från Robbowans inlägg i "Favoritstad?"-tråden.

Bobo Karlsson skrev som bekant en artikel om världens mest överskattade städer på SvD.se (det blev den mest lästa artikeln på svd.se under hela året – mer läst än alla nyheter om valet, fotbolls-VM och vad som helst).

I artikeln sitter några resejournalister på ett kafé i Marrakech:
”I stunden formulerar vi uppgiften att försöka ringa in världens tio mest överskattade städer. Städer som tidningar, författare, reseskribenter hyllar för mycket och lyriskt. Det innebär alltså inte att de är på en ”shitlist”, men att de har en överdriven närvaro – och på ett sätt som enligt många inte överensstämmer med vad man själv upplever.”

Om vi stryker tidningar/författare/reseskribenter – och stoppar in oss själva, våra kompisar och familjer istället – men ställer samma fråga:

Vilka är världens mest överskattade städer?

undrar

:: h ::
Av Pelle77
8 mars 2011 23:19
Venedig, by far. Efter att ha bilat runt i Toscana i en vecka och upptäckt Siena, Lucca, San Gimignano och (iofs inte i Toscana) Verona, så blev besöket i Venedig en stor bummer. Luktade illa från kanalerna, bara turistigt ocg fullt med folk som satt med en bok och drack ett glas vin på ett café för mycket.

LA har jag inte bestämt mig för än. Gillas S:a Monica, Marina del Rey men ogillar att det inte finns något centrum, tudelat. Har ingen annan stad som jag gillar och ogillar på samma sätt, så måste dit igen.

Helsingfors däremot är en stad som alltid lämnat en med en besk bismak. Hur mycket man än läser om finsk arkitektur och hippa restauranger så är det alltid kallt, stängt och trist så det är nog min nr 1 på " att undvika städer".
Av Tj
8 mars 2011 23:36
1:a Varberg.....blåsigt,kallt,sommartid alldeles för många turister.
2:a Oslo.......ful,dyrt som satan
Av Hkn
8 mars 2011 23:37
Kanske läge att svara på min egen fråga också:

- Los Angeles – ett 80-tal förorter som klämts ihop på samma plats, sammanbundna av ett virrvarr av motorvägar. Undantaget några välpolerade finanskvarter så är det inte mycket stadskänsla. Ingen promenerar. Alla kör bil. Villaträdgårdarna välkomnar besökare med tre meter höga murar.

- Wien – pompöst, monumentalt, uppblåst och svårtillgängligt. På alla sätt. Skapat med Kaiser Ferdinand som enda målgrupp. Efter det trettionde barockpalatset, som likt det tjugonionde frontades av en tjock man på en stegrande häst, längtade jag efter graffiti och något rivningsfärdigt.

- Kiev – är inte en stad utan ett varnande exempel. Arkitekturen vill visa dynamisk utveckling men är en underlig korsning av fasader i spegelglas och barnens Playmobil-klossar. Högsta status: Egen kortége. Livvakterna viftar med submachineguns och kör före och efter skyddsobjektets bepansrade SUV (skyddsobjektet, en affärsman, skulle äta sushi med familjen).

- Las Vegas – fördelen med Disney World är att det finns staket runt omkring. Det är frivilligt att betala biljett för att gå in. I Las Vegas bor man mitt i Disney World och allt är fejk/ingenting är på riktigt. De hotell (t ex Stardust och Sands) som får lite patina och har en historia rivs. Otäckt.

Så.

:: h ::

PS. Skrivet utan särskilt mycket gravallvar. Jag åker gärna tillbaka till samtliga ställen.
Av Daytona
9 mars 2011 10:11
Med risk att åka på gängstryk ;o)

New York- en smutsig, stressig, högljudd, fullpackad stad. Kul att ha vart där men inget jag längtar tillbaka till.

Halmstad??? Whats the point? Tylösand är som alla andra havsbad i Sverige.
Av Sjalen
9 mars 2011 10:20
Citerat från pelle77:
Venedig, by far. Efter att ha bilat runt i Toscana i en vecka och upptäckt Siena, Lucca, San Gimignano och (iofs inte i Toscana) Verona, så blev besöket i Venedig en stor bummer. Luktade illa från kanalerna, bara turistigt ocg fullt med folk som satt med en bok och drack ett glas vin på ett café för mycket.
Haha, håller inte alls med (det luktade ingenting när vi var där) - undantaget att områdena runt San Marco är förfärligt turistiga och maten under standard för Italien och inte alls prisvärd utan mer ocker (tacka vet jag Verona om man ska äta i den trakten). Men det är då man istället tar båten till Burano och äter sparrisravioli eller går in på stadens sjukhus i ett palats med sina katter i gräset i innerträdgården och ambulansintag per båt :))) Det finns ju faktiskt ingenting liknande.

Min egen nominering blir: *tadaaa* Köpenhamn.

Svensk media frossar i den "dejliga grannen" med sina smörrebröd, sin frihet, coola klubbar och sina roliga modebutiker på sidogatorna. Jag som tillbringar större delen av veckan här ser mer av detta: svensk personal i varenda butik och restaurang (helt OK eftersom de är service-minded men så värst danskt blir det inte), folk som slänger ölflaskor lite som de vill vid kajerna i Nyhavn, snoooordyra priser på allt utom taxi, ett folk som mer och mer överger smörrebrödskulturen för en massa ciabattas precis som överallt annars, röda tegelhus, gula tegelhus och PLATT, PLATT, PLATT. Ingen utsikt någonstans och ingenstans att gömma sig för den ständiga vinden.
Av Theelf
9 mars 2011 13:21
Eftersom jag är obotligt obstinat vänder jag på frågeställningen och hasplar ur mig några ställen som jag anser vara underskattade istället (no disrespect Håkan!):

- Warszawa: God mat, intressant historia och kultur, bra nattliv. Förr hette det att W var en grå och trist stad. Glöm det och åk hit istället. Dessutom får du allt till en rimlig kostnad

- Singapore: Fantastisk mat (!), en smältdegel av olika kulturer och folk, bra uteliv. Om någon har fått för sig att Singapore har gått bort sig i alla regler och blivit ett tråkigt ställe så besök Little India eller foodcourten Lau Pa Sat. Asien at its best!

- Salvador: Rio är fint men varför inte besöka Salvador istället? Stränderna är minst lika bra och stan (läs delstaten Bahia) har en alldeles unik kultur: en bit Afrika i Brasilien. Capoeira, Moqueca och Itapoãn!

Over & Out

/TheElf
9 mars 2011 14:01
Skulle vilja säga stora städer generellt ser imponerande ut från en helikopter men efter ett par timmar irrande i bilköer eller på överfulla gångvägar så vill man bara bort från skiten skulle fan inte bo där om jag så fick betalt för det,sen kan man ju tycka om vissa stadsdelar ändå men normalt trivs jag som sagt bäst i mindre städer.
Visst fasen var jag som tolvåring litet impad av städer som london NY osv. men efter över fyrtio år i livet så inser jag att det nånstanns på vägen har stortadens star quality fallit bort och nån regelrätt stadsmänniskahar jag aldrig varit och lär heller aldrig bli och att tillbringa två veckor i Bangkok för shopping som ett par bekanta gör och finner underbart skulle jag inte göra ens under pistolhot ha ha!.

Jag kommer säkert bli stenad för mitt bidrag till överskattade städer av alla historieintresserade och kanske även av en del av mina vänner och bekanta om inte annat så för det där om bangkok ha ha!

En stad som många tycker är härlig och intressant men som jag tycker är mest eländig och deprimerande är Kairo,kan inte förlika mig med de förvisso för oss svenskar exotiska basargatornas skojare som vill blåsa mig på så mycket deg som möjligt med minsta möjliga arbetsinsats inte heller skräpet på gatorna och de ibland brinnade sopberg som kantar gatorna i ytterområdena tillför mig nåt ,de dieselstinkande kadaver till bilar/lastbilar/bussar som de stolta ägarna förvisso framför med ett leende på läpparna skulle jag också klara mig utan ha ha!

Det hjälper inte för mig att staden har en historia som går så långt tillbaka i tiden att mina förfäder bodde i grottor och att den anses som exotisk och var ett hypermodernt samhälle för 2000 år sen, (jag vet att pyramiderna är äldre men det var före Kairo byggdes upp) jag vet att det finns både trevliga och intelligenta människor där det är inte dom jag klagar på utan det är fenomenet Kairo som helhet jag inte kan med ( typ som med La alltså, finns garanterat trevliga människor där också), skit är skit även om man steker det i historiens rosaskimrande smör det hjälps inte att man historiskt sett varit duktig på att stapla sten i stora högar och att jag träffar många trevliga människor där när man efter nån timme ändå bara känner att man vill därifrån.
Bosse.
9 mars 2011 15:50
* L.A. - Hade jag inte bott hemma hos några kompisar som kunde visat mig runt hade jag nog ogillat "staden" ännu mer. Klichén: Ett antal förorter som letar efter en stad stämmer.

* Las Vegas - Nöjeshuvudstad my ass... Hade jag inte vunnit så mycket pengar där hade jag nog ogillat all neon och plastighet samt "smut" än mer.

* Bangkok - Mer påfrestande lokalbefolkning har jag aldrig varit med om kändes som en stor kö för att få del av mina pengar - OBS! Dollar, ej Baht.
Av Trea
9 mars 2011 16:32
En intressant diskussion som förstås bäddar för lite upprörda känslor (jaja, inte så allvarligt ;)) eftersom man inte gillar att få sin favoritstad dissad. Så först måste jag självklart försvara Kiev, som jag tycker är en underskattad stad. Det är väl inte en stad som folk skattar högt? Folk kommer knappast ens på tanken att åka dit. Vi tyckte däremot att Kiev erbjöd riktigt rolig shopping, bra mat och kul nattklubbar. Så, till de överskattade städerna då:

Prag - (Hjälp, nu blir jag nog lynchad). Saken är den att jag kanske missat nåt? Vi hade hört så mycket fantastiskt om Prag så vi hade skyhöga förväntningar. Sedan var det bara en vanlig stad liksom. Och på restaurangerna där man hamnade som turist var det skitdyrt.

Bangkok - Ja, ganska tråkigt och jobbigt. Ett extra minus för alla jobbiga cykeltaxiförare som envisas med att köra en till sin brorsas/kusins/bryllings skrädderi fast man vill nån helt annanstans. Vad är det som är charmigt med det?
Av Desires
9 mars 2011 17:25
Kul diskussion som jag gärna vill följa!
Själv måste jag säga att jag tycker Barcelona är väldigt överskattad! Staden som blivit utnämnd till bästa weekendstad 2 år i rad (har jag för mig) blev jag inte särskilt förtjust i....... kommer inte återvända dit. Hade nog alldeles för höga krav pga att jag har många vänner som fullkomligt älskar Barcelona - men det gjorde INTE jag! Tur att vi har så olika smak allihop.......
9 mars 2011 19:27
Bangkok platsar väl in på den listan.
Det fanns mycket att åka runt och titta på,
men själva uppbyggnaden med vägar kors
o tvärs. Och världens jobbiga invånare som
skulle tipsa om hotel tuk tuk skrädderier
butiker restauranger utflykter you name it.
Och som pricken över i et. Whele ale you
flom, ahh Sweden vely nice contly.
Av Asok
9 mars 2011 20:37
Florens måste jag säga då IMO. Sienna slog denna stad med hästlängder.

Oslo är en väldigt tråkig stad tycker jag
Av Hkn
9 mars 2011 21:23
Citerat från trea:
Så först måste jag självklart försvara Kiev, som jag tycker är en underskattad stad. Det är väl inte en stad som folk skattar högt? Folk kommer knappast ens på tanken att åka dit. Vi tyckte däremot att Kiev erbjöd riktigt rolig shopping, bra mat och kul nattklubbar.>

.-) Jag måste ge dig rätt – Kiev toppar sällan några listor. Staden passar således inte in i den här frågeställningen. My bad.

Att Kiev ändå hamnade på listan beror på att den lyckades underträffa mina redan lågt ställda förväntningar – dels lyckades den vara fulare än jag trodde var möjligt (endast toppat av de egna förorterna); dels blev jag behandlad som smittkoppor av människor som trots allt hade betalt för att ha med gäster/kunder att göra.
Peak experience: Dörrvakten på Buddah Bar, dennes sociala kompetens var i nivå med en drogad milsgrupps. Karln var dessutom helt övertygad om att jag bar skjutvapen.
Mina ukrainska vänner skrattade gott och sa "Don't say we didn't warn you!"

Förresten, Trea – vad shoppade du i Kiev?

- - - -

Jag låter Kiev byta plats med Helsingfors på listan. Pelle77 har redan sammanfattat saken på ett utmärkt sätt: "kallt, stängt och trist..." Det kvardröjande intrycket är framför allt 'stängd'. Det är ett mysterium hur en huvudstad kan kännas så igenbommad.

Grüß gott,

:: hkn ::
Av Trea
9 mars 2011 22:02
Citerat från hkn:
.-) Jag måste ge dig rätt – Kiev toppar sällan några listor. Staden passar således inte in i den här frågeställningen. My bad.

Att Kiev ändå hamnade på listan beror på att den lyckades underträffa mina redan lågt ställda förväntningar – dels lyckades den vara fulare än jag trodde var möjligt (endast toppat av de egna förorterna); dels blev jag behandlad som smittkoppor av människor som trots allt hade betalt för att ha med gäster/kunder att göra.
Peak experience: Dörrvakten på Buddah Bar, dennes sociala kompetens var i nivå med en drogad milsgrupps. Karln var dessutom helt övertygad om att jag bar skjutvapen.
Mina ukrainska vänner skrattade gott och sa "Don't say we didn't warn you!"

Förresten, Trea – vad shoppade du i Kiev?
Haha, nja, de är ju inte alltid lysande i servicessammanhang i Ukraina... Att boka hotell i förväg var ganska hopplöst (varken mejl, telefon eller fax gav respons) och några gånger fick vi vänta så länge på att bli serverade att man började undra om restaurangerna fortfarande var statliga.... MEN mestadels hade vi alltså en toppenresa till Kiev! (Och förut även till Odessa och Yalta i Ukraina)

Ja, det var ju mest kläder vi shoppade... Vi hängav oss ohämmat åt blingbling á la ukrainsk stil, hur kul som helst :) Man blev ju nästan ukrainsk på kuppen:
http://www.freedomtravel.se/2009/12/shopping-i-ukraina/
10 mars 2011 11:54
Citerat från trea:
Bangkok - Ja, ganska tråkigt och jobbigt. Ett extra minus för alla jobbiga cykeltaxiförare som envisas med att köra en till sin brorsas/kusins/bryllings skrädderi fast man vill nån helt annanstans. Vad är det som är charmigt med det?
Ja, faan vad snea vi blev på just detta...

"Buy wedding ring, very nice price. I show you..."

Trots nej, nej och åter nej (eller kanske snarare "No, no and NO again") så hamnade vi vid den j-a juvelerarbutiken och taxichaffisen vägrade tamejfaan att åka vidare innan vi kollat in.

Sedan kom...

"Night market... I know where you can buy genuine brand bags... Yves Sånt Laurent, Bolche and Boggana, Vvulgari... Very nice price. I Show you..."

"No, no and NO again..."

Nämen, tänka sig...
Av Hkn
11 mars 2011 17:33
Vänner och grannar, knappt tre dagar in i diskussionen är ställningen följande:
- - - - - - - - - - -
3 röster
• Los Angeles
• Bangkok
- - - - - - - - - - -
2 röster
• Helsingfors
• Oslo
• Las Vegas
- - - - - - - - - - -
1 röst vardera
• Venedig, Florens, Wien, Prag, New York, Köpenhamn, Kairo och Barcelona
- - - - - - - - - - -
Till er som försökte med Varberg och Halmstad – nice try men städer blir de aldrig (vilket kan vara en rationell förklaring till att de känns överskattade). För att citera Wikipedia:
Halmstad "är Sveriges 19:e största tätort."
Varberg "...är Sveriges 43:e största tätort."

Jag kastar in två nya (lagom allvarligt menade) vedträn på brasan och duckar för alla skor som kommer att kastas av arga GAIS-fans:

Genéve – nej, det har inte att göra med att jag fått inbrott i bilen (35 meter från Röda Korsets huvudkontor, vilket i sin tur är beläget mitt emot FN:s Europahögkvarter) och blivit rånad här (på järnvägsstationen)... det är mer känslan att befinna sig på ett gigantiskt Östermalm. Som vanligt när väldigt många förmögna människor samlas på en och samma plats blir det välputsat, tillrättalagt och... ointressant.

Göteborg – allt är gött mos, allt är Glenn, spårvagnarna skramlar hemtrevligt, Änglarna är änglar, Håkan Hellström är större än Ronald McDonald och alla känner någon i Stonefunkers... Gott så, men är staden verkligen värd en resa? Lilla London? Med 3,9% av Greater Londons invånarantal, är det inte pyttelilla London? Ska vi inte bara komma överens om att Götet som stad är... överskattad?

I helgen kramar vi varandra...

:: hkn ::
12 mars 2011 19:07
Constanta i Rumänien. Grått, fult och trist fastän det ligger vid Svarta havet.
Av Sjalen
14 mars 2011 11:35
Citerat från theelf:
Eftersom jag är obotligt obstinat vänder jag på frågeställningen och hasplar ur mig några ställen som jag anser vara underskattade istället (no disrespect Håkan!):

/TheElf
Haha, ja ska vi snacka underskattade så kan det också bli intressant. För mig är underskattade städer t.ex.

Gent: En av Belgiens trevligaste städer med många gamla fina flamländska sevärdheter i form av kyrkor, slott och konst, precis lika god öl som i övriga landet och dessutom den bästa "fritkot" vi hittat under våra år i landet. Mer avslappnad än likaledes roliga Antwerpen med sina spänningar mellan folk.

Nürnberg: Denna stad lider av sitt gamla 40-talsrykte (som idag fått helt nya perspektiv med utställningar om perioden ute vid zeppelinarfältet). Här finns också tryckaren och filosofen Dürers fantastiska hus, flera andra toppmuséer kring både järnväg, leksaker och konst, en mysig stadskärna med fina broar och en borg med svenskanknytning.
14 mars 2011 16:25
Hej, En kul och annorlunda tråd.

Min att undvika lista är kort, endast en plats:

Jokkmokk.
Platsen måste vara hämtad från filmen jägarna. Prova att gå in på konsum och det lilla fåtalet kunder upphör för att prata med varandra och definitivt inte dig. Jag har aldrig någonsin, någonstans kännt mig så utanför och blivit så otrevligt behandlad. Det finns ingenting att se eller göra i denna by och tyvärr ingen som jag upplevde som trevlig. Ett citat från verkligheten: "-Pizzorna är ganska dyra här?!" "- Ja, passar det inte så åk till närmsta stad då"
14 mars 2011 17:22
Ja, du Hkn....Göteborg tar verkligen priset på väldens i särklass tråkigaste stad. Fula hus, skitigt och skräpigt. Vindpinat och kallt sommar, höst, vinter som vår men att åka kommunalt - nej tack! Kalla och djävliga och en riktigt smittorisk är de där krängande vagnarna.... nej, jag förstår inte alls snacket om "Jöttebåååårj". Visst kan jag hålla med om att efter +10 år har jag hittat till en och annan oas, men de hjälper knappast det här blåshålet att verka mer attraktivt än tidigare.
Av Mpc
14 mars 2011 18:18
tro fan inte jag kan hitta en stad som är så tråkigt att jag inte skulle åka dit.
Av Msdr
15 mars 2011 20:21
Håller med många här ovan, Bangkok är rätt förskräckligt... Stökigt, högljutt, inte särskilt överskådligt alls. Kanske skulle lätta/man skulle vänja sig om man tillbringade några veckor där??

Tycker också att Prag var klart överskattat, fanns några fina gamla hus bortom Karlsbron i Gamla stan, men annars var det ju så grått, betong, skräpigt...

Någon har ju nämnt Paris som överskattad stad, och det håller jag nog också med om. Det är jättefint i Paris på sina ställen, men med tank på hur mycket Paris hyllas jämt och det tjatas om hur romantiskt det är, så tycker jag nog definitivt ändå att det är överskattat.

Däremot tycker jag att Stockholm är en klart underskattad stad, finare huvudstad har jag faktiskt aldrig sett!
Av Bibby
21 mars 2011 01:35
Windhoek är en riktig skitstad.

Beijing är en riktigt tråkig stad, i alla avseenden (sorry Krister, men tycker faktiskt det).

Bankan kan vara riktigt bra om man känner folk där, samma med Phukkan (ogillade denna intensivt men efter att en bofast tog hand om mig några dagar så var den ok).

Surin kan nog ingen få mig att gilla.
Av Sjalen
21 mars 2011 11:21
Citerat från suecorickard:
Hej, En kul och annorlunda tråd.

Min att undvika lista är kort, endast en plats:

Jokkmokk.
Platsen måste vara hämtad från filmen jägarna. Prova att gå in på konsum och det lilla fåtalet kunder upphör för att prata med varandra och definitivt inte dig. Jag har aldrig någonsin, någonstans kännt mig så utanför och blivit så otrevligt behandlad. Det finns ingenting att se eller göra i denna by och tyvärr ingen som jag upplevde som trevlig. Ett citat från verkligheten: "-Pizzorna är ganska dyra här?!" "- Ja, passar det inte så åk till närmsta stad då"
Nämen! Det finns visst saker att se i Jokkmokk (och nej, jag är inte därifrån utan en typisk sörlänning). Ajtte samemuseum är intressant, nya kyrkan är vacker och pizzorna är iallafall goda - de med älg och lingonsylt :)
1 juli 2014 13:57
Hej,
Det är en gammal tråd, men jag tänkte bidra med ännu en stad som jag och pojkvännen tycker är sjukt överskattad: Barcelona!
Vi var där i slutet av mars iår och måste säga att det är den tråkigaste och minst imponerande staden vi har varit i, och då är vi rätt beresta båda två, trots att vi är unga. Kanske hade vi på tok för höga förväntningar efter allt vi har läst om i tidningar? Alla reseskribenter fullkomligt hyllar denna tråkiga stad.

Jag tycker helt enkelt att det inte fanns något speciellt som utmärkte staden. La Sagrada famillia var bara en väldigt ful byggnad som vi blev avrådda att gå in i av en bekant som varit där, eftersom det bara är en byggarbetsplats med massa turister, Park Guell var visserligen fin, men inget märkvärdigt ändå. Den "sagolika" stadsutsikten som alla reseskribenter skriver om imponerade inte det minsta på mig, utan jag såg bara en väldigt ful stad med massa oranga tak och några höga byggnader som stack upp här och där (typ Sagrada familia). Musik fontänen var fin, men gav ingen "wow" känsla. Husen var fula och gatorna smutsiga (inte så smutsigt som bankok, men ändå..) Beträffande shoppingen så fick jag inte med mig hem något alls. Redan vid kl 22 var det tomt på gatorna kring La Ramblas och det var endast skumma typer ute. Vi var absolut inte ute efter något party, men det var definitivt ingen storstadskänsla man fick där. Det hade kunnat vara vilken stad som helst i Europa.
Det enda som var positivt var att de hade god Paella.
Det känns som att jag pratar om en helt annan stad än den Barcelona som tidningarna skriver om... Måste verkligen ha missat något.
Av Emh87
2 juli 2014 20:09
Haha, sjukt intressant tråd med stor hets-potential. Vart är Ante när man behöver honom?

Men vad sägs om Dubai?!
Av Hkn
2 juli 2014 21:36
Citerat från Emh87:
Haha, sjukt intressant tråd med stor hets-potential. Vart är Ante när man behöver honom?

Men vad sägs om Dubai?!
Aaah... roligt att denna, min gamla tråd från 2011 kommit till användning igen!

Hets-potentialen kunde vara helt vansinnigt hög på RG för några år sedan då pro-Thailand-lägret gick i clinch med gruppen som undrade ”vad ska man egentligen i Thailand att göra?” Många trådar var som bilolyckor – ett fåtal inblandade/drabbade men en stor tittkö. Jaja, those were the days.

- - -

NÄR DET GÄLLER DUBAI:

Överskattad? Ja. Jag är både böjd att hålla med och att inte hålla med.

Håller inte med:
• Det är en galen och spektakulär stad. Arkitektur på steroider. Det är svårt att inte imponeras av Burj Khalifa när du tittar NER på 350 meter höga hus. Det finns ingenting liknande (även om Abu Dhabi jobbar hårt för att upprepa samma trick).

Håller med:
• Det är ont om platser som känns genuina eller unika. Guld-souken är väl det närmaste jag kom. I princip allt nytt andas Disney-kulisser. De flesta bättre restauranger i landet är clonade versioner av något som redan finns i andra städer (Nobu, Zuma, Buddha Bar, Clinton Street Baking Company, Maya, Carluccio's...). Butikerna är omöjliga att skilja från 5th Avenue och Regent Street.

Jag tycker att Dubai håller för ett besök men känslan är ändå att staden är en ruta du kryssar i. Har sett det. Har gjort det. Har t-shirten, frukostmuggen och kylskåpsmagneten. Men... jag träffade en del riktigt trevliga människor = kommer nog att åka tillbaka ganska snart. Det är väl det som resandet egentligen går ut på – att umgås med människor istället för att titta på hus.

- - -

Mina två cents,

:: hkn ::
Av Malols3
3 juli 2014 11:11
Hej!

Kul tråd som jag missat när den var igång 2011. Men fortfarande aktuell!

Jag håller med om det mesta.

Min överskattade städer lista:

1. LA (överlägsen vinnare)
2. Dubai
3. Venedig (håller inte med om allt men klart överskattad)

Däremot måste man i min mening ha väldigt höga förväntningar om man tycker Barcelona är överskattad. Där håller jag inte med.

En underskattad stad tycker jag är Budapest, fantastiska barer, bra sightseeing, trevligt klimat, mysigt och billigt.

Det var mitt bidrag!
Av Emh87
3 juli 2014 11:38
Blir nog inte LA då :)

Men jo Dubai... Håller med dig Hkn på vissa punkter. För mig var det en vilsen "stad" där det inte fanns någon identitet. Allt ska bara vara störst, högst, längst etc. Det var som en stor blandning mellan NYC och Vegas enligt min mening. Lite vilset liksom.

Jag kommer nog inte åka dit igen, men jag ser tillbaka på min vistelse med ett leende.

Efter Dubai åkte vi till Singapore där jag genast fick ett härligt sug i magen. Mycket mer gemytlig. Men det är ju en annan historia.

Ska fundera på mer överskattade städer... haha.
3 juli 2014 12:20
Alla har vi vår egen definition av ÖVERskattad, men om man läser TS inledande inlägg så står där citatet:
"Städer som tidningar, författare, reseskribenter hyllar för mycket och lyriskt. "

Och då är min fråga - Jokkmokk, Varberg och Constanta? Var har dessa städer överdrivet hyllats? Eller - just hyllats? ;) (ens för tre år sedan då svaren var aktuella)

Själv har jag varit rätt så nöjd med alla hittills besökta städer (hyllade som bortglömda). Jag försöker undvika att åka till städer som hyllas överdrivet :D
Av Birgere
3 juli 2014 14:33
Citerat från Nisse2ears:
Alla har vi vår egen definition av ÖVERskattad, men om man läser TS inledande inlägg så står där citatet:
"Städer som tidningar, författare, reseskribenter hyllar för mycket och lyriskt. "

Och då är min fråga - Jokkmokk, Varberg och Constanta? Var har dessa städer överdrivet hyllats? Eller - just hyllats? ;) (ens för tre år sedan då svaren var aktuella)

Själv har jag varit rätt så nöjd med alla hittills besökta städer (hyllade som bortglömda). Jag försöker undvika att åka till städer som hyllas överdrivet :D
Klokt att gå tillbaka till grundfrågeställningen.

Bara för att en stad är hissad i media och hamnar i denna tråd betyder det ju inte att staden är kass. Däremot kanske lite onödigt uppskruvad.

Mina bidrag är naturligtvis Bangkok, LA och Barcelona men även Key West, Shanghai, Wien o Budapest platsar.
Den stad som jag tycker har minst att ge jämfört med hypen är dock Milano.
3 juli 2014 14:35
Citerat från Hkn:
Citerat från Emh87:
Haha, sjukt intressant tråd med stor hets-potential. Vart är Ante när man behöver honom?

Men vad sägs om Dubai?!
Aaah... roligt att denna, min gamla tråd från 2011 kommit till användning igen!

Hets-potentialen kunde vara helt vansinnigt hög på RG för några år sedan då pro-Thailand-lägret gick i clinch med gruppen som undrade ”vad ska man egentligen i Thailand att göra?” Många trådar var som bilolyckor – ett fåtal inblandade/drabbade men en stor tittkö. Jaja, those were the days.
Man ska väl inte skriva det, men jag saknar vissa av de diskussioner som fördes. Antes spårade ju alltid ur, men där handlade det ofta om två läger som gick till personangrepp.

Däremot tycker jag att alla diskussioner angående Nueva Mallorca - aka Thailand - var underhållande. Kanske för att jag var på "What's the deal"-sidan och tyckte det var lustigt att framkalla *lalalalal... Jag hör inte vad du säger när du inte älskar Thailand*-reaktioner.

Lätt OT, men ändå...
3 juli 2014 14:44
Citerat från Birgere:

Den stad som jag tycker har minst att ge jämfört med hypen är dock Milano.
Ja jösses, den hade jag förträngt! Jag skriver under på Milano. Pisstrist helt enkelt.
Av Pelle77
3 juli 2014 18:27
Kuala Lumpur var en stad jag lätt skulle kunnat hoppa över. Trist men välordnad och modern. Det räcker dock inte för ett återbesök.

Den tråkigaste staden jag någonsin besökt måste vara Bryssel. En grå stad med vajande flaggor och många glashus där maten och till viss mån parkerna räddade resan. Inget att se och ingen stad jag suktar tillbaks till.
Av Bibby
3 juli 2014 18:42
Rio är klart överskattat, en riktig turistfälla.
3 juli 2014 22:28
Haha, ja Robbowan, RG har blivit trist som i graven....;)

Men i denna tråden måste jag säga Narvik för att det enda som är fint där är utsikten FRÅN Narvik och helst uppe från Narviksfjellet. Och dessutom så är det så jävla dyrt med allt så man får tammefasen ha med sig matsäck nästan gång från Sverige om vi far över dit igen. Ledsen Narvik för jag gillar verkligen Norge med sin fina natur och trevligt folk osv osv men men vad finns mer i Narvik än utsikten därifrån och skyhöga priser?
3 juli 2014 23:12
Och jag trycker till med Singapore. För mycket buskage vid trottoarerna så jag kände mig otrygg.
Otrevligaste säljarna på Sim Lim square (hette det så?). Fick ingen go känsla i staden..
Dom i Bangkok (o Alanya, Istanbul..) är en lätt bris i jämförelse (har aldrig råkat ut för nån otrevlig där..)

Vilnius har väl aldrig varit någon hajpad stad, men lätt tråkigaste jag har besökt..
Av Hkn
4 juli 2014 04:13
Citerat från Canada2000:
Ledsen Narvik för jag gillar verkligen Norge med sin fina natur och trevligt folk osv osv men men vad finns mer i Narvik än utsikten därifrån och skyhöga priser?
Se nedanstående. Det göttiga börjar ca 40 sekunder in i filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=TM225zwdPfM

All the best,

:: hkn ::
4 juli 2014 13:17
Citerat från Hkn:
Citerat från Canada2000:
Ledsen Narvik för jag gillar verkligen Norge med sin fina natur och trevligt folk osv osv men men vad finns mer i Narvik än utsikten därifrån och skyhöga priser?
Se nedanstående. Det göttiga börjar ca 40 sekunder in i filmen.

https://www.youtube.com/watch?v=TM225zwdPfM

All the best,

:: hkn ::
Fantastiskt hkn! Det (skidåkningen) kan jag verkligen hålla med om :) jag lärde mig att åka utför just i Norge för länge sedan men tyvärr gjordes sista åket för något år sedan, mina ben och rygg är slut...:( älskade verkligen att åka utför trots att jag bröt benet och fick ett öppet benbrott i St. Moritz 1985. Men själva staden är lite trist ändå.
Mvh
Av Hkn
6 juli 2014 00:14
Citerat från Canada2000:

Fantastiskt hkn! Det (skidåkningen) kan jag verkligen hålla med om :) (sniip!) Men själva staden är lite trist ändå.
Mvh
Att hitta ett skidberg vid en stad är ovanligt.
De flesta förtjänar inte att kallas mer än just skidorter eftersom hotell är vanligare än bostäder och liftarna ofta varit på plats före saker som skola och brandstation (undantag: Chamonix, Kitzbühel, Steamboat, St. Moritz och Narvik).

Att ha ett skidberg vid en stad, tillika med en fantastisk utsikt över fjorden är än mer ovanligt. Utsikten lockar all världens skidfotografer till platsen. Och Mørkholla är en ruta som varje skidåkare som vill kalla sig hardcore bör ha tickat av på sin bucket list.

:: hkn ::

- - -

PS. En anekdot om Narvik.
Staden var en av anledningarna till att jag under några år på fullt allvar listade Norge som ett av världens mest ogästvänliga länder. Min mission: Köpa en karta i vettig skala för att ta en tur ut på Lofoten.

hkn: – Hei, har ni någon karta over Lofoten?
Turistbyrån i Narvik (med ett tonfall som om jag förolämpat dem):
– Nei, det har vi ikke.
– Ja, alltså... så här... jag hade inte tänkt att tigga en karta av er.
Jag tänkte be att få köpa en. Och jag betalar bra för rätt karta.
– Nei, det har vi som sagt slett ikke da...
– Åh... men finns det då något ställe i Narvik där det går att köpa sig en karta?
– Ja, vi har jo bokhandeln.
– Perfekt. Tack! Var ligger den?
– Ett par hundre meter ner lengs hovedgata.
– Tack så mycket.
(jag vänder och går – medan jag är på väg mot dörren tillägger mannen turistbyrån)
– Men den er stengd.
(jag hade visserligen ryggen till, men jag kan ta gift på att han skrattade när han sade det)

Till saken hör att turistbyrån i Narvik på den tiden hade en front desk i form av en enorm, gigantisk, jättelik, inplastad... karta.

- - -

Idag, tio år senare, har jag lärt känna många norrmän och elsker dette landet (fem besök förra året + årets midsommar i Lysebotn). Fantastiskt på alla sätt. Narvik inkluderat.
Norge blir aldrig överskattat i min bok, även om Oslo och jag aldrig verkar kunna bli 100% kompisar. Att den staden (Oslo, alltså) nämns i en sådan här diskussion har jag noll och inga problem att förstå.
8 juli 2014 00:07
Ja hkn, kan hålla med dig där i mycket, Norge ÄR ett mycket trevligt land och Narvik toppen om man är frisk och kan åka utför är det säkert utmärkt. :)
Jag kunde nämligen inte hitta någon underskattad plats där jag varit på så det fick bli Narvik som jag ändå har besökt några ggr och bott på hotell och ibland bara åkt dit från Kiruna över dagen. Men som sagt utsikten är hänförande vacker och man kan sitta där uppe på toppstugan och njuta i timmar. :)
Mvh
Av Marilcj
8 juli 2014 07:51
Kul när gammal kommer till ytan igen!

Alla våra nordiska huvudstäder som anses vara ett måste och besöka, varför de?
Tycker dom överlag är ganska grå o trista och dyra.
Av Emh87
8 juli 2014 19:10
Jag har besökt samtliga men håller inte med. På vintern, - visst men sommaren?

Stockholm är väldigt fin stad och Köpenhamn är väldigt livfull och härligt kompakt.

Kan du inte motivera dig?

Dyrt, också ja, men det har ju sina förklarliga skäl.
Av Marilcj
9 juli 2014 00:41
Citerat från Emh87:
Jag har besökt samtliga men håller inte med. På vintern, - visst men sommaren?

Stockholm är väldigt fin stad och Köpenhamn är väldigt livfull och härligt kompakt.

Kan du inte motivera dig?

Dyrt, också ja, men det har ju sina förklarliga skäl.
1. Varför är det förståligt att det är dyrt bara för det är en huvudstad i Norden??
Blev billigare åka på konsert inkl flyg o boende till London 2 nätter än Sthlm bla
2. Jag anser att våra nordiska huvudstäder är överskattade...vi har så många städer o ställen i samtliga länder som är trevligare, mysigare mm på alla sätt och vis.
Att de är livfulla sommartid gör dom inte trevligare i mina ögon.
Av Hkn
9 juli 2014 01:19
Citerat från Marilcj:

1. Varför är det förståligt att det är dyrt bara för det är en huvudstad i Norden??
PRISNIVÅN I NORDEN:
Förklaringen är ganska enkel: Att människor arbetar för riktigt låga löner är sällsynt i Norden.
I New York State har man en minimilön som arbetsgivaren inte får underskrida. Den är sedan årsskiftet 8 USD, alltså i nuläget drygt 54 SEK. Så låga löner är helt omöjliga i Sverige.
Kollade kollektivavtalet för ett yrke som är traditionellt lågavlönat. Lägsta timlön var 118 kronor och 69 öre.

Parentes: Att de som utför vissa tjänster i USA blir rejält besvikna om dricksen uteblir, är således inte så konstigt. Det är en överlevnadsfråga för dem.
Blev billigare åka på konsert inkl flyg o boende till London 2 nätter än Sthlm bla

2. Jag anser att våra nordiska huvudstäder är överskattade...vi har så många städer o ställen i samtliga länder som är trevligare, mysigare mm på alla sätt och vis.
Att de är livfulla sommartid gör dom inte trevligare i mina ögon.
OM ÖVERSKATTADE NORDISKA HUVUDSTÄDER:
Oslo och Helsingfors etablerade sig tidigt i den här tråden. Själv är jag böjd att spontant instämma. När det gäller Köpenhamn och Stockholm anmäler jag gärna avvikande mening. Båda tillhör Europas absolut bästa matstäder och i synnerhet Stockholm är bedövande vackert oberoende av årstid.

Men visst... Både Stockholm och Köpenhamn visar upp många tecken på småstadsmentalitet, intolerans och brist på allmän hyfs och stil.
Och i båda städerna tar man till lätt desperata medel för att försöka etablera vissa stadsdelar som ett slags Brooklyn Light... Jag blir lätt full i skratt av somliga uttryck (whoa, food trucks!! whooaa, Flippin' Burgers!!!). Men bland Europas bättre städer behåller de sin plats i kön.

I m n s h o,

:: hkn ::
Av Emh87
9 juli 2014 11:33
Precis.

Det rör ju sig om bl a levnadsstandard, intjänade kronor, skatt etc.

En fika kanske kostar 3 ggr så mer i Köpenhamn än i ett Medelhavsland, men i norr tjänar vi generellt mer. Detta var ju bara ett litet exempel som är en del av en stor bild och prisbild. Det ska ju gå runt här också :)

Jag tror du förstår vad vi menar.
Av Marilcj
9 juli 2014 12:29
Syftade i första i hand inte på jämförelser med medelhavsländer el USA när det gällde kostnad utan att bara för det är huvudstäder så är kostnader för fika, mat, övernattningar o likn för turismen så mycket högre än mindre städer runt om, städer som i mina ögon sett är betydligt mysigare och trevligare.
Parallellen till London var bara tänkt som en liten parentes i jämförelse då vi förra året stod i valet o kvalet när det gällde en konsert, vilket slutade med London för resa, boende(centralt) o konsertbilj blev 700kr billigare än för samma sak till Stockholm m boende i utkanten.

Men smaken är som baken o tråden gällde vilka städer man ansåg överskattade och i mitt fall (o några andras) var det nordiska huvudstäderna.
Av Emh87
9 juli 2014 12:37
Ja absolut, jag anklagar ingen, ville bara höra din motivering och nu fick jag den, tack!
Av Hkn
9 juli 2014 16:03
Citerat från Marilcj:
Syftade i första i hand inte på jämförelser med medelhavsländer el USA när det gällde kostnad utan att bara för det är huvudstäder så är kostnader för fika, mat, övernattningar o likn för turismen så mycket högre än mindre städer runt om, städer som i mina ögon sett är betydligt mysigare och trevligare.
Parallellen till London var bara tänkt som en liten parentes i jämförelse då vi förra året stod i valet o kvalet när det gällde en konsert, vilket slutade med London för resa, boende(centralt) o konsertbilj blev 700kr billigare än för samma sak till Stockholm m boende i utkanten.

Men smaken är som baken o tråden gällde vilka städer man ansåg överskattade och i mitt fall (o några andras) var det nordiska huvudstäderna.
OM SMAKER/BAKAR:
Jag skapade ju tråden en gång i världen i exakt det syftet – att få en lite indikation om vad folk tycker – och jag är glad att vi alla tycker olika. Att uppnå konsensus är helt ointressant. För egen del tycker jag att förväntningar vs. performance är intressant för framtida resplaner. Liksom diskussionen.

OM PRISNIVÅER:
När det gäller prisnivån i huvudstaden/storstaden, så brukar kostnader/löner/hyror ha direkt effekt på prislappen (exempel 1). Liksom konkurrens/utbud/efterfrågan (exempel 2):

Exempel 1:
De galna hyresnivåerna i New York som gör att restauranger är extremt noga med punktlighet och hur länge man disponerar ett bord + debiterar gäster som uteblir. Tre sittningar per kväll = restaurangen går runt. Två sittningar = ohållbar kalkyl.

Det påverkar ju även prisnivåerna för oss 08-or i innerstan. Lunch i måndags på högst ordinärt matställe (nära Stureplan men ej affärslunch): Förrätt: 119 kr. Mellanrätt: 165 kr. Varmrätt: 225 kr. Jag valde mellanrätten vilket var snudd på exakt dubbelt så dyrt som snittpriset för en svensk lunch (enligt Gastrogates senaste lunchprisindex kostar snittlunchen i Sverige 81,40 kr).

Exempel 2:
Konkurrensen på Londons konsert- och musikalscener som gör att du kan komma undan billigare än i Stockholm om man bara tittar strikt på prislappen. Detta trots att London är en av världens dyraste städer.
Det räcker med en snabb googling för att jämföra:
• ”Mamma Mia” i London från 331 kr via Londonmusikaler.se
• ”Sound of Music” i Karlstad – ordinarie biljettpris 395 kr via Ticnet.se
Och i båda fallen har du sett en ambitiöst producerad musikal.

Men prisnivåer är ju just... prisnivåer. De påverkar ju vår kundnöjdhet men är ett ganska dåligt mått på mys. Inte heller säger de huruvida showen/maten/boendet/staden motsvarat förväntningarna. Eller om du fått inta en visserligen överprisad fördrink på en veranda med en utsikt du aldrig glömmer...

- - - -

För övrigt håller jag med om tidigare synpunkter på Milano. Don't believe the hype,

tycker

:: hkn ::
Av Lampang
9 juli 2014 16:47
svårt att säga vilka som är mest överskattade, men själv tycker jag Stockholm hamnar på den listan.

Bangkok, Sydney, dom hamnar på bästa listan.
11 juli 2014 12:55
Måste lägga till Köpenhamn... Jag gillar Köpenhamn, men var där senast förra året med mina polare från Skåne (och min fru) och kompisarna sa med nå'n typ av stolthet att "Ni förstår varför vi skåningar inte känner att vi behöver åka till Stockholm".

Min enda tanke var "Nej?!".

Köpenhamn har samma affärer, samma typer av affärsgator, samma typ av närhet till vattnet, samma känsla av att kunna flanera runt i lugn och ro. Det enda är att det känns mindre än Stockholm.

Älskade Ködbyen som var en ny bekanstkap, men annars var det trevligt... Inte mer. Damen som är från Varberg sa "vad är grejen?".

Trevlig stad, men överskattad i min mening!

Sedan (som tidigare sagt) tycker jag Lampangs Bangkok är en av de mest överskattade städerna jag varit i medan Sydney verkligen är på topplistan.
11 juli 2014 18:38
London & Dubai!!

London: Grått och dystert. Dyrt, dåligt utbud av restauranger och ingen god mat. Finns inget att göra och ganska tråkig stad som påminner om tätorterna i Sverige.

Dubai: Precis som någon nämnde, en wannabe New York a la Las Vegas. Fejk från topp till tå, man ser hur
de har för mycket pengar över så att de har tvingat fram en stad på 10 år. Finns i princip inget intressant att se, för mig som har varit i New York flera gånger kändes det som en dålig kopia. Det enda som är bra är att det är bra väder och nära när det är vinter här.
Av Hkn
12 juli 2014 11:28
Citerat från Newyorkchic:
London & Dubai!!

London: Grått och dystert. Dyrt, dåligt utbud av restauranger och ingen god mat. Finns inget att göra och ganska tråkig stad som påminner om tätorterna i Sverige.
Grått? Yes. Hösten i London är ingen färgfest.
Dystert? Kanske. Klimatet gör ju sitt till.
Dyrt? Så inihelsicke! The most expensive city in the world 2014.
Så långt är jag helt med dig...

Men... ”dåligt utbud av restauranger och ingen god mat.”
London har 64 restauranger med stjärna i Guide Michelin (hela Sverige har 13) och en uppfriskande stor del av de belönade krogarna är inte fine dining. I min bok är New York och Tokyo de enda städer som kan konkurrera med Londons massiva utbud.
Så jag måste helt enkelt få fråga; var har du ätit någonstans?

undrar

:: hkn ::
22 juli 2014 19:46
Citerat från Hkn:
Citerat från Newyorkchic:
London & Dubai!!

London: Grått och dystert. Dyrt, dåligt utbud av restauranger och ingen god mat. Finns inget att göra och ganska tråkig stad som påminner om tätorterna i Sverige.
Grått? Yes. Hösten i London är ingen färgfest.
Dystert? Kanske. Klimatet gör ju sitt till.
Dyrt? Så inihelsicke! The most expensive city in the world 2014.
Så långt är jag helt med dig...

Men... ”dåligt utbud av restauranger och ingen god mat.”
London har 64 restauranger med stjärna i Guide Michelin (hela Sverige har 13) och en uppfriskande stor del av de belönade krogarna är inte fine dining. I min bok är New York och Tokyo de enda städer som kan konkurrera med Londons massiva utbud.
Så jag måste helt enkelt få fråga; var har du ätit någonstans?

undrar

:: hkn ::
Sorry för sent svar, befinner mig i New York! Jag hittade ingenting att äta, pizza lite här och var, YO! Sushi, äcklig Fish n Chips på någon restaurang lokalbefolkningen rekommenderade... Det mesta var stängt efter 20:00 i vårt område (Marble Arch) när vi började bli hungriga så det blev mest KFC som för övrigt var väldigt äckligt jämfört med i många andra länder.
Av Amd90
23 juli 2014 15:05
Citerat från Newyorkchic:
Citerat från Hkn:
Citerat från Newyorkchic:
London & Dubai!!

London: Grått och dystert. Dyrt, dåligt utbud av restauranger och ingen god mat. Finns inget att göra och ganska tråkig stad som påminner om tätorterna i Sverige.
Grått? Yes. Hösten i London är ingen färgfest.
Dystert? Kanske. Klimatet gör ju sitt till.
Dyrt? Så inihelsicke! The most expensive city in the world 2014.
Så långt är jag helt med dig...

Men... ”dåligt utbud av restauranger och ingen god mat.”
London har 64 restauranger med stjärna i Guide Michelin (hela Sverige har 13) och en uppfriskande stor del av de belönade krogarna är inte fine dining. I min bok är New York och Tokyo de enda städer som kan konkurrera med Londons massiva utbud.
Så jag måste helt enkelt få fråga; var har du ätit någonstans?

undrar

:: hkn ::
Sorry för sent svar, befinner mig i New York! Jag hittade ingenting att äta, pizza lite här och var, YO! Sushi, äcklig Fish n Chips på någon restaurang lokalbefolkningen rekommenderade... Det mesta var stängt efter 20:00 i vårt område (Marble Arch) när vi började bli hungriga så det blev mest KFC som för övrigt var väldigt äckligt jämfört med i många andra länder.
Tror ni måste ha haft extremt missflyt med maten! Restaurangutbudet i London är ju gränslöst, på just Oxford Street/Marble Arch är det ju dock mest Subway/KFC/McDonalds etc - går man bara ner i Soho så hittar man ju dock gata efter gata med restauranger, + finns massor av pärlor utanför centrum om man tar sig iväg en bit! Engelsk mat i sig är dock inget underverk kanske :)

Grått och trist är det ju ibland, men sommaren är oftast fantastisk (+ längre än Sveriges) och jag föredrar generellt vädret här jämfört med Sveriges deprimerande vintrar :)
Av Hkn
23 juli 2014 16:56
Citerat från Newyorkchic:

Sorry för sent svar, befinner mig i New York! Jag hittade ingenting att äta, pizza lite här och var, YO! Sushi, äcklig Fish n Chips på någon restaurang lokalbefolkningen rekommenderade... Det mesta var stängt efter 20:00 i vårt område (Marble Arch) när vi började bli hungriga så det blev mest KFC som för övrigt var väldigt äckligt jämfört med i många andra länder.
Oj, jahaja... hur säger man det här utan att låta jobbig?

Jag tar nog risken att säga precis vad jag menar; om KFC blev det dominerande alternativet, så kan ni inte gärna ha haft måltiderna som en prioriterad punkt på resan.

- London betyder för mig att man måste leta upp guldkornen – inte helt enkelt när det finns 17006 London-resturanger på TripAdvisor – boka i förväg och dessutom göra sig besväret att förflytta sig till dem – inte alltid självklart i en stor storstad...

- Trots att London är en svindyr stad på många sätt, har man en imponerande samling mycket bra restauranger. Och mycket bra behöver inte betyda mycket dyrt. Det här är mina fynd:

- - - -

• Yauatcha – har en Michelin-stjärna och är en favorit jag återkommer till varje gång. Ett galet tempo men galet gott och... (tarammm!) value for money. Så här ser maten ut: http://www.guidebook.se/?p=1006

• Bocca di Lupo – en fantastisk liten italienare i Soho. Personal och service är en nåd att stilla bedja om och pastan är som en underbar natt som vi kallar Bella Notte. Dessutom har man halvportioner, vilket är a gift from above när du inte vill ha för mycket att äta eller betala för helportioner.
http://www.guidebook.se/?p=1004

• Bumpkin – liten Notting Hill-joint som ynglat av sig. Inga korslagda grönsaker utan burgers, fish & chips, etc. Mycket gott. Inte ruinerande. Jag har varit på Westbourne Park Rd-restaurangen. Vågar inte voucha för de andra.

• The Cow – en pub med matambitioner! Ostrondisken säger kanske lite vartåt det lutar. Dagens soppa och en halvportion pasta är en bra kombo om du inte vill slå på stort. Dessutom har man Red Stripe på kran. Ligger även den på Westbourne Park Rd.

• Tom's Kitchen – en enklare släkting till Tom Aikens fine dining-restaurang och en mycket trevlig sådan. Burgare och köttbitar dominerar på tallrikarna runt omkring dig. Slamrigt och livligt och trevligt. En av de bästa bruncherna i London. Mer avslappnat än det mesta i South Ken/Chelsea.

• E&O – där locals i Notting Hill äter asiatiska smårätter och skvallrar om sina grannar. Svårt att inte gilla. Varierande prisbild men det går att äta här utan att det ekar i plånboken efteråt.

- - - -

OBS! Inget av ovanstående ställen kommer att kosta som något KFC, men det är ju inte riktigt vad jag tror att vi diskuterar här. Det finns dock en uppsjö av t ex indiska restauranger som är väldigt vettigt prissatta.

Att äta bra och dyrt i London är inga problem alls. Har bl a betat av:
The Ledbury, Roka, Zuma, Hakkasan, Murano, Nobu, Sumosan, Suka, Hedone, Pollen Street Social, Maze, Sketch...
Lyckas du bara få bord där så kommer det att bli en kulinariskt bra afton. Men lita på att det svider.
Å andra sidan så är det roligare att äta något man minns åtminstone en gång på resan, än på tre halvbra ställen som bara faller i glömska.

tycker

:: hkn ::

PS. Ingen av restaurangerna jag räknat upp är särskilt brittisk och ytterst få hurrarop brukar höras över det engelska köket. Den som hittat något ställe med ett bra sådant, får mer än gärna skrika till. Det finns inget roligare än fördomar som kommer på skam...
Av Sierra
23 juli 2014 17:32
Citerat från Hkn:
• Bocca di Lupo – en fantastisk liten italienare i Soho. Personal och service är en nåd att stilla bedja om och pastan är som en underbar natt som vi kallar Bella Notte. Dessutom har man halvportioner, vilket är a gift from above när du inte vill ha för mycket att äta eller betala för helportioner.
http://www.guidebook.se/?p=1004
Skall besökas! Tack för tipset!
Av Marilcj
23 juli 2014 19:40
Bara litet inlägg med tanke på Hkn's senaste och med anledning av att jag är en älskare av London o absolut ej tycker det är en grå o trist stad, vilket kanske beror på var man rör sig mest , snarare en grönskande o väldigt blommande stad.

The Pride of Paddington chockerade oss när vi gick dit en söndag för att testa deras Sundaysteak m Yorkshirepudding, nästan överallt där man serverar den engelska maten är man urusel på att servera grönsaker, men här fick man in steaken o puddingen på en tallrik sen kom de med en liten skål m ett litet blomkålshuvud, perfekt i tillagningen, m en riktigt god ostbechamell till samt ett fat med bönor, morotslantar, sparris o lite annat oxå perfekt tillagat...aldrig blivit serverad så god engelsk husmanskost och för så billig peng, 8 pund.
Av Hkn
25 juli 2014 03:12
Citerat från Danielnilsson:
Berlin
Det vore ju alldeles förnämligt att få höra argumenten som backar upp detta omdöme!

All the best,

:: hkn ::
26 juli 2014 20:57
Citerat från Hkn:
Citerat från Newyorkchic:

Sorry för sent svar, befinner mig i New York! Jag hittade ingenting att äta, pizza lite här och var, YO! Sushi, äcklig Fish n Chips på någon restaurang lokalbefolkningen rekommenderade... Det mesta var stängt efter 20:00 i vårt område (Marble Arch) när vi började bli hungriga så det blev mest KFC som för övrigt var väldigt äckligt jämfört med i många andra länder.
Oj, jahaja... hur säger man det här utan att låta jobbig?

Jag tar nog risken att säga precis vad jag menar; om KFC blev det dominerande alternativet, så kan ni inte gärna ha haft måltiderna som en prioriterad punkt på resan.

- London betyder för mig att man måste leta upp guldkornen – inte helt enkelt när det finns 17006 London-resturanger på TripAdvisor – boka i förväg och dessutom göra sig besväret att förflytta sig till dem – inte alltid självklart i en stor storstad...

- Trots att London är en svindyr stad på många sätt, har man en imponerande samling mycket bra restauranger. Och mycket bra behöver inte betyda mycket dyrt. Det här är mina fynd:

- - - -

• Yauatcha – har en Michelin-stjärna och är en favorit jag återkommer till varje gång. Ett galet tempo men galet gott och... (tarammm!) value for money. Så här ser maten ut: http://www.guidebook.se/?p=1006

• Bocca di Lupo – en fantastisk liten italienare i Soho. Personal och service är en nåd att stilla bedja om och pastan är som en underbar natt som vi kallar Bella Notte. Dessutom har man halvportioner, vilket är a gift from above när du inte vill ha för mycket att äta eller betala för helportioner.
http://www.guidebook.se/?p=1004

• Bumpkin – liten Notting Hill-joint som ynglat av sig. Inga korslagda grönsaker utan burgers, fish & chips, etc. Mycket gott. Inte ruinerande. Jag har varit på Westbourne Park Rd-restaurangen. Vågar inte voucha för de andra.

• The Cow – en pub med matambitioner! Ostrondisken säger kanske lite vartåt det lutar. Dagens soppa och en halvportion pasta är en bra kombo om du inte vill slå på stort. Dessutom har man Red Stripe på kran. Ligger även den på Westbourne Park Rd.

• Tom's Kitchen – en enklare släkting till Tom Aikens fine dining-restaurang och en mycket trevlig sådan. Burgare och köttbitar dominerar på tallrikarna runt omkring dig. Slamrigt och livligt och trevligt. En av de bästa bruncherna i London. Mer avslappnat än det mesta i South Ken/Chelsea.

• E&O – där locals i Notting Hill äter asiatiska smårätter och skvallrar om sina grannar. Svårt att inte gilla. Varierande prisbild men det går att äta här utan att det ekar i plånboken efteråt.

- - - -

OBS! Inget av ovanstående ställen kommer att kosta som något KFC, men det är ju inte riktigt vad jag tror att vi diskuterar här. Det finns dock en uppsjö av t ex indiska restauranger som är väldigt vettigt prissatta.

Att äta bra och dyrt i London är inga problem alls. Har bl a betat av:
The Ledbury, Roka, Zuma, Hakkasan, Murano, Nobu, Sumosan, Suka, Hedone, Pollen Street Social, Maze, Sketch...
Lyckas du bara få bord där så kommer det att bli en kulinariskt bra afton. Men lita på att det svider.
Å andra sidan så är det roligare att äta något man minns åtminstone en gång på resan, än på tre halvbra ställen som bara faller i glömska.

tycker

:: hkn ::

PS. Ingen av restaurangerna jag räknat upp är särskilt brittisk och ytterst få hurrarop brukar höras över det engelska köket. Den som hittat något ställe med ett bra sådant, får mer än gärna skrika till. Det finns inget roligare än fördomar som kommer på skam...
KFC var inte vårt val frivilligt, det var inget annat som var öppet i närheten. Jag tror säkert det finns större utbud längre bort, men nu menar jag där jag bodde vid Marble Arch så var det riktigt dåligt utbud och det enda som var ok stängde väldigt tidigt så vi var tvungna att äta på ställen som KFC och McDonalds. Någon dag provade vi en pizzeria som ska vara känd nära Tower Bridge men blev väldigt besvikna, en annan dag testade vi en kinesisk restaurang i Westminister där de ska ha goda jumboräkor och calamari men jag blev ganska besviken, har smakat mycket godare här i New York och i Dubai. YO! Sushi var gott och acceptabelt, det enda vi åt som vi verkligen gillade men det var mer själva konceptet, i sushiväg var det ätbart men det finns godare.
Av Amd90
27 juli 2014 13:14
Citerat från Newyorkchic:
Citerat från Hkn:
Citerat från Newyorkchic:

Sorry för sent svar, befinner mig i New York! Jag hittade ingenting att äta, pizza lite här och var, YO! Sushi, äcklig Fish n Chips på någon restaurang lokalbefolkningen rekommenderade... Det mesta var stängt efter 20:00 i vårt område (Marble Arch) när vi började bli hungriga så det blev mest KFC som för övrigt var väldigt äckligt jämfört med i många andra länder.
Oj, jahaja... hur säger man det här utan att låta jobbig?

Jag tar nog risken att säga precis vad jag menar; om KFC blev det dominerande alternativet, så kan ni inte gärna ha haft måltiderna som en prioriterad punkt på resan.

- London betyder för mig att man måste leta upp guldkornen – inte helt enkelt när det finns 17006 London-resturanger på TripAdvisor – boka i förväg och dessutom göra sig besväret att förflytta sig till dem – inte alltid självklart i en stor storstad...

- Trots att London är en svindyr stad på många sätt, har man en imponerande samling mycket bra restauranger. Och mycket bra behöver inte betyda mycket dyrt. Det här är mina fynd:

- - - -

• Yauatcha – har en Michelin-stjärna och är en favorit jag återkommer till varje gång. Ett galet tempo men galet gott och... (tarammm!) value for money. Så här ser maten ut: http://www.guidebook.se/?p=1006

• Bocca di Lupo – en fantastisk liten italienare i Soho. Personal och service är en nåd att stilla bedja om och pastan är som en underbar natt som vi kallar Bella Notte. Dessutom har man halvportioner, vilket är a gift from above när du inte vill ha för mycket att äta eller betala för helportioner.
http://www.guidebook.se/?p=1004

• Bumpkin – liten Notting Hill-joint som ynglat av sig. Inga korslagda grönsaker utan burgers, fish & chips, etc. Mycket gott. Inte ruinerande. Jag har varit på Westbourne Park Rd-restaurangen. Vågar inte voucha för de andra.

• The Cow – en pub med matambitioner! Ostrondisken säger kanske lite vartåt det lutar. Dagens soppa och en halvportion pasta är en bra kombo om du inte vill slå på stort. Dessutom har man Red Stripe på kran. Ligger även den på Westbourne Park Rd.

• Tom's Kitchen – en enklare släkting till Tom Aikens fine dining-restaurang och en mycket trevlig sådan. Burgare och köttbitar dominerar på tallrikarna runt omkring dig. Slamrigt och livligt och trevligt. En av de bästa bruncherna i London. Mer avslappnat än det mesta i South Ken/Chelsea.

• E&O – där locals i Notting Hill äter asiatiska smårätter och skvallrar om sina grannar. Svårt att inte gilla. Varierande prisbild men det går att äta här utan att det ekar i plånboken efteråt.

- - - -

OBS! Inget av ovanstående ställen kommer att kosta som något KFC, men det är ju inte riktigt vad jag tror att vi diskuterar här. Det finns dock en uppsjö av t ex indiska restauranger som är väldigt vettigt prissatta.

Att äta bra och dyrt i London är inga problem alls. Har bl a betat av:
The Ledbury, Roka, Zuma, Hakkasan, Murano, Nobu, Sumosan, Suka, Hedone, Pollen Street Social, Maze, Sketch...
Lyckas du bara få bord där så kommer det att bli en kulinariskt bra afton. Men lita på att det svider.
Å andra sidan så är det roligare att äta något man minns åtminstone en gång på resan, än på tre halvbra ställen som bara faller i glömska.

tycker

:: hkn ::

PS. Ingen av restaurangerna jag räknat upp är särskilt brittisk och ytterst få hurrarop brukar höras över det engelska köket. Den som hittat något ställe med ett bra sådant, får mer än gärna skrika till. Det finns inget roligare än fördomar som kommer på skam...
KFC var inte vårt val frivilligt, det var inget annat som var öppet i närheten. Jag tror säkert det finns större utbud längre bort, men nu menar jag där jag bodde vid Marble Arch så var det riktigt dåligt utbud och det enda som var ok stängde väldigt tidigt så vi var tvungna att äta på ställen som KFC och McDonalds. Någon dag provade vi en pizzeria som ska vara känd nära Tower Bridge men blev väldigt besvikna, en annan dag testade vi en kinesisk restaurang i Westminister där de ska ha goda jumboräkor och calamari men jag blev ganska besviken, har smakat mycket godare här i New York och i Dubai. YO! Sushi var gott och acceptabelt, det enda vi åt som vi verkligen gillade men det var mer själva konceptet, i sushiväg var det ätbart men det finns godare.
Beror iofs på hur man definierar "i närheten", men några av ovannämnda restauranger ligger inom bekvämt promenadavstånd från Marble Arch! Får hoppas att det inte var maten som avskräckte er, eftersom London är lååångt mer än KFC :)
Av Marilcj
27 juli 2014 18:50
Håller m Amd90 där...vi bor själva 10-15 min promenadväg fr Marble Arch när vi är i London och har massa bra små restauranger runt om som stänger köket runt 23-24.
Av Trasapa
30 sep. 2018 16:09
Hej!
Jag tycker att Stockholm är den i särklass överskattade platsen bland Europas resmål och städer. Låt mig lista varför:

- extremt dyrt (why??)
- extremt lite träd på gatorna - steril asfalt (jfr Berlin med träd på alla gator och kullersten)
- medioker arkitektur som dessutom är otroligt enformig i centrum (jfr Prags fasader i Nya staden - hus som bakelser)
- den urbana chica trendigheten är tyvärr helt out of date (det där var inne i Berlin eller London för 5 år sedan)
- dryg ovälkomnande attityd hos många av invånarna (ärligt - vad har ni att vara så stolta över egentligen? )
- trist uteliv där allt stänger kl 01 eller 03.30 och dörrvakterna ängsligt detaljgranskar alla så ingen druckit en droppe för mycket (i Berlin har knappt uteställena öppnat kl 01 och folk kan hantera alkohol utan petimetervakter)
- ganska liten stad
- visst fint med allt vatten mitt i centrum i Sthlm men det är inte det minsta unikt det heller (Hamburg, Köpenhamn, Amsterdam, Prag, Venedig för att nämna några variationer på temat)

Att man valt att kalla sig "Capital of Scandinavia" vittnar om stockholmarnas mindervärdeskomplex i en liten stad i ett litet land. Går fett bort.
Av Neimo
1 okt. 2018 10:35
Du har nog rätt, Trasapa. Av alla (större) städer jag har besökt är nog Stockholm den tråkigaste. :)
Av Hkn
22 okt. 2018 22:52
Hej igen, allihop (eller ni som är kvar),

helt crazy att den här tråden fortfarande har en strimma av liv (92 månader senare). Men den här diskussionen lär nog aldrig dö. Intressant att se hur Stockholm kommer instudsande på nytt. Trasapa har onekligen en del poänger... jag eldar på dessa lite.

• Dyrt? Höga löner (vi har inget som påminner om USA:s minimum wage), höga hyror och diverse punktskatter gör att ett bättre restaurangbesök kostar som en weekendresa. Stryk Stockholm. Sverige är dyrt.

• Jämför man antalet träd längs gatorna i Stockholm med Berlin så tycker jag inte att någon vinner. Ku'Damm och Under den Linden har lite skrämda trädstammar men... ur minnet plockar jag hellre fram Riga och Prag.

• Stockholm har en del arkitekturpärlor, men många nybyggen blir fenomenalt osköna (hörde jag Norra Tornen?). För mig är arkitekturen inte enformig. Snarare rita-gissa-spring. Ingen verkshöjd. Ingen idé. Byggs det nytt är ambitionerna sällan högre än att ge plats för ytterligare ett H&M eller ett Espresso House. Det som gör Stockholm galet vackert är mängden vatten, öarna och höjdskillnaderna. Mer sällan arkitekturen.

• Urbant/trendigt. Ack, ja. Det finns ett gammalt Rocky-avsnitt där Kellerman konstaterar att många Stockholmare skulle äta en tallrik bajs om det stämplats 'Made in Brooklyn' på den. Stockholm kämpar för att bli en frusen variant av Barcelona. Men vi klarar inte det. Det är för dyrt i stan. Och då finns ingen plats för dynamik, knasiga barer, butiker med udda koncept eller konstverksamheter som i Austin, Berlin eller Detroit... istället blir det tillrättalagt för breda målgrupper och Åhléns, Uniqlo och Zara för hela slanten.

• Håller med om öppettiderna. Som boende på Södermalm är jag glad att det inte är kalas tills det ljusnar, men...

• Den dryga attityden... Jag kan bara hålla med. Svensken är en grundmurat introvert typ och ovan vid att klämma ihop sig. Att be om ursäkt när man vill fram, hålla upp en dörr eller överhuvudtaget visa hänsyn rationaliseras bort. Här är vi effektiva. Le för guds skull inte. Ta inte kontakt. Prata inte. Då flörtar du eller går på något olagligt preparat. Vi bufflar oss fram genom tillvaron. Men... detta är inte isolerat till huvudstaden. Tölpigheten är lika utbredd i Borås, Visby eller Sundsvall. Tycker jag.

Men ändå.
Idag är Stockholm en av Europas roligaste matstäder. Nivån på våra restauranger är löjligt hög, jämfört med för 10 år sedan. Den som vill gå och se en bra konsert har ett hyggligt utbud. Den som vill andas och röra på sig kan bränna ganska många mil längs kajerna och på Djurgården. Och det är en sinnessykt vacker stad. Nästan oavsett årstid. Kan de bara riva Waterfront, lappa ihop Slussen och släppa klubblivet lite mer fritt, så kunde det bli riktigt bra.
För nöjd är ju stockholmaren aldrig.

Hils,
:: hkn ::
Av Hawaii
23 okt. 2018 00:02
Oj då Hkn, det var länge sedan! Välkommen tillbaka! Alltid kul att läsa dina inlägg! Jag har själv aldrig bott i Stockholm (född och uppvuxen i Malmö men bott i USA större delen av mitt liv), men har besökt Sthlm många gånger, och senast för en månad sedan (dotter med familj bor i Täby). Tycker personligen att Sthlm är en fantastisk stad, oavsett årstid. Staden har ju en egen personlighet och särprägel som på många sätt är unik. Tycker jag!!
Los Angeles, som Kalleftw nämnde ovan är väl däremot det perfekta exemplet på en "överskattad stad"! Totalt utan "personlighet" och jag kommer aldrig att fatta varför nästan alla som ska till Californien vill köra SF-LA-LV rundan. Ta med San Diego i planeringen i stället för stora, bökiga och tråkiga Los Angeles!
Och på tal om attityden i Sthlm (Sverige) och "le inte" - befinner mig just nu i Jayapura, Papua. Här går man en liten promenad och var och varannan människa man möter ler helt spontant och säger "hello" eller "good morning" (eller vad som nu passar). Vilken skillnad i attityd!
Av Asdfgh
26 okt. 2018 21:15 (redigerad)
Seven Mile Beach i negril .

Väldigt dåligt. På dagarna spolades det in kubikmeter med sjögräs och vass som dem inhemska grävde ner med spade på dagarna.

Bästa hitills har varit White sand Beach på Koh Chang.

Edit: haha, läste stränder......

Men London är enligt mig väldigt, väldigt överskattat. Finns inte mycket att se där.

Bästa hittills ; Miami, där finns det mesta
26 okt. 2018 22:01
Citerat från Asdfgh:
Seven Mile Beach i negril .

Väldigt dåligt. På dagarna spolades det in kubikmeter med sjögräs och vass som dem inhemska grävde ner med spade på dagarna.

Bästa hitills har varit White sand Beach på Koh Chang.

Edit: haha, läste stränder......

Men London är enligt mig väldigt, väldigt överskattat. Finns inte mycket att se där.

Bästa hittills ; Miami, där finns det mesta
Inte Seven Miles Beach fel. I stort sett hela Karibien har haft problem med sjögräs hela sommaren.
Av Vronkan
27 okt. 2018 02:49
Jag har varit i Barcelona tre gånger och återvänder inte gärna dit - nej, den staden är helt klart överskattad enligt mig. Prag, som jag har besökt två gånger, är inte heller någon favorit. Amsterdam, Paris och Rom är däremot något heeelt annat 😊
Av Hkn
28 okt. 2018 15:42
Citerat från Asdfgh:
[sniip!]
Men London är enligt mig väldigt, väldigt överskattat. Finns inte mycket att se där.

Bästa hittills ; Miami, där finns det mesta
Hello Asdfgh – jag är nog lite intresserad av en fördjupning av ovanstående.
Care to elaborate?

:: hkn ::

– – – 

(I min bok är London ungefär så komplett som en storstad kan bli. Man saknar stränder och bergstoppar, men i allt övrigt; kulturellt, gastronomiskt, arkitektoniskt... tycker jag att staden levererar på en nivå som motsvarar ett ställe med knappt 9 miljoner invånare. Sedan åker ju åtminstone jag sällan till en stad på grund av/tack vare dess klimat... väger således inte in det brittiska vädret i ekvationen.)
23 dec. 2018 21:21
Citerat från Hkn:
Hej igen, allihop (eller ni som är kvar),

helt crazy att den här tråden fortfarande har en strimma av liv (92 månader senare). Men den här diskussionen lär nog aldrig dö. Intressant att se hur Stockholm kommer instudsande på nytt. Trasapa har onekligen en del poänger... jag eldar på dessa lite.

• Dyrt? Höga löner (vi har inget som påminner om USA:s minimum wage), höga hyror och diverse punktskatter gör att ett bättre restaurangbesök kostar som en weekendresa. Stryk Stockholm. Sverige är dyrt.

• Jämför man antalet träd längs gatorna i Stockholm med Berlin så tycker jag inte att någon vinner. Ku'Damm och Under den Linden har lite skrämda trädstammar men... ur minnet plockar jag hellre fram Riga och Prag.

• Stockholm har en del arkitekturpärlor, men många nybyggen blir fenomenalt osköna (hörde jag Norra Tornen?). För mig är arkitekturen inte enformig. Snarare rita-gissa-spring. Ingen verkshöjd. Ingen idé. Byggs det nytt är ambitionerna sällan högre än att ge plats för ytterligare ett H&M eller ett Espresso House. Det som gör Stockholm galet vackert är mängden vatten, öarna och höjdskillnaderna. Mer sällan arkitekturen.

• Urbant/trendigt. Ack, ja. Det finns ett gammalt Rocky-avsnitt där Kellerman konstaterar att många Stockholmare skulle äta en tallrik bajs om det stämplats 'Made in Brooklyn' på den. Stockholm kämpar för att bli en frusen variant av Barcelona. Men vi klarar inte det. Det är för dyrt i stan. Och då finns ingen plats för dynamik, knasiga barer, butiker med udda koncept eller konstverksamheter som i Austin, Berlin eller Detroit... istället blir det tillrättalagt för breda målgrupper och Åhléns, Uniqlo och Zara för hela slanten.

• Håller med om öppettiderna. Som boende på Södermalm är jag glad att det inte är kalas tills det ljusnar, men...

• Den dryga attityden... Jag kan bara hålla med. Svensken är en grundmurat introvert typ och ovan vid att klämma ihop sig. Att be om ursäkt när man vill fram, hålla upp en dörr eller överhuvudtaget visa hänsyn rationaliseras bort. Här är vi effektiva. Le för guds skull inte. Ta inte kontakt. Prata inte. Då flörtar du eller går på något olagligt preparat. Vi bufflar oss fram genom tillvaron. Men... detta är inte isolerat till huvudstaden. Tölpigheten är lika utbredd i Borås, Visby eller Sundsvall. Tycker jag.

Men ändå.
Idag är Stockholm en av Europas roligaste matstäder. Nivån på våra restauranger är löjligt hög, jämfört med för 10 år sedan. Den som vill gå och se en bra konsert har ett hyggligt utbud. Den som vill andas och röra på sig kan bränna ganska många mil längs kajerna och på Djurgården. Och det är en sinnessykt vacker stad. Nästan oavsett årstid. Kan de bara riva Waterfront, lappa ihop Slussen och släppa klubblivet lite mer fritt, så kunde det bli riktigt bra.
För nöjd är ju stockholmaren aldrig.

Hils,
:: hkn ::
Så länge Waterfront drar in de pengar de drar in till staden kan du nog glömma en rivning.

Nu är jag visserligen född nollåtta, men tycker att folk ibland antingen 1) inte fattar sta'n, 2) inte fattar att nästan 70% är inflyttade eller 3) söker fel och jämför med städer de flesta (infödda) stockholmare inte skulle jämföra sta'n med.
Av Hkn
28 dec. 2018 10:51
Citerat från Robbowan:

Så länge Waterfront drar in de pengar de drar in till staden kan du nog glömma en rivning.

Nu är jag visserligen född nollåtta, men tycker att folk ibland antingen 1) inte fattar sta'n, 2) inte fattar att nästan 70% är inflyttade eller 3) söker fel och jämför med städer de flesta (infödda) stockholmare inte skulle jämföra sta'n med.
The thread that refuses to die...

När det gäller din punkt 3). Ja, den är så spot on att det darrar i seismografen i Uppsala.
Stockholm är en liten itsy-bitsy småstad.

- New York har 13 587 gula taxibilar och 46 000 bilar som kör för Uber.
Elefanten bland Stockholms största taxibolag har 1600 bilar. Totalt i länet finns runt 6 400 bilar.
Då Varberg (!) varit uppe i tråden så bjuder jag på denna inte helt färska ur Hallands Nyheter:
”Taxikurir drog igång verksamhet i Varberg i juli och åkaren Björn Åhlund, 64, ansluter med sex bilar. – Vi kommer att utöka verksamheten successivt...”

Stockholms stad har drygt 3 300 restauranger. New York har 26 600. London har 18 110. Paris har svindlande 44 896.

Men vi är i världstopp när det gäller trafikkaos (så blir det när man envisas med att driva huvudstad på öar och inte fixar förbindelser runt alltsammans, eller fler alternativ mellan öarna). Fast det räcker med att titta på siffror och man inser att de flesta ordinära jämförelser blir väldigt skeva. Folk jämför äpplen med lammfärsbiffar.

Men det blir ganska rart ibland då Stockholm kämpar med att kännas som den storstad vår lille dejlige by aldrig kan bli. Och det är inte så dumt att bo i den här staden. :-)

Hils,
:: hkn ::
Av Hawaii
28 dec. 2018 17:17 (redigerad)
På tal om antal restauranger - jag fick en mycket intressant bok som julklapp: "Rice, Noodle, Fish" av Matt Goulding. En utmärkt bok om Japan rent allmänt men speciellt om mat kulturen i Japan. På sidan 6: "New York City has some 30,000 restaurants, Tokyo 300,000".
28 dec. 2018 22:53
Kul tråd!
Jag tycker nog Paris faktiskt, har varit där många gånger, men den har inte riktigt fastnat, tycker att den är ganska grå och trist..... har säkert researchat dåligt, men ändå!
29 dec. 2018 13:07
Citerat från Hkn:
Citerat från Robbowan:

Så länge Waterfront drar in de pengar de drar in till staden kan du nog glömma en rivning.

Nu är jag visserligen född nollåtta, men tycker att folk ibland antingen 1) inte fattar sta'n, 2) inte fattar att nästan 70% är inflyttade eller 3) söker fel och jämför med städer de flesta (infödda) stockholmare inte skulle jämföra sta'n med.
The thread that refuses to die...

När det gäller din punkt 3). Ja, den är så spot on att det darrar i seismografen i Uppsala.
Stockholm är en liten itsy-bitsy småstad.

- New York har 13 587 gula taxibilar och 46 000 bilar som kör för Uber.
Elefanten bland Stockholms största taxibolag har 1600 bilar. Totalt i länet finns runt 6 400 bilar.
Då Varberg (!) varit uppe i tråden så bjuder jag på denna inte helt färska ur Hallands Nyheter:
”Taxikurir drog igång verksamhet i Varberg i juli och åkaren Björn Åhlund, 64, ansluter med sex bilar. – Vi kommer att utöka verksamheten successivt...”

Stockholms stad har drygt 3 300 restauranger. New York har 26 600. London har 18 110. Paris har svindlande 44 896.

Men vi är i världstopp när det gäller trafikkaos (så blir det när man envisas med att driva huvudstad på öar och inte fixar förbindelser runt alltsammans, eller fler alternativ mellan öarna). Fast det räcker med att titta på siffror och man inser att de flesta ordinära jämförelser blir väldigt skeva. Folk jämför äpplen med lammfärsbiffar.

Men det blir ganska rart ibland då Stockholm kämpar med att kännas som den storstad vår lille dejlige by aldrig kan bli. Och det är inte så dumt att bo i den här staden. :-)

Hils,
:: hkn ::
Precis... När någon hipster som är inflyttad från Buskhyttan början jämföra området kring Hornstull med Brooklyn (när gamla hederliga Knivsöder är både coolare och mer Stockholm) och någon reklamare från Lingonskogen lanserar SoFo som akronym för Skånegatsområdet, för att göra SoHo-kopplingen, så är det så bajsnödigt och desperat att det blir löjligt.

Stockholm är Stockholm, på gott och ont, och hela den här uniformiteten - folk som har råd att bo på Söder kritiserar dem på Östermalm för att bära uniform när de själva bär second hand (fint namn för begagnat) från samma butiker, rutiga skjortor och går till samma barberare och vice versa - och jag vill höra hemma har väl en poäng, men blir lite fånig när man själv rört sig hela sitt liv på gatorna i sta'n.

Stockholm växer, Stockholm blir mer internationellt, Stockholm är närheten till vattnet och skärgården, Stockholm är fortsatt väldigt Stockholm, men det är en stor småstad internationellt sett - alla de stora nordiska städerna är det - och det är OK. Vet du vad du vill göra så kan du oftast göra det.