Tips och råd, eller varför inte ressällskap :)

Av Mph88
13 feb. 2018 21:21
Visningar: 218
Hej. Jag är lite sugen på göra en resa i Centralamerika, från Mexiko City till Cusco Peru. Har inte jättemycket resvana, mer än charter och wekeendresor. Tror ni man kan backapacka denna sträckan på egen hand? Tänker mig att man tar sig fram med buss och tåg och planerar en restid på 3-4 månader. Något man bör undvika? Hur är det med boende längs vägen? Vilken budget bör man räkna med? Tacksam för alla tips från er som gjort en liknande resa i samma område. Är det någon som är sugen på göra denna resan får ni gärna skriva också :)
Av Jonas73
14 feb. 2018 22:35
Hej,
Det är fullt möjligt att backpacka sträckan Mexico City - Cusco på egen hand under 3-4 månader. I våras backpackade jag delsträckan Panama City - Cancun Mexico på 10 veckor med lokalbussar. Har tidigare rest genom Colombia, Ecuador och Peru med buss. Det funkar bra men man bör kunna lite spanska. Om du behöver fräscha upp din spanska eller behöver en grundkurs kan jag rekommendera en eller två veckors intensivkurs i Guatemala.

Mellan Panama och Colombia finns ingen landförbindelse. Billigast är att flyga.

Gränsvakterna i Costa Rica och Panama kan i bland vara besvärliga och fråga efter utresebiljett. För det mesta funkar det ändå. Jag hade inga problem.

Under lågsäsong behöver inte boende bokas i förväg. Det funkar normalt bara att dyka upp. Ofta finns lediga rum. Om du vill slippa besväret att gå omkring i värmen och fråga efter rum kan du boka rum eller sovsal i förväg via t.ex Booking.com .Nästan alla hostel och hotell har hyfsad wi-FI idag så det är lätt att boka nästa hotell i förväg.
Jag brukar ofta boka kvällen innan ankomst.

Budget är en svår fråga. Jag brukar ofta säga att budgeten beror på hur du vill bo, vad du vill äta och vad du vill göra. Med enkelt boende, lokalbussar, mat typ dagens rätt eller mat från gatuförsäljare klarar man sig bra på ett genomsnitt kring 40 - 50 dollar per dag. Lägg till en budget för dyrare akiviteter som Macchu Picchu, Zip-linening,
inträden till nationalparker och dagsutflykter.

Med nuvarande säkerhetsläge kan det vara lämpligt och undvika Honduras och att gå omkring på egen hand i Managua i Nicaragua.
Av Mph88
15 feb. 2018 15:49
Tack så jättemycket för alla tips. Blir att plugga lite spanska för min del då :) När skulle du säga lågsäsong är? Är det december-april som är högsäsong, läste det nånstans. Kommer vara ungefär då jag planerar resa. Honduras och Nicaragua blir svårt att undvika om man åker landvägen nedåt? Har du nån koll på hur lätt det är och om det är mycket dyrare att boka eget rum på hostel/hotell jämfört med sovsalar? Är kanske bra att välja sovsalar om man reser själv iofs? Man träffar väl mer folk då? :)
Av Jonas73
15 feb. 2018 21:02
Hej,
Det stämmer att högsäsong är december - april i Centralamerika. Juli - augusti är lite av mellansäsong. Resten av året är lågsäsong.

Ett eget rum med delad dusch o toalett är oftast inte mycket dyrare än en sovsal. I vissa fall kan ett eget rum på ett lokalägt hotell vara billigare än en sovsal på ett hostel. Ja, Fördelen med hostel är att man träffar fler resenärer och de har oftare personal i receptionen som pratar engelska. Hostels har ofta både sovsalar och enkelrum.

Det är svårt at undvika Nicaragua och Honduras. Nicaragua är helt ok utanför huvudstaden Managua. Städerna Leon och Granada är säkra. Om du åker kortaste vägen genom Honduras behöver du bara vara där 5-6 timmar.

Inför planeringen kan jag rekommendera att köpa Lonely Planets guideböcker ”Central America on a shoestring” och ”South America on a shoestring”. De innehåller mycket information om prisvärda hostels, hotell, restauranger, bussar, aktiviteter och praktisk information.
Av Mph88
15 feb. 2018 22:19
Tack för ovärderliga tips :)
Av Mph88
28 feb. 2018 09:17
Hej Moa. Jag läser faktiskt just din berättelse om den resan. Kommer maila dig lite när jag är klar. Har lite frågor :)