Tips inför bilresa i Kalifornien

24 juli 2016 15:03
Visningar: 2031
Hej alla,

Så jag och min tjej tänkte åka till Kalifornien 2017, för en bilresa, som vi försöker planera inför. Tänkte kolla om det finns någon som varit där och som kan svara på några frågor vi har.

Tänkte satsa på att vara borta i en månad, besöka stora städer som San Francisco, Los Angeles, San Diego, och Las Vegas i Nevada, eftersom det ligger ganska nära. Men vi vill även besöka mindre städer och ställen som Santa Cruz, Santa Monica, etc. Vi vill även besöka Yosemite national park, Grand Canyon osv. Vill få ut så mycket som möjligt och en blandning mellan storstäder, mindre städer, och natur, bad och olika sevärdigheter osv.

Om vi har råd, skulle vi också vilja avsluta med att ta flyget inom USA till någon annan delstat, med annan natur, som tex Colorado eller någon delstat i Nordvästra USA med mycket berg, skogar, som kontrast till Kalifornien, när man ändå är i USA.

Vi har dock lite frågetecken och funderingar som jag hoppas någon snäll person kanske kan hjälpa oss med :)

- När det gäller Kalifornien trippen, i vilken ände tycker ni vi bör börja och utgå ifrån med bil? Känns som ett dilemma, hur man ska göra för att besöka alla platser.

Jag kollar på denna karta: http://www.villamarinelifestylescalifornia.com/UserFiles/CaliforniaRoadMap3Larger.jpg

Vår tanke är att eventuellt ta flyget till San Diego, bo där någon dag för att sedan åka till Los Angeles, sedan fortsätta mot San Francisco (och däremellan besöka mindre städer/orter), för att sedan åka till Yosemite national park, och därifrån till Las Vegas och till Grand Canyon. Kanske ca 2-3 dagar vill vi bo på varje ställe. För att sedan eventuellt ta flyget till en annan delstat.

Vad tycker ni om den planen? Bra eller dålig? Finns det bättre och enklare alternativ? Att börja från något annat håll?

- Har ni tips på bra företag att hyra bil? Bör man hyra själv eller genom resebolag? Vart kan man hyra och lämna tillbaka bilen?

- Tips på bra boenden? Är det hyfsat billigt?

- Tips på några sevärdigheter man inte bör missa?

- Vi tänkte åka kring april-maj, hur är vädret då? Är det bra badväder? Har hört lite olika.

- Vi beräknar att ha ca 80.000 tillsammans, tror ni det är en realistisk summa för två personer för ca en månads resa?

- Hur är det när man åker i Kalifornien och ser sevärdigheter efter kusten tex, en badstrand, ett berg eller liknande, kan man besöka lite hur som helst eller är det förbjudet att gå på vissa ställen osv, till skillnad från Sverige med allemansrätten osv? Något man bör tänka på?

- Tips på annan delstat som kontrast till Kalifornien?

- Inrikes flyg kostar har vi hört endast runt 1000 kr, stämmer detta tro?

Mycket tacksam för råd.

Med vänliga hälsningar,

Per Nordin
Av Hawaii
24 juli 2016 18:07
Oj då. många frågor! Ska försöka svara på ett par som kanske kan vara till hjälp att göra mera konkreta planer.
För det första, med allt det som du och din tjej vill se och göra (vilket ju REDAN inkluderar en annan delstat, Nevada) så kommer ni att ha fullt upp under en månad. Plus att det du vill se i en "annan delstat" redan finns i Kalifornien: berg och skogar. Med andra ord - Kalifornien har i princip ALLT! Men om ni trots det vill flyga någon annanstans så är det enormt olika priser beroende på vilket flygbolag och vilken sträcka det gäller. Omöjligt (och ointressant) att komma fram till något sort c:a pris som 1000 kr. Spirit Airlines och Frontier Airlines är de 2 extrema lågprisbolagen. Southwest har normalt lite högre priser i dagens läge, men beroende på sträckan kan de vara konkurrenskraftiga med sina priser. Och sedan finns det ju andra bolag också, som kan ha bra priser: Alaska, American, Delta och United i första hand.
April är en övergångsmånad mellan vinter (med eventuellt regn, men inte så ofta) och sommaren (snustorrt i Kalifornien). Maj otroligt liten risk för regn. Kallas för "May gray" av befolkningen p.g.a. normalt helt grått molntäcke på morgnarna, speciellt vid kusten. Har man tur kan det givetvis vara solsken, men räkna inte med det (men ev. på e.m.). Att bada i havet går utmärkt - förutsatt att du är vinterbadare! OM INTE, definitivt inget som du vill göra
Och ang. San Diego - att "tillbringa någon dag där". "Någon" hörs ganska beklämmande. Som jag har skrivit i massor med inlägg här på RG, så är SD en mycket trevlig stad med mycket att se och göra (definitivt att föredra över LA enl. min mening) så om ni ska flyga dit, vilket jag hoppas, tillbringa minst 3 heldagar i SD. Att börja i söder är nog bäst. Vissa vägar runt Yosemite t.ex. är stängda under vinter havlåret. Finns andra här som kan ge mera specifika uppgifter om det.
Och att bo "hyfsat billigt". Beror helt på läget. Omöjligt att ge ett generellt svar. Det blir alltid dyrare om det är centralt i storstäder än om det är ute på vischan!
Mitt råd: gör upp en mera detaljerad plan, med ungefärligt antal dagar på olika platser. Mycket lättare att svara frågor då.
Och försök att undvika frestelsen att hinna med så mycket som möjligt. På en månad kommer ni att hinna med mycket i alla fall. Ta god tid på er på de platser ni vill besöka. Varför stressa när ni är ute efter en unik upplevelse?
24 juli 2016 19:29
Hej Hawaii,

Tack så mycket för ditt svar. Ursäkta att det blev många frågor :)

Det låter tråkigt att det oftast är dåligt väder april-maj. Under vilken period på året skulle du rekommendera att vi gör denna resa?
Av Hawaii
24 juli 2016 20:40
Lite felaktigt att kalla det för "dåligt väder" - kan ofta vara mycket fina dagar, speciellt april men även maj om man har lite tur. Men de bästa månderna i SoCal är aug/sep. Definitivt badväder (om nu det är viktigt), och mycket sol och i stort sett noll risk för regn. Men Las Vegas i aug/sep är ju olidligt varmt. Får nog bli en kompromiss!

PS. Och det är givetvis OK med många frågor men blir lättare att diskutera resan om du gör upp en ungefärlig resplan. Och sedan kan den ju justeras efterhand som du får bättre grepp på hur många dagar du vill ha på varje plats.
Av Marulk
24 juli 2016 21:30
Ett tips är att börja investera i en bra karta, tex Rand mcNally, lägg därefter upp önskad rutt med inplanerade övernattningar. Räkna med att resrutterna tar längre tid än vad tex googlemaps ger. Vissa vägar som tex Hgw1 kräver nästan dubbla tiden.
Ett alternativ att få se flera o även skiftande delstater är att börja (eller sluta) i Seattle, Washington state o sen köra kusten via Oregon o Californien. Vi är nyligen hemkomna från denna rutt, album här på RG. Ni kan ju sedan fortsätta utmed kusten o avsluta med soldagar i SD. Som @hawaii skrev ovan lär bergspassen i Yosemite vara vinterstängda april/maj. I år öppnades Tioga Pass i slutet av maj.
Boende: planerar ni ett längre stopp i storstad tex SF rekommenderar vi hyra lgh via tex homeaway eller Airbnb . Just SF är det bra boka i god tid, populärt ställe
Återkom gärna om du har fler frågor o se fram emot en härlig resa......som blir än bättre med bra planering 😉
24 juli 2016 22:00
Jag har aldrig rest i april-maj men kan intyga att september -oktober är perfekt väder även om det på många ställen kan vara 100F. men då är det destå skönare uppe i Sierra Nevada. Som Hawaii skriver kommer ni att ha fullt upp en månad bara i Californien fast många här skriver att de ska göra liknande tripp som ni på 15-20 dagar men jag tror ni får en trevligare semester att stanna i en stat och sparar LV-GC till nästa resa då ni kan göra flera nationalparker och även klippiga bergen.
Ta gärna en sväng norr om SF längs kusten där är väldigt vackert och de höga redwoodträden så fascinerande att köra bredvid. Kommer ihåg vi åkte en scenic byway i närheten av Eel river som var helt otrolig för många år sedan och Sequoia np får ni inte missa.
Om jag ska föreslå dagsåtgång så räkna med 6 dagar SD-LA, 5 dagar HWY 1 med 2 nätter i Monterey där det finns mycket att se men billigt boende typ 700:-. 5 dagar i SF och här skulle jag överväga att lämna tillbaka bilen och hyra en ny när ni åker vidare norrut 5 dagar, Yosemite + Sequoia NP 5 dagar och missa inte Sonora pass som är rätt häftig. Sedan flyg hem från LA eller SF så har ni varit borta ungefär en månad. Detta tempo är lägre än vad jag själv brukar ha men med mer tid för stopp och se sig omkring lite tror jag ni får en underbar semester, så kolla googlemaps och lägg upp en rutt om inte detta räcker,kommer säkert upp i 300 mil iallafall.

Ang. budget så reste jag tidigare för 8-10 år sedan ca 25 dagar för 30.000:- med alla flyg, hyrbilar övernattningar och fickpengar, men räknade då med ett mål riktig mat per dag och inget boende över 700:-, men nu är ni 2 som delar på bil och boendekostnad så visst räcker 80 lök, men lyckas ni snåla så det går 20k mindre så har ni grundplåten till nästa resa. Nu menar jag inte att man generellt ska snåla på allt men med hotellfrukost och mycket frukt och en hamburgare då och då sparar man mycket pengar.

Övriga restips om boenden och hyrbilar hittar du i masssssssor av gamla trådar, jag har ju gjort en om hyrbilar här nedan så läs igenom lite själv så får du många svar.

Edit:Nu när jag kollade karta du länkat såg jag Redwood NP uppe vid Crecent City och Lassen Vulcanic area ovanför Sacramento som blir fantastiska delmål, så du kanske får pruta några dagar i städerna och i Yosemite/Sequoia NP.
Fakta kvarstår: ta det andra ni ville på nästa resa!

Edit 2: blev tvungen att kolla min föreslagna rutt på googlemaps, och det blev faktiskt nästan 300 mil, viket säkert blir 350 i verkligheten. Fullt tillräckligt för en månad och tycker rutten ser väldigt intressant ut: https://www.google.se/maps/dir/San+Diego+International+Airport+Rental+Car+Center/Hollywood,+Los+Angeles,+Kalifornien,+USA/Monterey,+Kalifornien,+USA/San+Francisco,+Kalifornien,+USA/Redwood+National+Park/Lassen+Volcanic+National+Park/Yosemite+Village/Sequoia+and+Kings+Canyon+National+Parks/Los+Angeles+International+Airport,+World+Way,+Los+Angeles,+Kalifornien,+USA/@36.9439169,-125.1925206,6z/data=!3m1!4b1!4m81!4m80!1m5!1m1!1s0x80deab31476f6b9b:0x355c2804ee6755b!2m2!1d-117.1809288!2d32.736999!1m15!1m1!1s0x80c2bf07045279bf:0xf67a9a6797bdfae4!2m2!1d-118.3286614!2d34.0928092!3m4!1m2!1d-120.0004924!2d34.4605143!3s0x80e948b7bad2fd13:0x2bf01ec04005546a!3m4!1m2!1d-121.2946438!2d35.6972635!3s0x8092b5dba6c6ef23:0xc4a863576336558c!1m5!1m1!1s0x808de45270b5fb91:0xee484909d84a3d5e!2m2!1d-121.8946761!2d36.6002378!1m10!1m1!1s0x80859a6d00690021:0x4a501367f076adff!2m2!1d-122.4194155!2d37.7749295!3m4!1m2!1d-123.6166297!2d38.830147!3s0x80813cab5e32aba3:0x8029e48c4b8ffaa4!1m5!1m1!1s0x54d06636f5417fa5:0x36cf3266953b5f8e!2m2!1d-124.0046276!2d41.2131788!1m5!1m1!1s0x809d5607c14138bf:0x8f34d8a77a666742!2m2!1d-121.4206552!2d40.49766!1m15!1m1!1s0x8096f2018c5c3b59:0x5dfe944f289d8ecc!2m2!1d-119.5986971!2d37.7427271!3m4!1m2!1d-119.5267031!2d37.0210841!3s0x8094497646b7844b:0xa2ec3c62984ef39a!3m4!1m2!1d-118.9414785!2d36.7174179!3s0x80956e7aa50b087b:0xd007ededb5c55eab!1m5!1m1!1s0x80955aeff03cd46f:0x386b03e43b79c2f4!2m2!1d-118.825554!2d36.4906994!1m5!1m1!1s0x80c2b0d213b24fb5:0x77a87b57698badf1!2m2!1d-118.40853!2d33.9415889!3e0
25 juli 2016 09:12
VI har varit i Kalifornien, Arizona och Nevada i april, 2 ggr och vädret är varierande. För det mesta har det varit ganska varmt men du får räkna med att det även kan vara lite kallare. Uppe i Las Vegas (också i april) och runt där var det betydligt varmare men så fort vi kom till Grand Canyon och runt där blev det kallare igen.
När man åker efter kusten finns det gott om ställen att stanna på så det är inte några problem.
Vad gäller boende och pris är det ju jättesvårt att säga vad som är billigt och inte. Det finns både det ena och det andra. När ni lagt upp den rutt ni ska åka får ni ju kolla på olika bokningssidor. Vi använder oftast Booking och Hotels som har fri avbokning på de flesta hotellen.
Vi började vår tripp i SF mot LA, som många rekommenderar. Det är ju lättast att stanna om man åker åt det hållet och den som inte kör ser de fantastiska vyerna hela tiden. Vi hade 2 övernattningar på Hwy1
Vore jag er skulle jag nog hålla mig till Kalifornien och Nevada på denna resa. Ni kommer säkert få mersmak och vilja åka fler gånger och då kan ni ju ta ytterligare någon annan delstat.
25 juli 2016 12:14
Tack så mycket alla för de svaren.

Vi ska sätta och ner och försöka få fram resplan, så får ni se vad ni tycker om den.

Detta med att boka boenden som motell/hotell osv, i förväg kan man spara in pengar vad jag hört? Det är ju en fördel, men samtidigt känns det som man blir mer upplåst då, att man måste till en viss plats en viss tid, tänk om man på plats vill stanna längre eller kortare eller vill ta en annan sväng osv, också blir hela boende bokningarna och allt fel?

Vad tycker ni om det? Förvisso finns det väl som det skrevs ofta avbokningsmöjligheter.

Men hur ser ni på detta med att boka boende innan och att inte göra det?

Helen63, var det alltså kallare vid Grand Canyon än vid LA i april? Brukar det inte vara kallare vid kusten och alltid varmt där vi Gran Canyon/Las Vegas trakten?

Ah, hade inte tänkt på det att om om åker från SF så ser föraren mer och att det är lättare att stanna. Bara det kanske är mer värt att börja från det hållet?

Eller håller ni andra inte med? Vilka är fördelarna tycker ni att börja från andra hållet och köra emot SF?
25 juli 2016 12:39
Vi var i LA 2015 i början av april och i Grand Canyon nu sista helgen i mars. Så det var nog kanske därför vi upplevde att det var kallare där.

Vi har provat att inte förboka hotell men tyckte att det var bökigare att börja leta hotell på kvällen. Det är skönt att ha det gjort. Avbokningsmjöligheten har man ju oftast till någon dag innan ankomst. Det framgår när man bokar.
25 juli 2016 13:01
Håller med det som sagts innan, t.ex. ge San Diego några dagar, ta inte för kort tid i San Fransisco kan jag tillägga, kör S.F söderut (på rätt sida vägen, och nöj er med västkusten eventuellt med Las Vegas och Grand Cannyon, precis lagom tid för det ;-)
Boka i förväg, enligt vår erfarenhet är det billigast och som sagts mycket bättre att slippa leta hotell på plats.
Boka allt med fri avbokning, så kan ni om er mycket noggrant uppgjorda resplan (förmodar jag att det blir :-) inte skulle hålla, boka om t.o.m. när ni är på plats. Men gör det helst inte i sista minuten för då står ni med problemet att hitta något bra till rätt pris vilket kan vara omöjligt (med tanke på hur mycket tid jag lägger på att leta "rätt" boende inför resor så känns det inte alls lockande att köra på sista-minuten modellen, andra bryr sig inte var, hur eller för hur mycket de bor, då spelar det klart mindre roll :-)

Vi reste i September, kanonväder, hett i L.V men inte så varmt som vi väntade i Death Valley (bara ca. 37), den enda dan vi tog oss tid att bada i havet (i Santa Monica) mulnade det upp och regnade så väder kan man ha både tur och otur med.... fick räcka med några pool-dopp på den resan.

Citerat från Pernordin:
Tack så mycket alla för de svaren.

Vi ska sätta och ner och försöka få fram resplan, så får ni se vad ni tycker om den.

Detta med att boka boenden som motell/hotell osv, i förväg kan man spara in pengar vad jag hört? Det är ju en fördel, men samtidigt känns det som man blir mer upplåst då, att man måste till en viss plats en viss tid, tänk om man på plats vill stanna längre eller kortare eller vill ta en annan sväng osv, också blir hela boende bokningarna och allt fel?

Vad tycker ni om det? Förvisso finns det väl som det skrevs ofta avbokningsmöjligheter.

Men hur ser ni på detta med att boka boende innan och att inte göra det?

Helen63, var det alltså kallare vid Grand Canyon än vid LA i april? Brukar det inte vara kallare vid kusten och alltid varmt där vi Gran Canyon/Las Vegas trakten?

Ah, hade inte tänkt på det att om om åker från SF så ser föraren mer och att det är lättare att stanna. Bara det kanske är mer värt att börja från det hållet?

Eller håller ni andra inte med? Vilka är fördelarna tycker ni att börja från andra hållet och köra emot SF?
25 juli 2016 16:33
Ok jag tror vår tripp skulle kunna se ut så här:

Om det är möjligt börja biltrippen kring Yosemite nationalpark två dagar där, sedan tre dagar i San Francisco, sedan åka vidare och tillbringa tre dagar i Santa Cruz, sedan vidare längst kusten söderut mot Los Angeles, men innan det besöka dessa ställen, en dag i Santa Barbara, en dag i Malibu, en dag i Santa Monica, sedan tre dagar i Los Angeles och trakten där omkring, sedan fortsätta och tillbringa tre dagar i San Diego, sedan tre dagar i Las Vegas och två dagar vid Grand Canyon. Sedan antingen flyga hem till Sverige igen eller eventuellt ta flygplanet till en annan delstat, beroende vad ekonomin osv tillåter.

Jag drog streck vid kartan, kolla gärna här:

https://www.google.se/maps/dir/Yosemite+nationalpark,+Kalifornien,+USA/San+Francisco,+Kalifornien,+USA/Santa+Cruz,+Kalifornien,+USA/Santa+Barbara,+Kalifornien,+USA/Malibu,+Kalifornien,+USA/Santa+Monica,+Kalifornien,+USA/Los+Angeles,+Kalifornien,+USA/San+Diego,+Kalifornien,+USA/Las+Vegas,+Nevada,+USA/Grand+Canyon,+Arizona,+USA/@35.2292057,-122.7523813,6z/data=!3m1!4b1!4m72!4m71!1m5!1m1!1s0x8096f09df58aecc5:0x2d249c2ced8003fe!2m2!1d-119.5383294!2d37.8651011!1m10!1m1!1s0x80859a6d00690021:0x4a501367f076adff!2m2!1d-122.4194155!2d37.7749295!3m4!1m2!1d-122.4266171!2d37.4305078!3s0x808f0b7481e6e0e1:0x88366123cae340a8!1m10!1m1!1s0x808e441b7c36d549:0x52ca104b2ad7f985!2m2!1d-122.0307963!2d36.9741171!3m4!1m2!1d-121.8036269!2d36.266497!3s0x808d8ffb64ab467f:0x1dacc41174478f02!1m5!1m1!1s0x80e914c76f2d83d5:0xc8d13a64d7ba7648!2m2!1d-119.6981901!2d34.4208305!1m5!1m1!1s0x80e81da9f908d63f:0x93b72d71b2ea8c5a!2m2!1d-118.7797571!2d34.0259216!1m5!1m1!1s0x80c2a4cec2910019:0xb4170ab5ff23f5ab!2m2!1d-118.4911912!2d34.0194543!1m5!1m1!1s0x80c2c75ddc27da13:0xe22fdf6f254608f4!2m2!1d-118.2436849!2d34.0522342!1m5!1m1!1s0x80d9530fad921e4b:0xd3a21fdfd15df79!2m2!1d-117.1610838!2d32.715738!1m5!1m1!1s0x80beb782a4f57dd1:0x3accd5e6d5b379a3!2m2!1d-115.1398296!2d36.1699412!1m5!1m1!1s0x80cc0654bd27e08d:0xb1c2554442d42e8d!2m2!1d-113.9960696!2d36.112764!3e0

Detta är bara en grovskiss men på ett ungefär hur vi tror vi skulle kunna resa. Säkert kan antalet dagar eventuellt förkortas eller förlängas på vissa ställen, eller någon plats läggas till i listan mfl ändringar, men grovt sett, hur vi skulle vilja resa nu.

Blev visst 22 dagar om jag inte räknat fel. Tror ni den tiden räcker om vi skulle åka denna tripp? Låter detta som ett bra upplägg tycker ni?

Det står att det blir 1187 miles med bil, och restid 21 timmar och 17 min. Det låter väl som en ganska lagom tripp och inte allt för långt ändå, med tanke på att man delar upp restiden.

Vet ni vad 1187 miles blir i svenska mil?

Måste dock kolla vart man kan landa med flygplan och vilken flygplats i närheten av Las Vegas man kan åka tillbaka med eller fortsätta inom USA. Något tips där?

Åsikter? Tips på förbättringar och förslag i övrigt?

Tackar.
Av Hawaii
25 juli 2016 21:19
Jag förstår inte tanken med att börja resan i Yosemite. Hur kommer du dit? Och likadant på slutet - även om det finns en liten flygplats nära Grand Canyon blir det definitivt bättre och billigare att flyga från Las Vegas.
Ang. "miles" - du kommer troligen att modifiera den här planen ett antal gånger. Ta helt enkelt antal "miles" och multiplicera med 1.6 (eller 1.609 för att vara helt exakt, men nog lite onödigt) och du får antalet kilometer.
25 juli 2016 21:49
Precis, blir nog till att börja i San Francisco och bo där 3 dagar eller så, och sedan hyra en bil och börja bilresan med en avstickare till Yosemite, för att sedan åka tillbaka och fortsätta längst kusten söderut om San Francisco. Sedan efter Grand Canyon åka tillbaka till Las Vegas och åka flyget därifrån.

Tack för infon angående miles. Cirka 191 svenska mil antar jag då att det blir.
Av Marulk
26 juli 2016 14:34
Delar av Yosemite är tillgänglig året runt, kan dock krävas snökedjor på vissa vägar samt att vägen upp till Glacier Point och över Tioga Pass förmodligen är stängt o öppnas först tidigast maj beroende på vinterns snömängd.
Boende nära GC rekommenderas Tusayan. Tillräckligt nära för att hinna till soluppgång o mer prisvärt än inne i NP. Flertalet bra Hotel o restauranger.
26 juli 2016 15:23
Tack, bra att veta Marulk.

Sitter och funderar fram och tillbaka när det är bäst att göra denna resa, dels på vädret i Kalifornien och när det är möjligt för oss att resa, har svårt att komma ifrån jobbet under sommaren, så funderar på att resa svensk vår eller svensk höst.

Tror ni det är en god idé att åka till Kalifornien och göra denna tripp i oktober till november?
Av Marulk
26 juli 2016 15:28
Citerat från Pernordin:
Tack, bra att veta Marulk.

Sitter och funderar fram och tillbaka när det är bäst att göra denna resa, dels på vädret i Kalifornien och när det är möjligt för oss att resa, har svårt att komma ifrån jobbet under sommaren, så funderar på att resa svensk vår eller svensk höst.

Tror ni det är en god idé att åka till Kalifornien och göra denna tripp i oktober till november?
Oktober/November kan vara fantastiskt vackert med alla höstfärger. Mindre risk för vinterstängda vägar även om det är svårt förespå väder 😉
26 juli 2016 15:57
Jaså, låter fint :)

Hur är det med badvädret då?

Antar att det inte är så bra badväder i San Francisco (men det är det väl generellt inte annars så bra som jag förstått det) men längre söderut efter kusten mot Los Angeles, och San Diego osv?

Jag sökte lite, men ser att folk skriver så olika, så vill fråga er som kanske varit där under denna period.

När jag kollar på denna länk angående medeltemperaturen i Kalifornien oktober-november, verkar det ganska bra väder: http://www.swansons.se/sv/destinationer/usa/kalifornien/los_angeles/klimat_och_vader.htm?p=172&sp=2

Oktober 25, samma som i juni. Bara 3-4 grader mer i juli-augusti. Så antar att det från svensk synvinkel är ganska varmt.

Uppdaterat, såg förvisso att det är 35 grader där idag tydligen.
Av Marulk
26 juli 2016 17:14
SF är inte särdeles badvänligt ngn årstid, om man inte är vinterbadare förstås. LA var vi slutet av november (2010, album här på RG), vart inte särskilt badsugen då pga väder....skulle tro att september isf är bättre badmånad. Hur det är med badtemp i SD kan nog @hawaii svara bäst på. Ovanstående förutsatt bad i hav. Poolbad funkar ju längre säsong
Av Hawaii
26 juli 2016 17:35
Jag nämnde ovan att jag tycker att aug/sep är de bästa månaderna, och det vidhåller jag, men Brycecanyon nämnde också oktober, och jag håller helt med att okt är en fin månad och en alldeles utmärkt tid att besöka SoCal. Men kommer man in i november blir det genast lite mera osäkert, speciellt efter mitten av månaden eftersom man då är inne på vinter-halvåret med risk för regn och rejält muliga dagar. Därmed inte sagt att man kan ha tur också. Många fina soliga dagar på vintern också, men som sagt OSÄKERT!! Du kan definitivt bada i havet i SD hela oktober. SF helt annorlunda - allvarligt talat och som Marulk nämner, ingen vettig människa badar i havet i SF, oavsett årstid.
6 aug. 2016 09:39
Om flygbiljetterna till San Francisco inte är överdrivet dyrare än biljetter till andra städer ni tänkt besöka, bör det löna sig att börja/sluta resan i SF. Behövs ingen bil där, bra kollektivtrafik och svårt med parkering. Dessutom vill du kanske inte skrapa upp din hyrbil när du kör upp och nerför de otroligt branta backarna?

Tycker definitivt att ni inte ska missa Death Valley och om ni kör mellan Yosemite och DV måste ni stanna i Mammoth Lakes, åtminstone 2 nätter. Inga busslaster som i Yosemite och underbara vandringsleder. Var där på sommaren och det fanns fortfarande gott om snö längs bergssluttningarna och på topparna. Byn/staden är dock på 2500 meters höjd. Är du inte van vid hög höjd får du gå lite långsammare för att det inte ska kännas jobbigt :)

Om ni gillar cowboyfilmer kan jag också rekommendera omgivningarna kring Lone Pine. Själva byn är väl mest en håla men utanför finns enorma vidsträckta grässlätter längs med bergskedjan Sierra Nevada i bakgrunden med toppar kring 4000 meter.

Oavsett kommer ni få en fantastisk resa i Kalifornien!
6 aug. 2016 10:42
Hej Garmonbozia,

Tack så mycket för den informationen.

Jag sökte på bilder, och Mammoth Lakes och Lone Pine ser fantastiskt fint ut. Lone Pine, har man alltså spelat in Cowboyfilmer där? Häftigt :) Sökte nu och såg att de har ett cowboy museum, intressant.
Av Marulk
6 aug. 2016 19:58
Kan bara instämma med @garmonbozia angående både Death Valley o Mammoth Lakes. En lite enklare vandring är till Devils Postpile o därefter till Rainbow Falls. (Bilder här på RG från 2013 & 2014). En bit utanför ML finns den gamla gruvstaden Bohdie Ghosttown. Vägen dit är 'rough' men väl värt ett besök.
Av Sniskan
8 aug. 2016 11:22
Hejsan!
Personligen skulle jag rekommendera att börja resan i SF, sas flyger hit för ett helt okej pris (sas är för övrigt att rekommendera när ni gör er flygbokning till USA). Väl i SF klarar man sig utan bil, som jag ser att flera andra också har sagt. På så vis sparar man in några dagars bilhyra. Dessutom är highway 1 trevligare att köra från norr till söder då man har den fantastiska kusten på "rätt sida bilen" och lätt kan stanna vid olika rastplatser och parkeringsfickor.
Dock tar de flesta hyrbilsfirmor ut en avgift på mellan 500-1000 dollar (!!!) när man hämtar och lämnar bilen på olika ställen. Jag har fått för mig att det kan vara annat i Kalifornien men ha det i åtanke när ni spanar efter hyrbil.
Det är alltid en fördel att hyra bil med ett bolag som har uthyrning även i Sverige så att man har någonstans man kan vända sig ifall det skulle bli problem. Jag har bokat via rentalcars de gånger jag besökt usa och det har fungerat bra, dock har bolagen en ful vana av att försöka lura på turisterna onödiga försäkringarpå plats, godkänn ingenting som Ni redan vet ingår i den förbetalda hyran och kolla upp vad eran hemförsäkring/reseförsäkring täcker innan ni åker.
Stanna gärna i den magiskt fina fiskebyn Morro Bay längs kusten för en natt.
Även Hearst Castle i San Simeon är värt ett besök, men besöket tar nästan hela dagen.
Lycka till med planeringen!
Av Marulk
8 aug. 2016 12:49
en liten korrigering från mitt senaste inlägg, såg ju nu att ni tänkt resa april-maj, som jag nämnt ovan lär bergspassen TIoga Pass och Sonora Pass vara vinterstängda under denna tid. Vandring i Mammoth Lakes Mountain lär nog även denna tid på året bli på skidor. Ni vistas här på 2000-3000möh.
Som @garmonbozia nämner, väl värt att köra igenom DV men vid denna årstid får ni nog ta vägen söder om Sierra Nevada bergen.

beträffande envägsavgift för hyrbil så är det olika beroende på delstat, inom Californien ingen extra avgift.
8 aug. 2016 15:25
Tack så mycket för de tipsen Marulk och Sniskan. Kollade på bilder, ser ut som fina små orter att besöka.

Tänkte först om man skulle åka vid april-maj, men tänkte ta trippen i oktober och vara borta en månad i Kalifornien, och sedan förmodligen en månad till i november, fast i en eller några andra delstater.
8 aug. 2016 15:34
Och då i Oktober ta en tripp som vi tänkte ser ut ungefär så här:

https://www.google.se/maps/dir/San+Francisco,+Kalifornien,+USA/Yosemite+nationalpark,+Kalifornien,+USA/Santa+Cruz,+Kalifornien,+USA/Santa+Barbara,+Kalifornien,+USA/Malibu,+Kalifornien,+USA/Santa+Monica,+Kalifornien,+USA/Los+Angeles,+Kalifornien,+USA/San+Diego,+Kalifornien,+USA/Las+Vegas,+Nevada,+USA/Grand+Canyon,+Arizona,+USA/@35.2291091,-122.7058879,6z/data=!3m1!4b1!4m67!4m66!1m5!1m1!1s0x80859a6d00690021:0x4a501367f076adff!2m2!1d-122.4194155!2d37.7749295!1m5!1m1!1s0x8096f09df58aecc5:0x2d249c2ced8003fe!2m2!1d-119.5383294!2d37.8651011!1m10!1m1!1s0x808e441b7c36d549:0x52ca104b2ad7f985!2m2!1d-122.0307963!2d36.9741171!3m4!1m2!1d-121.8036269!2d36.266497!3s0x808d8ffb64ab467f:0x1dacc41174478f02!1m5!1m1!1s0x80e914c76f2d83d5:0xc8d13a64d7ba7648!2m2!1d-119.6981901!2d34.4208305!1m5!1m1!1s0x80e81da9f908d63f:0x93b72d71b2ea8c5a!2m2!1d-118.7797571!2d34.0259216!1m5!1m1!1s0x80c2a4cec2910019:0xb4170ab5ff23f5ab!2m2!1d-118.4911912!2d34.0194543!1m5!1m1!1s0x80c2c75ddc27da13:0xe22fdf6f254608f4!2m2!1d-118.2436849!2d34.0522342!1m5!1m1!1s0x80d9530fad921e4b:0xd3a21fdfd15df79!2m2!1d-117.1610838!2d32.715738!1m5!1m1!1s0x80beb782a4f57dd1:0x3accd5e6d5b379a3!2m2!1d-115.1398296!2d36.1699412!1m5!1m1!1s0x80cc0654bd27e08d:0xb1c2554442d42e8d!2m2!1d-113.9960696!2d36.112764!3e0

Och sedan funderar vi på att ta november kanske så här:

https://www.google.se/maps/dir/Grand+Canyon,+Arizona,+USA/Colorado+Springs,+Colorado,+USA/Seattle,+Washington,+USA/Vancouver,+British+Columbia,+Kanada/Moraine+Lake,+Rockies,+Improvement+District+No.+9,+Alberta,+Kanada/@41.801975,-131.8306622,4z/data=!3m1!4b1!4m32!4m31!1m5!1m1!1s0x80cc0654bd27e08d:0xb1c2554442d42e8d!2m2!1d-113.9960696!2d36.112764!1m5!1m1!1s0x8713412ea1e6d22b:0x418eeb92f5e86b13!2m2!1d-104.8213634!2d38.8338816!1m5!1m1!1s0x5490102c93e83355:0x102565466944d59a!2m2!1d-122.3320708!2d47.6062095!1m5!1m1!1s0x548673f143a94fb3:0xbb9196ea9b81f38b!2m2!1d-123.1207375!2d49.2827291!1m5!1m1!1s0x53775bcbf58ee517:0x42c8a7a2c3c05c95!2m2!1d-116.1860049!2d51.3217416!3e0

Eventuellt bila från Colorado till Seattle och se mer efter vägen och bo några dagar efter vägen, eller ta flyg från Denver i Colorado till Seattle.

Skulle vilja åka in till Canada också.

Men måste planera den månaden mer, men Kalifornien månaden känns i det stora hela klar på ett ungefär tror jag.

Vad tror och tycker ni om denna reseplanering? :)
Av Cd1000
8 aug. 2016 21:51
Rekommenderar att du ändrar platsen från Grand Canyon" till "Grand Canyon National Park" för att få en bättre träff på kartan.

Colorado är vackert, du kan få fantastiska vyer från en Walmart parkeringsplats så det är väl värt att resa igenom, men New Mexico smäller inte lika högt tycker jag själv.
Gränsen mellan Utah och Arizona har en hel del att bjuda på medan I-40 mellan Flagstaff och Albuquerque inte alls är spännande. UT/AZ gränsen har Zion NP, Page med Horseshoe Bend, Lake Powell och Upper & Lower Antelope Canyon, lite längre österut finns Monument Valley, alla tre är mycket väl värda ett besök.
Det beror lite på vad ni vill se naturligtvis, men själv skulle jag ta vägen upp genom Utah och sedan I-70 till Colorado, mest för nationalparkernas skull. Passa i så fall på att köpa ett America the Beautiful pass vid första besöket till en park för 80 dollar för att få entré till alla parker på vägen.
Av Marulk
8 aug. 2016 21:57
Instämmer med @Cd1000, väldigt synd missa så många sevärdheter inom räckhåll som i gränslandet UT/AZ
därefter köra via Oregon o kustlinjen mot Washington state, i mitt tycke vackrare än den mer berömda Hgw1 mellan LA o SF
2 okt. 2016 22:04
Hej Per! Vi besökte Californien i april-maj i år. Flög till oakland och stannade i SF några dagar. SF i slutet på april var ljummet och soligt på dagarna men rått och kallt så fort solen gick ned. Bada var absolut inte att tänka på. Vi hade tunna dunjackor med oss och de kom till användning varje kväll. Annars var SF fantastiskt. Åk gärna scenic drive så får ni se mycket av staden och omgivningarna. Kräver dock bil och visst tålamod, skyltningen (måsarna) saknas här och var.

Vi stannade i Carmell, San Luis Obisbo och Santa Barbara på vägen ned. Alla tre värda ett besök. Vi bodde på ett jättemysigt ställe i Carmel som hette Green Lantern inn. I Santa Barbara bodde vi på lemon tre inn (eller liknade). Helt klart prisvärt boende. San Luis Obisbo var en oväntad liten amerikansk småstadspärla. De har en sportbar i centrum som har magiskt goda hamburgare.

Vi åkte senare till LA och vidare till Grand Canyon och slutligen till LV där vi flög hem ifrån. Det var betydligt varmare klimat längre ned i Californien. Från Santa Barbara och ned badade man gärna i pool utomhus. Dock är stillahavet svinkallt😬.

Tyckte att San Fransisco var ett bra ställe att utgå från. Det är något bättre att åka hw1 söderut då man åker i filen närmast havet. Tips på resplan skulle kunna vara SF, LA, SD, upp till Grand Canyon south rim, vidare till LV och sedan upp via Deat valley till Yosemite. Flyg sedan hem eller vidare från SF. Skulle gärna gjort denna resa själv om jag haft en månad på mig.
Med vänlig hälsning,/ Ola
2 okt. 2016 22:08
Angående hyrbil bokade vi via norwegians hemsida och med Alamo. Detta fungerade mycket väl. Ingen deposition eller tjafs om extraförsäkringar vid uthyrningsdisken i Oakland.
Av Joppili
8 okt. 2016 10:33
Hej!

Jag tycker ni ska börja uppifrån och sedan åka neråt i landet. När ni tex åker Highway 1 kommer ni på "rätt sida" av vägen, alltså mot vattnet. Sjuukt fin väg!

80.000 låter rimligt, Jag reste i 5 veckor för 50.000 drygt. Och då snålade jag inte, åt ute varje dag, hyrde bil, shoppade och gjorde aktiviteter.

När ni är i San Fran får ni inte missa Alcatraz (bör bokas hemifrån) Jättehäftigt! Vi hyrde även cyklar och cyklade över Golden Gate. Finns Red wood som också ska vara hur häftigt som helst.(de stora träden)

I LA var vi på Univeral Studios, häftigt! och Hollywood skylten ska man ju fotas med ;) Hollywood är häftigt att vandra runt i och kanske åka på en guidad tur.

Las Vegas var också fränt att se, men behövdes inte så många dagar där. Däremot får ni absolut inte missa Grand Canyon! Häftigare ställe får man leta efter. För att komma in i "parken" får man köpa ett pass på plats. Det gäller i en ca vecka och är inte alls så dyrt, vi var där en kväll och kollade på solnedgången, sedan åkte vi och sov en bit utanför och åkte tillbaka dagen efter och vandra runt.

Vi hyrde bil på flygplatserna, "hyr här - lämna där". Smidigt! Men dyrt för oss som var under 25år.

Vi åkte i april-maj i år och det var soligt och fint. Lite kallt i vattnet, men helt klart badvänligt :) Glöm inte solkrämen, solen är lömsk!

Hoppas ni får en underbar resa!
Av Dryden
14 okt. 2016 16:46
Beroende på hur ni tänker kring allt så avsätt rimligt antal dagar, kanske allra helst till Yosemite. Var där för en månad sedan och de där tio milen in i parken som vi hade från vårt hotell i Sonora tog två timmar prick att köra. Ingen trafik men det är småvägar nästan hela vägen. Så "avstickaren" från SF till Yosemite, och ni planerar två heldagar i Yosemite och bor utanför så skulle jag säga en dag bilresa dit (tar väl kanske tre-fyra timmar), två heldagar på plats och en dag tillbaka till SF. Om ni bor utanför parken bör ni alltså kanske inte räkna med att kunna göra något inne i parken de dagarna ni transporterar er. Det är min erfarenhet.

Bloggade nyligen om det, nio tips inför Yosemite. http://www.dryden.se/2016/09/vandra-i-yosemite-nio-saker-att-tanka-pa/

Kort och gott - stället är SÅ värt ett besök! :)
14 nov. 2016 10:24
Hej! Jag och min sambo tänkte göra en liknande resa till Kalifornien sommaren -17 och bila från SF till LA, SD och sedan upp till LV och GC.
Hur tänker ni angående boende? Hotell ligger ju på ca. 2000 kr natten och det känns lite för dyrt. Vet ni hur Airbnb fungerar? Ska ni boka alla boenden hemifrån eller längs vägen så ni kan vara mer spontana?

Hoppas jag kan få lite tips :)
20 dec. 2016 00:42
Hej alla.

Ursäkta sent svar! Tack så mycket för tipsen!

Men sjutton, vad svårt det är att välja hur man vill åka och hur man ska prioritera. Vi ändrar oss fram och tillbaka.

Det vi vet i alla fall är att vi vill åka i början av oktober och vara borta cirka två månader. Och trippen från San Francisco, La, San Diego till Las Vegas, och platserna och nationalparkerna som Yosemite och Grand Canyon känns ju som ett måste. Vi tänkte lägga en månad där.

Sedan har vi två alternativ vi nu funderar på efter första månaden som vi tycker är givet.

Antingen åka igenom och bo nån vecka i Utah och Colorado, och sedan avsluta med någon vecka på en eller två öar i Hawaii.

Alternativt strunta i Utah och Colorado och "endast" åka till Hawaii.

Lite beroende på hur mycket det kommer kosta och hur mycket vi hinner jobba och spara undan innan dess, vilket känns lite osäkert, men å andra sidan så säger de på resebyrån att man bör boka helst hela resan och alla flyg hit och dit så lång tid innan som möjligt och helst ett år innan, för att få så billigast och bra som möjligt.

Vi vill försöka få in så mycket som möjligt i denna resa också, för det blir nog den enda stora resan av detta slag vi kommer göra i våra liv tillsammans. Vi gör resan strax efter vårt bröllop, och min flickvän som inte varit i ett varmt eller tropiskt land vill gärna få in lite sånt i resan också, därav funderingarna på Hawaii som extraresa.

Så riktigt jobbigt :)

Hur skulle ni lagt upp den resan om ni var i samma situation och vill få in bilresan i Kalifornien, men ändå vill se något tropiskt land i en och samma resa? Hur skulle ni lagt upp det då? :)

Jag lade upp en ny tråd om Hawaii, "Hawaii= Tropiskt?": https://www.reseguiden.se/forum/diskussioner/hawaii-tropiskt-49162
7 jan. 2017 20:09
Vi har funderat lite mer. Men ringde och frågade Ticket, och sa då att vi vill göra en bilresa i Kalifornien en månad, men att då eventuellt slå ihop med en vecka resa till någon speciellt varm paradisö. Sa att vi funderade på Aitutaiki, Cooköarna. Hon tyckte de lät med med att börja bilresan i San Francisco, sedan ner till Los Angeles. Göra en paus i bilresan där, ta flyget en vecka till Aitutaiki, Cooköarna, sedan tillbaka till Los Angeles, och fortsätta bilresan till San Diego, Las Vegas, och Grand Canyon, och eventuellt Utah/Colorado.

Hon skulle återkomma till veckan med uppgifter om flygpriser till både Kalifornien och Cooköarna, priser för boenden osv, och för biluthyrning osv.

Jag undrar vad ni tycker om att ta hjälp från resebyrå för resan? Bra/dåligt? Fördelar/nackdelar?

Antar att det kan bli mycket billigare om man hyr bil själv osv? Istället för att de ska göra i ordning ett helt resepaketet till oss? Eller är det kanske säkrare och bättre?

Till ni som rest, kan ni dela med er av er erfarenheter och synpunkter här?

Tack så mycket.