San Francisco med barn

Linae
Reseguiden, besökt 38 länder

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Ta med dig familjen till San Francisco, här guidar vi dig till stadens roligaste platser att besöka för barn i alla åldrar.
Publicerad 1 juni 2018

Trots att San Francisco är en storstad känns staden ganska liten, säker och barnvänlig. Dessutom är det lätt att ta sig runt och inte särskilt svårt att hitta från en plats till en annan, perfekt för små barnsben som inte orkar gå kilometer efter kilometer. San Francisco är en av USA:s mest barnvänliga storstäder och här ger vi dig tips på vad du kan hitta på när du besöker denna härliga stad med familjen.

Lås in barnen på Alcatraz

En av stadens attraktioner som verkligen är värt ett besök. Här ser du staden från en annan sida, får lära dig mer om fängelset och om alla fångar som satt här. Det är riktigt spännande att höra om de som var inlåsta på Alcatraz, och speciellt om de som flydde och som aldrig återfunnits. Barn i alla åldrar är välkomna hit, men för att kunna uppskatta det bör man nog vara minst sex år.

Förutom fängelset i sig är båtturen över till Alcatraz trevlig och barnen underhålls av lekande sjölejon i kön. För att inte gå miste om Alcatraz, boka gärna redan hemifrån. I stort sett alla åker hit.

Fantastiska museum för barn i alla åldrar

Att besöka muséer med sina barn kan innebära en del stress över att barnet ska riva ner något dyrbart. På de här muséerna behöver du som förälder inte vara orolig. Här får barnen leva ut och vara i stort sett hur galna som helst.

Många av dem har gratis inträde och det bästa av allt, flera av dem förbjuder föräldrarna att sitta insjunkna i sina telefoner medan barnen leker, här är det meningen att barn och vuxna ska ha kul tillsammans.

  • Children´s Creativity Museum – låt barnen göra sin egen musikvideo eller medverka i ett tv-spel
  • Bay Area Discovery Museum – här uppmuntrar man barns kreativa tänkande genom lek
  • Exploratorium – här lär sig barnen hur världen fungerar, roliga utställningar och experiment
  • Habitot Children´s Museum – stort fokus på barnens lek i olika roller och olika rum
  • Musée Mécanique – låt barnen uppleva hur spelen såg ut innan Nintendo och Playstation
  • Madame Tussauds – vaxmuseum med många kända människor, kanske främst för äldre barn


Härliga djurupplevelser på Aquarium of the Bay

Förutom de ursöta sjölejonen som underhåller alla turister vid Pier 39 finns det flera bra platser att uppleva djurlivet på. Längst ut på Pier 39 ligger Aquarium of the Bay med massor av hajar, fiskar och annat från havets djup. Allt du kan se här finns i vattnet utanför San Francisco eller i närområdet. Här får barnen ofta känna på olika djur och uppleva dem på nära håll. Har inte barnen, eller du, fått nog efter det här finns även San Francisco Zoo.

Här finns i stort sett alla djur du kan tänka dig. Något som barnen brukar uppskatta är när till exempel pingvinerna och grizzlybjörnarna ska matas. Det finns såklart ett schema för det här så att du kan planera in bästa rutten utan att riskera att missa något viktigt.

Diamond Heights har de bästa lekplatserna

Det finns många fina lekplatser i staden. En av de mest kända är Walter Haas-lekplatsen i området Diamond Heights, där barnen har stora ytor att leka på samtidigt som mamma och pappa har en fin utsikt över staden. Mission Playground and Pool är också en mycket uppskattad lekplats som förutom roliga klätterställningar har San Franciscos enda offentliga utomhuspool.

För ännu mer bus, bege er till Dolores Park där utsikten är magnifik samtidigt som barnen kan roa sig med att spela på olika instrument och åka rutschkana. I stort sett varje liten del av staden har bra lekplatser där barnen kan leka av sig.

Njut av frisk luft och fina parker vid Golden Gate

För en lite annorlunda upplevelse hyr en cykel eller ett par rullskridskor och utforska staden samtidigt som du får motion och frisk luft. Det finns barncyklar, barnstolar, guidade turer och för dig som är lite bekväm eller kanske har ont någonstans finns det även elektriska cyklar att hyra. Ta en tur till den vackra Golden Gate-parken där det finns massor av fina växter, stora grönområden, lekplatser, sjöar, picknick-platser, vandringsleder, golfbanor och mycket annat.

Yerba Buena Gardens är ett annat trevligt parkområde att besöka. Den ligger mitt i stan och erbjuder en grön oas perfekt för att titta på folk, äta picknick eller rasta små barn. Här finns även bra restauranger och shopping alldeles intill. Även parken vid Union Square är ett trevligt stopp för lek, vila och att bli underhållen av alla olika typer av människor som utövar konster du aldrig tidigare sett.

Fisherman´s Wharf och Pier 39

Det är nästan omöjligt att besöka San Francisco utan att gå förbi, höra om eller befinna sig på Fisherman´s Wharf och Pier 39. Här samlas det mycket turister och oftast trängs man med folk från hela världen och skickliga gatuunderhållare. Det är charmigt men var uppmärksam för här är risken för stöld och bedrägeri ganska stor. Håll hårt i både plånbok och barn.

På Fisherman´s Wharf trängs souvenirbutiker med karuseller, Ripley´s Believe It or Not och restauranger som till exempel Bubba Gump. Pier 39 ligger alldeles i närheten av Fisherman´s Wharf och härifrån utgår de flesta båtturerna inklusive den till Alcatraz. Här finns mycket att titta på, inte minst de söta sjölejonen.

Stränder, brandbilar och Golden Gate-bron

I San Francisco ligger man sällan på stranden. Inte för att solen inte skiner här, utan för att vattnet oftast är väldigt kallt. Vill ni ändå hänga på stranden och gräva i sanden eller leka med drakar eller liknande är Ocean Beach en av de mest barnvänliga. För en upplevelse utöver det vanliga boka en tur med Fire Engine Tours.

Här får du se staden, Golden Gate-bron och Sausalito från en öppen brandbil från 1950-talet. Vill du så kan du ha på dig branduniform och hjälm under turen. Barn brukar älska den här turen. Vill ni hellre se Golden Gate-bron underifrån, från vattenytan, finns det flera turer att välja på. De flesta avgår från Pier 39.

Barnvänliga restauranger runt Fisherman´s Wharf

I området runt Fisherman´s Wharf finns massor av barnvänliga restauranger som till exempel populära In-N-Out Burger eller Bubba Gump Shrimp Company. Här är det ingen som klagar över att barnen är högljudda eller inte kan sitta still. Är ni dock inte så sugna på att trängas bland alla andra turister rekommenderas någon av alla restauranger med dim sum, dumplings och nudlar i Chinatown. En bra vietnamesisk restaurang är Yummy Yummy där barnen kan göra sina egna vårrullar och wraps.

Gillar inte barnen kinesiskt eller vietnamesiskt finns riktigt god sushi och sashimi i Japantown eller goda mexikanska tacos och burrotos i Mission district. Om familjen inte kan enas om en restaurang ska ni bege er till Ferry Plaza Farmers Market. Här finns olika sorters maträtter att välja mellan i bland annat hippa food trucks, oftast även till tonerna av livemusik.

Att ta sig runt är en upplevelse i sig

San Francisco är en av de lättaste städerna i USA att ta sig runt i. Eftersom staden är väldigt kompakt och avstånden inte så långa blir det väldigt sällan dyrt att ta sig runt, oavsett vilket sätt man väljer. Det vore väldigt dumt att missa möjligheten att åka de välkända spårvagnarna när du är här. Bara att åka en sådan är en upplevelse i sig. Där inte spårvagnarna går finns bussar och taxibilar. Har du hyrbil finns det ganska gott om parkeringar. Dock så är det ganska dyrt så du tjänar på att låta bilen stå på hotellets parkering.

Hur tar man sig till San Fransisco

Till San Francisco flyger de flesta stora flygbolagen, som till exempel SAS, KLM och Air France. Restiden varierar beroende på hur många mellanlandningar du har, men reser du direkt med SAS tar det cirka 11 timmar från Köpenhamn.

I Reseguidens sökmotor hittar du resor till San Francisco:


Flyg till San FranciscoPopulära hotell med minst 3 stjärnor