San Francisco

Jempan
Medlem sedan 2006, besökt 65 länder

Foto: Jempan
Foto: Jempan
Foto: Jempan
Foto: Jempan
Foto: Jempan
Jag lutar mig tillbaka i mitt säte, tittar ut genom fönstret och ser San Francisco Bay. Overkligt och samtidigt alldeles fantastiskt. Vi ska landa efter en cirka 11 timmars flygresa. Jag är mör i kroppen och det ska bli skönt att äntligen få sträcka på benen. Skylten med säkerhetsbältet blinkar till i taket och det är bara någon minut till vi ska landa. Här guidar Reseguidens medlem Jenny, alias Jempan, till sitt San Francisco.
Publicerad 30 april 2013

Jag ser vatten. Jag ser ännu mer vatten. Vi närmar oss marken, men allt jag ser är…vatten. Jag lutar mig över min granne på flyget, som har fått fönsterplats, för jag vill se var marken är. Bara vatten…och så plötsligt en duns och flygets bromsar som gnisslar. Vi har landat.

San Francisco ligger i norra Kalifornien och har en befolkning på drygt 800 000 invånare. Här bor man tätt, faktiskt så pass tätt att staden räknas som den mest tätbefolkade staden i hela USA (efter New York). Min allra första roadtrip gick från Vancouver, Kanada, längs kusten och hela vägen ner till San Francisco. Jag minns att jag och min kompis gärna ville vara lite som “Thelma &Louise” (från filmen med samma namn) fast till skillnad från de, som sökte sig bort från storstaden och ut på landet gjorde vi tvärtom. Vi sökte oss ut från landet och in till storstaden, storstaden med stort S; San Francisco.

Att se


Golden Gate

Denna fantastiska hängbro över sundet som får mig att tappa andan. Denna bro som inger respekt och stolthet. Enligt mig har man inte varit i San Francisco om man inte har sett bron. Det finns många olika sätt att ta sig fram över bron, man kan göra som de flesta gör och åka bil, men man kan även cykla, springa eller gå. Golden Gate-bron finns med på listan över den moderna världens sju underverk.

Lombard Street

Enligt mig världens häftigaste gata, enligt andra världens slingrigaste gata. Backen där Lombard Street ligger, har en lutning på hela 27 grader så här gäller det verkligen att köra med tungan rätt i mun. Högst uppe på backkrönet har man en fantastisk utsikt över San Francisco. Och går man upp, som vi gjorde, kan det vara skönt att ta en liten paus och stå och beundra staden uppifrån, innan man går vidare.

Alamo Square

Alamo Square är en park och bostadsområde i San Francisco. Här finner man vacker viktoriansk arkitektur. Många bilder från San Francicso är tagna här och man känner fort igen de karakteristiska husen. Här infinner sig ett lugn och man kan sätta sig på en av de utplacerade bänkarna i parken, titta ut över staden medan man pratar med sin nyvunna vän på bänken.

Alcatraz

Jag har alltid varit fascinerad av fängelser och därför är ett besök på Alcatraz en självklarhet. Alcatraz är spanska och betyder pelikan. Namnet syftar på de första fåglarna som bodde på den klippiga ön. Fängelset stängdes igen 1963 och är idag öppet för turister. Det ska ha varit ett av världens mest rymningssäkra fängelser, mycket på grund av det kalla vattnet och dess kraftiga undervattensströmmar.

Fisherman´s Wharf

Här nere i hamnen är allting lite dyrare och lite mer turistiskt, men det är värt det. Ta ett glas vin på en av uteserveringarna och lyssna på gatumusikanten som spelar, titta på turisterna som letar efter Pier 39, och låt dig dras med av historiens vingslag när du tittar ut över vattnet och ser det gamla fängelset Alcatraz. Jag kan tillägga att detta är det enda stället jag inte orkat äta upp all hummer på, och då menar jag såklart inte på Alcatraz, utan på en av de många skaldjursrestaurauranger i hamnen.

Mat och dryck


Med utsikt

En av mina favoritbarer är “The Starlight room”, inne på hotellet Sir Francis Drake (vid Union Square). Ta hissen högst upp och njut av den fantastiska utsikten över San Francisco Bay.

Med vitlök

The stinking rose med mottot “We season our garlic with food”, ungefär översatt till “Vi kryddar vår vitlök med mat”. Du behöver inte adressen, för det är bara att följa sin näsa…men du får den i alla fall, 325 Columbus Avenue.

Med fisk

Prova en fiskrestaurang i Fisherman´s Wharf. Om du har sett filmen “Forrest Gump” så måste du prova Bubba Gump, billig, bra och härstammar från en av mina favoritfilmer.

Med kött

Den absolut bästa köttrestaurangen i San Francisco heter “Harris” och ligger på 2100 Van Ness Avenue. Prova “The 49er cut”, som är döpt efter San Franciscos amerikanska fotbollslag.

Boende


Dyrt

The Fairmont Heritage Place Ghirardelli Square, 900 North Point Square. 5 stjärnor och en fantastisk utsikt över San Francisco-bukten.

Mellan

Embassy Hotel, 610 Polk Street. 3 stjärnor och med egen skönhetssalong.

Billigt

Layne Hotel som ligger mitt i det livliga området vid Union Square. 2 stjärnor, och ligger i ett mycket trevligt område.

Detta visste du inte:

Golden Gate-bron lockar tills sig flest självmordskandidater än något annat ställe i hela världen. Det är så pass populärt att man till och med har satt upp nödtelefoner som man kan ringa i för att få snabb hjälp.

Joseph Baermann Strauss, den tysk-amerikanska ingenjören som ritade Golden Gate-bron, har även ritat järnvägsbron över Trollhätte kanal i Vänersborg.

Vissa tror att “The Big One”, dvs den stora jordbävning som många går och väntar på kommer att slå till i Kalifornien och i värsta fall dra med sig hela den kaliforniska halvön ned i havet.

En av världens minsta pubar finns i San Francisco. The Black Horse London pub (1514 Union Street).

Ta sig hit

Från och med den 8 april kan man numera flyga direkt med SAS från Köpenhamn, Danmark till San Francisco, USA. En flygresa som tar runt 11 timmar.


Flyg till San FranciscoPopulära hotell i San Francisco