Äventyr i Kaliforniens nationalparker

Gunillad
Medlem sedan 2012, besökt 66 länder

Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
Foto: gunillad, medlem sedan 2012
En roadtrip i Kalifornien är det klassiska äventyret. Ett lika skiftande som dramatiskt landskap väntar där bergskedjor, skog, öken, hav och oändliga citrusodlingar avlöser varandra. Här berättar Reseguidens medlem Gunilla, alias gunillad, om flera spännande nationalparker.
Publicerad 30 april 2013

-En varg!
Det börjar nästan för bra för att vara sant. Efter att ha hämtat hyrbilen på förmiddagen i San Fransisco, har vi ägnat dagen åt att köra till Yosemite National Park. Solen är på väg ner. Vi njuter av att rulla in i Yosemite valleys dalgång i stämningsfullt skymningsljus. De berömda klipporna El Capitan och Half Dome glöder i solnedgången. Då står den plötsligt där. Helt ogenerat, vid sidan av vägen, så nära vår hyrford att backspegeln så när kunde tagit i den. En grå stor, inte hund utan …Vi tittar på varandra chockade, lite upphetsade, men nickar i samförstånd. Det måste ha varit en varg!

Kalifornien är USA´s tredje största delstat, med en yta lika stor som Sverige är det svårt att täcka in hela delstaten på en och samma resa. Efter flera resor hit under 20 års tid vågar jag påstå att de bästa upplevelserna hittar man i mellersta Kalifornien, i och omkring San Fransisco. På någon vecka hinner man med flera nationalparker.

San Fransisco

Börja med ett par dagar i San Fransisco. Bor gör man allra bäst i närheten av Union Square, kommunikationsmedlet är förstås spårvagn, när man tröttnat på att vandra upp och ner för San Fransiscos berömda kullar. I Fishermans Warf, flanerar man längs vattnet och äter en god lunch vid Pier 39 ackompanjerad av hundratals sjölejons högljudda grymtanden. Boka en båttur över till Alcatraz, inklusive en guidad tur i det gamla mytomspunna fängelset. Varje roadtrip utgående från San Fransisco inleds förstås med att köra ut från staden över den imponerande Golden Gate-bron. Stanna till i Golden Gate national recreation area både vid norra och södra brofästet för att fota och uppleva bron på nära håll.

Muir Woods

Någon timme norr om San Fransisco hittar man de första exemplaren av de berömda Red Wood träden i nationalparken Muir Woods. Spendera några timmar här med att sakta flanera runt i skuggan under de i vissa fall 1000-åriga bjässarna. Ännu fler Red Wood-träd finns förstås längre norrut i Red Wood NP, men vill man spara tid är Muir Woods ett utmärkt alternativ. Under helgerna är parken ofta välbesökt, men om man är beredd att promenera en liten bit längre in i området kan man ändå hitta lugnet.

Yosemite

I Yosemite national park börjar det stora äventyret! Med sina dramatiska berg, hissnande stup och imponerande vattenfall är det en storslagen upplevelse alla tider på året, men kanske framför allt på våren då smältvattnet gör vattenfallen rikligare än någonsin. Här finns en uppsjö av vandringsleder. Alltifrån den dramatiska klättringen upp på Half Domes topp till halvdagsturer upp till något av vattenfallen. Den mindre äventyrlige kan även köra bil till många av de klassiska utsiktpunkterna.

Bodie Ghost town

I Kalifornien finns ett flertal övergivna guldgrävarstäder. Dessa städer byggdes upp och blomstrade under guldrushen i slutet av 1800-talet. När guldet sinade övergavs städerna och har sedan dess förfallit och benämns nu spökstäder, ghost towns. Några timmars bilresa österut från Yosemite ligger Bodie Ghost Town, en av de bästa och mer välbevarade av dessa spökstäder. Det är en mäktig upplevelse att vandra runt i den övergivna staden under några timmar, saloonen där biljardbordet, spritflaskor och glas ännu står kvar, bensinstationen med en rostig lastbil för evigt parkerad utanför, sheriffens kontor, skola och kyrka. Alla med kvarlämnade inventarier.

Death Valley

Längre söderut, på gränsen mot Arizona ligger Death Valley, en nationalpark bestående av öken. På sommaren blir här surrealistiskt varmt upp till 50 grader. Varningsskyltar finns överallt om att inte ge sig ut på vägarna utan vatten både till människor och bilmotorer. Här finner man magiska sanddyner, canyons, och Joshua trees. Vid Devils Golf Course består marken av 95% salt i olika formationer. I Artist´s Palette har olika mineralavlagringar färgat kullarna lila, röda, gröna och blå.

Att ta sig hit

Flyg till San Fransisco, antingen via någon ort i Europa eller Nordamerika, eller med SAS nya direktlinje. Hyr bilen från San Fransisco någon dag senare.

Och vargen då, hur var det med den?

På kvällen kollar jag guidebokens wildlife kapitel. Och varg, det finns inte i Yosemite, förstås. Men väl ”grey fox”, en lite större räv en den skandinaviska, vars päls är, just det, gråfärgad.


Missa inte

– Håll hastighetsbegränsningarna! Bakom snart sagt varje buske, oavsett hur många mil in i vildmarken du befinner dig, finns en polis som inte tvekar att bötfälla dig för speeding.

– Ta in på ”sleazy motels”. Jodå det ingår faktiskt i en kalifornisk roadtrip att inte ha boendet bokat i förväg, utan i skymningen glida in på ett tvivelaktigt motel med neonskylt ute vid vägen, egen ingång till alla rum och drickaautomat utanför receptionen. Och billigt blir det också.

– Klassisk amerikansk frukost på vägkrog med bås och säten i galon. Beställ in en stor tallrik med pancakes, smör och lönnsirap, bacon, scrambled eggs och korv. Ät dig tokmätt för att sedan stå dig ändå fram till halv fyra på eftermiddagen. Det finns gott om tid att äta nyttigt när du kommer hem igen…


Flyg till San FranciscoPopulära hotell i San Francisco

San Francisco Kalifornien, Nordamerika

Storstad
Arkitektur
Historia
Kultur
Shopping

Upplev den vänliga staden som vilar i dimmorna. Där gammalt möter nytt och där spårvagnar fortfarande kämpar sig uppför de branta backarna. Den gyllene bron reser sig stolt för sitt San Fransisco.

San Francisco är känd för sin dimma och sitt annorlunda klimat – för att ligga i Kalifornien. Vädret är antingen som en svensk sommar eller höst. Staden är en blandning av viktoriansk arkitektur och moderna byggnader. Berömda sevärdheter är Golden Gate bron, de gamla kabelspårvagnarna och Alcatraz. Fängelset på ön som sades vara omöjlig att rymma ifrån, men San Francisco har så mycket mer att erbjuda. Besök Treasure Island, en konstgjord ö mellan San Francisco och Oakland.

I Fisherman’s Wharf kan du äta färsk havsmat och samtidigt titta på sjölejon som ligger och solar sig på båtbryggorna. Lombard Street är världens krokigaste gata och Chinatown är den största i USA. I Mission District hittar du fantastiska väggmålningar och vill du se den mest spektakulära vyn över San Francisco, ska du göra det från Twin Peaks. Staden upplevs bäst till fots, men du kan också hyra bil och åka längs Scenic 49 Mile Drive som tar dig genom de flesta sevärdheterna.

Golden gate bron
1 / 33
Vändplats för San Fransiscos Cable cars
6 / 33
Utsikt över San Francisco från Alcatraz Island
9 / 33
Tidig morgon i Sausalito
13 / 33
Backig gata i Frisco
15 / 33
Golden Gate Bridge!
20 / 33
Färjan till Alcatraz
22 / 33
Krokig gata i San Francisco
23 / 33
Utsikten från den krokiga delen av Lombard Street
25 / 33
Chinatown San Francisco
26 / 33
Filbert Street
27 / 33
Cable cars and cars.
28 / 33
Golden Gate Bridge.
29 / 33
Palace of Fine Arts
30 / 33