Sydafrika och uppåt

13 okt. 2015 19:05
Visningar: 228
Jag skulle vilja åka landvägen Kapstaden till Kairo. Tyvärr kan jag bara vara ledig en månad per år så planen är att dela upp denna resa, där jag stannar första resan, där tar jag avgång nästa resa. Frågan är, hur långt hinner man på en månad, utan att stressa men ändå ha hyfsat tempo? Hur pass bra är förbindelserna med buss/tåg mellan länderna? Varifrån ska jag boka flyget hem om jag startar i Kapstaden?
Av Bibby
14 okt. 2015 19:57
Låter häftigt, så häftigt att jag inte tycker du ska avbryta resan utan köra på till du är framme.
Övertyga din chef att det är nåt unikt och att han kan få vara med att sponsra denna resan. Vänd problem till en möjlighet.. Lycka till.
15 okt. 2015 15:59
Jag har försökt med alla knep att övertyga chefen utan framgång. Vad säger du annars, hur långt upp hade du satt ditt mål om du haft en månad på dig? Jag har förstått att klockan inte är så viktig när det gäller passa tider i vissa länder i Afrika och man vill ju samtidigt inte känna en press hela resan att man måste skynda sig.
15 okt. 2015 19:50
Beroende på hur mycket du vill se i Sydafrika, men jag tror att du lätt kan spendera en månad på att resa ifrån Kapstaden till Johannesburg med en liten "omväg" genom Lesotho och Swaziland.

Sen nästa gång det är dags så kan du med lätthet ta dig ifrån Johannesburg till Maputo i Mozambique, därifrån kan du sedan välja om du vill färdas mot Zimbabwe eller norrut till Tanzania.

Ett alternativ är att du kollar med www.4x4expedition.se och ser vad de har att erbjuda. Jag åkte med dem 2012, då började jag i Dar Es-Salam i Tanzania, åkte genom Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibia, Sydafrika, Leshoto, Swaziland, Mozambique, Zimbabwe, Botswana och tillbaka till Sydafrika och åkte hem ifrån Kapstaden. Det tog iofs 4 månader att köra den sträckan men det var det väl värt.

De har nya expeditioner på gång i just den delen av världen så kolla med dem!
19 okt. 2015 15:43
Det var ingen dålig resa du gjorde, det är något liknande jag vill göra. Jag ska kolla på hemsidan efter bra resväg och andra tips.
Jag är dock skeptisk till gruppresor, vill styra min egen väg efter mitt intresse. Jag tycker också att det i en slumpmässigt ihopsatt grupp ofta finns en person som man retar sig på och som förstör hela resan.
19 okt. 2015 17:11
Citerat från Turochretur:
Det var ingen dålig resa du gjorde, det är något liknande jag vill göra. Jag ska kolla på hemsidan efter bra resväg och andra tips.
Jag är dock skeptisk till gruppresor, vill styra min egen väg efter mitt intresse. Jag tycker också att det i en slumpmässigt ihopsatt grupp ofta finns en person som man retar sig på och som förstör hela resan.
Ja det är ju alltid en risk att man inte kommer överens med alla i gruppen.
Angående resvägen så har de ju en del bra idéer angående den.. :)

Om du undrar över ställen utmed 4x4expeditions rutt så kan du alltid fråga mig, jag har fortfarande mycket i ganska färskt minne! :)
20 okt. 2015 17:07
Jag tror det är lätt att resa i Sydafrika men hur ser det ut ovanför? Var hittar man info om bussförbindelser? Finns järnväg? Säkerhet i de olika länderna? Boende och kostnader?

Vad jag läst på olika forum är att tid är relativt i Afrika, en buss avgår när den är full, inte på en bestämd tid. Bara det gör en stressad när man har en tidsram att hålla sig till, så om man bara har en månad får man nog sätta Maputo som första delmål.
21 okt. 2015 17:06
Jadu, bussinfo har jag ingen aning om faktiskt. I Sydafrika är det som sagt var väldigt enkelt att åka hit och dit osv. Jag misstänker att Herr Google är din bästa vän för att hitta info om hur man tar sig mellan länderna enklast. Jag tror att TripAdvisor är ett bra forum för att leta sådan info.

Det finns tåg i Afrika men den allmänna uppfattningen verkar vara att tåg åker man för att ta det lugnt på riktigt. Läste någon stans att tåget ifrån Nairobi till Arusha tar dubbelt så lång tid som det tar att åka buss. Jag skulle tro att det är något smidigare i Sydafrika dock.

Men bussar av olika slag finns det gott om. Både "långfärdsbussar" och så kallade bush-taxis. Angående tempot, om du räknar 1 månad som 5 veckor så skulle jag nog själv säga att en bekväm takt att uppleva Sydafrika i är väl cirka 3-3½ veckor för Kapstaden till Maputo och så lägger du på 1-1½ vecka för Leshoto och Swaziland typ. Så kan du åka hem ifrån Maputo sen misstänker jag. Vet inte hur flygförbindelserna till Europa är därifrån.

Generellt om säkerhet... Som vit turist är du garanterat rikare än de flesta du möter där nere och det finns de som kommer försöka sko sig på din bekostnad på ett eller annat sätt. Antingen genom kriminalitet eller ohederlighet, men kom också ihåg att för varje sådan människa du möter så kommer du också möta hundratals av vänliga och hjälpsamma människor.

Se inte ut som ett offer, släpa inte runt på din dyra systemkamera i de mindre säkra områdena och var försiktig när du tar ut pengar. Bär inte alla dina värdesaker på dig jämt och ständigt, utnyttja säkerhetskåp och liknande på hotellen. Ta inte ut hela resekassan på en gång, köp en billig telefon där nere eller ha med dig en telefon som har några år på nacken och köp lokala kontantkort där nere. Det är för övrigt billigare att ringa på det viset om du vill ringa hem. Ha en mindre summa pengar i en plånbok som du har råd att förlora, det kan vara skönt att lämna ifrån sig den om man skulle råka bli rånad istället för att de plockar dig på några tusenlappar.

Jag vill bara tillägga att jag spenderade 4 månader på resande fot i Afrika utan att någonsin riktigt råka ut för något. En gång i Lilongwe (huvudstaden i Malawi) var det ett gäng killar som ville vi skulle betala "tull" för att gå över en improviserad gångbro och stämningen där blev lite hätsk när vi valde att gå över en annan gångbro som var helt gratis.

Jag har aldrig egentligen känt mig otrygg under min vistelse i Afrika, även om det kändes lite kusligt i Kapstaden på kvällen när jag skulle gå mellan Long Street och mitt hotell som låg några gator ifrån då det var rätt folktomt och kriminaliteten i Sydafrika är ju ganska hög. Dock stod det typ väktare i nästan alla gathörn och jag hörde att de höll koll på mig via komradio.. :)
23 okt. 2015 15:28
Jag tackar för svaret, bra info, jag tror att jag lägger upp resan på det sätt du föreslog.

Jag har blivit rånad både i Mexico och Brasilien så jag vet ju att jag som vit turist troligen ses som en vandrande dollarsedel men som du säger, en dålig människa vägs upp av flera hundra bra och hjälpsamma personer. Det tråkiga är om risken är så pass stor att man inte kan gå ut på en bar på kvällen, lyssna på musik, känna på stämningen och snacka lite med folk. Man får lyssna på vad folk på hotellet säger om säkerheten och använda sunt förnuft.

Kan du tipsa om någon safaripark längs din resväg? Kanske nån mindre känd som ändå är bra?
23 okt. 2015 15:47
Man ska inte vara rädd för att gå ut i Kapstaden, men man kan planera det lite. Att bli dyngrak är kanske inte bästa sättet. Men att kosta på sig en taxiresa hem istället för att gå "bara några kvarter" kan vara värt tryggheten.

Det finns gott om små privata parker i Sydafrika, vad för kvalité de har vet jag inte då jag nog bara besökt Addo Elephant Park (som har väldigt många elefanter och som jag också tyckte var riktigt bra) och Krugerparken. Krugerparken är också riktigt bra.

Vet inte exakt hur du tänker åka, men det är nog vanligt att man börjar i Kapstaden och sedan åker åt ena eller andra hållet. Börjar du i Kapstaden så får du se till att hinna med Cape of Good Hopes samt Cape Point och Simonstown (och kolla på pingvinerna). :) Missa inte Stellenbosh..

Åk öster ut till Gaansbaai och burdyk med vithajarna. Stanna vid L'Algulhas och besök Afrikas sydligaste punkt. Ta Garden Route till Port Elizabeth, besök Addo Elephant Park. Ta sedan omvägen om Leshoto och spela fotboll med några småkillar på 2500 meters höjd över havet. Kanske beöska Durban (där har jag inte varit). Kanske åka till Johannesburg och Pretoria (har inte varit där så vet inget om de ställena) och sedan hoppa in i Swaziland, besök staden Manzini bara därför att.. Ta sedan vägen till Krugerparken kanske?

Gillar du bungejump så kan man ju alltid hoppa ifrån den där bron som är världens högsta bungejump. Ligger ungefär en dags bilfärd ifrån Kapstaden vill jag minnas.
26 okt. 2015 23:27
Läste idag tidningen Vagabond, där står att bussförbindelserna i Sydafrika är nästintill obefintliga, att man ska ha bil för komma fram. Kanske ska man hyra en bil?

Dykning med vithajar, Elephant park, pingviner, ja det finns mycket som lockar. Ju mer man läser om Sydafrika desto mer känns som tiden begränsar en för vad man ska hinna med. Tanken var först att ganska snabbt beta av Sydafrika och sen åka upp till "riktiga" Afrika men jag får nog tänka om.

Var du inte på Robben Island? Det finns väl en bungeejump vid Viktoriafallen som är speciell också?
27 okt. 2015 19:41
Citerat från Turochretur:
Läste idag tidningen Vagabond, där står att bussförbindelserna i Sydafrika är nästintill obefintliga, att man ska ha bil för komma fram. Kanske ska man hyra en bil?

Dykning med vithajar, Elephant park, pingviner, ja det finns mycket som lockar. Ju mer man läser om Sydafrika desto mer känns som tiden begränsar en för vad man ska hinna med. Tanken var först att ganska snabbt beta av Sydafrika och sen åka upp till "riktiga" Afrika men jag får nog tänka om.

Var du inte på Robben Island? Det finns väl en bungeejump vid Viktoriafallen som är speciell också?
Ja, Vagabond har kanske rätt i det på sätt och vis. Bushtaxis finns det över allt, men deras destinationer är inte så självklara. :/

Hyra bil är inte dyrt i Sydafrika, så det är definitivt ett bra sätt att färdas på. Och kanske det mest pålitliga. Man kan ju alltid hyra i en stad och lämna i en annan, det borde inte vara några problem.

Jag hoppade över Robben Island, jag misstänkte att det skulle vara en turistfälla och folk jag känner som varit där säger att det är förvisso intressant men det var också ganska bortkastad tid såvida man inte brinner för människorättsfrågor...

Bungeyjump finns det vid Victoriafallen också ja. Det som är coolt är att det är ifrån bron som utgör gränsövergången mellan Zambia och Zimbabwe. Sen hoppar man ju ner i ravinen och ser den rasande Zambesifloden nedanför. Och den är inte att leka med. :)

Det som också är coolt att man kan gå ut dit ifrån båda hållen, men vill man gå in i det ena eller andra landet över dagen så måste man lösa ett dubble entry visa annars får man problem vid gränsen.

När vi ändå talar Victoriafallen så måste jag rekommendera Shoestrings Guesthouse/Lodge i staden Victoria Falls (Zimbabwe). Måste också rekommendera Shearwater Rafting i samma stad. Och baren som ligger bredvid hamburgerstället som ligger bredvid Shearwater. Ska man vara där ska man även passa på att köra riverrafting på en av världens top 5 river rafting floder. Kostar 100-120 dollar om jag minns rätt. Ta heldag för övrigt, halvdag är bortkastat!

Fråga mig gärna om du vill ha tips på olika ställen, jag har ju varit i alla länder upp till Kenya (med undantag för Burundi). :)
Av Asynja
20 dec. 2015 14:09
Hej
Jag funderar på en resa till Sydafrika med Albatros "big five safari i Krugerparken " är maj bra månad ?
21 dec. 2015 09:16
Citerat från Asynja:
Hej
Jag funderar på en resa till Sydafrika med Albatros "big five safari i Krugerparken " är maj bra månad ?
Jag var nog där i april om jag inte minns fel. Då såg jag jättemycket djur, olika antiloper, elefanter, en hel buffelhjord som blockerade vägen för oss i över 30 minuter, en kameleont, en pytonorm, lejon, krokodiler, flodhästar, vildhundar osv osv..

Jag skulle tro att maj är en bra månad. Djuren är ju alltid där. Vid den tiden är det typ "höst" i Sydafrika, mer tydligt ju längre söder ut man kommer.