Shopping och andra tips i Barcelona?

Av Stina58
9 okt. 2009 20:52
Visningar: 3735
Vi två väninnor (i våra bästa år) ska ett par dagar till Barca i november. Tips på shopping och annat?
9 okt. 2009 21:05
Tips på "annat":

När ni går i kvarteren i närheten av Parc Guell (som ju är ett måste) så tänk på att kvartershörnen inte är rätvinkliga. D v s i varje kvartershörn består av en byggnad som inte har ett rätvinkligt hörn. Svårt att beskriva men facinerande när man upptäcker det! Låter dötrist - men det kan ju vara nåt att tänka på när ni traskar omkring! Här finns otroligt vackra byggnader!

Kvarteret heter Quadrat d'Or och Passeig de Gracia heter en v de största gatorna i det området. Hela kvareteret är som ett rutmönster.

Hjälp va sugen jag blev på Barcelona nu! Ha så himla kul!
Av Jn1720
10 okt. 2009 01:14
Lite turistfälla kanske, men de Gotiska kvarteren måste upplevas samt Plaza Reial kvällstid. Ska ni gå på nattklubb så kan ni ta er bort mot Port Olympic (skyskraporna vid stranden). Ett exempel är Catwalk som du kan kolla in här http://www.clubcatwalk.net

Annars rekommenderar jag ett besök på Casa Batlló, ett hus som byggts av Gaúdi med inspiration från havet. Det ligger på gångavstånd från Plaza de Cataluña. Shopping finns det gått om, t.ex. El Corte Inglés som också ligger vid Plaza de Cataluña (slutet på La Rambla). Sedan finns det stora gallerior längs Via Diagonal och t.ex. Mare Magnum som ligger nere vid havet, vid aquaria. Ni hittar nog massor genom att bara gå runt.

Ett annat tips är att åka linbanan upp till restaurangen med stans bästa utsikt. Sämre service har jag nog aldrig upplevt, men läget uppväger allt. Skönt ställe att softa på.
10 okt. 2009 19:52 (redigerad)
Undersök konsten och arkitekturen. Vandra i stadsdelen Eixample (7,5 Km2 stor), med en helt unik stadsplan från mitten av 1800-talet, ett rutnät med mängder av kvarter bestående av gator och hus som kanske något lite kan liknas med en vaxkaka från en bikupa, varje kvarter har avfasade hörn. Här hittar du vad spanjorerna kallar modernismen. Leta upp Antoni Gaudís verk med dess expressiva och omstörtande arkitektoniska former. Missa inte Casa Battlo (gå in!) och Park Güell med sina pepparkakshus och underliga viadukter (båda byggnadsverken finns på Unescos världsarvlista). Parken är ett misslyckat projekt, tänkt som ett exklusivt bostadsområde för bättre bemedlade Barcelonabor. Nu byggdes bara ett par hus och området blev istället världens märkligaste park, öppen för allmänheten. Se Casa Mila och den fortfarande ofullbordade La Sagrada Familía, som även är sevärd inifrån, byggarbetsplats till trots. Casa Vicens och Casa Calvet som du kan bese utifrån. Vill du uppleva Casa Calvet på ett exklusivt sätt, intar du en måltid på restaurangen i bottenvåningen.

När du häpnat färdigt över Gaudís mästerverk, vandra upp till Hospital de Sant Pau som ligger i den nordöstra delen av Eixample. Detta är Barcelonas märkligaste byggnadsverk, ett sjukhus med ett 20-tal paviljonger, den ena helt olik den andra och allt smyckat med mosaiker, glasmålningar och vackra statyer. Arkitekten Lluis Doménech i Montaner hade en tro på att skönhetsupplevelser skulle påskynda tillfrisknandet och att ströva i sjukhusparken är verkligen en lisa för själen. Doménech var inte särskilt förtjust i den rutmönstrade stadsplanen för Eixample och samtliga byggnader i sjukhusområdet har han därför lagt på tvärs gentemot hela stadsplanen. Du når också sjukhuset via en gata som går på tvären igenom några kvarter. Den andra byggnaden av Doménech som du inte ska missa är Palau de la Música Catalana, ett grandiost musikpalats. Om du inte vill lyssna på en konsert där, så delta i en visning av byggnaden. Märk också att denna praktfulla byggnad inte har några bärande ytterväggar, det var inte direkt vanligt när byggnaden uppfördes i början av 1900-talet. Båda byggnadsverken finns på Unescos bevarandelista och är oförglömliga.

Casa Battlo ligger i ett kvarter som heter Mansana de la Discordia. Där ligger också Doménechs enastående hus med en takbyggnad som ser ut som en jättelik biskopsmössa. När du strövar i kvarteren, kika in och upptäck fantastiska innegårdar, även om husen är privata. Det värsta som kan hända är att du blir tillsagd av en portvakt, som faktiskt kan vara riktigt trevlig och förstående mot en svensk turist.

Vinçon är Barcelonas mycket berömda affär för modern design, tre våningar med det bästa av bästa, något för shoppingsugna av vad slag det vara må. Huset ligger på Passeig de Gràcia, samma sida som Casa Mila, något kvarter innan från Plaza de Cataluña räknat.

Vid området för världsutställningen 1929 (vid Plaza Espanya) ligger många intressanta byggnader, bl a Barcelonapaviljongen som är ritad av den tyske arkitekten Ludwig Mies van der Rohe. Detta var redan på 20-talet en revolutionerande byggnad med dess rena former och exklusiva material och den är än idag lika sensationell. Uppe på berget Montjuic strövar du i det olympiska området med Olympiastadion och den berömde arkitekten Calatravas lika berömda telekommunikationstorn. Santiago Calatrava, som inte minst är känd för att ha ritat och konstruerat Turning Torso i Malmö.

Längs Ramblan finns en del sevärda byggnader, dem upptäcker du lätt, bl a ett med en drake och ett otal paraplyer på fasaden. Det är Casa Bruno Quadros, som från början var paraplyaffär. Här ligger också operahuset Gran Teatre del Liceu. Det ser inte så märkvärdigt ut till det yttre - men gå in. Gaudís privathus som byggdes för hans välgörare Eusebio Güell, Palau Güell, ligger precis i närheten av Ramblan. Huset är under renovering, det är fri entré och tillträde till källarvåning och entréplan. Gå dit och se filmen, fasaden och de otroliga skorstenarna. Kika in på matmarknaden Mercat de La Boqueria, och förförs av de färgsprakande stånden. Där kan du även äta tapas. Mitt på Ramblan ligger Miros gatumosaik, gjord i olikfärgad gatsten. Stanna till och njut.

Konst hittar du överallt, det finns minst 600-700 konstverk utplacerade i staden, konstnärer som Fernando Botero med sin jättekatt och Roy Lichtenstein med sitt fantasifulla huvud. Så har du förstås de olika museerna för Miro, Picasso, Tapies och MACBA (museet för samtidskonst).

Det var något litet av detta underbara Barcelona. Så har du de äldre delarna av staden, de är lika sevärda, men dem orkar jag inte skriva om, i alla fall inte just nu. Mycket nöje i en härlig stad!