Topp 5: Se och göra i Barcelona

Mattias
Reseguiden, besökt 33 länder

Foto: iStock
Foto: Reseguiden
Foto: Reseguiden
Foto: Reseguiden
Foto: Reseguiden
I underbara Barcelona finns det "hur mycket som helst" att se och göra. Hur skall man hinna med allt om man bara har bokat in en weekend? Det gör man såklart inte. Då är det ju jättebra att vi har satt ihop en guide som ger dig Barcelonas topp 5 se och göra.
Publicerad 5 februari 2019

Nedan följer 5 förslag på aktiviteter och platser du bör uppleva under ditt besök i Barcelona. Efter att ha bockat av dessa “måsten” kan du med gott samvete säga att du har varit i Barcelona.

1. I Gaudís fotspår

Vissa saker i Barcelona är ett måste när man besöker staden, som att vandra i arkitekten Antoni Gaudís fotspår. Gaudí, som var verksam för 100 år sedan, har gjort ett evigt avtryck i staden med sina fantasifulla skulpturer och byggnader som med sina vackra kurvor är tänkta att harmonisera med naturen. Ett tips är att börja vandringen mitt i stan vid Casa Mila och Casa Batllo, två hus som ligger inklämda mellan mer traditionella byggnader. En halvtimmes promenad därifrån ligger Parc Güell, en park känd för sin vackra mosaiksoffa och gigantiska ”pepparkakshus”. Gauidís mest berömda verk, katedralen Sagrada Familia, hittar du 30 min därifrån om du promenerar ner mot havet. Hit är det bäst att köpa biljetten online i förväg eftersom katedralen är omåttligt populär.
Se film om Gaudí-vandringen

2. Bästa utsikten

Det finns många ställen i Barcelona som erbjuder spektakulär utsikt över staden, ett tips är att göra en ”Scenic Tour”. Börja med att hoppa på linbanan Transbordador Aeri del Port nere i hamnen. Efter tappert köande får du lön för mödan (ja, köerna är ofta långa), väl uppe i det 76 meter höga tornet får du en försmak av vad som väntar, innan det är dags att kliva in i gondolen. Se till att få en plats vid fönstret då ser du allt från La Barcelonetas strand till Sagrada Familias ståtliga kyrktorn. Har du kameran med dig gäller det att vara snabb eftersom färden bara tar 5 minuter. Sedan är det en kort promenad bort till nästa linbana, Teleferic de Montjuic, som tar dig sista biten upp till toppen. Här väntar en minst lika hänförande utsikt. Du avslutar din scenic tour vid 1600-tals slottet Castell de Monjuic. Slottet i sig är kanske inte så mycket att upptäcka men den vackra vyn är något att verkligen njuta av.
Se film om linbanan uppför Monjuic

3. Stranden mitt i stan

Barcelona är det perfekta resmålet för dig som vill ha både storstad och stränder. Här lyser solen 300 dagar om året och det finns kilometervis med stränder mitt i stan. Den mest populära stranden ligger vid stadsdelen La Barceloneta. Stranden är mest känd för den höga pulsen och alla aktiviteter, men var beredd på att det kan bli trångt under högsäsongen. Vill du ha lugn och ro och slippa solbadande grannar tätt inpå, ska du satsa på att komma hit en halvtimme innan soluppgången, slå dig ner i sanden och njuta av det magnifika skådespelet.
Se film om stranden Barceloneta

4. Gamla stan - Barri Gotic

Barcelona är i stort sett en modern, läcker och trendig stad, men vill du uppleva stadens historia och själ ska du besöka de gamla kvarteren – Barri Gotic. Innan du beger dig dit promenerar du förslagsvis igenom Arc de Triomf, en portal som tar dig till en bred promenad, omgiven av flanörer, joggare, musikanter och gatuartister. Sväng av promenaden och du befinner i de vindlande gränderna som bildar Barri Gotic. Här strosar du runt på bakgator fyllda med platina, vackra byggnader och historisk charm som du inte hittar i Barcelonas nyare delar.
Se film om Barri Gotic

5. “Ramblan” - Boulevarden La Rambla

Det är svårt att inte nämna boulevarden La Rambla när man talar om Barcelona. Här är du aldrig ensam och dras lätt med i strömmen av människor som strosande spatserar omkring och spanar in folklivet, försäljarna och de levande statyerna. La Rambla är inte bara en av Barcelonas utan en av världens mest berömda gator. La Rambla börjar vid det stora torget Plaça Catalunya och sträcker sig sedan 1,2 kilometer mot sydost och slutar vid det stora Columbus-monumentet vid hamnen. Missa inte den stora färgglada mosaiken mitt på La Rambla, skapad av den berömde konstnären Joan Miró.
Se film om La Rambla

Planera din resa till Barcelona

Se hela filmen om Barcelona
Weekendresor till Barcelona
Flyg till Barcelona
Se alla hotell i Barcelona


Charter till Barcelona