Topp 5: Utflykter från Barcelona

Mattias
Reseguiden, besökt 33 länder

Källa: iStock
Källa: iStock
Källa: iStock
Källa: iStock
Källa: iStock
Visst finns det mycket att se och göra i Barcelona, här kan man vara i veckor och ändå finns det saker kvar att uppleva. Men det kan också vara skönt och omväxlande att lämna den hektiska storstadspulsen för en dag och utforska närområdet eller bara komma bort och slappna av.
Publicerad 5 februari 2019

Här har vi plockat fram tips på de bästa utflykterna som ligger inom en timmes radie från Barcelona. Allt från spännande aktiviter och sevärdheter till avslappnande strandhäng. Kolla in våra topp 5 utflykter från Barcelona.

Penedes och vingården Gramona

Vinet Cava känner du säkert till och för att hitta den äkta varan behöver du bara resa 45 minuter väster ut från Barcelona, närmare bestämt till vackra vindistriktet Penedes. Här är centrum för produktionen av det spanska favoritbubblet Cava, som är motsvarigheten till fransosernas Champagne. Intresset för vinet har ökat explosionsartat de senaste åren. Vingårdarna i distriktet är många och en av de främsta är Gramona. Här kan du boka in dig för en guidade tur, provsmaka viner och lära dig mer om de olika druvorna och dryckens hemliga recept.
Se film från Gramona

Sitges

Bara 45 minuter bort med lokaltåget ligger Sitges, Barcelonas charmiga lillasyster. Sitges är en mindre och mer avslappnad semesterort med mysiga kaféer, vackra gränder samt inte mindre än 17 badvänliga stränder. Hit har semesterfirare kommit sedan mitten av 1800-talet och populariteten håller i sig än idag vilket avspeglar sig i några av Europa högsta bostadspriser. Men som turist tänker du inte på det när du strosar längs strandpromenaden, eller tappert kämpar dig upp för trappan till utsikten vid St Bartolomeo kyrkan. Sitges har ca 28 000 invånare men under sommaren mångdubblas den siffran då Spanien gay-vänligaste resmål förvandlas till ett stort party.
Se film från Sitges

Montserrat Royal Basilica

En timmes busstur från Barcelona tar dig till den kungliga basilikan som ligger vid det magnifika berget Montserrat. Här kan du se historiskt intressanta utgrävningar från 1200-talet, där träskulpturen La Moreneta (Jungfrun av Montserrat) är den största turistattraktionen, som lockat pilgrimer i flera hundra år. Har du tur kan du även höra pojkkören uppträda mitt på dagen med fantastiskt vacker sång. I anslutning till kyrkobyggnaderna finns ett intressant konstmuseum med verk av storheter som Dalí, Picasso, Renoir och Chagall samt de bästa katalanska landskapsmålarna. Det är munkarna själva som har byggt upp konstsamlingen. Vill du upp på berget och se utsikten kan du välja mellan linbana eller en tvärbrant bergbana.

Girona

Norra Katalonien största stad ligger bara 40 min (med snabbtåg) från Barcelona. Staden kallas också för ”De fyra flodernas stad” och har en spännande medeltida stadskärna med drag av romersk, arabisk och judisk kultur. Närheten till bergskedjan Pyrenéerna gör Girona till en perfekt bas för många roliga äventyrsaktiviteter i den spektakulära naturen. Här har också delar av den populära TV-serien Game of Thrones spelats in, t ex dyker Gironas pampiga katedral upp i ett flertal scener.

Sant Pol de Mar

Sant Pol de Mar är en fin liten fiskeby vid havet med vita hus som klättrar upp över de vita bergsmassiven. Byn ligger vid kusten ca 1 timmes tågresa norr om Barcelona. Hit åker du i första hand för stränderna! Ta med picknickkorgen, sola, bada, slappa. Stränderna som är en mix av klippor och sand är rena och fräscha, det märks tydligt att de städas varje morgon. Runt den anrika kyrkan Sant Pau ligger de gamla fiskarbostäderna, här är det mysigt att ströva omkring och bara insupa atmosfären. Är du intresserad av arkeologi finns det ett spännande område i utkanten av Sant Pol de Mar som härstammar från romartiden.

Planera din resa till Barcelona

Se filmen om Barcelona
Weekendresor till Barcelona
Flyg till Barcelona
Se alla hotell i Barcelona


Charter till Barcelona