Resa till USA ofta?

29 dec. 2018 21:09
Visningar: 215
Någon annan här på forumet som ofta reser till USA på semester ensam?
Jag har årligen sedan 2013 rest till NYC för jag älskar staden och passar alltid på att shoppa och göra saker jag inte hunnit med tidigare gånger. Senast var jag på semester i NYC i juni i år och var i Las Vegas i Oktober.

Las Vegas resan var en väldigt kort weekend (anlände kvällstid torsdag, avresa tidigt söndag) och hade som syfte med resan att gå på konsert med Meet&Greet inkluderad, vilket innebar att hela lördagen var uppbokad. Tyvärr fick jag besked om inställd konsert av kvinnan vid gränskontrollen när jag anlände. Kvinnan där höll kvar mig längre än jag någonsin varit me dom tidigare, hon frågade mig det vanliga frågorna som hur mycket kontanter man har, syftet med resan, hur länge, vad man jobbar med hemma, om man reser själv/känner någon på plats osv.

Hon var delvis väldigt suspekt till summan kontanter jag hade med mig (vilket bara var drygt 2-3000:- + kreditkort och bankkort). Syftet med resan var ju bara konserten och inte spel, alkohol eller liknande. Hon var också suspekt till att jag reste själv och redan hade besökt USA tidigare i år. Hon bad om att få se papper på min hemresa som jag hade skrivit ut och därefter satt hon mest och hummade, skrev en sifferkombo på deklarationen och släppte in mig i landet. Dock visade det sig att sifferkombon betydde en extrakontroll. Blev hypernervös! Men allt löste sig bra och jag kunde tillsist ta mig till hotellet och sova efter den långa resan.

Men till min fråga: kommer detta att på något sätt påverka mina framtida resor? Har jag nu fått någon slags "suspekt"-markering i deras datorsystem för all framtid? Kommer resa själv till NYC i slutet av nästa sommar för en veckas shopping och härlig semester som jag vanligtvis gör.
Någon av er som varit med om detta någon gång som också reser till USA ofta, främst själva?
Av Cd1000
29 dec. 2018 22:17
Något liknande hände min fru en gång men jag kan inte säga om det blir detsamma för dig, detta skedde för drygt 12 år sedan dessutom. Vi studerade i USA och reste till Sverige ett par gånger per år och en gång när vi återvände till USA blev det missförstånd mellan min fru och tulltjänstemannen så det tog lite extra tid. Tydligen resulterade det i en markering i hennes register för under fem års tid därefter blev hon inkallad till en extra kontroll vid varje inresa. Kontrollen bestod helt enkelt av att efter första (ordinarie) kontrollen så fick hon gå till ett annat rum och vänta i ca 45 minuter varefter hon fick besked att hon kunde passera. Inga extra frågor ställdes då utan det var mest att hon satt på en stol medan några tjänstemän kollade igenom hennes papper medan jag väntade jag utanför. Det blev en slags rutin för oss så vi planerade in 45 minuter extra för hämtning eller nästa flyg fram till att hon en gång (efter drygt fem år) inte blev inkallad till för den extra kollen.
Som sagt, med tid och situation kan det vara helt annorlunda för dig, med det var resultatet för oss.
30 dec. 2018 04:55
Jag har provat både det ena och det andra.
Mina erfarenheter är att när man hamnar i "extrakontrollen" där man får vänta i en sal blir man flaggad i 5 år (precis som Cd1000 skriver).
Markeringen på ditt papper betyder bara en annan kö och några andra frågor.
Jag fick t.ex. den varianten när jag mellanlandade med en kokosnöt och de ville kolla närmare på mitt bagage.
30 dec. 2018 07:38
Jag har inte varit med om att bli extra utfrågad / “secondary screening” men rest till USA ensam ett stort antal gånger har jag gjort. Innan jag flyttade hit reste jag hit 4 gånger per år under två års tid, dvs sammanlagt 8 resor under två år. De allra flesta gångerna flög jag till JFK och där använder man automaterna och sedan brukade de bara fråga hur länge jag skulle stanna, om ens det. När jag flög till Newark som (i alla fall då) bara hade manuell passkontroll så frågade killen vad jag skulle göra och jag berättade att jag skulle träffa min fru under en vecka. Han undrade om hon var amerikan eller svensk, om hon bodde i USA och lite om hur det funkade att åka fram och tillbaka så som vi gjorde då. Men allt var väldigt vänligt och smidigt.

Min erfarenhet är att det går bra att resa till USA relativt frekvent, så länge resorna inte är så längs att man i praktiken försöker bo i landet och att man i övrigt har ligitima skäl för resan. Att hindra turister från att komma in i landet är inte deras syfte. Det är långt ifrån ovanligt att folk reser hit relativt frekvent.

Att de ställde ytterligare frågor till dig får du nog anta ligger i systemet, men det betyder inte att du inte kan göra fler resor dit. Det viktiga är att du kan presentera ett rimligt och trovärdigt syfte med resan och vad du ska göra, klara ditt uppehälle och i övrigt inte utgöra något problem för landet. Att du har rest till USA tidigare och under dessa resor hållit dig till reglerna ligger dig knappast i fatet - snarare tvärtom.
31 dec. 2018 03:17
Tack för era svar! :-)

Det som hände mig var dock inte att jag fick sitta och vänta i ett rum eller sal, utan när jag skulle lämna in deklarationslappen på vägen ut från flygplatsen fick jag istället vända om och följa en markering i golvet till en ”extrakontroll” där en annan tulltjänsteman frågade i stort sett samma frågor som den första, men dom tittade igenom mitt bagage och efter det fick jag gå. Det var ungefär 20-30 stycken andra där i kö, så det var inte så att jag satt ensam och väntade. Men jag räknar ändå med att jag på någotvis har blivit ”flaggad” och får räkna med att detta kan komma att hända igen nästa resa!
31 dec. 2018 06:25 (redigerad)
Jaså. Det där hände mig med en gång. Det var en rent slumpmässig rutinkontroll. Har aldrig hänt efteråt och aldrig haft några problem från det. Inget att oroa sig över.

Förövrigt är det ju rätt meningslöst att flagga folk som de redan kollat och var ”gröna”. Det är ju inte de personerna som tullen letar efter. Det är mer logiskt att sätta dig på en ”kolla inte-lista”.
31 dec. 2018 11:20
Du blev alltså flaggad i gränskontrollen för en extra grundlig koll i tullen (två skilda saker) om jag fattar dig rätt.

De ser ju ens resmönster och det kan föranleda mer än den vanliga korta utfrågninger "vad ska du göra här? Välkommen!"
De ville antagligen kolla så du inte är någon slags kurir som för in något i landet ;)
Att pressa med frågor i gränskontrollen är för att se din reaktion, om du blirnervös, har svårt att svara, blir irriterad, svettas....

Det finns säkert i systemet att de gjort detta men jag kan inte tänka mig att det påverkar dina kommande resor negativt.

Det enda jag varit med om är att få boardingkortet markerat för extrakontroll ssss https://en.m.wikipedia.org/wiki/Secondary_Security_Screening_Selection , det är en sorts stickprovskontroll som inte heller påverkar negativt om de inte hittar några problem.