Okända pärlor i Kapstaden.

6 aug. 2015 07:45
Visningar: 1988
Hej.

Jag och min sambo ska resa till Kapstaden i december. Vi har 5 dagar i Kapstaden och 2 dagar i Stellenbosch.

Table Mountain, Robben Island, Camps Bay osv vet vi redan om. Nu undrar vi om någon som bott i Sydafrika har något tips på "Okända pärlor" i och runt Kapstaden. Vi vill nå den Sydafrikanska kulturen och skippa det där turistiga.

En härlig restaurang, pittoreskt undangömt samhälle, konsert, afrikanske nattklubb? osv.

Du som bor i Kapstaden? Vad är din favorit?

Svara gärna och påverka vår resa :) Alla tips är intressanta!

Med vänlig hälsning,
Alexander
6 aug. 2015 11:01
Kultur och kultur, det finns ju många olika kulturer där beroende lite på vilken folkgrupp man tänker på.

Men generellt om vill man gå ut och äta i Kapstaden så är Long Street ganska given, där finns restauranger med många olika inriktningar. Väldigt trevligt dessutom.

Känner man sig lite mer vågad så kan man ta sig ner mot fästningen (Castle of Good Hope) och där ligger District Six Museum, alldeles där i närheten finns det en bazaar där man kan köpa väldigt billig men god mat. Det är lite bullrigt där inne, men trevligt! Jag tror den ligger på Buitenkant Street.

Eller så tar man sig utanför Kapstaden och åker till Gordons Bay. I marinan där nere finns/fanns en mycket trevlig restaurang också.

Området runt Water Front har också en massa restauranger. Har bland annat ätit väldigt bra sushi där och gillar man ostron så finns det färska ostron till bra priser där också. Mitchell's Waterfront Brewery kan vara ett trevligt sätlle att besöka! :)

Hoppas detta gav lite inspiration i alla fall! :)
6 aug. 2015 12:38
Tack för ditt härliga svar. Härligt med lite inputs! Blev absolut inspirerad :)
Tips vi kommer ha med oss.
Vi bor Greenmarkte Square, vilket jag nu såg var 2 min gångväg från Long Street. Låter ju bra :D

En fråga till. Vi har bil och kan tänka oss att göra längre utflykter under dagarna. Finns det något, i en radie kring upp till 10 mil, som är extra spännande att hitta på?
6 aug. 2015 14:49
Om ni inte redan tänkt på detta så föreslår jag en dagstur till:

- Cape of Good Hopes / Cape Point och sedan Simonstown och kollar på pingvinerna.

- En dagstur till Gaansbaii och kanske ett dyk med vithajarna (man sitter i en bur och behöver ingen dykerfarenhet alls)(cirka 2 timmar med bil)

- Saldanha eller Langebaan en bit norröver är också trevliga ställen att besöka. (1½ timmes bilkörning)

- L'Agulhas, kanske 3 timmars körning ifrån Cape Town. Längre söderut i Afrika än så kommer du inte! :)

Sen vad gäller Stellenbosch, jag antar att det är för vingårdarna? Hur nice osm helst och det finns hur mycket som helst att välja på. några bra tips är:

Tokara
Simonsig
Spier
Laibach
Jag tycks ha glömt namnen på de flesta jag var på... :S

Och gillar man öl så finns det lite craft beer att tillgå också om man kollar lite.
6 aug. 2015 15:03
Okej. Skriver upp alla tips!

När det gäller restauranger i Stellenbosch, kan du rekommendera någon?

Hur är det i Franshoek? Något att åka på eller räcker det med att se Stellenbosch?

Tack, tusen tack!
6 aug. 2015 21:17
Jag tycker att Franschhoek är bättre än Stellenboasch. Mindre ort, inbäddad bland bergen och mycket mer pittoreskt. Franschhoek är ju känt som en riktig kulinarisk destination med massor av bra restauranger.

Du kan se lite av mina bilder från Franschhoek här: http://runtklotet.com/2013/06/11/dagens-tips-franschhoek/

Om du följer Ixploretheworldcoms tips (och det tycker jag du ska göra) så är Noordhoek ett givet stopp på vägen om du är en foodie. The Foodbarn är en riktigt, riktigt bra restaurang.

Vill du bada på riktigt och inte bara glassa på den lyxiga, men iskalla, Camps Bay så är stranden i Muizenberg värd ett stopp. Där är det varmare och väldigt badvänligt.
7 aug. 2015 06:07
Jag satt och använde Google Street View ett tag för jag försökte komma ihåg en bra restaurang i Kapstaden och lyckades nog mot alla odds att hitta den också! Det var en indisk restaurang och jag kunde inte minnas vad den hette, men jag minns fasaden. :)

Den heter så mycket som Kushi Indian Restaurant och ligger nära Nandos i Seapoint. Den ligger utmed samma väg som heter Main Road.

Sen tror jag att jag har telefonnummer till en taxi-chaufför som var väldigt bra (i alla fall 2012 då jag var där). får rota runt lite i min resetelefon när jag kommer hem! :)

Här är en kortare sammanfattning av min 4 månaders långa resa i Afrika, finns lite info om Kapstaden/Sydafrika osv där.
http://www.ixploretheworld.com/?cat=10
9 aug. 2015 10:38
Uppskattar att ni tar er tid att hjälpa oss. Skriver upp alla tips ni ger och ska försöka hinna med så mycket som möjligt. Bra tips med Muizenberg och den indiska restaurangen på Long Street.

Jag har tre allmänna frågor om resan till Sydafrika:

1. Hur farligt är det i Kapstaden/Johannesburg? Kvällar, nätter. Vet ni några kvarter man bör undvika. På Long Street som vi bor är det relativt ofarligt va?

2. Randen har tappat mycket gentemot kronan senaste åren. Såg att den låg på 60öre typ. Hur billigt är det? Om man vill äta bra, leva gott och hitta på mycket utflykter osv. Hur mycket bör man ha i fickpengar, 2 personer, 10 dagar? (Boende, flyg, safari, frukost är redan betalt)

3. Hur mycket kostar bensinen?

Tacksam för svar.
9 aug. 2015 10:42
Runtklotet!

Du skriver om guidad tur och att man rider uppe i bergen vid Franschoek. Var kan man boka detta? Bör man förboka eller räcker det dagen innan? Tror min sambo skulle uppskatta något sådant.
9 aug. 2015 17:20
Hej Berget85.

Jag bokade dagen innan. Vi gjorde eftermiddagsritten och det är fantastiska vyer man får ta del av och gott och billigt vin på vingårdarna.
Länk: http://www.paradisestables.co.za/Horse%20Riding.html

Apropå säkerheten så är Johhanesburg en rätt stökig stad och där bör man vara försiktig men i Kapstaden är det oftast ingen fara. Det är ganska vanligt att man känner sig lite extra utsatt men det är mest inbillning och det faktum att man är i minoritet som vit - man får helt enkelt en liten kulturchock.
9 aug. 2015 21:08
Citerat från Berget85:
Uppskattar att ni tar er tid att hjälpa oss. Skriver upp alla tips ni ger och ska försöka hinna med så mycket som möjligt. Bra tips med Muizenberg och den indiska restaurangen på Long Street.

Jag har tre allmänna frågor om resan till Sydafrika:

1. Hur farligt är det i Kapstaden/Johannesburg? Kvällar, nätter. Vet ni några kvarter man bör undvika. På Long Street som vi bor är det relativt ofarligt va?

2. Randen har tappat mycket gentemot kronan senaste åren. Såg att den låg på 60öre typ. Hur billigt är det? Om man vill äta bra, leva gott och hitta på mycket utflykter osv. Hur mycket bör man ha i fickpengar, 2 personer, 10 dagar? (Boende, flyg, safari, frukost är redan betalt)

3. Hur mycket kostar bensinen?

Tacksam för svar.
1. Inte så farligt som det ofta låter. Däremot, ni kan ju lämna smycken och sånt hemma. Jag hade alltid mina pengar löst i fickan och sen hade jag en plånbok i bakfickan med cirka 100 rand i (ca 80 SEK år 2012) ifall något skulle hända. Det gjorde det aldrig. :)

2. Det är olika dyrt beroende på var man är kan jag säga. Du kan äta jättebilligt i Kapstaden om man hamnar utanför stadskärnan (som på bazaaren), på de flesta ställena utmed Long Street kan man komma undan med en 100-200 rand per person för mat och dryck.

På en sportbar i Gordons Bay betalade jag 40 rand för en tallrik med lite blandat ifrån grillen och pommes samt en stor öl ifrån kranen. Vill man äta på Whimpys (Afrikas Mc Donalds) så vill jag minnas att en hamburgemeny kostade runt 40-50 rand.

I Krugerparken åt jag en stor grillad biff för 200 rand, sen fick jag köpa en öl för 30 rand eller något sådant. Så det varierar rätt kraftigt.

Taxi är billigt för övrigt så ta hellre det än att gå genom skumma kvarter.

3. Jag var där 2012 och jag minns inte vad bensinen kostade, men jag vill minnas att det var en 10-20% billigare än i Sverige. Kan ha fel om det.

Jag hoppas ni kommer få det grymt där. Sydafrika är ett underbart land! Jag längtar tillbaka som bara den! :)