Nya Zeeland med barn

2 sep. 2009 21:48
Visningar: 4014
Hej!

Vi ska åka till NZ i vinter. Alla tips tas tacksamt emot.

När är bästa tiden att åka? Jan, feb eller mars?
Sydön- och/eller Nordön?
Vad ska vi inte missa?
Tips på företag att hyra husbil från?
Prisnivån i landet?

Tack!
Av Trea
2 sep. 2009 22:08
Hej Charlotte!

Åh, då har ni nåt att se fram emot! Vi åkte husbil på Nya Zeeland med två (ganska stora) barn för några år sen. En helt fantstisk resa!

Jag vet inte riktigt var jag ska börja... Både sydön och nördön är fina, på lite olika sätt. Om ni har tillräckligt med tid tycker jag att ni ska se båda. Vi hade tre veckor på oss och såg båda, men det var, om jag ska vara ärlig, ganska stressigt. Om ni ska välja bara en ö skulle jag välja nordön, även om det är ett ganska svårt val att göra. I alla fall mer geotermisk aktivitet på nordön och en hel del äventyr, t.ex. i Rotorua.

Vad man inte ska missa... Jag vet ju inte hur gamla barn ni har och vad ni gillar att göra? Det finns mycket lek och äventyr på NZ, men en del saker passar ju bättre för större barn... Jag tyckte att några höjdpunkter var att rida ut i den fantastiska naturen, att se valar, simma med delfiner, åka på forsränning, åka båt på glaciären vid Munt Cook på sydön, paddla kanot... det fanns så mycket! Och allt är så vackert!

När det gäller att hyra husbil är mitt främsta tips att vara ute i god tid. Fast det kanske mest gällde för oss eftersom vi var där på högsäsong... (jul och nyår). Vi bokade flera månader i förväg och jag tror att vi fick den sista husbilen i landet... Vi tittade runt på många olika bolag, men jag tror att de är ganska likvärdiga... Lägg extra penga på en GPS! Det är väldigt svårt att hitta annars...

Prisnivån i landet är lägre än Sverige, så priserna är ok. Men om man vill göra en massa äventyr så blir det ändå en väldigt dyr resa! Det är inte helt billigt att hyra husbil heller.... men det är det inte i Sverige heller...

Kika gärna in på vår sida och kolla i vårt fotoalbum från NZ. Hör också gärna av dig om du har fler frågor! Kika också gärna in på vår husbilsblogg, om ni funderar med över det här med husbil...

http://www.freedomtravel.se

Lycka till med reseplanerandet!
Av Cv
23 sep. 2009 20:49
Stort tack för svar! Återkommer med fler frågor...
Av Ellinor
24 sep. 2009 08:31
Hej,
Jag var på Nya Zeeland 2005 och gillade båda öarna – även om Sydön känns lite mer exotisk med berg och djupa dalar.
Tre ställen som jag uppskattade är Roturoa på Nordön (maorikultur och heta källor), Milford Sound (enormt vackert fjordlandskap) och Kaikora (där vi simmade med sälar, det finns också chans att se delfiner och även i rätt säsong valar).

Lycka till med planeringen!

/Ellinor

Ps. Vi var där i januari vilket vi tyckte var en bra månad, mitt i sommaren, men ändå inte jättevarmt.
Av Ziesta
24 sep. 2009 13:36
Hej,
Jag var på Nya Zeeland i mars 2004, både syd- och nordön. Tyvärr var jag bara där 2 veckor vilket kändes väldigt kort för båda öarna.. så jag skulle rekommendera längre tid än så om ni ska se båda öarna.
Vädret var rätt kyligt i mars.. vet inte om det brukar vara det eller om jag bara hade otur.. men det kändes ungefär som tidig svensk vår.. skulle rekommendera januari eller början av februari istället.
Några fina platser jag minns: Lake Tekapo (en turkosblå sjö), Fox Glacier (glaciären) och Waitomo Caves (där man firar sig ner och sedan klättrar igenom en grotta.. för att sedan komma ut mitt bland grönskande ormbunkar)..