5 måsten på Nya Zeeland

Ellinor
Reseguiden, besökt 19 länder

Foto: onfire, medlem sedan 2008
Foto: trea, medlem sedan 2008
Foto: firefire, medlem sedan 2006
Foto: cecilajja, medlem sedan 2006
Äventyrare, backpackers och naturfantaster vallfärdar alla till Nya Zeelands dramatiska landskap. Det spännande landet ligger ungefär så långt bort som du kan komma och är både exotiskt och välbekant.
Publicerad 13 maj 2020

Trots att Nya Zeeland ligger på andra sidan jordklotet påminner det på många platser om vårt eget grannland Norge. Förutom spektakulär natur är landet också ett mecka för äventyrare och backpackers. Här finns det mesta som kan få magen att pirra. Lägg sedan till ett par coola städer, en spännande kultur och vyer som får vem som helst att tappa hakan. Vi har plockat fem måsten som du inte får missa när du sätter kurs mot Nya Zeeland.

1. Vandra på en glaciär

I höjd med Christchurch ligger de två glaciärerna Fox Glacier och Franz Joseph Glacier. Båda är populära destinationer för isklättring, vandring eller kombinationsturer med helikopter och vandring. Du får då både vandring och en flygtur över de mäktiga isarna.

2. Upptäck Maorikultur och natur i Rotorua

En av de bästa platserna att lära sig mer om Nya Zeelands ursprungsbefolkning är i Rotorua på Nordön. Här kan du kolla in dans, sång och lära dig mer om traditionerna. Du kommer säkerligen bli mött av ett “Kia Ora” som betyder hej. Språket är i högsta grad levande på Nya Zeeland idag, inte minst genom ortsnamn och platser. Naturen kring Rotorua rymmer också häftiga gejsrar och varma källor.

Den som vill peta in lite fler adrenalinspäckade upplevelser kan testa forsränningen som är riktigt bra här. Ungefär två timmar västerut ligger droppstensgrottorna i Waitomo där lysmasken Arachnocampa luminosa håller till. Den finns bara på Nya Zeeland och lyser upp grottornas tak som en stjärnhimmel.

3. Höj pulsen i Queenstown

Queenstown på Sydön är en samlingspunkt för backpackers och äventyrare. I närheten hittar du både Nya Zeelands första bungyjump och vassa The Nevis som är landets högsta där du kastar dig ut från 134 meters höjd. Det första kommersiella hoppet gjordes 1988 vid Kawaru Bridge. I närheten av Queenstown finns möjlighet att testa flera andra actionfyllda äventyr.

Jetboating, canyon swing eller, för den riktigt djärve kanske ett skydive? Men Queenstown är inte bara för adrenalinjägare. Det är också den bästa utgångspunkten för lugnare utflykter i det vackra fjordlandskapet. Missa inte en båtutflykt i det spektakulära Milford Sound.

4. Ovan eller under ytan i Kaikoura

En rolig upplevelse är att åka på delfin- eller valsafari i Kaikoura på Sydöns öskust. Du kan också simma med delfiner eller sälar i det fria under sommarhalvåret från oktober till maj. Kaikoura som ligger norr om Christchurch på östkusten är också populärt bland konstnärer.

5. Stanna till i coola Wellington

Wellington på Nordöns sydpsets har kallats “the capital of cool” och staden lever upp till sitt rykte. Här finns ett bra nattliv, schysta småbutiker och mycket att se och göra. Den coolaste boutique-shoppingen hittar du på bohemiska Cuba Street. Missa inte Te Papa som är Nya Zeelands interaktiva nationalmuseum. Stadens kreativa hjärta slår inte minst för filmer som Sagan om Ringen-triologin, vars skapare Peter Jackson är från Wellington.

Ta sig runt på Nya Zeeeland

Det finns många sätt att ta sig runt på Nya Zeeland, med allt från bussar och tåg till hyrbil. En organiserad rundtur kan vara en god idé, speciellt för dig med kort om tid. Någon annan plockar då ut godbitarna och låter dig se så mycket som möjigt. Ofta ingår boende och vissa måltider. Om du vill ha mer frihet är hyrbil ett bra alternativ. Du kan då stanna till var och när du vill.

Husbil kan vara ett alternativ för dig som vill slippa tänka på att lösa boendet. Det kan vara en god idé att börja resan i Auckland på Nordön och avsluta på Sydön i Christchurch, eller tvärtom, för att slippa resa tillbaka samma väg. På Nya Zeeland kör man på vänster sida. Färjan mellan de två öarna tar ungefär 3 timmar och går mellan Wellington och Picton.

Bluebridge och Interislander är två bolag som trafikerar sträckan. Det finns också inrikesflyg mellan städer som Auckland, Wellington, Queenstown och Christchurch.

Så här bor du

Eftersom Nya Zeeland är populärt bland backpackers så finns det gott om billigt och prisvärt boende. Räkna med att det finns allt från enkla hostel och B&B till finare hotell med många stjärnor. Campingplatser för dig som reser med husbil finns också, och den som söker en lantligare känsla kan testa att bo på bondgård.

Så tar du dig hit

De flesta flyg till Nya Zeeland går via Australien, så passa gärna på att stanna till där på dit eller hemresan. En stopover i Asien kan också lätta upp den långa resan som tar över ett dygn. Det är vanligt att man landar i Auckland eller Christchurch. Qantas, Cathay Pacific, Air New Zealand och Jet Star är några av bolagen som flyger. Ofta börjar du din resa med SAS eller British Airways och byter i exempelvis London eller Paris.

Hitta resan på Reseguiden

Flygresor till Nya Zeeland
Hitta hyrbil på Nya Zeeland
Läs mer tips & guider om Nya Zeeland


Flyg till Nya Zeeland

Rundresor