Mediciner + Flytande i handbagage

11 juli 2013 13:15
Visningar: 7325
Hej hej,
Det sägs ju att USA blivit väldigt petiga när det gäller flygresor särskilt med det är med flytande saker som infördes för några år sedan.

Hur är det med mediciner. Har två receptbelagda samt några receptrfria (ej narkotika) som ska tas med. Min svärmor har om jag minns rätt en narkotikaklassad medicin som ska med men har begärt intyg. Borde jag skaffa intyg för mina mediciner? På vårdcentralen säger de att det inte behövs (även om jag tror att det är ett sätt att minska arbetsbördan på sig själva då jag sett att det gått utmärkt på andra ställen utan att de ifrågasatt den som ringt).

Sedan det här med vätskor i handbagaget. Jag vill gärna ha med tandkrämen i handbagaget då det är en långflygning. Läste om att även om man bara har 100 ml per behållare så kommer de att plocka åt sig allt flytande som påträffas i handbagaget. Stämmer det? Har aldrig varit så i andra länder jag rest till. Kan man undvika detta på något sätt i så fall?
11 juli 2013 14:05
Hej!

Vad som gäller mediciner hittar du många många trådar med svar här:
http://www.reseguiden.se/cgi-bin/rg/forum_thread.cgi?forum_thread_category_id=1&country_id=271&site=reseguiden&query=medicin

Beträffande att just USA skulle vara petigare än andra länder vet jag inte, det är väl lika för alla länder. Det är ju inte LANDET som emotsätter sig vätskor utan flygturen i sig. Säkerhetskontrollen vet ju inte vilket land just du skall till, även om de kollar biljetten innan eller efter.

Och nej de (d v s säkerhetskontrollen innan utresa, inte vid landning i USA) kommer INTE ta din tandkräm om den är i en 100 ml eller mindre tub och ligger i ett genomskinligt fodral. Däremot hjälper det inte om du bara har 100 ml om den ligger i en förpackning som är större än 100 ml. (Det är möjligt att det går, men varför chansa?)

Alltså, du måste vara noga med detaljerna när du läser eller hör rykten. Du skall ha flytande i max 100 ml behållare och du måste ha behållarna separerade från handbagaget (i genomskinlig påse eller fodral) och liggande synligt i säkerhetskontroll - om någon har blivit av med något så har de antingen a) haft 100 ml i en förstor förpackning ( t ex en halv vanlig tub) eller b) haft 100 mls förpackning men nedpackad i handbagaget vid passeringen ELLER båda alternativen.

Hittar de vätska i din väska kommer de möjligen ta DEN vätskan inte alla som ligger i plastpåsen utanför. Är de vänliga kommer de bara påpeka att den skall ligga separat.

Dessutom får du totalt per person max ha 1 liter vätskor - alla förpackade i max 100ml förpackningar. Alla dessa små behållare kan ligga i samma plastpåse/fodral.

Du kan lugnt ta med dig din tandkräm bara du har en liten tub! :)
Trevlig resa!
11 juli 2013 14:45
Flera olika frågor där....

USA är inte petigare än andra, det är samma regler för vätskor mm. som på andra ställen.

Man behöver inget intyg på mediciner om de inte är narkotikaklassade, vissa mediciner får inte tas in alls ens med intyg (vissa beroendeframkallande preparat).

Som sagt är det samma regler när Du åker till eller från USA som på andra ställen. MAx 100ml per behållare förvaras i enliters zip-påse.

http://sweden.usembassy.gov/consulate/acs4.html
och från http://www.transportstyrelsen.se/sv/Luftfart/Luftfartsskydd-security/Sakerhetskontroll/

Tänk på detta innan säkerhetskontrollen
Att du har lagt dina behållare med vätskor i den återförslutningsbara påsen.
Om du har med dig flytande mediciner, barnmat eller dietmat ska de vara lätta att ta upp ur väskan, eftersom du ska visa upp dem i säkerhetskontrollen.
Säkerhetskontrollanterna kan göra stickprov på dina mediciner, barnmat eller dietmat, vilket innebär att du ombeds smaka på vätskan eller stryka lite på huden.
Av Daytona
11 juli 2013 18:24
Hej, precis hemkommen från en USA resa med en massa mediciner i handbagaget kan jag svara så här;

Usa är INTE petigare än andra, dom tittade knappat på påsen med tabletter ( jag hade med tramadol mot min ryggvärk) Dom flytande medicinerna vi hade med dels flytande ipren samt en flytande allergi medicin till sonen,, kollade dom lite etxra på. Andra gånger så har dom faktiskt tagit test på våran flytande medicin.

Dock så var dom stenhårda i England där vi gjorde våran mellanlandning, den receptfria medicinen brydde dom sig inte om, men den flytande allergmedicinen granskade dom noggrant och vi fick visa sonens pass så att dom kunde kolla att namnet stämde med den vita lappen på flaskan.

Dom receptbelagda medicinerna ska därför ha kvar den vita lappen med namn och personnummer. Jag tror inte att du behöver något intyg, mina starka tabletter har dom inte ens brytt sig om, å andra sidan så kör jag inte med storpack.

Som ovan nämnda skrivare påpekat- ha allt i påsar som du tar upp ur bagaget vid kontrollen.

Ang tandkräm så köp en sån liten resetub.den ska väl knappast göra något bekymmer. ;)