Mat- och vinresa med bil i norra Italien

30 juli 2014 10:24
Visningar: 8315
Hej! Jag och min sambo planerar en 2-3 veckor lång resa i norra Italien under försommaren 2015. Vi tänkte flyga från Sverige ner och hyra bil på plats för att ta oss runt. Vi letar nu efter mysiga rutter och härliga platser att besöka, som ger tillfredsställelse både för smaklökar och ögat. Någon som gjort denna typ av resa och kan rekommendera oss platser att besöka?

Tack så länge!
13 aug. 2014 10:39
Hej,

Norra Italien är ju ett ganska stort område - har ni tänkt att avgränsa er till någon region?

Jag och min fru gjorde samma sak förra sommaren, men tog även en avstickare in till Schweiz ungefär en vecka.
Vi flög ner till Bergamo och hyrde bil där. Bergamo sjävt är en riktigt mysig stad med flera mycket bra restauranger. Det är också ett bra första stopp för en natt eller två, då det inte är speciellt mycket turister (närheten till Milano gör att de flesta inte stannar i Bergamo - vilket är synd/bra beroende på vad du gillar)

Både området runt Como-sjön och Garda-sjön är ju välkända turistdestinationer och här finns det massor av bra ställen att stanna på. Min favorit är dock den större - men lite mindre kända Lago Maggiore.
Förutom fantastisk natur och små trevliga städer vid vattnet så finns det massor av bra smårestauranger uppe i bergen där man kan äta strålande mat för liten budget.

Vill ni bo vid sjön så är Cannobio min rekommendation - en av de få städerna där bilvägen faktiskt går bakom strandpromenaden och där man kan sitta på hamntorget och dricka en Negroni och äta en risotto.

Vill man bo på den Schweiziska sidan så är Ascona väldigt mysigt.
För mer tips - bilder, restauranger mm, om Bergamo och Lago Maggiore se här:
http://runtklotet.com/2013/07/04/bergamo/
och
http://runtklotet.com/2013/07/06/cannobio-lago-maggiore/

Ett sätt att leta upp bra restauranger som erbjuder bra och genuin mat ute på landsbygden så kan man leta i Bib Guormand - det är Guide Michelins guide till just budgetrestauranger som är värda att testa. Al Camino som jag skriver om i mitt Cannobio-inlägg hittade jag så och det bjöd på grymt bra mat, billigt och med världens utsikt över sjön (bilden med vinglas och hatt är från verandan)

Mer Bib Guorman hittar ni här: http://www.elizabethonfood.com/content/1429/2/Michelin_guide_Italy_2014.html

För övrigt i Norra Italien så tycker jag personligen att Piemonte i nodvästra hörnet äer grymt bra om man gillar mat och vin. Dels så är det ju hemvist åt Nebbiolo-druvan som används i de kända Barolo och Barbaresco-vinerna. Dels har de en väldigt intressant matkultur. Mycket fokus på vilt och mustigt, intressanta ostar och en kombination av Franskt och Italienskt. Aosta är en bra stad att utgå ifrån

Vill ni, som vi, ta en sväng in i Schweiz så kan jag vrkligen rekommendera det. Schweiz ä visserligen lite dyrare än Italien men deras restauranger håller väldigt, väldigt hög klass. Sen är det ju ett vacker land också :)
Läs och se mer om Schweiz på min blogg.

Återkom gärna med mer detaljerad information om vad ni vill göra och vad ni gillar så tror jag att ni kommer att få massora v bra tips.
Av Lho
11 sep. 2014 14:28
Vi var i Italien för 2 år sedan med bil. Du kan flyga till Bergamo (nästa Milano) åka till Garda Lake/ Como Lake. Själv var vi i Como staden (Como Lake) jätte fin, stor stad.
Tycker att ni ska åka till CInque Terre när ni är ändå där, det räcker att ni stannar i Cinque Terre i 2-3 dagar.
Av Annmcm
12 sep. 2014 12:43
Hej, vi har ett hus i Piemonte, Monferrato distriktet, på vår hemsida kan du läsa om event och marknader under fliken omgivningar. Området är jättehärligt, men var inte blyg för att knacka på fråga, affärer, restauranger, gårdar kan se stängda och folktomma ut. de kommunicerar inte ut sina tjänster på samma som vi är vana vid. mvh/ann
8 okt. 2014 10:45
Citerat från Trea:
Vi kan rekommendera att besöka vinproducenter i Valpolicella:
http://www.freedomtravel.se/2011/08/valpolicella/
Då är man ju samtidigt nära Gardasjön, som är väldigt fint:
http://www.freedomtravel.se/2011/08/norra-gardasjon/
Även Lago d'Iseo är väldigt fint:
http://www.freedomtravel.se/2011/07/lago-diseo/
Ja och åkar man runt i Valpolicella så är man nära romantiska och historiska Verona med sin amfiteater, fina stadskärna, shopping och jättegoda mat. Mellan Verona och Venedig ligger också vindistriktet Soave med staden med samma namn på sin slottsklippa.
Av Ankiwe
29 juni 2017 10:19
Hitta denna tråd då jag sökte efter tips på rundtur i norra Italien , tar till mig tipsen men hade varit kul att läsa om eran resa om den blev lyckad och om ni har tips. Vi har bokat flyg till Bergamo i september och försöker nu planera in en rutt där det gärna får ingå något boende på vingård/ Anki