Lipe, Tarutao, Bulon, Adang

Av Magnusa
28 jan. 2013 13:37
Visningar: 1094
Hej! Just hemkommen från en 7 v. rundresa bland öar i södra Thailand med familjen (fru och 3 pojkar 5,7 o 9 år). Vet att många som ska ut o fara söker info här. Så även jag. Därför är det inte mer än rätt att jag delar med mig av några färska intryck.
Vi har bott enkelt men vackert. Hellre avskilt än lyxigt. Det är inte helt enkelt att hitta på tex Lipe. Där finns dock 2 ställen jag varmt kan rekommendera som också varit flitigt med här tidigare. Det ena är Bila Beach. Många skriver sig lyriska om detta ställe och jag kan bara hålla med. Dock mycket enkelt boende med hårda madrasser, bambuhyddor, ström bara en stund på kvällen. Men allt uppvägs av miljön och personerna som jobbar där. Man blir som en del av familjen efter mågra dar och får nästan ångest när man måste dra vidare. Fantastisk fin strand med mycket bra snorkling 200-300 meter ut. För oss och barnen är det ett verkligt paradis.
Det andra stället är Sanom Beach som också ligger för sig självt med en mycket fin strand och snorkling utanför.
Det bästa man kan göra på Lipe är att hyra sig en Longtail och dra runt öarna norr om Lipe för att snorkla på verkligt fina korallrev. Hyr en heldag och ta med mat från någon restaurang. Kostar ca 1500 Baht och är väl använda pengar. Vi var ute på många sådana turer och där finns alltid platser som passar att åka till efter hur vinden blåser och vad man vill uppleva.
Koh Tarutao är en djungelö dit man inte åker för snorklingen utan för de häftiga djungelturer man kan göra. Där kan jag verkligen rekommendera boende på Ao Molae Beach där det finns en rad stugor i hyfsat skick man kan hyra, eller så spar man en slant och hyr ett tält. Allt boende sköts av Thailändska staten likaså maten, varför det inte finns något att välja på så efter en vecka är man hjärtligt trött på menyn. Bokning sker genom Thai forest booking.
Koh Adang strax norr om Lipe är också en fantastisk plats där det också bara finns statligt boende. Där rekommenderar jag antingen de ganska nybyggda tvåbäddsstugorna eller tält(fräscha duschar o toaletter). Härifrån gör man också longtailturer eller går på djungelstigar o badar i vattenfall.

Koh Bulon är en ö med ganska mycket turister. Bulon Lae och Pansand är de dominerande resorterna men det finns gott om andra ställen också som kan vara nog så trevliga. Vi bodde på Marina som har jättefina bambuhyddor på stolpar. Här finns inte alls lika fina korallrev som norr om Lipe men ett par hundra meter utanför stranden på Bulon Lae samt södra delen av Pansand är snorklingen hyfsad. Rekommenderar även här att hyra Longtail för fina utflykter till grannöarna. Missa inte att gå på upptäcktsfärd på Bulon. Där finns en massa spännande stigar att gå. Bl.a. en nyupphuggen "nature trail" som går ut i djungeln uppifrån toppen av berget där telemasterna ligger. Ett riktigt äventyr.
Vill någon vet något mer om dessa öar får ni fråga. Om jag kan så svarar jag.
Mvh/Magnus
Av 510612
28 jan. 2013 23:00
Kul att höra om de här öarna. Har varit på alla utom Ko Tarotau. Åker om ett par veckor till Langkawi en vecka o Ko Bulon en vecka. Ko Bulon är vår absoluta favorit. Det blir fjärde ggn dit. Bor på Bulon Resort varje gång. Restaurangen är visst flyttad in från stranden en bit nu. 3 eller 4 stugor närmast tog havet i höstas så vi har fått en bungalow i andra raden. Vi tycker Pansand har sämre strand vid lågvatten. Fantastisk mat på Bulon Resort och mycket trevliga ägare.
Var är den nya "nature trail" i förhållande till Bulon Resort.? Var där inte mycket mygg runt Marina? Vilka är öarna som Ni åker till på utflykter från Bulon Lae?
Ingela
Av Magnusa
29 jan. 2013 08:32
Hej ! Jag tycker inte det var särkilt mycket mygg varken där eller på någon av de andra öarna. Eftersom det troligen inte heller är malaria där är det inget större problem, men man är ju olika känslig för myggbett. Någonstans blev vi dock loppbitna och de betten kliade förskräckligt. Om man går förbi Marina och uppför hela backen så går naturstigen in till vänster på toppen strax innan den bar som ligger på höger sida. Stigen är utmärkt med små gula plastpilar på träden.
Vi var till öarna på syd och fastlandssidan om Bulon. Den trevligaste tror jag hette Koh Rang. På sydsidan av den fanns enliten fin strand mellan ett par klippor,innanför ett korallrev där det var väldigt mysigt. Annars är ju snorklingen hemskt mycket bättre runt Rawi och Adang.
Magnus
Av Mysco
30 jan. 2013 19:07
Hej!

Jag tror det var er vi träffade på Bila beach:) Vi snackade en del om skadedjur, snickeri och trafikskolor. Våra barn snorklade ihop. Jag och jäntan hade den dagen varit över på Adang och sett en del roliga och mindre roliga djur ;)
Det verkar som om resten av er semester blev härlig. Vår med!! Vi åkte vidare till Langkawi efter Lipe och även ett par dagar till på Koh Lanta. Nu går tankarna hela tiden till nästa resa som jag hoppas vi kommer iväg på om inte allt för länge...

Mvh Linda (med maken Micke)
Av Magnusa
30 jan. 2013 19:35
Hej ! Javisst träffade vi er, din man hade dykt rakt på en sten om jag inte minns fel. Jo vi längtar också till nästa resa. Minsta pojken har redan bestämt att han ska flytta till Lipe och Bila Beach och jobba när han blir stor. Typiskt att man direkt efter hemkomsten sätter sig och tittar på reseforum och börjar drömma om nästa resa...
Magnus
20 feb. 2013 18:57
Hej,

Var ni tvugna att boka boende på Koh Tarutao innan eller är det bara att åka dit?
Har läst trådar från 2009 och 2010 att man måste boka typ 60 dagar innan :/
Jag och min kille åker den 26 mars 2013 - 26 april.

Är det dyrt på öarna i söder? Vad kostade t.ex en natt i stuga på koh tarutao? :)

Mvh Johanna
Av Magnusa
20 feb. 2013 19:33
Hej! Vi bokade innan på Thailand national Forest booking. Det funkar även om det är lite krångligt. Tex kan man inte boka längre tid innan än 60 dar. På Tarutao finns det boende på 2 ställen i stugor. Vill man bo på Ao Molae stranden kanske det ändå är värt att boka i förväg. Där är mycket finare omgivning och boende än uppe vid högkvarteret. Det är dock inte så många hus varför det kan vara värt att boka innan. Boende får man hursomhelst. Åker ni utan barn är det ju absolut inget problem att bo i tält. Det är riktigt fina kupoltält som man kan få utkört dit man vill och uppsatt. Kan ni tänka er att bo i tält skulle jag helt klart valt att bo nere vid Ao Sone som är en fin strand och en något bättre restaurang. Bor man i tält vid Ao Sone, Ao Molae el. högkvarteret finns det servicebyggnader med dusch och toa. De är dock inte så fräscha som på Ko Adang som har jättefräscha hygienutrymmen, där skulle jag helt klart välja tältboende om jag återvänder nån gång. Blev lite rörigt detta. Och så var det priset, minns tyvärr inte riktigt längre, men det står på deras hemsida. Vet att det är billigare att bo på nationalparksboendena än motsvarande standard på tex Koh Lipe el. Koh Bulone.
Mvh/Magnus
20 feb. 2013 19:38
Hej,

Okej, tusen tack för svaret och tipsen :)
Behöver man boka boende om man vill bo i tält?
Det lät mysigt, men hur gör man med sin ryggsäck/resväska på dagarna om man bor i tält?

Mvh Johanna
Av Magnusa
20 feb. 2013 19:55
Tror knappast man behöver boka tält i förväg. De har gott om dom. Tror egentligen inte man behöver boka annat boende heller annat än över stora helger, fast det kan ju komma grupper med studenter el. liknande förstås. När vi var där kom ett stort gäng med blivande munkar och det fanns tält till alla.
Man lämnar sakerna i tältet verkar inte vara nån brottslighet av människor att tala om. Passa er däremot noga för apor oavsett om ni bor i tält el. stuga. Stäng alltid. De är dessutom hyfsat smarta, varför det kan vara klokt att knyta fast blixtlåset i tältet så att det inte blir så lätt att öppna för en liten aphand.
mvh/Magnus
20 feb. 2013 20:26
Okej va bra :)
Tack så mycket för all hjälp och tips, riktigt bra!

Med vänlig hälsning,
Johanna