Hjälp mig tycka om Koh Lipe

Av Somchai
15 mars 2015 11:01
Visningar: 11306
Hej.
Jag har just kommit till Koh Lipe från Bulon och jag vill bara sätta mig ner och gråta. Jag visste att det skulle vara stor skillnad men jag trodde ändå att Lipe skulle vara lite närmare i stil med småöarna i Trangs skärgård än Phuket/Krabi/Lanta. Har just kryssat mellan tuktukarna på "walking" street som påminner mer om Kos, Mallis eller valfri charterbroiler i Medelhavet än en thailändsk paradisö. I mina ögon finns dessutom inte mycket Thailand kvar här på en i mitt tycke våldtagen ö. Var också nere på Sunrise beach och det var nästan lika många longtails som badande och jag hoppas verkligen att det var högvatten för strandremsan var extremt smal och väldigt crowded.

Det som talar till öns fördel är ju den vita sanden och det turkosblå vattnet - det är väldigt väldigt vackert här men just nu upplever jag faktiskt ön som vidrig.
Snälla, hjälp mig hitta vibben. Ni som gillar det här. Vad är det ni gillar? Det är inte meningen att vara dryg och dissa ert paradis - hjälp mig bara hitta vad som är så speciellt.
Av Hille2
15 mars 2015 12:34
Det är ju det jag har sagt i flera år nu och det är inte för att vara dryg. Jag som sett LIpes förvandling genom åren kan bara tycka att våldtäkt är det rätta ordet :(
Av Somchai
15 mars 2015 14:30
Jag vet ju inte riktigt hur det har varit. Var på väg hit för 12 år sen men åkte till Sumatra istället. Jag ångrar verkligen inte den resan, däremot kanske att jag inte åkte hit. Jag är verkligen inte ute efter polemik här. Jag vill bara veta hur jag kan vända det här - jag har fem nätter på ön framför mig....
Av Minnap
15 mars 2015 14:53
Allt beror ju helt på dina förväntningar och syftet med resan. Visst ön är absolut exploaterad, men det är också ett sätt för befolkningen att försörja sig. Och det är vi turister själva som bidrar till detta. Förstår inte klagandet på longtails, det är ju ett sätt att transporteras runt ön. För mig är det en bit av Thailand. Om du vill ha en ö utan turism och som inte har blivit som du säger våldtagen, välj något annat resmål, kanske Maldiverna, Mikronesien, norra Thailand, Vietnam, Laos, Borneo. Vi älskar ön, bor oftast enkelt, inte mitt i smeten, ligger i hängmattan och läser, på kvällen går vi barfota in till Walking Street och äter på något gott. Reagge baren vid Z-touch blev en favorit, likaså Cafe Lipe och Italienska glassbaren, vars ägare vi lärde känna och hennes gosiga golden retriever. Går inte att jämföra tycker jag med charterställen du nämner. Men vi hade andra förväntningar antagligen, att umgås i familjen, slappa, äta gott, leva enkelt, komma ner i varv, få massage på stranden, dyka och snorkla. Likaså älskar jag hundarna på ön. Just Sunrise är en favorit, mer vind, lugnare, sköna hak, perfekt vandra på, nära lokalbefolkningen och roligt se skolbarnen sparka boll eller bada med oss.
Av Somchai
15 mars 2015 16:36
Självklart är exploateringen en följd av att lokalbefolkningen ser en möjlighet att försörja sig precis som överallt annars där det finns turister. Jag blev bara så chockad över att det gått så långt här när så många uppenbarligen ser det som en paradisö. Jag antar att antalet hotellnätter per kvadratmeter ö är rätt högt här på Lipe. Jag menar inte heller att jag vill ha en ö -"utan" turism - som jag skrev har vi ju precis klarat av Bulon. Jag tycker jämförelsen med Krabi och Lanta är klart relevant. Framförallt Lanta har ju stränder och platser bortom Klong dao där Thailand framträder tydligt. Lipe framstår mer som en generisk turistdestination utan tydlig kulturell hemvist.
Jag blev besviken på turistdensiteten, jag hade ju "blivit lovad" någonting annat.
Ja longtailsen används för transport, jag bara upplevde en hög koncentration med säkert en båt på 4-5 gäster. Återigen, var finns det paradisiska i det? Jag har varit i Laos, på Borneo,, i norra Thailand, Vietnam och jag har svårt att se jämförelsen med Lipe. Mikronesien besöker jag gärna när pengar finns och barnen är större.

Jag hade nog helt enkelt missförstått vad som gör Lipe så attraktivt - det känns som att folk vill att ett paradis ska vara lite som hemma, men lite varmare och billigare, vit sand & turkost vatten och inte för konstiga saker på menyn. Självklart hårdrar jag det nu men jag tycker att jag har ungefär samma syfte med besöket som du och tycker ändå att det känns som en ganska sjuk och "smutsig" plats.
Av Hille2
16 mars 2015 01:50
Håller fullständigt med vad beträffar känslan Somchai. Vad man kan göra är kanske att tänka på (innan man bokar) är att dyker en plats upp i vart tredje inlägg på alla reseforum så är den nog inget paradis. Själv har jag också svårt att förstå hur de resenärer som besökt Lipe i åratal kan tycka att utvecklingen gått åt rätt håll. Ta bara longtailbåtarna - vad är det för problem med att gå? Det gjorde man ju förut när man skulle ta sig runt ön och sparade därmed både på onödiga utsläpp i miljön samtidigt som man slapp oljudet och att trängas med båtar på stranden. Jag tycker att Lipe nog går att jämföra med ett charterställe numera, det är ju precis den typen av överexploatering som kännetecknar de flesta charterställen och den blir ju särskilt synbar på en sån liten ö.
Sen, att prata om att överexploateringen är ett sätt för lokalbefolkningen att försörja sig på...nja, det fanns ju en lokalbefolkning på Lipe redan innan turisterna kom. Resten är väl folk som har flyttat dit för att försörja sig på turismen.Inget konstigt med det men det är ju inte som att turismen har kommit dit och "räddat" ursprungsbefolkningen.
Av Minnap
16 mars 2015 06:20
Får jag fråga just Hille2 varför du har en återkommande hård ton i dina inlägg, speciellt på det jag tycker. Det är en sak att tycka olika, för det gör ju de flesta, men känner att dina inlägg gör att jag tappar lusten att överhuvudtaget vara på detta forum. Åter det här är min personliga åsikt oavsett vad du nu kommer med för argument.
Av Hille2
16 mars 2015 06:39
Såg nu att jag svarat dig i ett inlägg förut där jag inte heller tyckte som du ;) Ber om ursäkt om du tycker att jag har en hård ton. Det är dock inget personligt gentemot dig. Jag gjorde precis som du, att jag svarade vad jag personligen tyckte, alltså jag instämde i trådskaparens åsikt (som för övrigt innehöll många fler negativa uttryck än mitt, som tex sjuk, smutsigt, vidrig, jag vill gråta, utan kulturell hemvist och charterbroiler). För tyvärr är det ju så att vi alla tycker olika och det får man nog lov att tåla på ett forum. Antagligen kommer många fler att instämma i din upplevelse av Lipe än av min (om man ska döma efter paradisförklaringarna i många forum) men jag tänker inte bli stött för det :)
Av Somchai
16 mars 2015 08:35
"men det är ju inte som att turismen har kommit dit och "räddat" ursprungsbefolkningen"

Absolut inte men tjänar du 500 baht på fiske när grannen gör 5000 på att köra bleka tjockisar i sidovagnen så ligger det ju nära till hands att byta karriär.

Men återigen, jag vill inte hamna i pajkastning. Jag vill försöka hitta något bra här.
Nu vet jag att ön inte är stor men ni som varit här i omgångar - har ni några tips utanför the beaten? Jag förstår ju vad charmen har varit och min tanke är att det väl måste finnas NÅGOT genuint bra kvar om man skrpar lite på ytan. Eller?
Av Hille2
16 mars 2015 08:48
Måste du vara kvar då? Vad sägs om att byta ö och åka till Tarutao i stället?

Visserligen ett antal år sedan jag besökte den med men jag tror att den fortfarande har sin största publik bland thailändarna. Nationalparksboende finns som man kan boka på nätet men även enklare boende som man kan boka på plats
Låånga orörda stränder, ingen trafik, regnskog, apor, fåglar men absolut ingen shopping ;)

http://www.dnp.go.th/parkreserve/asp/style1/accommodation.asp
http://www.dnp.go.th/parkreserve/asp/style1/default.asp?npid=7&lg=2
Av Somchai
16 mars 2015 09:10
Det låter fantastiskt. Tyvärr är vi fast fem dagar till. Med små femtonmånaders barn i packningen kändes det bäst att boka i förväg - annars hade vi nog dessutom varit kvar på Bulon :)
Det var faktiskt Tarutao som lockade mest för tolv år sen när jag var på väg hit. Nu känner jag mig lite dum som följde den snitslade banan till Lipe.
Av Hille2
16 mars 2015 09:19
Försök att kolla upp på plats-priserna på Tarutao. Det är väl fyra år sedan jag var där sist och då kunde man hyra enklare rum i longhouse för 150- 250/bath/natt. Antagligen dyrare nu men kanske så pass billigt att det inte spelar nån roll om ni byter?
28 mars 2015 23:14
Nyss hemkommen från Lipe. Var där även för 1 år sedan. Vad hände, sönderbyggt, stökigt och framför allt smutsigt vid stränderna.
Jag blev riktigt gråtfärdig, nej fy usch inte en gång till dit.

Koh Bulon och Koh Muuk var däremot helt fantastiskt.

Hälsn Camilla