Koh Lipe+ Koh Lanta+(Ao Nang?!)Bangkok- nästa jul och nyår med äldre tonåringar!!Tips och råd boende, budget mm. mottages tacksamt!

Av Albinae
1 jan. 2015 19:50
Visningar: 1220
Hej! Jag och min familj med tre strora tonårsbarn ska resa till Thailand över jul och nyår 2015/16. Ev. följer en eller två kompisar med till de största barnen.Ska bli så roligt!! Vi längtar och har börjat planera resan.Jag har läst en hel del här på Reseguiden och har fått massor av bra tips och uppslag av er som skrivit här. Så många som är så duktiga och hyggliga med att dela med sig av information!
Vi ser verkligen fram emot resan, men vi är lite osäkra på resrutten, om den fyller allas våra behov... Vi alla i familjen gillar sol och värme och lata dagar vid stranden, men de två största barnen (18,20 år då) är lite oroliga över att det ska bli lite för lugnt. Vi vill heller inte bo på något partyställe, men gärna att det är lite liv och rörelse på kvällarna med lite shopping och restaurangbesök, och kanske något barbesök/ disco för de äldsta.

Vi landar i Bangkok troligtvis, eller ska vi satsa på Kuala Lampur istället? Blir det mycket dyrare att resa dit? Vi funderar på att flyga ner till Hat Yai och ta färja över till Koh Lipe ca 6 nätter över jul, sedan vidare till Koh Lanta och bo där ca 14 nätter för att sen avsluta i Bangkok ca 2-3 nätter med shopping och utflykter.
Koh Lipe verkar vara helt underbart! Vi vill så gärna uppleva en riktig paradisö också! Är det klokt att börja på Kon Lipe och så att säga " jobba oss uppåt"?

Det vi funderar över också är om det kanske blir lite för lång vistelse på Koh Lanta? Har hört så mycket positivt om Koh Lanta, att det ska vara så mysigt där, men är det mycket lugnt där? Vi hoppas att det ändå på llite liv och rörelse på kvällarna där, eller hur är det? Vilken strand kan passa vår familj bäst? Klong Dao eller Long beach? Vi vill gärna ha nära in till Saladan för att kunna promenera in dit på kvällarna, men är det kanske bättre med Long beach ändå för oss med ungdomar, som verkar vara lite djupare och med finare sand(?). Det verkar vara mycket långgrunt och det verkar finnas många charterhotell vid Klong dao, men det kanske inte gör så mycket om orten i övrigt är bra?
Borde vi ta några nätter i Ao Nang också? Har fått intrycket att det kan vara galet mycket folk där vid jul och nyår? Det kan vi tycka blir för jobbigt. Eller ska vi satsa på att bo ca 14 dagar på Koh Lanta och ta dagsutflykter till Ao Nang med omnejd t.ex Railay beach istället, samt ev åka över till Phi Phi Islands över någon dag? Någon som kan råda?

Vi tar också gärna emot tips på bra och prisvärt boende på dessa orter, helst inte alltför dyrt då vi har en något begränsad budget. Vad tror ni om Bundaya resort eller Lipe beach resort på Koh lipe? Vad kan det kosta för oss sex nätter över jul? Går inte att se priser för så pass långt fram i tiden ännu på bokningskalendrarna. Är det rimligt att tro att vi kan hitta bungalows för oss fem för ca1000-1500kr på Lipe? Går det att hitta strandnära boende på Koh Lanta för ungefär samma summa? Är villig att lägga ner lite mer för boendet på Lipe om man kan hitta lite bättre/ lägre boendepris på Koh Lanta.
Vilken ungefärlig budget för mat per dag för fem personer kan man räkna på? Är 1000kr per dag rimligt? Vi ska absolut unna oss en hel del eftersom det inte är så ofta man kommer iväg på en sådan här resa, men kan vi bo bra till en vettig peng så lägger vi hellre pengar på utflykter etc.

Vi tänker åka ner ca 18-19 dec. och resa hem ca 9-10 jan. så drygt tre veckor blir det. Vi vill inte att det ska bli för mycket flängande, vill kunna hinna varva ner också. Vi har varit till Thailand en gång tidigare och bodde då i Huay Yang, och i Bangkok. Det var fantastiskt fint! Huay Yang var då för fyra år sedan en mycket lugn och fin ort, och det var då roligt att kombinera med utflyker till bla Hua Hin och Bangkok för att få lite mer puls.

Det blev väldigt många frågor och funderingar det här...!
Hoppas ändå på svar! Tack så mycket på förhand!:)
3 jan. 2015 17:13
Hej, vi är precis hemkomna från nästan samma rutt som ni planerar. Landade i Bangkok var där i 3 dagar och shoppade mkt billigt. Bodde på Baiyoke Sky hotell.
Flög till Hat Yai med Nok Air för vidare till Koh Lipe. Bodde på Mountain resort, Helt underbart ställe. Men en bit ifrån Walking street. Men inga problem då hotellet har gratis skjuts dit. Enl min mening klart bästa stranden. Stannade i 7 dagar. Vilket vi tyckte va lagom tid.
Speedboat till Koh Lanta bodde på DR Lanta Bay på Klong Dao beach. Bra läge, bra mat, bra strand. Perfekt helt enkelt. 5 dagar stannade vi här.
Avslutade med Krabi Ao Nang. Där är det betydligt mkt mera rörelse än på Lipe och Lanta. Stranden inne i Ao Nang funkar men har man varit på lipe å lanta så är den ingen höjdare. Men man tar båtar ut till andra stränder som är superfina. Nyårsfirandet i Ao Nang var helt suveränt. Stranden fylldes med folk och det skickades upp lanteror hela kvällen och vid tolvslaget var det fyrverkeri som heter duga. Ao Nang finns hur mkt restauranger, barer shopping som helst.
Men ska ni shoppa så gör det i Bangkok mkt billiagre. MBK och Chatuchak helgmarknad.
Vi var iväg i 3 v och för oss funkade detta perfekt.
Liten sammanfattning. Har du ngr frågor så hör av dej igen.
Av Albinae
3 jan. 2015 17:47
Tack snälla du för svar! :) Bra tips och råd, och det är alltid skönt att höra vad andra tyckt och upplevt! Nu ska vi planera vidare, det är ju så roligt!! Nu har jag några till frågor som du kanske vill svara på?:)

Vi har ju funderat över Ao Nang, hört andra som tyckt att det var för mycket folk över jul och nyår, så kul att höra att ni upplevde det annorlunda. Vi har ju som sagt två nästan vuxna barn, och de skulle uppskatta om det blir lite mer liv och rörelse också någon gång under resan, även vi vuxna. Så finns discon och dyl för ungdomar där?Kan du rekommendera något boende i Ao Nang?Sen hur var det med nattliv på Koh Lanta? Finns det tex disco för ungdomar? Inget måste, men frågan kommer upp...:)
Fungerade inrikesflyget bra? Nu har vi även börjat fundera på att utgå från Kuala Lumpur och börja med ett par dagar där. Man kan flyga vidare till Hat Yai även därifrån och sedan följa samma rutt, och sedan vidare uppåt o avsluta i Bangkok.
Många fler frågor blev det!:)) Tack på förhand!
4 jan. 2015 08:38
Hej igen,

Disco vet jag faktiskt inte. hade 18 åringar med men dom hängde på barer å pratade med folk å lyssnade på musik. Passade även på att få studentkostym uppsydd. Så himla nöjd.

Men visst var det folk på Ao Nang å först när vi steg av bilen så bara stod man å fick ta in all rörelse, folk, mopeder å bilar. 2 v på lugna Lipe å Lanta gjorde att man fick nästan lite kulturchock. Men så häftigt. Vill man kan man ju åka ut till Railay beach där det är mkt lugnare men så himla fint. Jag föredrog faktiskt att bo på Ao Nang och sen ta båten ut å sola å bada där.
Vi bodde på mitt i Ao Nang på Ao Nang beach resort. Stranden rakt över vägen. Trevligt med livemusik varje kväll. Det var en hel del ställe med bra live musik på kvällarna. Där man kunde ta en drink, öl å prata med folk.
Inrikesflyget funka kanon. Vi flög med Nok Air och dom flyger till Don Muang (Bangkok) sen går det gratisbussar en gång i halvtimmen till den stora flygplatsen. Även det funka jättebra. Vi bokade inrikes tidigt å det var inte mkt vi betalde.
Nattlivet just på Lanta finns mera inne i stan. Ute på Klong Dao är det ganska lugnt.
Visst kan ni flyga till Hat Yai och sen är det bil och därefter speedboat till Lipe. Vi blev upphämtade på flygplatsen hade bokat bil och båt hemifrån. Anlitade Pakbara Travel.

Hotellet på Lanta beställde bil till oss när vi skulle till Ao Nanag jättesmidigt. Kanonfin bil å han körde oss fram till hotellet. Man kan ta båt också men jag tyckte detta funka jättebra.

Man kan leva ganska billigt. Man äter gott ändå. En del har Happy hour hela dagarna med både mat å dricka.
Det bästa är om man kan boka så tidigt som möjligt. Priserna stiger ju nämre helgerna det är. Flygen brukar släppa sina biljetter ca 300 dagar innan avresedatum. En del hotell släpper senare. Men tror man kan mejla å fråga om pris annars.
Vi kommer också att flyga till Kuala Lampur i dec men då kommer vi att åka runt lite i Malyasia istället.
Hör av dej igen om du vill.
Av Albinae
4 jan. 2015 12:07
Hej igen Miasteffie! Tack så mycket för alla dina tips och för att du tar dig tid!!:) Mycket tacksam för det! Då ska jag kolla upp hotellet i Ao Nang, ska absolut överväga detta med att lägga till A N i vår resplan. Vi tycker också om variation på resor!
Bra att höra att man kan boka transfer Koh Lanta till AN smidigt på plats också.
Vi är nu inne på att ev även lägga till ett stopp till på Langkawi, och korta tiden på Lanta, när vi troligtvis ändå kommer att utgå från Kuala Lumpur, och är i närheten på grannön Koh Lipe där ni också var.
Nu måste vi klura över hur vi ska lägga upp resrutten, och ta ett beslut. Det blir nog lättare nu tack vare alla bra tips vi fått!!
Förstår att ni tar Malaysia nästa gång, verkar ju också helt fantastiskt. Där har vi aldrig varit, därav intresset att åka dit också. Thailand har vi lite erfarenhet sen tidigare, men känner inte på något sätt att vi är klara där!! Vi kommer att boka flyg så snart det går, " detaljerna" vartefter så snart man kan.
Tack än en gång!! Lycka till med planerna för er nästa resa också!
Med vänlig hälsning, Albinae