Esta eller B2 visum

7 apr. 2019 10:23
Visningar: 430
Hej hej, tänkte fråga här om det är någon som har lite info angående detta ämne :)

Kan jag ansöka om B2 visum även om jag har ett godkänt ESTA i 1,5 år till?
Är det större chans att dem skulle neka mig då min kille är amerikansk och han är anledningen till att jag vill åka dit, gärna längre tid än bara 90 dagar, jag har för avsikt att åka hem igen.
OM man blir nekad B2 visum behåller man ändå sitt redan godkända ESTA?
En annan nyfiken fråga är om det är någon här som har rest till USA på sitt ESTA och kunnat göra det utan problem en ca. 4-5 ggr per år?

Tack på förhand :)
7 apr. 2019 15:54
Ja, du kan söka visum även om du har ESTA. Men om du nekas visum kan du inte längre resa på ESTA.
8 apr. 2019 02:56 (redigerad)
Börjar med din sista fråga: Ja, man kan resa till USA många gånger per år på ESTA. Jag reste 4 gånger per år under två år, sammanlagt 8 gånger, helt utan några problem. De gånger någon frågade (två gånger tror jag det var, när jag gick igenom en manuell passkontroll på Newark) sa jag bara vad jag skulle göra, nämligen besöka min flickvän/fru. Någon följdfråga, och sedan välkommen.

Men det är ingen garanti och varje fall är individuellt. Mina resor var korta (ca 8-10 dagar) och jag hade ett fast och bra jobb i Sverige att återvända till. Det viktigaste är att man behåller starka band till Sverige när man kör långdistansförhållande med en partner i USA. Då kan man i princip resa över hur många gånger man vill, så länge man tillbringar klart mer tid i Sverige än i USA.

Av den anledningen skulle jag STARKT vilja rekommendera att du inte söker B2-visum, när du redan är kvalificerad för ESTA. De kommer självklart fråga sig varför det inte räcker för dig att vara i USA upp till 90 dager i taget och hur du ska försörja dig i USA, om du kommer jobba olagligt eller rent av stanna kvar. Risken är stor att du av den anledningen får avslag på B2-visumet, och därmed inte kan resa på ESTA heller. Då har du helt plötsligt väldigt svårt att besöka USA, innan ett eventuellt green card blir klart, efter giftermål och lång väntan.

Håll resorna korta, behåll starka band till Sverige och res på ESTA, så kommer det gå bra.

Det är drygt att ha ett långdistansförhållande, men det går om man är beslutsam och om man relativt snart kommer framåt till att man vill flytta ihop permanent. Då blir det betydligt lättare att härda ut en relativt kort period av att vara ifrån varandra. För mig och min fru tog det två år från första dejten till att vi flyttade ihop i New York. Lycka till!
8 apr. 2019 08:28
Tack för svaren. Känner att jag fått lite mer information :) Jag var där 3 månader i vintras och kommer åka tillbaka i Juli, då har jag ju vart i Sverige i 4 månader innan jag åker tillbaka. Sen har jag hört folk som kunnat åka dit i 3 månader för att återvända efter en månad upprepande gånger. Så olika från fall till fall och man är ju tyvärr aldrig garanterad inträde oavsett egentligen. Men eftersom detta blir 3e gången jag besöker USA på mitt nuvarande ESTA så blir jag inte förvånad om man iallafall får ögonen på sig.
8 apr. 2019 16:13
Det är viktigt att ditt resemönster visar att du bor i Sverige, inte i USA. ESTA är för besök av semester/affärs-karaktär, inte för att i praktiken bo i USA. (Samma sak med B1/B2-visum.) Om du spenderar mer tid i USA än i Sverige så bor du de facto i USA och besöker Sverige då och då. Det är att missbruka syftet med ESTA, så undvik det.

Som sagt, det finns inga garantier och varje fall är individuellt, men använd sunt förnuft, stanna inte för länge, behåll starka band till Sverige och var uppriktig med varför du reser, så kommer allt gå bra, det är min erfarenhet. Gjorde själv de här resorna fram till för knappt två år sedan, då jag flyttade.