Efternamn biljett, pass och ESTA

24 feb. 2017 23:08
Visningar: 498
Hej,

Medveten om att många frågat innan, men känner mig inte säker på om det blivit besvarat.

Har bokat resa till min fru och barn till New York från Köpenhamn om drygt en månad. Vi gifte oss i vintras och hon tog mitt efternamn, men behöll sitt gamla som mellannamn. Innan hon ansökt om pass bokade jag resan och i min enfald skrev jag endast hennes nya efternamn i bokningen. I passet som vi beställde idag står det både hennes gamla efternamn som hon behållt och hennes nya efternamn som hon tagit. Jag vet att man endast kan ha ett efternamn i Sverige och att synen på mellannamn är olika i olika länder. Men summa summarum står det olika på pass och biljett. Jag har inte bokat ESTA än men tänker göra det snart och då naturligtvis skriva exakt samma på ESTA som i passet.

Resebyrån säger att det är omöjligt att ändra i biljetten, flygbolagen säger att det är möjligt men kommer kosta en slant. Alla vill att jag ska skicka in papper till resebolaget. Men säg att det inte går att ändra namn på biljetten. Jag har ju skrivit hennes efternamn i bokningen och därmed på biljetten. Räcker det att jag nu fixar med ESTA och pass så de är lika eller kommer hon inte kunna flyga när passet och biljetten inte matchar 100%?

Tacksam för svar från de som varit med om detta innan....och av alla andra som har koll.
25 feb. 2017 00:00
Ja, den svenska namnlagen, passen och andra länders sätt att ange namn passar ju inte ihop alls.

Det går ju inte att fylla i rätt, men inte heller fel, det är riktigt dåligt att det blivit så, förmodligen just för att svenska namn inte stämmer med den standard man ska ha internationellt för passen.

Frågade de efter mellannamn hos resebyrån/flygbolaget? Annars är ju förnamnet och efternamnet det de i regel vill ha. Sen står som du skriver mellannamnet vid efternamn i passet. Så oavsett vilket man fyller i så är det ju både rätt och fel enligt svensk namnlag respektive passet.

Jag är tämligen säker på vilket som helst funkar, har aldrig hört någon som blivit avvisad p.g.a. att de angett fel namn, så länge det finns i passet (inte överhuvud taget p.g.a. namnstrul faktiskt).

Sen ESTA, här frågar man också efter förnamn (första i passet om man har flera) och efternamn, ingenting om mellannamn. Återigen så står mellannamnet vid efternamn i passet så det är ju inte heller enbart fel.

Bara namnen stavas rätt så är jag säker på att vilket som funkar även här.

Skulle de fråga så får man ju förklara hur det ligger till med svenska namn, de är inte omöjliga att resonera med.